۲۴۹۶۴۱

هزار و یک عارضه نوشیدنی‌های انرژی‌زا/ جوانان بیشتر در خطرند

هزار و یک عارضه نوشیدنی‌های انرژی‌زا/ جوانان بیشتر در خطرند

یک نوشیدنی غیرالکلی پرطرفدار که میلیون‌ها جوان به‌طور منظم آن را مصرف می‌کنند، با افزایش خطر ابتلا به مشکلات قلبی، کلیوی و اختلالات روانی مانند اضطراب مرتبط شده است.

 یک نوشیدنی غیرالکلی پرطرفدار که میلیون‌ها جوان در ایالات متحده به‌طور منظم آن را مصرف می‌کنند، با افزایش خطر ابتلا به مشکلات قلبی، کلیوی و اختلالات روانی مانند اضطراب مرتبط شده است.

پژوهش‌ها همچنین نشان داده‌اند که این نوشیدنی‌ها می‌توانند باعث بی‌خوابی، افزایش فشار خون، سردرد و دردهای شکمی شوند.

در سال‌های اخیر، نوشیدنی‌های انرژی‌زا به بخشی جدایی‌ناپذیر از سبک زندگی بسیاری از افراد، به‌ویژه جوانان، تبدیل شده‌اند. طبق آمار، حدود ۳۱ درصد از مردم آمریکا به‌طور منظم این نوع نوشیدنی‌ها را مصرف می‌کنند.

IMG_20250512_154412

نگرانی درباره‌ تأثیر این نوشیدنی‌ها بر سلامت جوانان

اگرچه این نوشیدنی‌ها ممکن است به‌طور موقتی سطح انرژی را بالا ببرند، اما متخصصان به‌شدت نگران تأثیرات بلندمدت آن‌ها بر بدن افراد جوان هستند – گروهی که بیشترین مصرف را دارند.

نظر متخصص تغذیه درباره نوشیدنی‌های انرژی‌زا

 آنابل گیپ، متخصص تغذیه عضو انجمن رژیم‌درمانی بریتانیا (BDA)، توضیح می‌دهد که بسیاری از عوارض منفی این نوشیدنی‌ها مربوط به مقدار زیاد کافئین موجود در آن‌هاست.

او می‌گوید:«افزایش مصرف کافئین در کودکان و نوجوانان باعث افزایش فشار خون، اختلال در خواب، سردرد و دل‌درد می‌شود. حتی گزارش‌هایی از آسیب‌های بدنی ناشی از بیش‌فعالی هم دیده شده است.»

او همچنین به نکته مهمی اشاره می‌کند:«دوره نوجوانی، زمان اوج ساخت توده استخوانی بدن است. اما کافئین مانع جذب کلسیم در روده کوچک می‌شود و ممکن است باعث کاهش ذخیره‌ کلسیم در استخوان‌ها شود. به‌ویژه اگر نوشیدنی‌های انرژی‌زا جایگزین نوشیدنی‌های حاوی کلسیم مانند شیر شوند.»

636757126708052230

یافته‌های علمی درباره اثرات بلندمدت نوشیدنی‌های انرژی‌زا

مروری علمی که در سال ۲۰۲۳ در ژورنال Nutrients منتشر شد، به بررسی ۱۸ مورد گزارش‌شده از عوارض ناشی از مصرف نوشیدنی‌های انرژی‌زا در افراد زیر ۱۸ سال پرداخت.

نتایج:

۴۵ درصد موارد: اثر بر دستگاه قلبی‌-عروقی

۳۳ درصد موارد: تأثیر بر سیستم روان‌-عصبی

۲۲ درصد موارد: تأثیر بر اندام‌های دیگر از جمله کلیه‌ها

در ۴۴ درصد از این موارد، افراد سابقه‌ی بیماری‌های زمینه‌ای داشته‌اند. با این حال، حتی مصرف مقدار به‌ظاهر منطقی از این نوشیدنی‌ها هم در برخی موارد باعث عوارض شده است.

مثلاً یک نوجوان پسر سالم پس از مصرف ۸۰ میلی‌گرم کافئین (مقدار معمول یک قوطی نوشیدنی انرژی‌زا) دچار پارگی خودبه‌خودی سرخرگ کرونری قلب شد – وضعیتی بسیار خطرناک و نادر که معمولاً در افراد بیمار دیده می‌شود.

نوشیدنی-انرژی-زا

عوارض قلبی

در این مطالعه، برخی از مشکلات قلبی گزارش‌شده شامل:

آریتمی قلبی (بی‌نظمی ضربان)

فشار خون بالا

اسپاسم حاد در سرخرگ‌های قلب

پارگی خودبه‌خودی سرخرگ کرونری

محققان تأکید کرده‌اند که این عوارض بخشی از اثرات منفی کافئین بالا در نوشیدنی‌ها هستند.

آسیب به کلیه‌ها

در یکی از موارد گزارش‌شده در سال ۲۰۱۱، پسری ۱۷ ساله پس از مصرف زیاد نوشیدنی انرژی‌زا دچار نارسایی حاد کلیه شد.

محققان احتمال دادند که مقدار زیاد ماده‌ای به نام "تائورین" در این نوشیدنی‌ها، عامل اصلی آسیب بوده است. آن‌ها نوشتند:«حدود ۹۵ درصد تائورین در کلیه‌ها متابولیزه می‌شود و مصرف زیاد آن می‌تواند به کلیه‌ها فشار وارد کند.»

همچنین، نوشیدنی‌های انرژی‌زا می‌توانند موجب فشار خون بالا، اختلال در متابولیسم قند و افزایش وزن شوند – که همه این موارد، عوامل خطر اصلی برای بیماری مزمن کلیه به شمار می‌روند.

نوشیدنی‌های انرژی‌زا به‌رغم ظاهر بی‌خطر و تبلیغات فریبنده، می‌توانند تأثیرات جدی بر سلامت قلب، کلیه، استخوان‌ها و سلامت روانی افراد به‌ویژه نوجوانان داشته باشند. حتی مصرف «معمولی» آن‌ها هم ممکن است برای برخی افراد خطرناک باشد.

اگر شما یا فرزندتان به‌طور مرتب از این نوشیدنی‌ها استفاده می‌کنید، توصیه می‌شود با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.

منبع: سلامت نیوز

لینک هدیه

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

هم اکنون دیگران می خوانند