سندرم روده تحریک پذیر (IBS) به معنای بروز همزمان علائم زیر است:
درد مکرر شکم
تغییر در حرکات روده که ممکن است منجر به بروز اسهال، یبوست یا هر دو به تناوب شود. افراد مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر این علائم را بدون هیچ نشانه قابل ذکری از آسیب یا بیماری در دستگاه گوارش تجربه میکنند.
IBS در واقع یک اختلال عملکردی دستگاه گوارش است، اختلالات عملکردی دستگاه گوارش در نتیجه مشکلاتی در شیوه هماهنگی مغز و روده به وجود میآید، این مشکلات روده را حساستر کرده و نحوه انقباض ماهیچههای روده را تغییر میدهند، این تغییر هم منجر به اسهال، یبوست یا هر دو این علائم به صورت متناوب میشود. ضمن اینکه اگر روده ما حساستر باشد، ممکن است درد شکم و نفخ بیشتری احساس کنیم.
سندرم روده تحریکپذیر چقدر شایع است؟
این سندرم یک اختلال بسیار شایع است که تخمین زده میشود بین ده تا بیست درصد از افراد علائم آن را تجربه میکنند، در حالیکه فقط حدود پانزده درصد مبتلایان به دنبال راهی برای تسکین علائمشان هستند. IBS در زنان تقریباً دو برابر بیشتر از مردان بروز پیدا میکند و در افراد کمتر از پنجاه سال بیشتر دیده میشود.
علائم سندرم روده تحریکپذیر چیست؟
شایع ترین علائم سندرم روده تحریکپذیر عبارتند از:
درد در شکم بهدلیل حرکات روده
تغییر در حرکات روده که بسته به نوع IBS ممکن است باعث اسهال، یبوست یا هر دو شود
سایر علائم IBS ممکن است شامل موارد زیر باشند:
نفخ
احساس نیاز به دفع با وجود دفع کامل
وجود مخاط سفید رنگ در مدفوع
چند نکته مهم درباره علائم سندرم روده تحریکپذیر
در زنان علائم IBS در بیشتر موارد در دورههای قاعدگی تشدید میشوند.
IBS ممکن است دردناک باشد اما منجر به ایجاد سایر مشکلات سلامتی یا آسیب به دستگاه گوارش نمیشود.
برای تشخیص IBS، پزشک به دنبال الگوی خاصی در علائم ما در طول زمان خواهد بود. IBS یک اختلال مزمن است، به این معنی که برای مدتی طولانی (در بیشتر موارد چند سال) طول میکشد، با این وجود ممکن است علائم ما همیشگی نباشند.
انواع مختلف سندرم روده تحریکپذیر
بر اساس الگوهای مختلفِ تغییرات حرکات روده یا حرکات غیرطبیعی روده، سه نوع IBS وجود دارد. گاهی اوقات، دانستن نوع IBS برای پزشک مهم است. چرا که بعضی از داروها فقط برای بعضی از انواع IBS مناسب بوده یا انواع دیگر آن را بدتر میکنند. گاهی هم با وجود آنکه الگوی حرکت روده ما با یک نوع خاص از IBS مطابقت ندارد، ممکن است پزشک تشخیص IBS بدهد. بسیاری از افراد مبتلا به IBS در بعضی روزها حرکات طبیعی روده و در روزهای دیگر حرکات غیرطبیعی روده دارند.
درمان سندرم روده تحریکپذیر
تغییر رژیم غذایی، اصلاح سبک زندگی، داروها، پروبیوتیکها و رواندرمانی، روشهایی هستند که ممکن است پزشکان برای درمان IBS به کار ببرند. شاید گاهی لازم باشد چند روش درمانی مختلف را امتحان کنیم تا به بهترین درمان برسیم، پزشک میتواند به ما در این زمینه کمک کند.
تغییر رژیم غذایی
تغییردر رژیم غذایی و مشورت با یک متخصص تغذیه، از جمله روشهایی هستند که ممکن است پزشک معالج ما برای کمک به درمان علائم سندرم روده تحریک پذیر (IBS) توصیه کند، البته ممکن است برای افراد مختلف، تغییرات متفاوتی مفید باشند. بههرحال با تغییر رژیمغذایی خود برای چند هفته، میتوانیم متوجه شویم علائم ما بهبود پیدا میکنند یا نه.
منبع: ایسکانیوز