دانشمندان با به چالش کشیدن این باور که پروتئین حیوانی نوع برتر برای عضلهسازی است، نشان دادهاند که در واقع هیچ تفاوتی در خوردن گوشت و لبنیات یا منابع گیاهی پس از تمرین ورزشی برای عضلهسازی وجود ندارد.
محققان دانشگاه ایلینوی اربانا-شمپین(Urbana-Champaign) ۴۰ شرکت کننده ورزشکار شامل ۲۸ مرد و ۱۲ زن بین ۲۰ تا ۴۰ ساله را انتخاب کردند که سپس تحت یک رژیم غذایی خاص هفت روزه قرار گرفتند تا قبل از این آزمایش، بدنشان تنظیم مجدد شود.
سپس به طور تصادفی یک برنامه غذایی ۹ روزه گیاهخواری یا همهچیزخواری طراحی شده توسط دانشمندان به آنها اختصاص یافت.
رژیم غذایی همهچیزخواری حاوی حداقل ۷۰ درصد پروتئین حیوانی بود و شامل گوشت گاو، گوشت خوک، مرغ، لبنیات و تخم مرغ بود.
رژیم گیاهخواری نیز توجه ویژهای به محتوای اسید آمینه داشت تا اطمینان حاصل شود که پروتئینهای گیاهی، کامل و قابل مقایسه با منابع حیوانی هستند.
به طور کلی، شرکت کنندگان روزانه حدود ۱.۱ تا ۱.۲ گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن خود مصرف کردند. سپس، گروهها بیشتر تقسیم شدند. برخی از شرکتکنندگان تقریباً همان مقدار پروتئین را در سه وعده غذایی هر روزه میخوردند، در حالی که بقیه درصدهای متفاوتی پروتئین در پنج وعده غذایی برای مدت زمان مشابه داشتند که بیشترین مقدار آن در اواخر روز بود.
در طول این مدت، همه هر سه روز یک بار تمرینات تقویت عضلانی مبتنی بر وزن را در آزمایشگاه انجام دادند. همچنین از حسگرهایی برای رصد فعالیت بدنی خارج از محیط آزمایشگاه شرکت کنندگان استفاده شد.
علاوه بر این، شرکتکنندگان هر روز «آب سنگین» یا دوتره شده(D۲۰) مینوشیدند که روشی رایج برای ردیابی سنتز متابولیک پروتئین و اسیدهای آمینه است و اساساً برای سنجش نحوه استفاده بدن از پروتئین مصرفشده استفاده میشود. به این ترتیب، محققان قادر به مشاهده چگونگی استفاده از این پروتئین توسط بافت عضلانی در بدن بودند.
هنگامی که نمونهبرداری از عضلات پا در پایان آزمایش گرفته شد و با نمونههای قبل از شروع آزمایش مقایسه شد، نیکلاس بورد(Nicholas Burd)، محقق اصلی این آزمایش از نتایج شگفتزده شد، زیرا هیچ تفاوتی در نحوه سنتز پروتئین توسط عضله بین دو منبع مختلف پروتئین در رژیم غذایی وجود نداشت. همچنین تاثیری در دریافت پروتئین به طور مساوی یا نامساوی در وعدههای غذایی در طول روز وجود نداشت.
برد گفت: تصور بر این بود که بهتر است مواد مغذی را در طول روز به حالت ثابت و مداوم به بدن تحویل دهیم. من همچنین فکر میکردم که اگر پروتئینِ کمکیفیتتری (از نظر قابلیت هضم و محتوای اسید آمینه آن) دریافت میکنید، شاید توزیع و سنتز آن تفاوتی داشته باشد.
اگر تاکنون در تلاش برای به حداکثر رساندن رشد و قدرت عضلانی خود بودهاید، میدانید که مقالات علمی زیادی در مورد این موضوع وجود دارد. اکنون این مطالعه نشان میدهد که مهم نیست که منبع پروتئین چه باشد یا اینکه یک باره خورده شود یا در وعدههای غذایی مختلف در طول روز تقسیم شود، چرا که بدن به طور کلی پروتئین را به یک صورت جذب میکند.
باور دیرینه یا عقیده فعلی این است که منابع پروتئینیِ حیوانی، بهویژه برای عضلهسازی بهتر هستند، در حالی که این مطالعه آن را رد میکند.
در حالی که افراد ورزشکار ممکن است هنوز هم به نوشیدن مخلوط پروتئین وی(whey) بعد از تمرین خود تعصب داشته باشند، طبق گفته محققان این مطالعه جدید، این کار، هیچ تفاوتی را رقم نمیزند.
بورد میگوید: تا زمانی که پروتئین با کیفیت بالا از غذای روزانه خود دریافت میکنید، عضلهسازی رخ میدهد.
منبع: ایسنا