بیماریهای شایع در دوران بارداری، کدامند؟
بیشتر حاملگیها بدون عارضه رخ میدهد. با این حال، برخی از خانمهای باردار عوارضی را تجربه میکنند که میتواند سلامتی آنها، سلامت کودک یا هر دو را دچار مشکل کند. در این مقاله، به بیماریهای شایع در دوران بارداری میپردازیم.
بیشتر حاملگیها بدون عارضه رخ میدهد. با این حال، برخی از خانمهای باردار عوارضی را تجربه میکنند که میتواند سلامتی آنها، سلامت کودک یا هر دو را دچار مشکل کند. در این مقاله، به بیماریهای شایع در دوران بارداری میپردازیم.
بعضی اوقات، بیماریها یا شرایط مادر قبل از بارداری میتواند منجر به عوارضی در دوران بارداری شود. برخی از عوارض هم حین زایمان رخ میدهد.
حتی با وجود عوارض، تشخیص به موقع و مراقبتهای دوران بارداری میتواند خطر را برای شما و کودک شما کاهش دهد.
برخی از بیماریهای شایع در دوران بارداری
- فشار خون بالا
- دیابت بارداری
- پرهاکلامپسی
- زایمان زودرس
- از دست دادن بارداری یا سقط جنین
چه کسی در معرض عوارض است؟
اگر قبلا یک بیماری مزمن داشتهاید، با پزشک خود در مورد نحوه به حداقل رساندن هر گونه عارضه، قبل از بارداری صحبت کنید. اما اگر باردار هستید، ممکن است لازم باشد پزشک، بارداری شما را کنترل کند.
برخی از نمونههای بیماریها و شرایط شایع که میتوانند در دوران بارداری شما را دچار عوارض کنند عبارتند از:
- دیابت
- سرطان
- فشار خون بالا
- عفونتها
- بیماریهای مقاربتی، از جمله HIV
- مشکلات کلیوی
- صرع
- کمخونی
عوامل دیگری که ممکن است خطر ابتلا به عوارض را افزایش دهند عبارتند از
- باردار بودن در سن ۳۵ سالگی یا بالاتر
- بارداری در سنین جوانی
- داشتن یک اختلال غذایی مانند بیاشتهایی
- سیگار کشیدن
- استفاده از مواد مخدر
- نوشیدن الکل
- داشتن سابقه از دست دادن بارداری، یا زایمان زودرس
- بارداری دوقلو، سهقلو، یا چندقلو
شایعترین عوارض بارداری و زایمان کدامند؟
برخی اوقات تشخیص علائم طبیعی بارداری و علائم عوارض دشوار است. اگر چه بسیاری از مشکلات خفیف است و پیشرفت نمیکند، اما اگر در بارداری نگرانی دارید، همیشه باید با پزشک خود تماس بگیرید. خبر خوب اینکه بیشتر عوارض بارداری با درمان سریع کنترل میشوند.
بیماریهای شایع در دوران بارداری
اینها شایعترین عوارضی است که زنان در دوران بارداری تجربه میکنند:
- فشار خون بالا
فشار خون بالا زمانی اتفاق میافتد که عروق حامل خون از قلب به اندامها و جفت باریک شوند. فشار خون بالا با خطر عوارض دیگری مانند پرهاکلامپسی همراه است. این مشکل، شما را در معرض خطر بیشتری برای زایمان قبل از موعد قرار میدهد که به آن زایمان زودرس میگویند.
مهم است که فشار خون خود را با داروها در دوران بارداری کنترل کنید.
- دیابت بارداری
دیابت بارداری، زمانی اتفاق میافتد که بدن شما نتواند به طور موثر قندها را پردازش کند که منجر به سطوح بالاتر از حد طبیعی قند در جریان خون میشود. برخی از زنان برای کنترل سطح قند خون باید برنامه غذایی خود را اصلاح کنند. بقیه خانمها ممکن است برای کنترل سطح قند خون خود نیاز به مصرف انسولین داشته باشند.
خبر خوب اینکه دیابت بارداری معمولا پس از بارداری برطرف می شود.
- پرهاکلامپسی
به پرهاکلامپسی ، توکسمی هم گفته میشود. پرهاکلامپسی بعد از 20 هفته اول بارداری رخ میدهد و باعث فشار خون بالا و مشکلات احتمالی کلیه میشود. روش درمانی توصیه شده برای پرهاکلامپسی، به دنیا آوردن کودک است تا از پیشرفت بیماری جلوگیری شود.
پزشک درباره خطرات و مزایای مربوط به زمان زایمان با شما صحبت خواهد کرد. اگر در هفته 37 تا 40 بارداری باشید، ممکن است پزشک، انجام زایمان را توصیه کند.
اگر جنین شما برای زایمان خیلی کوچک است پزشک، شما و جنین را از نزدیک تحت نظر میگیرد. ممکن است داروهایی برای کمک به کاهش فشار خون و کمک به رشد کودک در صورت عدم رشد کامل تجویز کند.
حتی ممکن است برای نظارت و مراقبت بیشتر در بیمارستان بستری شوید.
- زایمان زودرس
زایمان زودرس، زمانی اتفاق میافتد که قبل از هفته 37 بارداری ، زایمان کنید. در این زمان، اندامهای کودک مانند ریهها و مغز به قدر کافی رشد نکرده است. برخی از داروها میتوانند زایمان زودرس را متوقف کنند.
پزشکان معمولا استراحت مطلق را توصیه میکنند تا نوزاد زود به دنیا نیاید.
- سقط جنین
به از دست دادن بارداری در طی ۲۰ هفته اول، سقط جنین میگویند. حداکثر ۲۰ درصد بارداریها در زنان سالم به سقط منجر میشود. گاهی اوقات، این اتفاق قبل از اینکه زن حتی از بارداری خود مطلع شود، رخ میدهد. در بیشتر موارد، سقط جنین قابل پیشگیری نیست.
از دست دادن بارداری بعد از هفته 20 بارداری را مردهزایی مینامند. بسیاری از اوقات، علت این اتفاق مشخص نیست. مواردی که ممکن است باعث تولد نوزاد مرده شود عبارتند از:
- مشکلات جفت
- مسائل مزمن سلامت در مادر
- عفونتها
- کمخونی
کمخونی به این معنی است که تعداد گلبولهای قرمز خون در بدن شما کمتر از حد طبیعی است. اگر کمخونی دارید، ممکن است بیش از حد معمول احساس خستگی و ضعف بکنید و پوستی کمرنگ داشته باشید.
کمخونی، دلایل زیادی دارد و پزشک شما باید علت اصلی کمخونی را درمان کند. مصرف مکملهای آهن و اسیدفولیک در دوران بارداری ممکن است به درمان کمخونی کمک کند.
- عفونتها
انواع عفونتهای باکتریایی، ویروسی و انگلی ممکن است بارداری را پیچیده کند. عفونتها میتوانند برای مادر و کودک مضر باشند، بنابراین مهم است که فورا به دنبال درمان آن باشید. برخی از عفونتهای بارداری عبارتند از:
- عفونت ادراری
- واژینوز باکتریال
- سیتومگالوویروس
- استرپتوکوک گروه B
- ویروس هپاتیت B که میتواند در هنگام تولد به کودک شما سرایت کند
- آنفلوانزا
- توکسوپلاسموز، عفونت ناشی از انگلی است که در مدفوع گربه، خاک و گوشت خام یافت میشود
- عفونت مخمر
- ویروس زیکا
با شستن مرتب دستها می توانید از برخی عفونتها پیشگیری کنید. با واکسیناسیون میتوانید از سایر موارد مانند ویروس هپاتیت B و آنفلوانزا جلوگیری کنید.
عوارض زایمان
عوارض در هنگام زایمان و زایمان نیز میتواند رخ بدهد. اگر در حین زایمان مشکلی وجود داشته باشد، ممکن است لازم باشد پزشک روش زایمان را تغییر دهد.
- موقعیت بریچ
نوزادی در موقعیت بریچ در نظر گرفته میشود که سرش بالا و پاهایش پایین قرار گرفته باشد. بریچ در حدود 4 درصد از زایمانها رخ میدهد.
بیشتر نوزادان متولد شده در این وضعیت، سالم هستند. اگر کودک خیلی بزرگ است و نمیتواند از طریق مجرای زایمان عبور کند، پزشک توصیه میکند که زایمان واژینال انجام نشود.
اگر پزشک متوجه شود که کودک چند هفته قبل از زمان زایمان در موقعیت بریچ قرار دارد، ممکن است سعی کند موقعیت کودک را تغییر دهد. اگر کودک با شروع زایمان هنوز در موقعیت بریچ باشد، اکثر پزشکان زایمان سزارین را توصیه میکنند.
- جفت سرراهی
جفت سرراهی به معنای قرار گرفتن جفت در دهانه رحم است. در این صورت پزشکان معمولا زایمان را به صورت سزارین انجام میدهند.
- وزن کم هنگام تولد
وزن کم هنگام تولد، معمولا به دلیل تغذیه نامناسب شما در دوران بارداری یا استفاده از سیگار، الکل یا مواد مخدر اتفاق میافتد. نوزادانی که با وزن کم به دنیا میآیند بیشتر در معرض این خطرها قرار دارند:
- عفونتهای تنفسی
- ناتوانیهای یادگیری
- عفونتهای قلبی
- نابینایی
ممکن است کودک پس از تولد برای چند ماه در بیمارستان بماند.
چه موقع با پزشک خود تماس بگیرید؟
اگر باردار هستید، در صورت وجود برخی علائم، از تماس با پزشک خود دریغ نکنید. در صورت مشاهده موارد زیر بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید:
- خونریزی از واژن
- تورم ناگهانی دست یا صورت
- درد در شکم
- تب
- سردردهای شدید
- سرگیجه
- استفراغ مداوم
- تاری دید
اگر فکر میکنید کودک شما در سه ماهه سوم ناگهان کمتر از حد معمول حرکت میکند، باید با پزشک تماس بگیرید.
چگونه میتوانید از بیماریهای شایع در دوران بارداری جلوگیری کنید؟
همه عوارض قابل پیشگیری نیستند. انجام کارهای زیر ممکن است از بارداری پرخطر و بیماریهای شایع در دوران بارداری جلوگیری کند:
- اگر به فکر باردار شدن هستید، پیش از آن با پزشک مشورت کنید تا به شما برای آمادگی بهتر، کمک کند. مثلا اگر قبلا یک بیماری داشتهاید، ممکن است پزشک توصیه کند که درمان را آغاز کنید.
- یک رژیم غذایی سالم همراه با مصرف مقدار زیادی میوه، سبزیجات، پروتئین بدون چربی و فیبر داشته باشید.
- روزانه ویتامینهای قبل از تولد را مصرف کنید.
- مراقب افزایش وزن خود باشید.
- آزمایشها و معاینات دوره بارداری را انجام دهید.
- به آزمایشگاه کلینیک نی نی بان هم سر بزنید.
- اگر سیگار میکشید، سیگار را ترک کنید.
- از مصرف الکل و داروهای غیرقانونی خودداری کنید.
- از پزشک خود بپرسید آیا داروهای مصرفی شما برای ادامه مصرف مشکلی ندارد، یا اینکه باید مصرف آنها را قطع کنید.
- سطح استرس خود را کاهش دهید. گوش دادن به موسیقی و انجام یوگا ، دو روش برای کاهش سطح استرس شما است.
پزشکان کلینیک نی نی بان میتوانند شما را در طول بارداری، همراهی کنند.
نی نی بان برای شما بارداری سالمی را آرزو میکند.
منبع:
healthline
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼