۳۶۳۵۷
۱۶۸۱
۱۶۸۱

کودکان خیابانی چه کسانی هستند؟

مدیرکل فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: کودکان خیابانی در قالب تکدی‌گری به ‌مشاغل کاذب فصلی و انواع بزهکاری‌ها از جمله سوء مصرف مواد مبادرت می‌ورزند و اکثر وقت خود را در خیابان‌ها سپری می‌کنند.

مهر: حمید صرامی در مراسم افتتاحیه کارگاه آموزشی خدمات‌رسانان سازمان‌های غیردولتی در زمینه پیشگیری از مواد و اچ‌آی‌وی بین کودکان خیابانی گفت: از دهه ۱۹۸۰ میلادی کلیه جوامع با یک واقعیت اجتماعی و در عین حال یک معضل و بیماری اجتماعی تحت عنوان کودکان خیابانی مواجه شدند که این کودکان در قالب تکدی‌گری به ‌مشاغل کاذب فصلی و انواع بزهکاری‌ها از جمله سوءمصرف مواد مبادرت می‌ورزند و اکثر وقت خود را در خیابان‌ها سپری می‌کنند.

وی افزود: تعلق داشتن به خانواده‌های کم درآمد و پرجمعیت با سطح تحصیلات پائین، دارای سابقه کیفری و سوء مصرف مواد در یکی از اعضای خانواده، وجود محیط آشفته، کشمکش، درگیری، مشاجره، طلاق، از هم گسیختگی خاوادگی و بی‌ثباتی انضباطی و تحقیر آنان از سوی والدین،کودکانی با شخصیت متزلزل و گریزان از قانون عدم دسترسی به خدمات آموزشی برای آنها ناشی از فقر والدین‌شان را از جمله ویژگی‌های کودکان خیابانی برشمرد.

مدیرکل فرهنگی و پیشگیری ستاد در ادامه، عوامل ریشه‌ای اجتماعی، زمینه‌ای و خانوادگی را در بروز کودکان خیابانی مؤثر دانست و گفت: مؤلفه‌های برشمرده زمینه‌های آسیب‌پذیری اینگونه کودکان را برای سوء مصرف مواد با هدف رهایی و فراموشی مشکلات زندگی، کاهش دردهای جسمانی، تقویت هیجان‌طلبی و جرأت برای انواع بزهکاری‌ها، افزایش انرژی کاذب برای انجام کار، افزایش ارتباطات با گروه همتایان فراهم کرده است.

صرامی افزود: کودکان خیابانی با عوارض و پیامدهای سوء مصرف مواد در ابعاد جسمانی همچون بیماری‌های عفونی نظیر ایدز، پیامدهای روان‌شناختی مانند افسردگی و روان‌پریشی و پیامدهای اجتماعی نظیر بهره‌کشی، خشونت‌های جنسی، طرد از جامعه و ارتکاب انواع جرایم نظیر سرقت و رفتارهای پرخاشگرانه مواجه خواهند شد.

وی اظهار داشت: با توجه به نتایج تحقیق شیوع‌شناسی سال ۱۳۸۶ از آنجائیکه ۲/۳ درصد معتادان زیر ۱۸ سال سن داشته و ۹۵ درصد آنان پسر و اقدام به ترک تحصیل در دوران اولیه تحصیلی نموده‌اند، لذا لازم است نسبت به بهبود زندگی این دسته از کودکان کارهای زیربنایی در ابعاد مختلف از جمله بازسازی روابط و مناسبات آنان با والدین، سالم‌سازی محیط خانواده، توسعه اقتصادی و اجتماعی خانواده آنان و ایجاد مراکز آموزشی جهت آموزش فنون و حرفه به اینگونه کودکان، صورت بگیرد تا از بروز پدیده کودکان خیابانی جلوگیری شود.

این مقام مسوول در ستاد ادامه داد: بدون شک تقویت برنامه‌های پیشگیری اولیه از اعتیاد برای کودکان خیابانی با اعمال استراتژی‌ تلفیقی پیشگیری شامل اطلاع‌رسانی در خصوص تأثیر مواد، عوارض و پیامدهای آن، خطر استفاده از چند ماده مخدر و محرک با تزریق مشترک و همچنین ارائه مهارت‌آموزی در زمینه مهارت قاطعیت برای مخالفت با مصرف مواد و هرگونه رابطه سوءجنسی، ارتقاء عزت نفس و اعتماد به نفس، توسعه روابط سالم، مهارت‌های کنترل خشم و تصمیم‌گیری، فعالیت‌های جایگزین ورزشی به جای مصرف مواد و نیز ارائه خدمات مشاوره‌ای در مواقع بحرانی نظیر خشونت، آزار جنسی، فشار روانی و عدم حمایت عاطفی از سوی والدین و همچنین دسترسی آسان اینگونه کودکان به خدمات بهداشتی رایگان و ایجاد فضای امن و جلب مشارکت آنان در آموزش گروه همسال از گرایش آنان به مقوله اعتیاد جلوگیری خواهد کرد.

صرامی در پایان ضرورت آشنا بودن و درک آموزش‌گران از دنیای کودکان خیابانی و توجه به فرهنگ و زبان آنان، جلب اعتماد، پشتکار، پختگی، مهربانی، احساس مسئولیت، انعطاف‌پذیری آموزش‌گران و لزوم مداخلات بهم پیوسته و مستمر برای کارساز شدن برنامه‌های پیشگیری در کودکان خیابانی را مورد تأکید قرار داد.

گفتنی است؛ این کارگاه در تهران به مدت ۴ روز با شرکت ۳۰ سازمان مردم‌نهاد از استان‌های تهران، خراسان‌جنوبی، همدان، سمنان، فارس، خراسان‌رضوی، خوزستان، گلستان، کردستان، مازندران، کرمانشاه، هرمزگان، مرکزی و چهارمحال و بختیاری با مشارکت اداره کل فرهنگی و پیشگیری ستاد و دفتر UNODC در تهران برگزار شد.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.