۲۴۸۵۳۱

نوجوانان چه بخورند تا رشد کاملی داشته باشند؟/ تفاوت‌های تغذیه‌ای بین دختران و پسران

نوجوانان چه بخورند تا رشد کاملی داشته باشند؟/ تفاوت‌های تغذیه‌ای بین دختران و پسران

متخصص تغذیه، با تأکید بر اهمیت دوران نوجوانی در رشد جسمی و ذهنی انسان گفت: نوجوانی یکی از حساس‌ترین دوره‌های زندگی است که در آن نیاز به انرژی، پروتئین، ویتامین‌ها و مواد معدنی افزایش می‌یابد

ربابه شیخ الاسلام، متخصص تغذیه گفت: دوران نوجوانی یکی از حساس‌ترین و حیاتی‌ترین مراحل زندگی انسان به شمار می‌رود؛ دوره‌ای که با جهش رشدی، تغییرات سریع هورمونی و رفتارهای تکاملی همراه است و به همین دلیل از نظر کمبودهای تغذیه‌ای و عاطفی، آسیب‌پذیر محسوب می‌شود.

شیخ الاسلام ادامه داد: پسران به دلیل افزایش رشد استخوانی و عضلانی نسبت به دختران به انرژی و مواد مغذی بیشتری نیاز دارند و از سوی دیگر، نیاز دختران به آهن به دلیل شروع عادت ماهانه بیشتر است و این کمبود می‌تواند زمینه‌ساز کم‌خونی، ضعف ایمنی، اختلال خلقی و کاهش حافظه شود.

IMG_20250413_143949

نقش کلیدی درشت‌مغذی‌ها و ریزمغذی‌ها

وی افزود: انرژی موردنیاز نوجوانان باید بر اساس واحد قد محاسبه شود، نه صرفاً سن یا وزن. همچنین تأمین پروتئین، کربوهیدرات‌های پیچیده، و چربی‌های مفید در کنار محدودیت مصرف چربی‌های اشباع‌شده از اصول کلیدی تغذیه این سنین است.

به گفته شیخ الاسلام، مواد معدنی نظیر کلسیم، آهن، و روی نقش مهمی در رشد استخوان و عملکرد ایمنی بدن دارند و مصرف زیاد آهن می‌تواند جذب روی را کاهش دهد و بالعکس، که این موضوع لزوم تعادل در مکمل‌یاری را نشان می‌دهد.

ویتامین‌ها و سایر ترکیبات ضروری

وی ادامه داد: ویتامین‌های A، C، E و فولات در این دوره اهمیت زیادی دارند. کمبود مصرف میوه‌ها، سبزی‌ها و لبنیات در میان نوجوانان، دریافت ناکافی این ویتامین‌ها را به‌دنبال دارد. از دیگر ترکیبات غذایی ضروری می‌توان به فیبر اشاره کرد که در پیشگیری از چاقی، بیماری‌های قلبی و دیابت مؤثر است.

الگوی تغذیه سالم برای نوجوانان

شیخ الاسلام خاطرنشان کرد: الگوی تغذیه‌ای سالم برای نوجوانان ارائه شده که این الگو شامل مصرف نان‌های سبوس‌دار، میوه و سبزی‌های رنگی، گوشت کم‌چرب، لبنیات کم‌چرب، پرهیز از فست‌فود، نوشابه‌های گازدار، و مصرف نوشیدنی‌های خانگی و مغذی مانند دوغ و آب‌میوه طبیعی است و نوجوانان از مغزها، جوانه گندم، منابع کولین و لسیتین برای تقویت حافظه به‌ویژه در ایام امتحانات استفاده کنند و فعالیت ورزشی منظم را در برنامه روزانه خود بگنجانند.

مقدار مناسب نان و غلات برای نوجوانان

وی افزود: نوجوانان باید روزانه بین ۶ تا ۱۱ واحد از گروه نان و غلات، ترجیحاً از نوع سبوس‌دار و کامل، مصرف کنند و همچنین دریافت حداقل پنج واحد میوه و سبزی، به‌ویژه سبزی‌های زرد، سبز تیره و نارنجی‌رنگ، برای تأمین ویتامین‌های ضروری مانند A و C ضروری است.

به گفته شیخ الاسلام؛ در گروه مواد پروتئینی نیز توصیه می‌شود نوجوانان روزانه دو واحد گوشت کم‌چرب، حبوبات، سویا یا مغزها مصرف کنند. همچنین تأمین ۳ تا ۴ لیوان لبنیات مانند شیر، ماست یا پنیر برای دریافت کلسیم و ویتامین D بسیار حائز اهمیت است. مصرف شیرینی، دسر و سایر منابع قند و چربی نیز باید به حداکثر یک وعده در روز محدود شود.

متخصص تغذیه، با اشاره به اهمیت الگوی غذایی سالم در این دوران گفت: تنوع غذایی، رعایت تعادل میان دریافت انرژی و فعالیت بدنی، پرهیز از چربی‌های اشباع، قند و نمک، و استفاده از روغن‌های گیاهی سالم از مهم‌ترین اصول تغذیه در نوجوانی است.

منبع: مهر

لینک هدیه

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

هم اکنون دیگران می خوانند