۲۳۷۹۵۳
۱۵۰۱
۱۵۰۱

نشانه های تیک عصبی کودکان: تیک عصبی در کودکان و درمان آن

برخی از کودکان دارای یک اختلال تیک یا حتی چند تیک مختلف هستند. به عنوان مثال، برخی از آن‌ها ممکن است در سنین پایین ناخن‌های خود را بجوند و این کار را تا سنین نوجوانی نیز ادامه دهند. روی این مقاله کلیک کنید تا با همه چیز درباره تیک عصبی کودکان آشنا شوید.

نشانه های تیک عصبی کودکان: تیک عصبی در کودکان و درمان آن

تیک عصبی کودکان شامل حرکت یا صداهای ناگهانی و تکراری است که کودک شما به طور غیرارادی آن‌ها را انجام داده یا تولید می‌کند. این تیک‌ها می‌توانند با تغییر سبک زندگی و صحبت کردن و مشاوره دادن به کودک برطرف شوند. به خواندن ادامه دهید تا با همه چیز درباره تیک عصبی در کودکان آشنا شوید.

بیشتر بخوانید: روانشناسی کودک چیست؟ نقش آن در رشد و تربیت کودکان

در این مقاله می‌خوانید:

  • تیک عصبی کودکان چیست؟
  • تیک عصبی در کودکان نشانه چیست؟
  • تیک عصبی در کودکان چگونه است؟
  • تشخیص تیک عصبی کودکان
  • راه درمان تیک عصبی در کودکان
  • بهترین دکتر تیک عصبی کودکان

تیک عصبی کودکان چیست؟

تیک‌ها معمولاً به دلیل فشار بیش از حد یا ناامیدی ایجاد می‌شوند.

تیک‌ها حرکات اجباری نیمه کنترل شده‌ای هستند که می‌توانند اشکال مختلفی داشته باشند. به عنوان مثال: جویدن ناخن، بازی با صورت، ایجاد صدا، گاز گرفتن داخل لپ، کشیدن موها یا شکستن استخوان‌ انگشتان دست.
تیک‌ها معمولاً به دلیل فشار بیش از حد یا ناامیدی ایجاد می‌شوند. بنابراین تا وقتی که علت آن‌ها را پیدا نکرده باشید، حتی در صورت ترک کردن آن‌ها نیز ممکن است بعداً به شکل دیگری برگردند. البته کودکانی که تیک دارند، لزوماً عصبی‌تر از سایر کودکان نیستند. این تیک‌ها ۱۲ تا ۲۴ درصد از جمعیت کودکان در سن تحصیل را تحت تأثیر قرار می‌دهند و عمدتاً در کودکان بالای ۷ سال دیده می‌شوند.

نشانه های تیک عصبی کودکان: تیک عصبی در کودکان و درمان آن

بیشتر بخوانید: استرس دست دوم چیست؟ علل، علائم و راهکارهای پیشگیری

تیک عصبی در کودکان نشانه چیست؟

تیک عصبی کودکان هنوز به طور کامل علت یابی نشده است. با این حال، شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد تیک‌ها ارثی هستند. به این معنا که اگر والدینی تیک داشته باشند، احتمال ابتلای فرزندشان نیز بیشتر است. هم‌چنین، تیک‌ها می‌توانند بر اثر عوامل محیطی نیز ایجاد شوند. این محرک‌های محیطی شامل کم خوابی، بیماری و استرس هستند. سه نوع اختلال تیک وجود دارد که عبارتند از:

  • اختلال تیک موقت یا گذرا: در این اختلال، کودک شما یک تیک ساده حرکتی یا صوتی دارد که کمتر از یک سال طول می‌کشد. کودکان مبتلا به اختلال تیک موقت اغلب خود به خود تیک را متوقف می‌کنند.
  • اختلال تیک مزمن حرکتی یا صوتی: برای تشخیص اختلال تیک مزمن، تیک کودک شما باید بیش از یک سال ادامه داشته باشد و از بین نرود. کودکانی که دارای اختلال تیک مزمن هستند، معمولاً نیاز به مداخله بالینی دارند.
  • سندرم تورت: تورت احتمالاً شناخته شده‌ترین اختلال تیک محسوب می‌شود، اما شایع‌ترین آن‌ها نیست. برای تشخیص سندرم تورت، تیک عصبی در کودکان باید هم حرکتی و هم صوتی باشد و بیش از یک سال ادامه پیدا کند. درصد بسیار کمی از کودکان نیز دچار کوپرولالیا می‌شوند که شامل فحش دادن غیرارادی یا سخنان نامناسب اجتماعی است.

نشانه های تیک عصبی کودکان: تیک عصبی در کودکان و درمان آن

بیشتر بخوانید: بازی درمانی برای تقویت گفتار کودکان؛ مزایای بازی درمانی

تیک عصبی در کودکان چگونه است؟

تیک‌های حرکتی حرکاتی هستند که می‌توانند هر قسمتی از بدن را تحت تاثیر قرار دهند. (به ویژه صورت، چشم، سر و شانه) هر حرکتی که بدون دلیل یا هدف مشخص انجام شود، می‌تواند یک تیک باشد. تیک‌های آوایی که تولید صدا هستند نیز می‌توانند می‌توانند اغراق آمیز به نظر برسند و به عنوان مثال، موارد زیر را شامل می‌شوند:

  • صاف کردن گلو
  • فین کردن
  • با صدای جیغ کلمات و عبارات را ادا کردن

تیک‌ها می‌آیند و می‌روند و می‌توانند در طول زمان تغییر کنند. تیک فعلی کودک شما می‌تواند با شروع تیک دیگری متوقف شود یا در هنگام احساسات قوی مانند استرس، عصبی بودن، هیجان یا خستگی افزایش یابد. اختلال تیک عصبی در کودکان پیشنهادپذیر نیز هست؛ به این معنی که صحبت در مورد تیک‌ها و جلب توجه به آن‌ها باعث افزایش وقوع‌ آن‌ها می‌شود.
برخی افراد می‌توانند تیک‌های خود را برای مدت کوتاهی سرکوب کنند، حتی اگر این تیک‌ها غیرارادی باشند. با این حال، انجام چنین کاری در طولانی‌مدت می‌تواند سخت باشد و ممکن است تیک‌های بیشتری بعد از آن ظاهر شود. به طور کلی، تیک‌ها بیشتر در زمان تمرکز فعال و متمرکز است که کاهش می‌یابند.

نشانه های تیک عصبی کودکان: تیک عصبی در کودکان و درمان آن

بیشتر بخوانید: نگاهی به نشانه های کودک عصبی و روش‌های درمان

تشخیص تیک عصبی کودکان

تیک در کودکان بیشتر از روی علائم و نشانه‌هایش تشخیص داده می‌شود.

تیک‌های عصبی توسط متخصص اطفال یا متخصص مغز و اعصاب تشخیص داده می‌شوند. البته هیچ آزمایشی برای تشخیص آن‌ها لازم نیست. متخصص اطفال یا متخصص مغز و اعصاب ممکن است از شما بخواهد حرکاتی را که فرزندتان انجام می‌دهد، توصیف یا تقلید کنید. آن‌ها از فرزند شما نیز درباره تیک‌هایی که دارد پرس‌وجو می‌کنند. ویدئوهای خانگی نیز می‌توانند برای تشخیص مفید باشند.
برخی از کودکان مبتلا به تیک ممکن است مشکلات اضافی مانند مشکل در تمرکز، بی قراری، تکانشگری و اضطراب نیز داشته باشند. بنابراین، متخصصی که به او مراجعه می‌کنید، در مورد رشد، یادگیری و تمرکز کودک‌تان نیز از شما سوال می‌پرسد. به این ترتیب، تیک در کودکان بیشتر از روی علائم و نشانه‌هایش تشخیص داده می‌شود.

نشانه های تیک عصبی کودکان: تیک عصبی در کودکان و درمان آن

بیشتر بخوانید: راهکارهای تربیت دختر بچه های لجباز از دید روانشناسی

راه درمان تیک عصبی در کودکان

همه افرادی که با کودک در ارتباط هستند، باید به شیوه‌ای یکسان به تیک‌هایش پاسخ دهند.

به طور کلی، توصیه می‌شود که وقتی متوجه نوعی تیک در کودک خود می‌شوید، آن را به طور فعال نادیده بگیرید؛ چرا که درخواست از کودک برای متوقف کردن رفتار خود یا تنبیه او برای تیک داشتن می‌تواند همه چیز را بدتر کند. حتی بهتر است با معلمان مدرسه کودک خود نیز یک صحبت خصوصی داشته باشید و از آن‌ها بخواهید که از سرزنش یا تذکر دادن به کودک شما به دلیل تیک‌هایش اجتناب کنند. در واقع، همه افرادی که با کودک در ارتباط هستند، باید به شیوه‌ای یکسان به تیک‌هایش پاسخ دهند و پاسخ هیچ‌کدام نیز همراه با تنبیه و سرزنش نباشد.

برخی از اقدامات کلی برای تیک عصبی در کودکان و درمان آن عبارتند از:

  • عدم جلب توجه به تیک‌ها در هنگام وقوع (واکنش نشان ندهید و فعالانه آن‌ها را نادیده بگیرید.)
  • اطمینان از خواب کافی و پیروی از یک برنامه خواب منظم برای جلوگیری از خستگی
  • توافق بر سر راهبردهای اساسی که تیک عصبی کودکان را بدون فشار از بین می‌برند.
  • شناسایی مکانی ساکت و امن برای رفتن به آن در زمانی که کودک شما احساس نیاز به رهاسازی تیک دارد.
  • تنظیم استراحت‌های کوتاه در خلال انجام یک فعالیت استرس‌زا
  • تغییر فعالیت به هنگام ایجاد تیک
  • ایجاد خودآگاهی در کودکان از سطوح استرس خود و استفاده از تکنیک‌های ذهن آگاهی (این ممکن است شامل تمرینات تنفس عمیق، رنگ آمیزی یا
  • گوش دادن به موسیقی باشد.)
  • شناخت و تأکید بر نقاط قوت کودک و ایجاد اعتماد به نفس در او

نشانه های تیک عصبی کودکان: تیک عصبی در کودکان و درمان آن

بیشتر بخوانید: چگونگی برخورد با کودکان پرخاشگری

درمان دارویی تیک عصبی کودکان

اکثر کودکان مبتلا به تیک نیازی به درمان خاصی ندارند. با این حال، در مواردی که تیک‌ها مخرب هستند، می‌توان از درمان‌های روانشناختی و دارو درمانی کمک گرفت. داروها می‌توانند شدت و دفعات تیک‌ها را کاهش دهند، اما نمی‌توانند آن‌ها را متوقف یا درمان کنند. در نتیجه، برای همه موثر نیستند و ممکن است عوارض جانبی داشته باشند.

تیک عصبی در کودکان طب سنتی

تیک عصبی در کودکان را می‌توان با بعضی گیاهان دارویی نیز بهبود بخشید؛ هر چند که تحقیقات زیادی در این زمینه انجام نشده است و نمی‌توان با اطمینان گفت. با این حال، بعضی از گیاهانی که تقویت کننده عصبی هستند و در این زمینه کاربرد دارند، عبارتند از:

  • سنبله طیب
  • گل بهار نارنج
  • روغن بنفشه

نشانه های تیک عصبی کودکان: تیک عصبی در کودکان و درمان آن

بیشتر بخوانید: درمان پرخاشگری و عصبانیت در کودکان ۲ ساله

بهترین دکتر تیک عصبی کودکان

درمان‌های روان‌شناختی می‌توانند در درمان تیک عصبی برخی از کودکان با انگیزه مفید باشند. بهترین دکتر تیک عصبی می‌تواند کودک شما را راهنمایی کند تا بتواند تیک‌های خود را به تأخیر بیندازد یا حتی تغییر دهد. درمان‌های مؤثر شامل تغییر عادت و رفتار درمانی جامع برای تیک‌ها (CBIT) هستند که می‌توانید درباره آن‌ها با پزشک کودک خود مشورت کنید و یک تصمیم درست بگیرید.
آموزش تمدد اعصاب نیز می‌تواند مفید باشد. به طور کلی، درمان نیاز به انگیزه و تمرین دارد و ممکن است کمی طول بکشد. به همین دلیل است که می‌گوییم برای همه کودکان مناسب نیست. با این حال، داشتن بهترین پزشک می‌تواند واقعاً کمک کننده باشد و پروسه درمان را برای شما و کودک‌تان آسان‌ کند.

نشانه های تیک عصبی کودکان: تیک عصبی در کودکان و درمان آن

بیشتر بخوانید: چه زمانی باید کودکمان را پیش روان شناس ببریم؟

کلام آخر

تیک عصبی کودکان شامل حرکات یا صداهای غیرارادی است که به دلایل مختلف ارثی یا محیطی ایجاد می‌شود. این تیک‌ها معمولاً به طور خود به خود از بین می‌روند و نیازی نیست که زیاد نگران آن‌ها باشید. با این حال، اگر برطرف نشدند، باید کودک خود را پیش یک متخصص اطفال یا اعصاب ببرید تا با دارو یا مشاوره، مشکل را برطرف کنید.

به کلینیک نی نی بان سر بزنید.

منبع: childmind

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

مشاوره ویدیویی

    • اخبار داغ
    • جدیدترین
    • پربیننده ترین
    • گوناگون
    • مطالب مرتبط

    برای ارسال نظر کلیک کنید

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.