۲۴۸۱۷۰

چگونه اضطراب کودک‌مان را مدیریت کنیم؟

چگونه اضطراب کودک‌مان را مدیریت کنیم؟

اضطراب کودکان پدیده‌ای است که با شناخت به‌موقع و اقدامات حمایتی می‌توان آن را مدیریت کرد. والدین با ایجاد فضایی امن و همراهی مناسب می‌توانند به کودکان کمک کنند تا با چالش‌های هیجانی خود به‌طور مؤثر مقابله کنند.

 اضطراب کودکان یکی از شایع‌ترین چالش‌های روانشناختی است که می‌تواند بر رشد هیجانی، اجتماعی و تحصیلی آنان تأثیر منفی داشته باشد. اضطراب در کودکان به‌عنوان یک پاسخ طبیعی به موقعیت‌های استرس‌زا یا ناشناخته تعریف می‌شود، اما زمانی که این احساسات به طور مداوم، شدید و غیرمنطقی ظاهر شود و عملکرد روزمره کودک را مختل کند، به عنوان اختلال اضطرابی شناخته می‌شود. 

داود فتحی، متخصص روان شناسی و آموزش کودکان با بیان اینکه اختلالات اضطرابی در کودکان انواع مختلفی دارد، گفت: اضطراب جدایی به معنی ترس شدید جدا شدن از والدین یا مراقبین اصلی که معمولاً در سنین ۳ تا ۹ سالگی شایع است و اضطراب اجتماعی به عنوان ترس از تحقیر یا قضاوت شدن توسط دیگران که منجر به اجتناب از فعالیت‌های گروهی یا صحبت در جمع می‌شود و اغلب از حدود ۸ سالگی شروع می‌شود. 

وی ادامه داد: اختلال اضطراب فراگیر (GAD) نیز به عنوان نگرانی مزمن و بیش از حد درباره مسائل مختلف مانند عملکرد تحصیلی، سلامت خانواده یا وقوع اتفاقات ناگوار، فوبیای خاص و اختلال وحشت‌زدگی (پنیک دیسوردر) یکی دیگر از اختلالات اضطرابی در کودکان است.

IMG_20250404_200148

علائم اضطراب در کودکان

فتحی تشریح کرد: علائم اضطراب در کودکان معمولاً در چهار بعد هیجانی، جسمانی، رفتاری و شناختی خود را نشان می‌دهد، تحریک‌پذیری شدید، گریه‌های بی‌دلیل، احساس ناامنی و ترس از اشتباه کردن یا مورد انتقاد قرار گرفتن از علائم هیجانی اضطراب و دل‌پیچه، سردرد، حالت تهوع، مشکلات خواب، کابوس‌های مکرر، لرزش دست‌ها و تعریق از علائم هیجانی بدن است.

وی افزود: اجتناب از مدرسه یا موقعیت‌های خاص، چسبیدن به والدین و رفتار‌های وسواسی مانند چک کردن مکرر از نشانه‌های رفتاری اضطراب است، علاوه‌بر از علائم فکری اضطراب در کودکان می‌توان به افکار منفی، تمرکز ضعیف و نگرانی‌های مداوم درباره وقوع اتفاقات بد اشاره کرد.

متخصص روان شناسی و آموزش کودکان با تاکید بر اینکه عوامل متعددی مانند عوامل زیستی، محیطی، روانشناختی و عوامل اجتماعی در بروز اضطراب کودکان نقش داشته باشند.

راهکار‌های حمایتی برای والدین 

فتحی تشریح کرد: والدین می‌توانند با رعایت چند راهکار به کاهش اضطراب کودکان کمک کنند، تأیید احساسات کودک یکی از این راهکار‌هاست که به جای گفتن «نگران نباش»، احساسات کودک را بپذیرند و به او اطمینان دهند که در کنارش هستند، همچنین باید در موقعیت‌های استرس‌زا آرامش خود را حفظ کنند، به افزایش حس امنیت کودک کمک کنند و موفقیت‌های کوچک کودک را تشویق کنند تا اعتماد به نفس و شجاعت آنها افزایش یابد. 

وی افزود: اگر علائم اضطراب بیش از ۶ ماه ادامه یابد و عملکرد روزمره کودک را مختل کند، مراجعه به روانشناس یا روانپزشک ضروری است. درمان‌های موثر شامل روان‌درمانی (بازی درمانی، درمان شناختی-رفتاری)، خانواده‌درمانی و در برخی موارد دارودرمانی است.

منبع: آنا

لینک هدیه

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

هم اکنون دیگران می خوانند