۱۸۸۴۹۱
۱۴۰۳
۱۴۰۳

هفته پانزدهم بارداری، تغییرات بدن و زندگی شما

با بزرگ‌تر شدن شکمتان به احتمال زیاد احساس می‌کنید روی موجی از نوسانات عاطفی هستید و این تنها به دلیل تغییرات هورمونی نیست.

در این مطلب با تغییرات بدن، عوارض شایع بارداری، مراقبت‌های پزشکی، خودمراقبتی‌ها و علائم نیازمند مراجعه به پزشک در هفته پانزدهم بارداری آشنا می‌شوید.
با بزرگ‌تر شدن شکمتان به احتمال زیاد احساس می‌کنید روی موجی از نوسانات عاطفی هستید و این تنها به دلیل تغییرات هورمونی نیست. پهن شدن دور کمرتان می‌تواند واقعیت زایمان و مسئولیت یک نوزاد را برای شما روشن‌تر کند و طبیعی است که این موضوع برای کسانی که برای اولین بار مادر می‌شوند کمی دلهره‌آور باشد. در این مطلب با تغییرات بدن، عوارض شایع بارداری، مراقبت‌های پزشکی، خودمراقبتی‌ها و علائم نیازمند مراجعه به پزشک در هفتۀ ۱۵ آشنا شوید.

تغییرات بدن و زندگی شما
ممکن است با مشاهدهٔ علائم بارداری احساسات متفاوتی را تجربه کرده باشید اما اکنون شما بخشی از هفته های بارداری را سپری کرده‌اید و در هفتهٔ ۱۵ بارداری هستید. طی این هفته برخی از زنان باردار کمی فراموشکار می‌شوند و تمرکز کمتری دارند. خستگی و فکر مداوم به بارداری از دلایل این فراموشی‌های اولیه است، اما احتمالاً تغییرات فیزیکی در مغز علت فراموشی در مراحل بعدی بارداری است. اگرچه بخش‌هایی از مغز شما در طول بارداری بزرگ‌تر می‌شود، اما اندازۀ کلی مغز به ویژه در سه ‌ماهه سوم کاهش خواهد یافت. بنابراین در چند ماه آینده آمادۀ فراموشکارتر شدن و دشواری در پردازش اطلاعات جدید باشید. شاید فکر کنید موهایتان پرپشت‌تر شده است، اما این‌طور نیست. در واقع آنچه اتفاق می‌افتد این است که افزایش استروژن در بدن شما باعث کاهش ریزش مو در دوران بارداری می‌شود، بنابراین موهای بیشتری روی سر خود خواهید داشت که در مورد مژه‌ها و ابروها نیز صادق است. ممکن است دچار گرفتگی یا احتقان بینی یا حتی خون‌دماغ شوید؛ این عارضه گاهی اوقات رینیت یا التهاب بینی بارداری نامیده می‌شود. هنگام مسواک زدن نیز ممکن است دچار خونریزی لثه شوید.
از این هفته احساس بهتری خواهید داشت. پس بهتر است از این دوران خاص که به نظر می‌رسد هیچ چیز نمی‌تواند شما را ناراحت کند، لذت ببرید. در مورد یوگا، ماساژ و فعالیت‌هایی در آب تحقیق کنید. سعی کنید هر روز کاری لذت‌بخش انجام دهید که به شغلتان یا کودک آیندۀ شما مربوط نباشد. شما هنوز هم شخصیت و علایق خود را دارید که نیازمند توجه است. نمی‌توانید فقط به این دلیل که باردارید، خودتان را فراموش کنید؛ مطمئن باشید که این برای کودکتان نیز بهتر است.

عوارض شایع بارداری در هفتۀ پانزدهم
نفخ شکم، بی‌خوابی و مشکلات خواب، سوزش سردل، گرفتگی بینی و ترشح بیش از حد بزاق از عوارض بارداری برای برخی از زنان باردار در این هفته است که برای همۀ زنان وجود ندارد و به یک میزان نیز نخواهد بود، اما از عوارض شایع و معمول برای اغلب زنان طی هفته پانزدهم بارداری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تهوع
- یبوست
- تکرر ادرار
- حساسیت پستان‌ها

مراقبت‌های پزشکی هفتۀ پانزدهم
در رابطه با معاینات پزشکی سه ماهۀ دوم بارداری و همین‌طور آزمایش‌های مربوط به سه ماه دوم بارداری، اگر سوالی دارید که شما را نگران کرده، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید؛ هرچند شما کاملاً در دوران بارداری تحت نظر او خواهید بود؛ به پزشکتان اعتماد کنید و نگران نباشید. با توجه به سن و سایر شرایط بارداری شما نیز ممکن است انجام برخی از آزمایش‌های تشخیصی غربالگری سه ماهۀ دوم لازم باشد.

خودمراقبتی طی هفتۀ پانزدهم
برای کمک به گردش خون خود هنگام خواب، کم‌کم عادت کنید روی سمت چپ بدنتان بخوابید. از حدود ماه چهارم یا پنجم بارداری، خوابیدن روی پشت یا شکم می‌تواند به رحم فشار بیاورد و خونی که به جنین می‌رسد را کاهش دهد. این شکل خوابیدن همچنین می‌تواند پاهای شما را اذیت کند. قرار دادن بالش در پشت کمر و بین پاها می‌تواند شما را در وضعیت راحتی نگه دارد. همچنین می‌توانید یک بالش بارداری بخرید. برای بهبود یبوست در بارداری، در طول روز به مقدار کافی مایعات بنوشید و خوردن میوه و سبزیجات را فراموش نکنید. همچنین از این هفته می‌توانید کم‌کم در مورد انتخاب روش زایمان و یافتن اطلاعات کاملی دربارۀ نحوۀ زایمان طبیعی یا سزارین تحقیق و مطالعه کنید.
توجه به علائمی مانند تب، لرز کردن و سوزش ادرار در طول دوران بارداری اهمیت زیادی دارد، زیرا می‌تواند نشانۀ عفونت‌های مجاری ادرار باشد.
وقتی رحم شما در سه ‌ماهه دوم بزرگ می‌شود، باید مراقب عفونت‌‌های مجاری ادرار باشید که یک عارضۀ شایع در بارداری است. حتی ممکن است از آنجا که نیاز مکرر به ادرار کردن اغلب یکی از علائم شایع بارداری است، دچار عفونت مجاری ادرار شوید و از آن مطلع نباشید. برای پیشگیری از این عارضۀ آزاردهندۀ بارداری می‌توانید موارد زیر را رعایت کنید:
- مطمئن شوید که مثانه کاملاً خالی شده است. از نگه داشتن ادرار پرهیز کنید. اگر نیاز به دستشویی رفتن دارید، فوراً این کار را انجام دهید. ادرار کردن می‌تواند باکتری‌های عفونت ادراری را قبل از گسترش آنها، از طریق مثانه دفع کند.
- هر روز حداقل ۸ لیوان آب و آب‌میوه‌های بدون شکر بنوشید. استفاده از میوه‌های تازه که حاوی ویتامین C هستند در افزایش مقاومت بدن نسبت به میکرب‌ها مؤثر است. همچنین دوری از استرس نیز توان مقاومت بدن را بالا می‌برد.
- از شوینده و دوش‌های واژینال، اسپری‌های دئودورانت زنانه یا صابون‌های قوی استفاده نکنید. این محصولات می‌تواند مجرای ادرار و اندام تناسلی شما را تحریک و مستعد رشد باکتری‌ها کند.
- لباس زیر پنبه‌ای بپوشید و از پوشیدن لباس زیر تنگ خودداری کنید.
- در دستشویی، ناحیۀ تناسلی را از جلو به عقب تمیز کنید. این کار از نزدیک شدن باکتری‌های مقعد به مجرای خروجی مثانه جلوگیری می‌کند.

علائم نیازمند مراجعه به پزشک در هفتۀ پانزدهم
در صورت مشاهدۀ هر کدام از علائم زیر لازم است به پزشک مراجعه کنید:
- احساس خستگی
- ضعف
- گیجی
- تپش قلب
- تنگی نفس
- سردرد
- سرگیجه
- زردی و رنگ‌پریدگی پوست در ناحیۀ ناخن‌ها، زیر پلک‌ها و لب‌ها
علائم گفته‌شده در بالا ممکن است نشان‌دهندۀ این باشد که شما به کم‌خونی مبتلا هستید و لازم است درمان شوید. توجه به علائمی مانند تب، لرز کردن و سوزش ادرار نیز در طول دوران بارداری و به دنبال آن، مراجعه به پزشک در صورت مشاهدۀ آنها اهمیت زیادی دارد، زیرا می‌تواند نشانۀ عفونت‌های مجاری ادرار باشد. در طول این مرحله از بارداری، شما به طور معمول یک بار در ماه پزشک خود را می‌بینید، اما اگر علائم غیرمعمول یا مشکلی را حس کردید، لازم است بدون درنگ به پزشک مراجعه کنید و منتظر جلسۀ معاینۀ بعدی خود نباشید. در طول ملاقات‌های دوران بارداری همۀ مسائل را با پزشکتان مطرح کنید تا خیالتان کاملاً راحت باشد.
منبع: تبیان

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.