چرا کودکان تب میکنند؟
چنانچه سیستم ایمنی کودک با یک ویروس یا عفونت باکتریایی مواجه شود شروع به مقابله کردن با آن می کند که باعث بروز تب در کودکان می شود.
چنانچه سیستم ایمنی کودک با یک ویروس یا عفونت باکتریایی مواجه شود شروع به مقابله کردن با آن می کند که باعث بروز تب در کودکان می شود. پس تب نشانه بدی نیست اما این دلیل نمی شود که از بردن کودک خود نزد پزشک خودداری کنید. با اینکه اکثر اوقات خانواده ها فکر می کنند که تب کودکشان بخاطر رشد دندانهایشان است اما این پنداشت همیشه درست نیست و ممکن است تب کودک شما دلیل دیگری داشته باشد چون بیماریهای زیادی وجود دارد که باعث تب در کودکان نازنین می شود و با اینکه تب به خودی خود بیماری نیست اما میتواند یک علامت برای بیماری یا مشکل خاص در بدن باشد.
دلایل بروز تب در نوزادان و کودکان:
تب در کودکان میتواند دلایل مختلفی داشته باشد، از جمله:
۱- وجود نوعی بیماری :
بیماریهای مختلف در بدن کودکان باعث بالا رفتن دمای بدن و ایجاد تب در کودکان می گردد مانند سرماخوردگی، مسمومیت،
۲- گرما زدگی و مسمومیت :
حتماً می دانید که گرمازدگی باعث تب در کودکان می شود. اما کنترل گرمازدگی کودکان دست والدین است پس تا حد ممکن از بروز این حالت در کودکان جلوگیری کنید تا دچار تب نشوند. همچنین مسمومیت در اثر خوردن آب و یا غذای آلوده می تواند دلیلی برای تب کودک باشد.
۳- عفونت:
اکثر تبها در اثر یک بیماری یا عفونت خاص در بدن ایجاد میشوند. تب به بدن کمک میکند با تحریک مکانیزمهای دفاعی طبیعی بدن، با عفونتها مقابله کند. تا زمانی که عفونت برطرف نشود کودک تب می کند و این مسئله ممکن است ۲ تا ۳ روز طول بکشد. بعضی عفونت ها نظیر آنفولانزا، ممکن است ۵ تا ۷ روز طول بکشد. اگر کودک آنتی بیوتیک می گیرد ممکن است ۴۸ ساعت طول بکشد تا تب پایین بیاید. داروهای تب بر درجه حرارت بدن را موقتاً پایین می آوردن ولی تأثیری بر عفونت ندارند.
۴- پوشیدن لباس زیاد:
بعضی از مادران برای جلوگیری از سرماخوردن نوزادان، مخصوصاً نوزادان تازه متولدشده، لباس زیادی به آنها می پوشانند یا در محلی گرم قرار می دهند،که باعث بروز تب در آنها می شود زیرا نوزادان به اندازه بچههای بزرگتر نمیتوانند درجه حرارت بدن خود را تنظیم کنند. اما از آنجا که تب در نوزادان میتواند نشانه یک عفونت جدی باشد، حتی نوزادانی که زیاد لباس پوشیدهاند هم باید توسط پزشک معاینه شوند.
۵- واکسنها:
حتما شما هم تاکنون متوجه شده اید که کودکتان بلافاصله بعد از زدن واکسنشان تا چند روز تب دارند. این طبیعی است که بچهها و نوزادان گاهی بعد از واکسن دچار تب خفیف میشوند. البته تب ناشی از واکسن بسیار شدید و طولانیمدت نیست و در صورتی که فرزندتان بهشدت و برای مدت طولانی تب کرد باید وجود دلایل دیگر را بررسی کنید.
۶- رشد دندان ها:
بااینکه دندان درآوردن هم باعث بالا رفتن جزئی دمای بدن میشود، اما اگر درجه حرارت بدن کودک بالاتر از ۱۰۰ درجه فارنهایت (۳۷٫۸ درجه سلسیوس) شود، نمیتواند دلیل اصلی تب باشد.
تب های خطرناکی که نیاز به مراجعه به پزشک دارند:
- نوزادان زیر ۳ ماهه که تب بالاتر از ۱۰۰٫۴ درجه (۳۸ درجه سانتیگراد) دارند.
- نوزادان ۳ تا ۶ ماهه تب بالای ۱۰۱ درجه (۳۸٫۳ درجه سانتیگراد) دارند.
- نوزادان ۶ ماه به بالا که تب بیش از ۱۰۳ درجه (۳۹٫۴ درجه سانتیگراد) دارند.
کودکانى که دماى بدنشان کمتر از ۹/۳۸ درجه سانتی گراد است، معمولاً احتیاج به مداوا و درمان ندارند، مگر اینکه احساس ناراحتى کنند. البته در این مورد یک استثنا وجود دارد: چنانچه نوزاد سه ماهه یا کوچک ترى دارید، اگر دماى بدنش ۳۸ درجه سانتی گراد یا بیشتر بود، باید با پزشک کودک خود مشورت کنید یا او را به مرکز اورژانس ببرید، زیرا در این سن حتى یک تب خفیف نیز مى تواند علامت یک عفونت جدى باشد. اما در مورد کودکان بزرگ تر، رفتارها و میزان فعالیت ها باید دقیقا مورد بررسى قرار بگیرد. همچنین اگر کودک شما تب (بالای ۱۰۱ ° F در درجه حرارت)، اسهال، استفراغ و سایر مسائل مهمی مانند تشنج دارد به یک دکتر مراجعه نمایید.
حرارت سنج مناسب برای اندازه گیری تب کدامند؟
آکادمی کودکان آمریکا، استفاده از حرارت سنج های جیوه ای را توصیه نمی کند زیرا این حرارت سنج ها از جنس شیشه بوده و امکان شکستن آنها و تبخیر جیوه داخلشان و تنفس آنها تا حد ایجاد مسمومیت بسیار زیاد است. حرارت سنج های دیجیتالی الکترونیک بهترین انتخاب محسوب می شوند.
روش درمان خانگی تب کودکان:
- تغذیه با شیر مادر بهترین درمان برای کاهش تب در کودکان است.پس به طور مکرر به نوزاد خود شیر دهید ضمن اینکه باید توجه داشته باشید که زیاد شیر خوردن نوزاد باعث بروز مشکلات دیگری می گردد.
- بهتر است غذاهای نرم و کم فیبر بدهید، مانند نان، کراکر و حبوبات گرم شده، مانند:بلغور، جو دوسر یا کرم گندم بدهید.
- نوزاد را در مکان خنکی نگه داری نمایید و لباسهای سبک، نازک و نخی به او بپوشانید.
- از دمنوش گیاه ریحان برای پایین آوردن دمای بدن استفاده کنید.
- در کودکان بالای یک سال از سرکه سیب استفاده کنید.
- کف پای کودک را مخصوصا با روغن زیتون ماساژ دهید.
- میزان مصرف مایعات نوزاد را افزایش دهید.
- از یک دستمال مرطوب و نمداربر روی پیشانی نوزاد استفاده نمایید.
- نوزاد را با آب ولرم حمام کنید. اما چنانچه کودک تب و لرز دارد حمام کردن مناسب نیست.
می توانید برای پاشویه کردن کودک بجای آب از الکل یا سرکه سیب مخلوط با آب استفاده کنید چون خیلی فوری اثر کرده و تب را کاهش میدهد.
- استراحت و خواب کافی سبب کاهش تب می شود، زیرا به بدن فرصت مبارزه با عفونت و ترمیم بافت های آسیب دیده را می دهد. پس کاری کنید که کودک استراحت بیشتری داشته باشد.
نکته
به والدین توصیه میکنیم زمانی که کودک دچار مشکلی مانند تب یا اسهال شدید میشود، حتما به پزشک مراجعه کنند و این مشکلات را به حساب دندان درآوردن نگذارند. چنانچه سؤال و یا اطلاعات جدیدی در زمینه این مطلب دارید در بخش نظرات با ما در میان بگذارید. ضمناً به طور منظم دمای بدن نوزاد خود را یادداشت کنید و آن را در یک دفترچه یادداشت بنویسید. این کار به پزشک کمک خواهد کرد که تغییراتی را که در طول روزها اتفاق افتاده را بدانند وبهتر ارزیابی کند.
منبع:
بهترین کودک
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼