۱۶۵۱۸۶
۵۱۹۶۱
۵۱۹۶۱

درمان پوسیدگی دندان شیری کودکان: راهنمای کامل برای والدین

درمان پوسیدگی دندان شیری به شدت پوسیدگی دندان و شرایط خاص کودک بستگی دارد. با استفاده از انواع روش‌های درمانی ممکن، پوسیدگی برداشته می‌شود و دندان به سلامت و وضعیت طبیعی بیمار باز می‌گردد.

درمان پوسیدگی دندان شیری کودکان: راهنمای کامل برای والدین

درمان پوسیدگی دندان شیری کودکان به شدت پوسیدگی دندان و شرایط خاص کودک بستگی دارد. با استفاده از انواع روش‌های درمانی ممکن، پوسیدگی برداشته می‌شود و دندان به سلامت و وضعیت طبیعی بیمار باز می‌گردد.
پوسیدگی دندان شیری که از آن با عنوان حفره دندان نیز نام می‌برند، مزمن‌ترین بیماری دوران کودکی است. حفره‌ها و پوسیدگی‌های دندان شیری به احتمال زیاد از ترکیبی از عوامل مربوط به مراقبت نامناسب از دهان و بهداشت دهان و دندان ایجاد می‌شوند. پوسیدگی دندان، یک بیماری پیشرونده اما قابل پیشگیری است. با این حالا در صورتی که بیش از حد پیشرفته باشد و با رعایت بهداشت ساده دهان قابل برگشت نباشد، درمان دشوار می‌شود.
پوسیدگی دندان به ویژه در دندان‌های شیری به سرعت پیشرفت می‌کند و اگر حفره‌ها به درستی درمان نشوند، از طریق داخلی‌ترین لایه‌های دندان عمیق می‌شوند و گاهی حتی به اعصاب می‌رسند که بسیار دردناک است. این شرایط می‌تواند به آبسه تبدیل شود و مشکلات سلامتی دیگری ایجاد کند. حفره‌ها همچنین به دندان‌های دیگر گسترش می‌یابند. اگر کودکی از درد دندان شکایت دارد، مهم است که فورا او را نزد دندانپزشک ببرید.

درمان پوسیدگی دندان شیری کودکان: راهنمای کامل برای والدین

علل پوسیدگی دندان شیری کودکان

دندان‌های شیری کودکان به علل مختلف دچار پوسیدگی می‌شوند. این علل عبارتند از:
  • بهداشت نامناسب دهان و دندان
  • مصرف زیاد مواد شیرین
  • شیر خوردن هنگام خواب
  • عادات غذایی کودک

راهکارهای پیشگیری

با رعایت ساده‌ترین راهکارها می‌توان از پوسیدگی دندان شیری کودکان پیشگیری کرد. این راهکارها عبارتند از:
  • رعایت بهداشت دهان و دندان
  • فلوراید تراپی
  • تغذیه مناسب 
  • استفاده از مهر و موم کننده (فیشور سیلانت تراپی)

روش های درمان پوسیدگی دندان شیری

درمان پوسیدگی دندان شیری به شدت پوسیدگی دندان و شرایط خاص کودک بستگی دارد. با استفاده از انواع روش‌های درمانی ممکن، پوسیدگی برداشته می‌شود و دندان به سلامت و وضعیت طبیعی خود باز می‌گردد. نوع خاص درمان معمولا به این بستگی دارد که آیا پوسیدگی روی دندان‌های شیری تاثیر می‌گذارد یا دندان‌های دائمی. روش‌های احتمالی درمان پوسیدگی دندان شیری عبارتند از:

درمان پوسیدگی دندان شیری کودکان: راهنمای کامل برای والدین

فلوراید تراپی 

اگر پوسیدگی زودهنگام کشف شود، می‌توان از فلوراید تراپی استفاده کرد چون این ماده، در کاهش پوسیدگی‌های دندان، نقشی اساسی دارد. گاهی اوقات یک درمان حرفه‌ای با وارنیش فلوراید یا حتی فقط مسواک زدن با یک خمیر دندان حاوی فلوراید خاص می‌تواند پوسیدگی را متوقف و معکوس کند. این کار باعث بازیابی مینای دندان می‌شود. هر درمان ممکن است چند دقیقه طول بکشد و ممکن است به شکل خمیر دندان، ژل، مایع یا خمیر باشد که با استفاده از «تری» دندانپزشکی روی دندان کودک قرار می‌گیرد. 

پر کردن دندان

رایج‌ترین راه برای درمان پوسیدگی، پر کردن دندان است. این روش برای پوسیدگی‌هایی که در عمق محدود است استفاده می‌شود. به زبان ساده، ابتدا پوسیدگی برداشته می‌شود، سپس مواد پرکننده در داخل دندان قرار می‌گیرد تا هم سلامت و هم زیبایی طبیعی دندان‌ها حفظ شود. 

روش پوشاندن پالپ (عصب)

اگر پوسیدگی دندان کودکان متوسط تا شدید و به پالپ (عصب) نزدیک باشد، بدون اینکه عصب را در معرض دید قرار دهد، قبل از قرار دادن مواد، لازم است پوششی روی پالپ قرار می‌گیرد. 

روش پالپوتومی 

در پوسیدگی‌های شدیدتر، دندانپزشک از روش پالپوتومی استفاده می‌کند که شامل برداشتن پالپ عفونی و قرار دادن دارو در حفره دندان است. 

عصب کشی دندان شیری (پالپکتومی)

به خارج کردن کامل عصب، پالکپتومی می‌گویند. در این روش پس از برداشتن پوسیدگی و پالپ عفونی، دندان با مواد پر می‌شود. سپس در حفره تاجی دندان، زونالین قرار داده و در نهایت، ترمیم انجام می‌شود. 

ترمیم دندان (روکش‌های پرسلن)

وقتی پوسیدگی گسترده‌تر است و به عصب دندان شیری می‌رسد، لازم است  دندان ترمیم شود و برای آن روکش لازم است. بسته به موقعیت دندان (قدامی یا خلفی بودن) روکش دندانی کامپوزیت به رنگ دندان، روکش دندان سفید زیرکونیایی یا روکش سفارشی از جنس استنلس استیل برای جایگزینی تاج کامل طبیعی دندان شیری ساخته می‌شود.
ابتدا دندانپزشک قسمت پوسیده دندان را به طور کامل برمی‌دارد تا سلامتی دندان را بازیابی کند، سپس دندان را پر می‌کند و روی آن را با روکش می‌پوشاند تا هم از دندان محافظت کند، هم زیبایی دندان ترمیم شود. 
ابتدا دندانپزشک قسمت پوسیده دندان را به طور کامل برمی‌دارد تا سلامتی دندان را بازیابی کند، سپس دندان را پر می‌کند و روی آن را با روکش می‌پوشاند تا هم از دندان محافظت کند.

درمان ریشه 

اگر پوسیدگی دندان به عمق پالپ داخلی (عصب) دندان دائمی برسد یا دندان دائمی دچار آبسه شود، به طور خاص، قبل از قرار دادن روکش فلزی یا چینی، درمان ریشه ضروری است. در این مرحله، دندان به قدری بیمار یا عفونی شده که پوسیدگی به عصب رسیده است. در این شرایط، ابتدا دندانپزشک پالپ داخلی پوسیده دندان را برمی‌دارد و سپس دارو را در کانال ریشه قرار می‌دهد تا عفونت را التیام بخشد. پس از این‌که سلامت دندان بازگشت، داخل حفره را با مواد پر کردنی، به طور کامل ترمیم می‌کند.

درمان پوسیدگی دندان شیری کودکان: راهنمای کامل برای والدین

کشیدن دندان

برای دندان‌های شیری که به قدری پوسیده می‌شوند که آبسه می‌کنند، کشیدن دندان تنها گزینه است. کشیدن دندان برای دندان‌های دائمی که تحت بی‌توجهی شدید قرار گرفته‌اند و کاملا غیرقابل ترمیم شده‌اند، نیز رایج است. پس از کشیدن دندان کودک توسط دندانپزشک، فضای باقی مانده در روی لثه ممکن است باعث شود که دندان‌های دیگر از جای خود خارج شوند. برای پیشگیری از این اتفاق، توصیه می‌شود در جایی که دندان شیری کشیده شده، یک فضای نگهدارنده و در جایی که دندان دائمی کشیده شده، بریج یا ایمپلنت دندان قرار داده شود.

پیشنهاد ویژه نی نی بان: آشنایی با پزشکان متخصص دندانپزشکی

درمان پوسیدگی دندان شیری کودکان: راهنمای کامل برای والدین

سئوالات متداول

در ادامه با سئوالات متداول درباره پوسیدگی دندان کودک آشنا می‌شوید:

کدام کودکان بیشتر در معرض پوسیدگی دندان شیری قرار دارند؟

پوسیدگی در کودکان شایع‌تر است. کودکانی که به اندازه کافی و به درستی یا منظم مسواک نمی‌زنند و تمایل به مصرف بیشتر غذاها و نوشیدنی‌های شیرین دارند، بیشتر دچار پوسیدگی دندان می‌شوند.

کدام دندان کودکان بیشتر در معرض پوسیدگی قرار دارد؟

پوسیدگی دندان‌های کودکان اغلب در دندان‌های عقبی یعنی دندان‌های آسیاب بزرگ (مولر) رخ می‌دهد. این دندان‌ها دارای شیارها، حفره‌ها و شکاف‌های زیادی هستند و ریشه‌های متعددی دارند که می‌توانند ذرات غذا را جمع کنند. به همین دلیل تمیز نگه داشتن آن‌ها از دندان‌های جلویی شما سخت‌تر است، بنابراین بیشتر در معرض پوسیدگی قرار دارند. 

رایج ترین سانحه های دندانی کودکان چیست؟

کودکان ممکن است در اثر زمین خوردن یا هنگام بازی یا فعالیت‌های ورزشی به دندان‌های خود آسیب برسانند. آسیب ممکن است در دندان شیری یا دندان دائمی رخ بدهد و دندان ترک بخورد، بشکند، یا به طور کامل از حفره دندانی خارج شود. 

نتیجه گیری

دندان‌درد و درمان پوسیدگی دندان کودکان قابل اجتناب است! شما به راحتی می‌توانید از این اتفاق پیشگیری کنید، بنابراین توصیه می‌شود کودک را به طور منظم برای معاینات و تمیز کردن دندان‌ها نزد دندانپزشک ببرید تا از بیماری‌های دندانی مانند پوسیدگی دندان شیری که به تدریج می‌تواند منجر به علائم ناراحت‌کننده و مشکلات جدی دندانی و سلامتی شود، جلوگیری کنید. هر چه کودک سریع‌تر تحت درمان قرار بگیرد، احتمال معکوس کردن اثرات پوسیدگی دندان شیری و پیشگیری از پیشرفت آن بیشتر می‌شود. درمان پوسیدگی دندان شیری و حفره‌ها، به میزان پوسیدگی و وضعیت خاص دندانی کودک بستگی دارد. 
برای یافتن متخصصان مورد نظر خود به کلینیک نی نی بان سر بزنید. 

دکتر گلنار حمزه پور

درمان پوسیدگی دندان شیری کودکان: راهنمای کامل برای والدیندرمان پوسیدگی دندان شیری کودکان: راهنمای کامل برای والدین

dr.golnar.hamzehpor

درمان پوسیدگی دندان شیری کودکان: راهنمای کامل برای والدیندرمان پوسیدگی دندان شیری کودکان: راهنمای کامل برای والدین

۴۴۳۵۹۸۴۰

۴۴۳۵۹۹۵۴

درمان پوسیدگی دندان شیری کودکان: راهنمای کامل برای والدیندرمان پوسیدگی دندان شیری کودکان: راهنمای کامل برای والدین

آدرس: فلکه اول شهران، شهران جنوبی، لاین کندرو، نبش خیابان قدس، پلاک ۲، ساختمان افرا، طبقه ۴، واحد ۴۶

محتوای حمایت شده

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.