۱۴۲۶۸۶
۱۴۷۸۱۵
۱۴۷۸۱۵

درمان کمبود پروژسترون در زنان، روش‌های طبیعی

اگر بدن به اندازه کافی پروژسترون تولید نکند، مشکلات دستگاه تناسلی ایجاد خواهد شد.

پروژسترون یکی از دو هورمون جنسی زنانه است که هورمون دیگری استروژن نام دارد. عملکرد‌های اصلی پروژسترون عبارت‌اند از تنظیم دوره‌های قاعدگی و فراهم کردن شرایط بارداری در بدن زنان.
اگر از دوره های قاعدگی نامنظم، سندروم پیش از قاعدگی (PMS)، کم کاری تیروئید و سنگینی سینه رنج می برید، یا مشکل در باردار شدن دارید، می تواند نشانه نیاز شما به افزایش پروژسترون باشد. اگر بدن به اندازه کافی پروژسترون تولید نکند، مشکلات دستگاه تناسلی ایجاد خواهد شد. بنابراین، ضروری است که سطح هورمون پروژسترون در تعادل با هورمون های دیگر بدن باشد. خوشبختانه، راه های طبیعی بسیاری برای افزایش پروژسترون و حل مسائل مربوط به آن وجود دارد.
عدم تعادل هورمونی می تواند استروژن را بر بدن مسلط کند در نتیجه سطح پروژسترون کاهش می یابد. در طول چرخه ماهانه، تخمدان پروژسترون و استروژن تولید می کند. پس از تخمک گذاری، برای آماده سازی پوشش داخلی رحم برای کاشت تخمک بارور، پروژسترون بیشتری تولید می شود. اگر تخمک گذاری انجام نشود، پروژسترون رها شده و پوشش اندومتر در طول قاعدگی؛ به وسیله خونریزی از بدن خارج می شود.
راه هایی زیادی برای افزایش پروژسترون به طور طبیعی وجود دارد که شامل کرم پروژسترون طبیعی، استفاده از مکمل های گیاهی و ایجاد تغییرات مثبت در شیوه زندگی می باشد. همچنین، ویتامین C، ویتامین B۶، منیزیم و روی نیز به افزایش تولید بدن از این هورمون مهم زنانه کمک می کند. اجازه دهید نگاهی نزدیک تر به آنچه که شما می توانید؛ برای افزایش سطح پروژسترون پایین در بدن انجام دهید، بیاندازیم. روش هایی که در ادامه خواهیم گفت به حفظ تعادل طبیعی هورمونی و کاهش علائم ناخوشایند ناشی از غلبه استروژن کمک خواهد کرد.
روش های افزایش پروژسترون به طور طبیعی
هیچ غذایی وجود ندارد که به طور طبیعی حاوی پروژسترون باشد. با این حال، برخی مواد غذایی خاص هستند که تاثیر مثبتی بر میزان پروژسترون در بدن دارند.
ویتامین C
ویتامین C به افزایش سطح پروژسترون کمک می کند. ویتامین C یک آنتی اکسیدان مهم است که در تقویت سیستم ایمنی بدن و کمک به مبارزه با عفونت موثر است. ویتامین C برای تحریک تولید کلاژن جهت تشکیل بافت سالم ضروری است.
یک مطالعه که در مجله American Journal of Research Communication منتشر شده؛ ارتباط مثبت بین مصرف مکمل ویتامین C و افزایش سطح پروژسترون را نشان می دهد. محققان دریافتند که ویتامین C به افزایش ضخامت آندومتر و افزایش غلظت پروژسترون منجر می شود.
این مطالعه همچنین اشاره کرد که اثر آنتی اکسیدانی ویتامین C می تواند به کاهش ناباروری و سلامت بارداری کمک کند. شما می توانید افزایش سطح پروژسترون خود را با گنجاندن غذاهای حاوی ویتامین C در رژیم غذایی محقق کنید.
برخی از بهترین منابع طبیعی از ویتامین C مرکبات، فلفل دلمه ای قرمز، کلم پیچ، کلم بروکلی، کیوی، انواع توت ها و پاپایا می باشد. راه دیگر برای به دست آوردن ویتامین C برای افزایش پروژسترون مصرف مکمل است. موسسه The National Institute of Health توصیه می کند که بزرگسالان ۷۵ تا ۹۰ میلی گرم در روز از این مکمل ها استفاده کنند.
درمان کمبود پروژسترون در زنان، روش‌های طبیعی
ویتامین E
ویتامین دیگری که خواص افزایش پروژسترون دارد ویتامین E می باشد. بدن به ویتامین E برای محافظت از اندام ها، بافت ها و سلول ها؛ از آسیب رادیکال های آزاد، نیاز دارد. این ویتامین برای سلامت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از ابتلا به بیماری های مزمن ضروری است.
واقعیت این که ویتامین E می تواند به افزایش سطح پروژسترون کمک کند در مطالعه ای که در مجله Ovarian Research منتشر شده؛ به اثبات رسیده است. محققان دریافتند که در زمانی که بیماران ویتامین E مصرف می کند، تقریبا سه چهارم از آن ها افزایش چشمگیری در سطح پروژسترون را تجربه می کنند. برخی از بهترین منابع ویتامین E؛ روغن جوانه گندم، آجیل های مختلف و دانه ها و سبزیجات برگ سبز می باشد.
روی
روی یک ماده معدنی مهم است که بدن برای مبارزه با ویروس ها و عفونت ها به آن نیاز دارد.
مطالعات نشان داده اند که روی همچنین نقش مستقیمی در تولید پروژسترون بازی می کند. محققان دانمارکی دریافتند که دوز مناسب روی می تواند ترشح پروژسترون در بدن را تحریک کند. با این حال، روی بیش از حد نیز مانع از تولید پروژسترون می شود.
بر اساس گزارش National Institute of Health یک فرد بزرگسال به طور متوسط نیاز بین ۸ تا ۱۱ میلی گرم روی در هر روز دارد. بیشتر اوقات، روی مورد نیازمان در رژیم غذایی ما گنجانده شده است. اکثر گوشت ها، غذاهای دریایی و حبوبات منابع غنی از روی هستند. دانه کدو تنبل نیز منبع بسیار خوبی از روی است.
ال آرژنین
ال آرژنین یک آمینو اسید است که برای سلامت عروق خونی ضروری است. سلامت عروق خونی برای حفظ سلامت سیستم قلبی و عروقی مفید است. دلیل این کار این است که ال آرژنین اکسید نیتریک فراهم می کند و به بدن برای افزایش جریان خون کمک می کند. یکی از موارد استفاده از ال آرژینین، حفظ عملکرد صحیح سیستم تناسلی زنانه است.
مجله Ovarian Research نشان داده است که لحاظ کردن ال آرژنین در رژیم غذایی به افزایش پروژسترون کمک می کند. محققان گزارش دادند که ۷۰ درصد از شرکت کنندگانی که به منظور افزایش سطح پروژسترون در این تحقیق شرکت کردند، بین سیکل ماهانه افزایش این هورمون را در بدن شاهد بودند. جریان خون قاعدگی نیز در این افراد بهبود یافت.
منابع طبیعی از ال آرژنین، گوشت قرمز، مرغ، غذاهای دریایی و محصولات لبنی می باشد. تخم مرغ نیز منبع دیگری برای ال آرژنین است و یکی از مواد غذایی است که می تواند به تقویت میل جنسی کمک کند.
کرم پروژسترون طبیعی
کرم پروژسترون طبیعی یک راه عالی برای افزایش سطح پروژسترون است. کرم پروژسترون طبیعی بسیار امن تر از کرم مصنوعی ای است که برای افزایش پروژسترون استفاده می شود. دلیل این است که کرم طبیعی، به پروژسترون طبیعی که بدن شما نیاز دارد نزدیک تر است. اغلب کرم های پروژسترون طبیعی حاوی عصاره سیب زمینی وحشی هستند.
این ماده شامل ترکیبی به نام دیوسگنین است که به پروژسترون تبدیل می شود. مطالعات؛ تاثیر مثبت عصاره سیب زمینی وحشی را بر روی گیرنده های پروژسترون نشان می دهند.
یک مطالعه که در مجله American Journal of Chinese Medicine منتشر شده نشان می دهد که کرم حاوی عصاره سیب زمینی وحشی به افزایش پروژسترون در بدن و جلوگیری از گسترش سلول های سرطان پستان کمک می کند. قبل از استفاده از کرم پروژسترون طبیعی، با دکتر خود برای بررسی سطح پروژسترون فعلی بدنتان، مشورت کنید. به این ترتیب شما می توانید از ایجاد عدم تعادل هورمونی در بدن جلوگیری کنید.
گیاه پنج انگشت (castus agnus)
عصاره گیاه پنج انگشت از مکمل های گیاهی موثر برای افزایش سطح پروژسترون است.
در مطالعات نشان داده شده است که عصاره این درختچه می تواند به کاهش بسیاری از علائم سندروم پیش از قاعدگی، حتی نسبت به داروهایی که برای این سندروم استفاده می شود، منجر شود. مجله Planta Medica در یک بررسی نشان داد که عصاره گیاه پنج انگشت در افزایش پروژسترون موثر است. مطالعات دیگر نشان داده اند که عصاره chasteberry می تواند تولید پروژسترون را تحریک و به کاهش درد پستان (درد پستان مرتبط با چرخه قاعدگی) کمک کند.
فرآورده های سویا تخمیر شده
شما همچنین می توانید سطوح پایین پروژسترون را به طور طبیعی با خوردن فرآورده های تخمیری حاصل از سویا افزایش دهید. این ماده برای دوران یائسگی و هنگامی که سطح پروژسترون به طور قابل توجهی کاهش می یابد، بسیار مفید است.
خوردن منظم محصولات تخمیری سویا به افزایش سطح پروژسترون و کمک به جلوگیری از بسیاری از علائم یائسگی کمک می کند. میسو، ناتو و تمپه از جمله فرآورده های تخمیری حاصل از سویا هستند که پروژسترون را افزایش می دهند. محققان اعلام کردند که محصولات تخمیری سویا همچنین به کاهش کلسترول به طور طبیعی کمک می کند.
درمان کمبود پروژسترون در زنان، روش‌های طبیعی
تعادل سطح پروژسترون
در این مقاله، ما به برخی از غذاهای سالم که برای افزایش سطح پروژسترون به طور طبیعی کمک می کنند اشاره کردیم. با این حال، علاوه بر مصرف این مواد، باید از خوردن مواد غذایی که تمایل به افزایش سطح استروژن در بدن دارند؛ اجتناب کنید.
برخی از مواد غذایی که به عدم تعادل هورمونی در بدن کمک می کنند عبارتند از:
غذاهای فراوری شده
مقادیر بیش از حد کافئین و الکل
محصولات حیوانی غیر ارگانیک
استروژن در محیط مانند استروژن موجود در پلاستیک، محصولات مراقبت از پوست و آفت کش ها
تعادل وزن
وزن متعادل یک راه عالی برای حفظ تعادل هورمونی است. محققان مکزیکی دریافتند که زنان چاق بیشتر با اختلالات باروری ناشی از عدم تخمک گذاری رو به رو هستند. این زنان با کاهش تنها ۱۰ درصد از وزن خود با بازگشت تخمک گذاری؛ سطح پروژسترونشان نیز افزایش یافت. محققان نتیجه گرفتند که حتی کمی کاهش وزن و کاهش در درصد چربی بدن؛ مشخصات هورمونی را بهبود می بخشد.

مهم‌ترین مطالب در این‌باره:
پروژسترون یک هورمون جنسی زنانه است. این هورمون هر ماه به طور عمده بعد از تخمک‌گذاری و در تخمدان‌ها تولید می‌شود. هورمون پروژسترون بخش مهمی از چرخه‌ی قاعدگی و حفظ حاملگی است.
کمبود پروژسترون می تواند مشکلات بسیار زیادی را برای زنان ایجاد کند. در این نوشتار با ما همراه باشید تا مهمترین علائم، علل و روش های درمان کمبود پروژسترون را بدانید.
سردرد یا میگرن، تغییرات خلقی و بی نظمی در چرخه قاعدگی، نشان دهنده کمبود پروژسترون است.

۱. پروژسترون چیست؟
پروژسترون به تنظیم چرخه‌ی قاعدگی کمک می‌کند. اما کار اصلی آن این است که رحم‌تان را برای بارداری آماده کند. هر ماه پس از آن‌که تخمک‌گذاری انجام می‌شود، پروژسترون کمک می‌کند که پوشش رحم ضخیم شود و برای تخمک بارور آماده باشد.
اگر هیچ تخمکی وجود نداشته باشد، میزان پروژسترون کاهش می‌یابد و قاعدگی شروع می‌شود. اگر یک تخمک بارور شده در دیواره‌ی رحم لانه‌گزینی کند، پروژسترون به حفظ پوشش رحم در دوران بارداری کمک می‌کند.
پروژسترون برای رشد سینه و شیر دادن به نوزاد ضروری است. این هورمون برخی از اثرات استروژن را که یکی دیگر از هورمون‌های زنانه است، کامل می‌کند. پروژسترون در عین حال با تستوسترون، پیش‌ماده‌ی هورمون‌های آدرنال، همکاری می‌کند. مردان مقدار کمی پروژسترون را برای کمک به رشد اسپرم تولید می‌کنند.

۲. آیا پایین بودن سطح پروژسترون در بدن موردی برای نگرانی‌ است؟
پروژسترون در طول سال‌های فرزندآوری اهمیت دارد. اگر پروژسترون کافی نداشته باشید، ممکن است در باردار شدن یا باردار ماندن دچار مشکل شوید.
پس از آن‌که یکی از تخمدان‌ها یک تخمک را آزاد می‌کند، سطح پروژسترون شما باید افزایش بیابد.
پروژسترون به رحم کمک می‌کند تا با پیش‌بینی دریافت یک تخمک بارور، ضخیم شود. اگر دیواره‌ی رحم به اندازه‌ی کافی ضخیم نباشد، تخمک لانه‌گزینی نمی‌کند.

۳. علائم کمبود پروژسترون در زنان باردار عبارتند از
- سردرد یا میگرن
- تغییرات خلقی، از جمله اضطراب یا افسردگی
- بی‌نظمی در چرخه‌ی قاعدگی
پایین بودن سطح پروژسترون ممکن است باعث خونریزی غیر طبیعی رحم در زنانی شود که باردار نیستند. دوره‌های نامنظم یا پریود نشدن در برخی از ماه‌ها ممکن است عملکرد ضعیف تخمدان و پایین بودن پروژسترون را نشان دهد.
اگر باردار شوید، باز هم پروژسترون نیاز دارید تا از رحم شما تا زمانی که نوزاد شما متولد شود، محافظت کند. بدن شما این افزایش را در پروژسترون ایجاد می‌کند، روندی که باعث می‌شود برخی از علائم حاملگی، از جمله حساسیت به لمس پستان و حالت تهوع به وجود بیایند.
اگر سطح پروژسترون شما کم باشد، رحم شما ممکن است نتواند نوزاد را نگه دارد.
علائم پایین بودن پروژسترون در طول بارداری عبارتند از لکه بینی و سقط جنین.
کم بودن سطح پروژسترون ممکن است نشان‌دهنده‌ی حاملگی خارج رحمی باشد. به این ترتیب ممکن است سقط جنین یا مرگ جنین رخ بدهد.
استروژن برای تکمیل شدن به پروژسترون نیاز دارد و بدون آن ممکن است تبدیل به هورمون غالب شود. این پیامد ممکن است منجر به بروز علائم زیر شود:
- افزایش وزن
- کاهش میل جنسی ، تغییرات خلقی و افسردگی
- سندروم پیش از قاعدگی، نامنظم شدن چرخه‌ی قاعدگی، خونریزی شدید
- حساسیت سینه، پستان فیبروسیتیک
- فیبروم
- مشکلات کیسه صفرا

۴. آزمایش سطح پروژسترون
آزمایش پروژسترون (PGSN) می‌تواند به پزشک شما کمک کند که بفهمد آیا سطح پروژسترون شما پایین است یا خیر. این یک آزمایش خون ساده است که نیازی به آماده‌سازی خاصی ندارد.
این آزمایش می‌تواند نشان دهد که چرا مشکل بارداری دارید. همچنین می‌تواند نشان بدهد که آیا تخمک‌گذاری کرده‌اید یا نه. تست PGSN می‌تواند برای نظارت بر جایگزینی هورمون یا سلامت یک حاملگی پر خطر استفاده شود.
سطح پروژسترون معمولا در حاملگی بالاتر از حد طبیعی است. اگر بیش از یک کودک را باردار باشید، سطح این هورمون به شدت بالا می‌رود.
مردان، کودکان و زنان بعد از یائسگی در مقایسه با زنانی که در سال‌های باروری خود به سر می‌برند، پروژسترون پایین‌تری دارند. آن‌چه به عنوان سطح "طبیعی" پروژسترون در نظر گرفته می‌شود بستگی به سن و جنسیت فرد دارد.
در زنان، عوامل دیگر نیز دارای نقش هستند بسته به این‌که باردار باشید یا در کجای چرخه‌ی قاعدگی‌تان قرار دارید. سطح پروژسترون در سراسر چرخه‌ی قاعدگی نوسان دارد.
این هورمون در حدود هفت روز قبل از شروع دوره‌تان به اوج خود می‌رسد. و سطح آن می‌تواند در طول یک روز هم متفاوت باشد.
تخمدان‌هایی که عملکرد نامناسب دارند نیز می‌توانند باعث تولید ضعیف پروژسترون شوند. و در طول دوره یائسگی، طبیعی است که سطح استروژن و پروژسترون کاهش بیابد.

درمان کمبود پروژسترون در زنان، روش‌های طبیعی
۵. در صورتی که سطح پروژسترون من پایین باشد، چه کاری می‌توانم انجام دهم؟
ممکن است علائم کمبود پروژسترون را نداشته باشید و شاید حتی نیازی به درمان هم نداشته باشید. اما اگر در حال تلاش برای بچه‌دار شدن هستید، هورمون درمانی می‌تواند مفید باشد.
هورمون درمانی باعث افزایش سطح پروژسترون می‌شود و ممکن است باعث ضخیم شدن رحم شود. به این ترتیب شانس شما برای داشتن یک بارداری سالم و سپری کردن موفقیت‌آمیز این دوران افزایش می‌یابد.
بی‌نظمی قاعدگی و خونریزی غیرطبیعی با هورمون درمانی می‌تواند بهبود بیابد. برای علائم شدید یائسگی، هورمون درمانی معمولا ترکیبی از استروژن و پروژسترون را شامل می‌شود.
خطر ابتلا به سرطان آندومتر در زنانی که استروژن را بدون پروژسترون دریافت می‌کنند افزایش می‌یابد.

۶. گزینه‌های درمانی برای مکمل پروژسترون عبارتند از
- کرم و ژل، که می‌تواند به صورت موضعی یا واژینال استفاده شود
- شیاف، که معمولا برای درمان پروژسترون کم که باعث مشکلات باروری می‌شود، مورد استفاده قرار می‌گیرد
- داروهای خوراکی مانند Provera
هورمون درمانی (فقط استروژن یا ترکیبی از استروژن و پروژسترون) ممکن است به کاهش علائم زیر کمک کند:
- گرگرفتگی
- تعریق شبانه
- خشکی واژن
در برخی از زنان، پروژسترون خلق و خو را بهبود می‌بخشد. پروژسترون خوراکی ممکن است یک اثر آرام‌بخش داشته باشد و باعث شود راحت‌تر به خواب بروید.

۷. هورمون درمانی ممکن است خطر ابتلا به موارد زیر را افزایش بدهد
- حمله‌ی قلبی و سکته‌ی مغزی
- لخته شدن خون
- مشکلات کیسه صفرا
- انواع خاصی از سرطان پستان
در صورتی که سابقه‌ی موارد زیر را داشته باشید احتمالا پزشک شما با انجام هورمون درمانی موافق نخواهد بود:
- سرطان پستان
- سرطان آندومتر
- بیماری کبد
- لخته شدن خون
- سکته‌ی مغزی
درمان‌های طبیعی برای افزایش سطح پروژسترون عبارتند از:
- افزایش مصرف ویتامین‌های B و C، که برای حفظ سطح پروژسترون لازم هستند
- خوردن غذاهای حاوی روی به میزان بیش‌تر، مانند صدف
- کنترل سطح استرس ، به این دلیل که وقتی استرس دارید، بدن شما کورتیزول را به جای پروژسترون آزاد می‌کند
پروژسترون به طور کلی برای زنانی که عدم تعادل هورمونی را که یکی از علائم یائسگی است، تجربه می‌کنند تجویز نمی‌شود به این دلیل که علائم یائسگی عمدتا ناشی از پایین بودن سطح استروژن است.
جایگزینی هورمون یک سری خطرات را با خود همراه دارد، بنابراین مهم است که در مورد آن با پزشک‌تان مشورت کنید. داروهای تجویزی وجود دارد که فرموله شده‌اند تا برای بدن شما مانند هورمون‌های طبیعی به نظر برسند.
این داروها گاهی اوقات "هورمون‌های همسان" نامیده می‌شوند. در حالی که این داروها ممکن است مطلوب‌تر از موارد دیگر به نظر برسند اما خطرات‌شان برابر با خطرات داروهای معمولی است.

۸. چشم‌انداز
پایین بودن سطح پروژسترون می‌تواند مشکلات مختلفی را برای مردان و زنان ایجاد کند. با این حال، درمانی وجود دارد که می‌تواند این مشکل را حل کند. هورمون درمانی ممکن است یک راه‌حل درازمدت برای برخی از زنان، مخصوصا زنان یائسه باشد.
با پزشک‌تان صحبت کنید تا بهترین درمان برای شما مشخص شود. هورمون درمانی ممکن است هفته‌ها طول بکشد. و شما می‌توانید برای ارزیابی مجدد برنامه‌ی درمانی‌تان هر سال با پزشک مشورت کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.