۲۳۷۷۶۶

روکش دندان چیست و چه انواعی دارد؟

روکش دندان چیست و چه انواعی دارد؟

روکش دندان یک پروتز است که بر روی دندانی که بخش قابل توجهی از آن از بین رفته است، قرار می‌گیرد. روکش دندان بر روی دندان اصلی چسبانده می‌شود و همان کارکردها و شکل دندان طبیعی را داراست. این متن به انواع، هزینه و مزایای روکش دندان می پردازد.

داشتن دندان‌هایی سالم و زیبا، علاوه بر تاثیر روی ظاهر، در بهبود عملکرد دهان و سلامت عمومی آن نیز تاثیر زیادی دارد. برخی از مواقع، در اثر عواملی همچون آسیب‌های جدی، شکستگی‌ها، پوسیدگی‌های گسترده یا تغییر رنگ، دندان‌ها کارایی و زیبایی خود را از دست می‌دهند. بنابراین در این مواقع، انجام روکش دندان ضرورت پیدا می‌کند. با استفاده از روش روکش دندان هم می‌توان به محافظت از آنها پرداخت و هم به زیبایی‌شان افزود. در واقع روکش دندان یکی از راه‌های اصلاح طرح لبخند است. اگر مایلید با این روش یعنی روکش دندان بیشتر آشنا شوید، در این متن همراه ما بمانید.

روکش دندان چیست؟ + هزینه روکش دندان در ایران (سال 1402)

روکش دندان چیست؟

همانطور که گفته شد روکش دندان یکی از روش‌های اصلاح طرح لبخند است، یعنی می‌تواند در بهبود ظاهر دندان‌ها و زیباتر شدن آنها کمک کند. روکش دندان یک پروتز یا کلاهک سرامیکی شبیه به دندان واقعی است که بر روی دندانی که بخش قابل توجهی از آن از بین رفته است، قرار می‌گیرد. در واقع این کلاهک بر روی دندان اصلی گذاشته شده و به آن چسبانده می‌شود. روکش تاثیر منفی در کارکرد دندان‌ نداشته و در شکل طبیعی دندان نیز تاثیر بسیار خوبی دارد. این پروتز ثابت یا همان روکش دندان توسط دندانپزشک قالبگیری شده، در لابراتوار ساخته می‌شود و سپس بر روی دندان اصلی (که بخش‌های خراب و پوسیده آن تراشیده و کوچک شده است) چسبانده می‌شود. در صورت مراقبت درست از روکش دندان می‌توانید برای سال‌های زیادی از آن بر روی دندان‌های خود استفاده کنید.

روکش دندان در چه مواردی قابل استفاده است؟

مهمترین کارکرد روکش دندان در بهبود ظاهر دندان‌هایی است که دچار اشکال و آسیب شده‌اند. در واقع زمانی که شما دارای مشکلات دندانی زیر باشید، می‌توانید از روکش دندان برای بهبود ظاهر دندان‌های خود استفاده کنید:

  • ترمیم دندان‌های آسیب‌دیده

  • محافظت از دندان عصب‌کشی شده

  • زیبایی‌

  • پروتزهای دندانی

انواع روکش دندان

روکش های دندان را می توان به انواع مختلفی تقسیم کرد که هر کس با توجه به نیاز و انتظاراتی که از روکش دندان دارد، یکی از آنها را انتخاب می کند. در زیر انواع روکش دندان معرفی شده است:

روکش های تمام سرامیک  (All-ceramic Crown)

روکش دندان تمام سرامیک همانطور که از اسمش هم پیداست به طور کامل از مواد سرامیکی ساخته شده و در آن از هیچ فلزی استفاده نشده است. این روکش‌ها دارای ظاهر بسیار طبیعی، شفافیت بالا و استحکام خوبی هستند و از آنها بیشتر برای دندان‌های جلویی استفاده می‌شود زیرا دارای زیبایی و شفافیت ویژه‌ای هستند و همچنین با وجود مقاومت بالا اما فشار کمتری بر آنها وارد می‌شود. از طرفی روکش‌های تمام سرامیکی سازگاری خوبی با بافت لثه دارند.

روکش فلز سرامیک (Porcelain Fused to Metal Crown)

این نوع روکش دندان ترکیبی از زیبایی سرامیک و استحکام فلز است و برای دندان‌هایی به کار برده می‌شود که هم نیاز به ظاهر خوب دارند و هم تحت فشار قرار می‌گیرند. در روکش فلز سرامیک، روکش دارای اسکلت فلزی است که به آن پی اف ام هم می‌گویند. از این نوع روکش علاوه بر اهداف زیبایی و اصلاح طرح لبخند، برای ساخت بریج و روکش ایمپلنت نیز استفاده می‌گردد.

روکش دندان چگونه انجام می‌شود؟

روکش کردن دندان شامل 8 مرحله است که این مراحل در زیر توضیح داده شده‌اند:

  • تزریق بی‌حسی: برای کاهش درد ناشی از انجام کارهای دندانپزشکی بی‌حسی موضعی تزریق می‌شود.

  • تراش دندان و آماده سازی آن: دندانی که آسیب دیده و به روش‌های مرسوم قابل ترمیم نیست، باید تراش بخورد و برای نصب روکش آماده شود. در این مرحله یک لایه از مینای دندان برداشته می‌شود.

  • قالب گیری از دندان: این کار توسط پزشک انجام می‌شود و با ماده مخصوصی که سیلیکونی یا آلژینات است، قابلگیری انجام می‌گیرد. البته امروزه به جای خمیر قالبگیری، از اسکن سه بعدی نیز برای ساخت پروتز دندان استفاده می‌شود.

  • انتخاب رنگ روکش: بسته به اینکه کل دندان‌ها روکش می‌شوند یا فقط چند تای آنها، رنگ روکش انتخاب می‌گردد. اگر چند دندان روکش شود، رنگ آنها باید همانند سایر دندان‌ها انتخاب گردد.

  • قرار دادن روکش موقت: تا زمانی که روکش اصلی توسط لابراتوار ساخته شود، باید از یک روکش موقت برای دندان‌ها استفاده شود.

  • چسباندن روکش: هنگامی که روکش توسط لابراتوار ساخته و به دندانپزشکی فرستاده شد، کار  چسباندن آنها توسط دندانپزشک انجام می‌شود.

مراقبت‌های لازم بعد از انجام روکش دندان

بعد از نصب روکش دندان باید مراقبت‌هایی را انجام دهید تا این کار با نتایج بهتر و موفقیت‌آمیز تری برای‌تان همراه باشد. این مراقبت‌ها شامل موارد زیر است:

  • تا یک ساعت بعد از روکش کردن دندان‌ها از خوردن مواد غذایی خودداری کنید.

  • تا 24 ساعت از خوردن خوراکی‌های سفت خودداری کنید.

  • تا چند ساعت نوشیدنی‌های سرد و گرم دارای رنگ تیره مانند چای یا قهوه را ننوشید.

  • تا چند روز هنگام کشیدن نخ دندان این کار را با احتیاط انجام دهید.

  • مسواک زدن را فراموش نکنید.

روکش دندان چه مزایایی دارد؟

بزرگترین مزیت استفاده از روکش دندان زیبایی هر چه بیشتر آنها و اصلاح برخی از مشکلات دندان‌ها است. برای این اهداف از روش‌های مختلفی استفاده می‌شود اما مزایای روکش دندان نسبت به دیگر روش‌ها عبارت است از:

  • افزایش دوام و طول عمر دندان‌ها

  • بهبود ظاهر دندان‌ها و لبخند

  • محافظت از دندان در برابر آسیب‌های بیشتر

  • افزایش راحتی در جویدن و صحبت کردن

هزینه روکش دندان در سال ۱۴۰۳ 

هزینه روکش دندان در سال ۱۴۰۳ بر اساس نوع و جنس روکش متفاوت است. در ادامه، می‌توانید حدود قیمت‌ها را مشاهده کنید:

روکش موقت دندان: از 400 هزار تا 1 میلیون و 500 تومان

روکش فلز سرامیک (PFM): حدود 4.5 تا تا 6 میلیون تومان

روکش تمام سرامیک و زیرکونیا: بین 3 تا 7 میلیون تومان

روکش EMAX (با کیفیت بالا): از 4 تا 12 میلیون تومان

البته این قیمت‌ها بسته به لابراتوار سازنده، تخصص دندان‌پزشک و... ممکن است متغیر باشد. همچنین، محل جغرافیایی کلینیک و خدمات اضافی نیز بر هزینه نهایی تأثیر دارد.

آیا دندان سالم را می‌توان روکش کرد؟

ابتدا باید بدانیم منظور از دندان سالم چیست؟ در واقع دندان‌ها علاوه‌ بر آسیب‌هایی که ممکن است به‌ دلیل افزایش سن یا پوسیدگی ناشی از عدم مراقبت صحیح ببیند در طول زمان دچار تغییر رنگ نیز می‌شوند.

گاهی این دندان‌ها از ریشه کاملا سالم هستند؛ اما رنگ آن‌ها باعث ایجاد ظاهری نامطلوب خواهد شد یا اینکه دندان‌ها حالت ردیف و میزانی ندارند که این مورد نیز در ظاهر حس خوبی به افراد نمی‌دهد. در این شرایط نیز امکان استفاده از روکش دندان وجود دارد. البته بهتر است تصمیم‌گیری دراین‌خصوص را به سرویس‌دهنده این خدمات واگذار کنید تا با کمک مناسب‌ترین روش، زیبایی را به دندان‌های شما هدیه دهد.

استفاده از روکش برای دندان‌های سالم و تنها با هدف زیبایی با توجه به عدم نیاز به پر کردن یا استفاده از سایر راهکارهای درمانی معمولا باعث کاهش هزینه روکش دندان می‌شود.

روکش دندان چیست؟ + هزینه روکش دندان در ایران (سال 1402)

سوالات متداول

روکش دندان روشی متداول و پرطرفدار است و سوالات زیادی پیرامون آن وجود دارد. در زیر مهمترین سوالات درباره روکش دندان پاسخ داده شده است:

چه زمانی روکش دندان باید تعویض شود؟

در صورت پس‌روی لثه و ایجاد لکه بر روی آن، ساییدگی زیاد بر روی سطح جونده روکش، ترک خوردن یا شل شدن روکش و ایجاد عفونت در زیر روکش باید آن را تعویض نمایید.

روکش کردن دندان عصب کشی شده آیا همیشه لازم است؟

برای دندانی که عصب کشی شده است روکش لزوما نیازی نیست اما برای حفظ زیبایی ظاهر این دندان می‌توانید از روکش استفاده نمایید.

امکان پوسیدگی بعد از روکش دندان وجود دارد؟

هیچ وقت بر اثر روکش کردن، دندان دچار پوسیدگی نمی‌شود. اما اگر بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت نشود، دندانی که در زیر روکش است، ممکن است دچار پوسیدگی گردد.

جمع‌بندی

اگر می‌خواهید پیش از استفاده از کراون‌ها که نقش مهمی در افزایش مقاومت و زیبایی دندان‌ها دارند از هزینه روکش دندان اطلاع یابید باید با سرویس‌دهندگان این خدمات در دکترتو کلینیک آشنا شوید. چراکه ارائه‌دهندگان روکش دندان با توجه به تجهیزات خود هزینه‌های مختلفی تعیین می‌کنند.

ضمن اینکه این پروتزها با استفاده از متریال مختلف مانند سرامیک، فلز یا ترکیب این ۲ ماده تولید می‌شوند که این مورد نیز به‌طور مستقیم روی هزینه‌های روکش تاثیرگذار خواهد بود. همچنین باید گفت اگر دندان مقاومت بالایی داشت و نیازی به استفاده از پایه فلزی نبود هزینه‌های ترمیم نیز کاهش پیدا می‌کنند.

لینک هدیه

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

هم اکنون دیگران می خوانند