ایسنا: یک روانشناس گفت: چون کودک همواره در حال الگوبرداری از اطرافیان است، وجود درگیری، تعارض و پرخاشگری کلامی و فیزیکی در محیط خانه ممکن است به شکلگیری الگوی رفتاری نامناسب در کودک منجر شود و کودک در آینده همین الگو را در ارتباطات فردی خود به کار گیرد.
«لیلا اجلی» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه زنجان، اظهار کرد: از علل مؤثر در نامهربان شدن کودک میتوان به عوامل اجتماعی، فرهنگی، روانی، عاطفی، زیستی و خانوادگی اشاره کرد.
وی ادامه داد: متخصصان حوزهی کودک بر این باورند که بسیاری از رفتارها و عواطف دوران کودکی، از جمله نامهربانی در تعامل با محیط شکل میگیرد و رفتارهای اولیه دوران کودکی و نوجوانی شاخص مناسبی برای پیشبینی بروز جنبههای مختلف مهربانی و رفتارهای اجتماعی دوران بزرگسالی است.
این روانشناس افزود: برای جلوگیری از نامهربان شدن کودکان باید توجه کرد که نیاز به عشق و محبت از بدو تولد با برخورداری کودک از رابطهای پایدار، قابل اعتماد و محبتآمیز با والدین خود برآورده میشود و این رابطه اساس همهی روابط بعدی کودک است که علاوه بر خانواده، شامل ارتباط با همسر و فرزندان، دوستان، همکاران و اطرافیان او نیز میشود.
اجلی خاطرنشان کرد: رعایت عدالت و مساوات میان فرزندان توسط والدین نمونهای از برابری حقوق افراد برای کودک است این امر سبب میشود کودک یاد بگیرد همان طور که در خانواده همهی فرزندان، حقوق برابر دارند در جامعه نیز انسانها باهم برابر و شایسته احترام هستند.
وی تصریح کرد: سرزنش دائم به علت اخلاق و رفتار و وضع ظاهری فرزندان ممکن است سبب ایجاد خودپنداره منفی در کودک شود و در نتیجه به ناتوانی او در دوست داشتن خود و دیگری شود و این از علل موثر در نامهربانی کودکان است.
این روانشناس یادآور شد: والدین میتوانند با احترام به حقوق و ارزشهای انسانی دیگران، کمک و یاری به افراد نیازمند، داشتن روحیهی سخاوتمندانه و بخشنده این ارزشها را بهگونهای ملموس به کودکان خود آموزش دهند.