مراقبت از دندان کودک، مرکز دندانپزشکی آریا
گاهی پیش آمده که کودکان در برابر مسواک زدن مقاومت سرسختی دارند و این موضوع والدین را اذیت میکند، گریه، قهر و عصبانی شدن کودک در این حین امری طبیعی است، شما با اطلاع از اینکه کار درست را برای سلامت نوزاد خود انجام میدهید تسلیم این موضوع نشوید و کار خود را انجام دهید.
کودکان از چه سنی مسواک زدن را باید شروع کنند؟
به محض رویش اولین دندان در دهان کودکان که حدودا ۶ ماهگی (دو تا سه ماه کمتر یا بیشتر) باید شروع شود، خمیر دندانها براساس غلظت فلورایدشان طبقه بندی میشود. غلظت فلوراید در خمیر دندان با واحد پی پی ام سنجیده میشود که روی اطلاعات همه خمیر دندانها نوشته شده است. نهایت غلظت خمیردندان برای کودکان تا شش سال ۱۰۰۰-۵۰۰ پی پی ام است و بیشتر از آن باعث مسمومیت خواهد شد. تا سن ۲ سالگی غلظت خمیردندان مورد استفاده اسمیر لایر (لایه خیلی نازک سطحی) است.
غلظت خمیر دندان از سن ۲ تا ۶ سال به اندازه یک نخود برای کودکان کافیست. گاهی پیش آمده که کودکان در برابر مسواک زدن مقاومت سرسختی دارند و این موضوع والدین را اذیت میکند، حتی قبل از رویش دندان کودک خود از مسواک لثهای (مسواک استوانهای مخصوص خاراندن لثه ها) استفاده کنید، حدودا زمانی که میخواهید مسواک بزنید هر روز دو بار این مسواک استوانهای را در دهان نوزاد خود ببرید، لثهها را ماساژ دهید تا کودک به آن عادت کند و موقعی که به سن مسواک زدن نیز رسید راحتتر آن را قبول میکند. گریه، قهر و عصبانی شدن کودک در این حین امری طبیعی است، شما با اطلاع از اینکه کار درست را برای سلامت نوزاد خود انجام میدهید تسلیم این موضوع نشوید و کار خود را انجام دهید.
منابع فلوراید چیست؟ و فلوراید چگونه باعث کاهش میزان پوسیدگی میشود؟
فلوراید در خمیر دندان ها، دهانشویه ها، بعضی نخ دندان ها، آب شرب شهری و مواد غذایی (روی آنها درج شده است) وجود دارد. وقتی که فلوراید در کنار ساختار دندان قرار میگیرد به عمق ساختمان نفوذ میکند و جزئی از دندان میشود. این ساختمان جدید که از مواد جدید تشکیل شده است خواص جدیدی هم پیدا میکند، از جمله اینکه نسبت به اسیدها مقاومتر میشود، اسیدهایی که از طریق خوردن مواد غذایی ترش به صورت مستقیم یا تخمیر مواد غذایی توسط باکتریها در محیط دهان تولید میشوند و در مجاورت با ساختار سخت دندانها قرار گرفته و باعث حل شدن آن در خود میشود، به این روند شروع پوسیدگی میگوییم.
هرچقدر دندانها زمان و میزان بیشتری در معرض فلوراید باشند مقدار بیشتری فلوراید به خودشان جذب کرده و ساختمانشان مستحکمتر میشود. امروزه توصیه میشود مسواک زدن و مصرف دهانشویه در زمانهای متفاوت انجام شود و بلافاصله پشت سر هم نباشند تا دندانها زمان بیشتری را در معرض فلوراید باشند.
از چه سنی مصرف دهان شویه توصیه میشود؟
براساس رفرنسهای مختلف بین سنین ۶ تا ۸ سال و با توجه به اینکه کودک تا چه حدی میتواند مایع دهانشویه را کنترل کند، بچرخاند و قورت ندهد بین کودکان مختلف متفاوت است.
فلوراید اگر به صورت سیستمیک مثل قطره، قرص و یا مقدار کمی که در آب شرب وجود دارد مصرف شود، باعث سیستم جذب و گردش خون میشود و قبل از رویش دندانها هم در ساختار دندان هم اثر دارد.
عمده تاثیر و اهمیت فلوراید بعد از رویش دندان هاست و زمانی که دندان به صورت موضعی در معرض فلوراید (در قالب خمیردندان، دهانشویه، ژل وارنیش و...) قرار میگیرد.
فیشور سیلانت چیست؟ آیا باعث از بین رفتن دندان کودکان میشود؟
فیشور یک عنوان تخصصی با معانی مختلف در بخشهای مختلف علوم پزشکی است، اما در دندانپزشکی به شیارهای روی سطح جونده دندانهای آسیا گفته میشود. این شیارها روی هر دندان و هر فرد متفاوت هستند. در بعضی افراد این شیارها خیلی باریک و یا خیلی عریض هستند به طوری که تمیز کردن آنها با مسواک زدن یا هر وسیله دیگری بسیار سخت است و تمیز نمیشوند.
بعضی از این شیارها به خاطر داشتن شکل و ظاهر خاص حتی اگر بهترین روش مسواک زدن را هم داشته باشید (چون الیاف مسواک به آن نواحی نمیرسند) مواد غذایی و باکتریها در آن منطقه باقی میمانند و در نهایت باعث شروع پوسیدگی و درگیری عصب دندان و ... میشوند.
برای پیشگیری از این اتفاق چکار میتوان کرد؟
به محض رویش دندانهای دائمی آسیای کودکانتان، دندانپزشک باید این دندانها را چک کند و اگر حاوی شیارهای باریکی باشند برای پیشگیری از مشکلات آتی درمانهای پیشگیرانه انجام شود که یکی از آنها فیشور سیلانت است. دنداپزشک با مواد خاصی این شیارها را پر میکند و باعث میشود که مواد غذایی در این شیارها تجمع پیدا نکنند. از زمان رویش دندانها تا چهار سال بهترین فرصت برای انجام فیشور سیلانت است.
مادهای که با آن فیشور سیلانت انجام میشود همچنین فلوراید آزاد میکند و باعث استحکام دندانها و پیش گیری بیشتر از پوسیدگی میشود.
بهترین روش برای اصلاح لبخند چیست؟
اصلاح لبخند در افراد مختلف متفاوت است. حتما باید توسط دندانپزشک ویزیت شود، شرایط مختلف بهداشت، وضعیت دندانها و فکها نسبت به همدیگر را بسنجد و تصمیم بگیرد.
بهترین روش برای اصلاح ناهنجاری یا مشکلی که بیمار را اذیت میکند چیست؟
خیلی وقتها فقط رنگ دندانها بیمار را اذیت میکند، که روشهای مختلفی برای تغییر رنگ دندان داریم تا سفیدتر شود و به مرحله رضایت بیمار نزدیک شویم.
از جرم گیری و بروساژ تا بلیچینگ (به طور مفصل توضیح داده خواهد شد) و روشهای تهاجمی تر، اما خیلی اوقات بیماران دوست دارند تا رنگ دندانهای آنها تا دو سه درجه سفیدتر از زمانی که با بلیچینگ حاصل میشود را شاهد باشند که در این صورت به سراغ روشهای دیگر مثل ونیرها خواهیم رفت.
ونیر در کلمه به این معناست که به اصطلاح یک لایه نازک از مواد همرنگ دندان (برای اصلاح بدرنگی خفیف تا متوسط) روی دندانهای قدامی گذاشته میشود تا لبخند زیباتر شود.
ونیرها دو نوع هستند:
- نوع اول کامپوزیت
- نوع دوم سرامیک
این درمانها برگشت ناپذیر هستند و بعد از مدتی نمیتوان آنها را از روی دندان بردارید و پشیمان شوید. چون برای شروع این درمانها هرچند خیلی کم و ناچیز بخشی از ساختار طبیعی دندان برای ایجاد فضا از روی دندان برداشته میشود و برای جلوگیری از پوسیدگیهای بعدی این نواحی باید پوشیده شوند و اینکه برداشتن ماده ترمیم از روی دندانهای شما هم حتی اگر خیلی کم و ناچیز باشد باز هم محتمل است تا ساختار طبیعی دندان برداشته شود و مجددا دندان مستعد پوسیدگی در آینده شود. پس بسیار مهم است که با اطلاع از همه این موارد تصمیم نهایی خود را بگیرید و اگر ضرورتی برای این درمان ندارید این درمان را انجام ندهید، چون این درمان برگشت ناپذیر است.
کامپوزیت
ونیرهای کامپوزیتی ونیرهایی هستند که در مطب انجام میشود و اصولا هر فکی در یک جلسه انجام میشود مگر در شرایط خاصی که ممکن است درمان بیمار به دو جلسه طول بکشد. نیاز به مراحل لابراتواری خاصی ندارد، میتوان این کار را در صورت عدم پوسیدگی یا موارد خاصی بدون هیچ گونه تراشی انجام داد.
کامپوزیتها ترکیبهای رزین و سلیکا هستند و در ترمیمهای همرنگ دندان در دندانهای جلویی و عقبی کاربرد دارند.
مزیت ونیرهای کامپوزیتی
ونیرهای کامپوزیتی هزینه کمتری نسبت ونیرهای سرامیکی دارند.
- امکان ترمیم ونیرکامپوزیتی بدون نیاز به برداشتن کل آن وجود دارد.
- امکان کنترل شکل و فرم دندان حین انجام کار برای بیمار و به سلیقه بیمار وجود دارد و ما زودتر به نتیجه میرسیم.
مزیت ونیرهای سرامیکی
ونیرهای سرامیک ونیرهایی هستند که ثبات زیبایی بیشتری دارند
- به نسبت رنگدانهها مقاومت بیشتری دارند و تغییر رنگ خیلی خیلی کمتری نسبت به نوع کامپوزیتی دارند.
- استحکام ونیر سرامیکی در مقایسه با نوع کامپوزیتی بیشتر است در صورت شکستن و لب پر شدگی ونیر کامل باید در بیاید و دوباره به لابراتوار فرستاده شود و مجدد چسبانده شود.
-در مقایسه با ونیرهای کامپوزیتی اکثر ونیرهای سرامیکی نیاز به تراش دارند هرچند خیلی اندک باشد.
-در روشهای جدید، نیاز به مراحل لابراتواری دارند و کار اصولا تا دوسه جلسه و گاهی اوقات هم تا ۴ جلسه انجام میشود.
-همچنین ونیرهای سرامیکی هزینههای نسبتا بالاتری از ونیرهای کامپوزیتی دارند.
کدام روش ماندگاری بیشتری دارد؟
ماندگاری ونیرهای کامپوزیتی و سرامیکی به نگهداری و مراقبت، بهداشت دهان و تغذیه خود فرد بستگی دارد.
بلیچینگ چیست و چگونه انجام میشود؟
سفید کردن دندانها در انگلیسی بلیچینگ نامیده میشود، پروسه شیمیایی است که طی آن رنگ دندانها چند درجه روشنتر میشود. در این روش دندانها به طور کامل سفید و براق نمیشوند بلکه تنها چند درجه روشنتر میشود. این درمان برای تغییر رنگهای خیلی خفیف تا متوسط در دندانهایی که سالم هستند و پوسیدگی ندارند انجام میشود و برای تغییر رنگ شدیدتر باید درمانهای دیگری مانند ونیرهای کامپوزیتی، سرامیکی یا حتی پروتزهای ثابت و روکش را در نظر بگیریم.
انجام بلیچینگ به دو نوع تقسیم میشود :
- بلیچینگ خانگی
- بلیچینگ در مطب
بلیچینگ خانگی روشی است که از دندانها قالب تهیه میشود و به فرد قالب و با ژل (درصد پایین) مخصوص به وی داده میشود که فرد بنا به دستور دندانپزشک خود از آنها در منزل استفاده میکند و طی مدت زمان طولانی تری شما به نتیجه دلخواه خود خواهید رسید، همچنین ماندگاری بیشتری نیز دارد.
بلیچینگ در مطب بلیچینگی است که با مواد و ژلهای با درصد غلیظتر و بالاتری انجام میشود. گاهی دستگاه تخصصی با نور مخصوصی روی دندان هاتون تابانده میشود تا این ژل را فعالتر کند در یک، دو یا سه جلسه در مطب این کار انجام میشود و ماندگاری کمتر، ولی نتیجه دهی سریع تری را به دنبال دارد. به طور کلی ماندگاری بلیچینگ ۶ تا یک سال و گاهی ۱.۵ سال است. با توجه به تغذیه بیمار و سبک زندگی میزان استفاده از چای، قهوه، سیگار و قلیان این ماندگاری متفاوت و کمتر است.
گروه دندانپزشکی آریا
آدرس: فلکه دوم صادقیه، خیابان آیت ال... کاشانی، بلوار اباذر، انتهای بلوار پایینتر از حکیم، ساختمان آریا پلاک ۴۷، طبقه دوم
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼