ورزش در دوران بارداری، چه اثراتی دارد؟
بسیاری از مادران باردار در مورد ورزش در دوران بارداری سوالات و نگرانیهایی دارند.
بسیاری از مادران باردار در مورد ورزش در دوران بارداری سوالات و نگرانیهایی دارند. در این مقاله به بررسی اثرات ورزش در دوران بارداری خواهیم پرداخت.
اثرات ورزش در دوران بارداری برای مادر
کاهش احتمال دیابت بارداری
ورزش باعث افزایش حساسیت و میل سلولهای عضلانی به هورمون انسولین میشود. وظیفهی هورمون انسولین، انتقال قند از خون به درون سلولهای عضلانی و در نتیجه کاهش قند خون است. بنابراین انجام فعالیتهای فیزیکی در دوران بارداری با کاهش احتمال دیابت بارداری همراه است.
کاهش احتمال پرهاکلامپسی
مطالعات مختلفی نشان دادهاند که انجام فعالیتهای فیزیکی قبل از بارداری و در طی بارداری با کاهش احتمال پرهاکلامپسی همراه است.
در پرهاکلامپسی به علت افزایش فشار خون مادر، اثرات مضری بر مادر و جنین وارد میشود که گاهاً این اثرات کشنده هستند.
اثر بر وزن مادر
انجام ورزش در دوران بارداری موجب کم شدن میزان افزایش وزن مادر میشود. این مساله برای بسیاری از مادران اهمیت ویژهای دارد. بنابراین ورزش در دوران بارداری موجب افزایش اعتماد به نفس آنها خواهد شد.
اثر ورزش بر نحوهی زایمان
گاهی به دلیل شرایط مادر یا جنین، پزشک معالج روش سزارین را برای زایمان توصیه میکند. انجام فعالیتهای فیزیکی موجب کاهش احتمال نیاز به سزارین میشود.
اثرات ورزش در دوران بارداری برای جنین
وزن جنین
مطالعات مختلفی نشان دادهاند که ورزش در دوران بارداری باعث کاهش وزن نوزاد هنگام تولد میشود. اما این وزن کم، باعث ایجاد مشکل در نوزاد نخواهد شد. توجه داشته باشید که علاوه بر وزن نوزاد، عوامل دیگری نیز نشاندهندهی رشد جنین در شکم مادر هستند. از جملهی این موارد میتوان به اندازهی دور سر و اندازهی دور شکم اشاره کرد. بررسیها نشان دادهاند که ورزش در دوران بارداری بر هیچکدام از موارد ذکر شده اثر منفی ندارد.
اثر بر قلب جنین
ورزش در دوران بارداری با بهبود کارکرد قلب جنین و اعصاب مربوط به قلب همراه است.
اثر بر هوش نوزاد
انجام فعالیتهای ورزشی نیازمند مصرف اکسیژن بیشتر در بدن مادر میشود. در گذشته تصور میشد که این افزایش مصرف اکسیژن، باعث میشود که اکسیژن کمتری به جنین برسد و ممکن است اثرات مضری بر بدن جنین (به خصوص مغز او) داشته باشد. اما مطالعات جدید نشان دادهاند که نوزادانی که مادران آنها در دوران بارداری ورزش کردهاند، احتمالا نمرهی IQ بیشتری خواهند داشت. هر چند این مورد به بررسیهای بیشتری نیاز دارد.
اثر بر سیستم عصبی
ورزش در دوران بارداری، موجب افزایش سرعت تکامل سیستم عصبی جنین میشود. یعنی مغز و اعصاب بدن جنینی که مادرش در دوران بارداری ورزش میکند، نسبت به سایر جنینها رشد بیشتری خواهد داشت. پس از تولد هم، عملکرد مغزی نوزاد، بهتر خواهد بود.
آیا ممنوعیتی برای ورزش در دوران بارداری وجود دارد؟
در صورتی که هر گونه بیماری خاصی قبل از بارداری داشتهاید، در مورد ورزش در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید. در برخی شرایط انجام ورزش در دوران بارداری ممنوع است. از جملهی این شرایط میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
وجود بیماری قلبی یا ریوی در مادر
برخی از بیماریهای جفت
خونریزی از واژن در سه ماههی دوم یا سوم
پارگی کیسهی آب
شروع انقباضات زایمان
چه ورزشهایی به مادر توصیه میشود؟
انجام پیادهروی، دوچرخهی ثابت، ورزشهای هوازی، رقص، ورزشهای کششی و ورزشهای آبی برای مادر بلامانع است.
توصیه میشود که ورزش مادران، سه بار در هفته و هر نوبت ورزش، ۳۰ الی ۶۰ دقیقه باشد. در ضمن انجام فعالیتهای ورزشی تا روز زایمان مشکلی ندارد.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼