قند خون بالای مادر اثرات زیانباری بر تشکیل مخچه جنین دارد و سبب کاهش تعداد سلولها و ضخامت ماده خاکستری و سفید مخچه نوزاد میشود.
این مطالعه با هدف بررسی اثرات دیابت مادر روی مخچه نوزادان متولد شده از مادران دیابتی در دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز و توسط ذبیح الله خاکسار دانشیار رشته علوم تشریحی انجام شد.
دیابت حاملگی زمانی رخ میدهد که پانکراس به مقدار کافی انسولین ترشح نکرده بنابراین گلوکز در خون مادر و در نتیجه در خون جنین افزایش مییابد وسبب عوارض بسیاری در فرزندان میشود.
این مطالعه از نوع تجربی است. در این مطالعه ۱۶ موش صحرایی ماده به دو گروه مساوی تقسیم شدند. در یکی از گروهها با تزریق آلوکسان دیابت ایجاد شد. هر دو گروه توسط جفتگیری طبیعی باردار شدند و پس از زایمان از مخچه نوزادان آنها در روزهای ۷، ۱۴، ۲۱ و ۲۸ پس از تولد نمونهگیری بعمل آمد. در زمان نمونهگیری وزن نوزادان نیز اندازهگیری شد.
نتایج نشان داد: مقدار پارامترهای اندازه گیری شده در گروه نوزادان مادران دیابتی کمتر از گروه کنترل بود. وزن نوزادان متولد شده از مادران دیابتی در مقایسه با گروه کنترل در تمام سنین بیشتر بود.
بر اساس این نتایج، هیپرگلسیمی مادر اثرات زیانباری بر تشکیل مخچه جنین دارد که میتواند در طول مدت زندگی پس از تولد باقی بماند به طوری که سبب کاهش تعداد سلولها و ضخامت ماده خاکستری و سفید مخچه نوزاد شود.
نتایج این پژوهش در مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد به چاپ رسیده است.