۱۷۱۹۶۱
۱۶ نظر
۱۵۲۵۲۳
۱۶ نظر
۱۵۲۵۲۳

تستوسترون بالا در زنان، علت و روش های کاهش آن

تستوسترون بالا در زنان می تواند علائم متعددی مانند رشد بیش از حد مو در بدن، تغییرات خلقی، آکنه و مشکلات سیستم تولید مثل را ایجاد کند.

تستوسترون مهم‌ترین هورمون مردانه و بسیار مؤثر در رشد و تکامل اندام‌های جنسی و بروز صفات ثانویه جنسی مانند رویش موی صورت، بم شدن صدا، ریزش موی مدل مردانه و خواص آنابولیک مانند رشد عضلات و توده استخوانی می‌باشد.
تستوسترون در عملکرد جنسی سالم در زنان و مردان نقش دارد. تستوسترون بالا در زنان می تواند علائم متعددی مانند رشد بیش از حد مو در بدن، تغییرات خلقی، آکنه و مشکلات سیستم تولید مثل را ایجاد کند. عدم تعادل هورمونی در بدن می تواند به این معنی باشد که سطح تستوسترون در زنان غیر طبیعی است. دانستن اینکه چگونه می توانید سطح تستوسترون را پایین بیاورید می تواند کیفیت زندگی شما را بهبود بخشد.
دلایل بسیاری برای افزایش بیش از حد تستوسترون در بدن زنان وجود دارد. به عنوان مثال، تستوسترون بالا در زنان می تواند در نتیجه موارد زیر باشد:
- اختلال در عملکرد غدد فوق کلیوی
- مشکلات مربوط به تیروئید
- قند خون بالا
- وزن زیاد
- عدم فعالیت بدنی
زنان باردار نیز با افزایش اندکی در تستوسترون در دوران بارداری مواجه هستند.
در این مقاله، به برخی از مشکلاتی که می توانند سطح تستوسترون را در زنان افزایش دهند اشاره می کنیم. ضمن این که آنچه را که می توانید برای کاهش تستوسترون بالا در زنان انجام دهید را فرا می گیرد.
تستوسترون چیست؟
تستوسترون یکی از هورمون های آندروژنی است و با ویژگی های جنسیتی مردان رابطه دارد. پزشکان MedicalNet می گویند که تستوسترون روی موهای بدن، صدا و توده استخوانی بدن تاثیر می گذارد. تستوسترون زیاد برای مردان مفید است و از بدن آن ها در برابر بیماری های قلبی عروقی محافظت می کند.
اما ممکن است از خودتان بپرسید که اگر تستوسترون هورمون مردانه است، چرا در بدن زنان نیز وجود دارد؟
چرا زنان نیاز به تستوسترون دارند؟
تخمدان ها و غدد فوق کلیوی مقدار کمی تستوسترون در بدن زنان تولید می کنند. به گفته دکتر جنیفر رابینسون، متخصص اپیدمیولوژی بیماری های مزمن، استروژن همراه با مقدار کمی تستوسترون در بدن زنان، هورمون های جنسی هستند که در رشد و ترمیم بافت اندام های تولید مثل و دیگر بافت های بدن و توده استخوانی دخیل هستند. اگر سطح تستوسترون کاهش یا افزایش یابد، میل جنسی تحت تاثیر قرار می گیرد.
برای مثال، در طول یائسگی، سطح استروژن و تستوسترون کاهش می یابد. دکتر جان راندولف متخصص دانشکده پزشکی دانشگاه میشیگان می گوید که ارتباط قوی بین هورمون ها و رفتار جنسی وجود دارد. سطح تستوسترون یکی از عواملی است که به میل جنسی و رفتار جنسی مرتبط است.
سطح نرمال تستوسترون در بدن زنان چقدر است؟
حال که می دانید وجود این هورمون در بدن زنان طبیعی است این سوال پیش می آید که وجود چه میزان تستوسترون در بدن زنان طبیعی است؟
هورمون ها با واحد نانوگرم در دسی لیتر اندازه گیری می شوند. پزشکان کلینیک مایو می گویند که میزان طبیعی تستوسترون در بدن زنان به شرح زیر است:
- سن ۱۰ الی ۱۱ سالگی: ۷ الی ۴۴ نانوگرم در دسی لیتر
- سن ۱۲ الی ۱۶ سالگی: ۷ الی ۷۵ نانوگرم در دسی لیتر
- سن ۱۷ الی ۱۸ سالگی: ۲۰ الی ۷۵ نانوگرم در دسی لیتر
- سن بالای ۱۹ سال: ۸ الی ۶۰ نانوگرم در دسی لیتر
برای مردان بالای ۱۹ سال، محدوده طبیعی تستوسترون بین ۲۴۰ الی ۹۵۰ نانوگرم در دسی لیتر است.
تستوسترون بالا در زنان
برای زنان، سطح بالای تستوسترون می تواند تغییراتی در ظاهر یا بدنشان ایجاد کند. به عنوان مثال، اگر دختران نزدیک به دوران بلوغ دارای سطوح تستوسترون بالاتر از ۴۴ نانوگرم در دسی لیتر باشند، ممکن است ظاهر مردانه تری داشته باشند.
زنان بالغ که دارای تستوسترون بالا و بیش از ۶۰ نانوگرم در دسی لیتر هستند ممکن است علائمی که بیشتر در مردان شایع هستند را داشته باشند. به عنوان مثال، پزشکان کلینیک مایو می گویند که طاسی الگوی مردانه، افزایش موهای صورت، متوقف شدن دوره قاعدگی و حتی ناباروری می تواند بعضی از مسائل ناراحت کننده ای باشد که تستوسترون بالا در زنان ایجاد می کند.
ازدیاد هورمون های جنسی مانند تستوسترون در بدن با عنوان هیپرآندروژنیسم نیز شناخته می شود.
علل بالا بودن سطح تستوسترون در بدن زنان
بیایید به تحقیقات پزشکی در مورد علت تستوسترون بالا در زنان نگاهی بیاندازیم.
قند خون بالا
یکی از دلایل رایج تستوسترون بالا در زنان، داشتن قند خون بالا است. تحقیقات در مورد عوارض دیابت حاکی از آن است که مقاومت به انسولین می تواند باعث افزایش بیش از حد هورمون های آندروژن در زنان شود.
به عنوان مثال، مجله Diabetes Metabolism Research and Reviews، کشف کرده است که افزایش تستوسترون سرم در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ رایج است. سطح بالای تستوسترون می تواند عوارض دیگری مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک را ایجاد کند که بر باروری تاثیر می گذارد. محققان معتقدند که کاهش سطح تستوسترون در زنان مبتلا به هیپرآندروژنیسم برای محافظت از بدن در برابر اختلالات متابولیکی ضروری است.
کم کاری تیروئید
اختلال عملکرد غده تیروئید ممکن است دلیلی برای ایجاد علائم تستوسترون بالا در زنان باشد و علائمی مانند رشد بیش از حد مو در بدن یا آکنه را ایجاد کند. تیروئید نقش مهمی در کنترل هورمونها در بدن شما دارد. کم کاری تیروئید با علائم تستوسترون بالا در بدن ارتباط دارد.
دکتر Bernard Kernath در مجله Review of Signs of Clinical می گوید که کم کاری تیروئید می تواند گلوبولین متصل به هورمون جنسی را مختل کرده و سطح تستوسترون آزاد شده در بدن زنان را افزایش دهد.
اختلال غدد آدرنال
غدد فوق کلیوی، مقدار کمی هورمون آندروژنی تستوسترون را تولید می کند. بنابراین هر گونه اختلال در عملکرد این غدد باعث عدم تعادل در تستوسترون، استروژن و پروژسترون می شود.
مشکلات مربوط به غده آدرنال یا حضور تومورها در این غدد می تواند سطح آندروژن هایی که ترشح می کنند را افزایش دهد. مجله Dermato Endocrinology اعلام کرده است که هورمون های جنسی مردانه در زنان می تواند منجر به هیپرپلازی مادرزادی آدرنال شود. این بیماری یک گروه از اختلالات ژنتیکی است که بر غدد فوق کلیه تاثیر می گذارد. برخی از علائم افزایش اندروژن در زنان عبارتند از:
- کاهش توانایی ذهنی
- افزایش موی صورت و فک
- آکنه
اختلال عملکرد غده آدرنال علاوه بر ایجاد نشانه های تستوسترون بالا، می تواند سطح کورتیزول را نیز افزایش دهد و باعث فشار خون بالا، مشکلات گوارشی یا خواب آلودگی شود.
داشتن اضافه وزن
داشتن اضافه وزن یا چاقی می تواند دلیل تولید تستوسترون بالا همراه با افزایش سطح قند خون باشد.
چاقی می تواند باعث تولید هورمون در مردان و زنان شود و فرایند کاهش وزن را مشکل کند. بر اساس تحقیقات منتشر شده در مجله Fertility and Sterility، زنانی که اضافه وزن دارند، اغلب نشانه های افزایش تستوسترون را از خود بروز می دهند. از طرفی هیپرآندروژنیسم می تواند باعث ایجاد سندرم متابولیک و ایجاد نشانه های زیر شود:
- اضافه وزن بیش از حد در اطراف ناحیه شکم و کمر
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- کمبود فعالیت بدنی
شیوه زندگی بی تحرک و عدم فعالیت بدنی، می تواند سطح تستوسترون را در بدن زنان بالا ببرد.
دلیل نقش فعالیت بدنی بر روی میزان تستوسترون، به تاثیر ورزش بر روی حساسیت به انسولین باز می گردد. همانطور که قبلا اشاره شد، سطح قند خون می تواند سطح تستوسترون را در بدن زنان تحت تأثیر قرار دهد. اطلاعات منتشر شده در مجله International Journal of Sports Medicine گزارش دادند که ورزش یک راه کاهش میزان قند خون است.
ورزش منظم می تواند نقش مفیدی در افزایش میل جنسی و ایجاد توده عضلانی داشته باشد. به عنوان مثال، یک مطالعه که در سال ۲۰۰۱ انجام شده نشان داد که چربی بالا در بدن می تواند میزان تستوسترون را افزایش و سطح گلوبولین متصل به هورمون جنسی را کاهش دهد. این کشف نشان می دهد که ورزش منظم به تنظیم غلظت تستوسترون کمک می کند.
بارداری
طبیعی است که میزان تستوسترون در بدن، در دوران بارداری بالاتر از حد طبیعی می شود.
مجله American Journal of Obstetrics and Gynecology گزارش داد که تستوسترون در هفته هشتم بارداری افزایش می یابد. پزشکان معتقدند که این موضوع مربوط به رشد جنین است.
علائم تستوسترون بالا در زنان
سندرم تخمدان پلی کیستیک
کیست های متعدد در تخمدان که به عنوان سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) نامیده می شود، نشانه ای رایج از تستوسترون بالا در زنان است.
به گفته محققان Clinical Medicine & Research، تستوسترون بیش از حد در زنان اغلب به تخمدان ها مرتبط است. کیست تخمدان می تواند بر ترشح هورمون تاثیر بگذارد و باعث تولید بیش از حد هورمون تستوسترون شود. پزشکان گزارش می دهند که سطح تستوسترون در بدن زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک بالاتر از ۱۵۰ نانوگرم در دسی لیتر است. نشانه های PCOS عبارتند از:
-قاعدگی نامنظم
- ناباروری
- هیرسوتیسم (افزایش موهای بدن)
- آکنه
- افزایش وزن
افزایش وزن هم می تواند علت و هم نشانه تستوسترون بالا در زنان باشد.
محققان در مجله Clinical Endocrinology & Metabolism دریافتند که افزایش وزن معمولا همراه با سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) است. محققان هنگامی که سطح هورمون زنان مبتلا به PCOS را آزمایش کردند متوجه افزایش سطح تستوسترون در بدنشان شدند. این فرایند باعث انباشت بافت چربی اطراف شکم می شود.
آکنه
بسیاری از زنان مبتلا به افزایش سطح تستوسترون شیوع مکرر آکنه و جوش را شاهد هستند.
اگر چه علل زیادی برای آکنه وجود دارد، اما اختلالات هورمونی اغلب عامل اصلی این ضایعات پوستی هستند. در واقع، مجله Journal of Investigative Dermatology، گزارش داد که آکنه یک علامت رایج هیپرآندروژنیسم است. در واقع، در برخی از زنان، آکنه ممکن است تنها علامت تستوسترون بالا باشد.
روش های طبیعی بسیاری برای خلاص شدن از نشانه های قابل مشاهده آکنه وجود دارد. به عنوان مثال، روغن درخت چای حاوی خواص ضد میکروبی است که می تواند پوست را از باکتری ها پاک کند و یکی از بهترین مواد طبیعی برای درمان آکنه است.
ریزش مو
الگوی طاسی مردانه در زنان یا ریزش مو یکی از نشانه های هیپرآندروژنیسم و تستوسترون بالا در زنان است.
مجله International Journal of Endocrinology Metabolism گزارش داده است که ارتباطی بین هیپرآندروژنیسم و ریزش مو در زنان وجود دارد. در این تحقیق مشخص شد که ریزش مو به علت عدم تعادل هورمونی به وجود می آید اغلب همراه با علائم دیگر مانند PCOS، آکنه و قاعدگی نامنظم است. پایین آوردن تستوسترون یکی از راه های درمان ریزش مو است.
جالب است بدانید که تستوسترون رشد مو را نیز تحریک می کند. برخی از روش ها مانند کاشت تستوسترون زیر پوست سر می تواند ریزش مو را معکوس کند. یک مطالعه نشان داد بیش از ۶۰٪ زنانی که با تستوسترون درمان می شدند افزایش رشد مو را شاهد بودند.
رشد بیش از حد مو
اگر در مکان هایی که معمولا مردها مو در می آورند، مانند صورت، سینه یا کمر شاهد رشد مو هستید، باید میزان تستوسترون بدنتان را چک کنید. به این وضعیت هیرسوتیسم گفته می شود. به گفته محققان دانشگاه مریلند، علت حدود نیمی از موارد هیرسوتیسم، سطح بالای تستوسترون در بدن است. علائم دیگر این اختلال عبارتند از:
- چرخه قاعدگی نامنظم
- چاقی
- بزرگ شدن عضلات شانه ای
- تغییرات خلقی
سطح هورمون های بدن تا حد زیادی بر روحیه ما تأثیر می گذارد. بنابراین تستوسترون بیش از حد و پروژسترون یا استروژن کم می تواند تغییرات خلقی ایجاد کند.
یک نظرسنجی که از زنان بروز دهنده علائم هیپرآندروژنیسم انجام شد نشان داد که بسیاری از آنها احساس افسردگی و اضطراب داشتند. جالب توجه است که زنانی که سطح تستوسترون کمی داشتند، علائم شدید خلقی را شاهد بودند. اما کسانی که دارای تستوسترون زیاد بودند علائم شدیدتری داشتند.
سندرم پیش از قاعدگی (PMS)
اختلالات هورمونی عامل اصلی ایجاد سندرم پیش از قاعدگی (PMS) در بسیاری از زنان است. محققان دریافته اند که بسیاری از زنان که نشانه هایی از PMS را بروز می دهند، در مرحله فاز لوتئال که پس از تخمک گذاری و قبل از شروع دوره رخ می دهد، تستوسترون بالاتری داشتند. آنها نتیجه گرفتند که بالا رفتن آندروژن باعث تحریک پذیری قبل از قاعدگی و اختلالات اضطرابی می شود.
تستوسترون بالا در زنان و بارداری
یکی از عوارض بالا رفتن سطح تستوسترون این است که می تواند شانس بارداری شما را تحت تاثیر قرار دهد. دلیل اصلی این امر این است که سطح بالای آندروژن ها می تواند باعث ایجاد سندرم تخمدان پلی کیستیک شود.
پزشکان کلینیک مایو گزارش داده اند که برخی از علائم و نشانه های سندرم تخمدان پلی کیستیک عبارتند از:
- دوره های خونریزی نامنظم
- دوره های خونریزی طولانی
- رشد بیش از حد مو روی صورت
- کیست تخمدان
تستوسترون بالا می تواند عوارض بارداری را نیز ایجاد کند. به عنوان مثال، با وجود بالا رفتن این هومرون در بدن، نابارور، سقط جنین، یا زایمان زودرس طبیعی است.
روش های درمان تستوسترون بالا در زنان
گیاه پنج انگشت
این گیاه می تواند به درمان ناهنجاری های قاعدگی کمک کرده و هورمون ها را به طور طبیعی متعادل کند.
مجله International Journal of Basic & Clinical Pharmacology گزارش داد که مطالعات در مورد گیاه پنج انگشت نشان داده اند که این گیاه می تواند عدم تعادل هورمونی را معکوس کند. دانشمندان بر این باورند که این گیاه به ایجاد تعادل هورمون های تحریک کننده فولیکول و تستوسترون کمک می کند. این خاصیت در درمان علائم و علل سندرم تخمدان پلی کیستیک مفید است.
شیرین بیان چینی
یکی دیگر از داروهای طبیعی برای کاهش تستوسترون و درمان هیرسوتیسم یا PCOS، شیرین بیان چینی است.
مجله Steroids گزارش داد که مطالعات، اثر شیرین بیان را در درمان علائم هیپرآندروژنیسم موثر دانستند. در این مطالعه به زنان به مدت دو دوره قاعدگی، ۳٫۵ گرم شیرین بیان داده شد. بعد از ماه دوم، سطح سرمی تستوسترون آن ها به طور قابل توجهی کاهش یافت.
چای نعنا
چای نعنا یکی دیگر از داروهای خانگی است که می تواند به طور طبیعی باعث کاهش سطح تستوسترون و درمان علائم آن شود.
دانشمندان کشف کردند که این چای اثرات ضد آندروژنی دارد. در این مطالعه، زنان به مدت یک ماه ۲ فنجان چای نعنا مصرف کردند. در تقریبا تمام بیماران، سطح تستوسترون به طور قابل توجهی کاهش یافت. به همین دلیل اعلام شد که چای نعنا یک درمان طبیعی برای هیرسوتیسم در سندرم تخمدان پلی کیستیک است.
راه های دیگر برای کاهش تستوسترون در زنان
راه های متداول تری نیز برای کاهش تستوسترون در زنان وجود دارد که بسیاری از پزشکان آن ها را توصیه می کنند. این روش ها به شرح زیر هستند:
قرص های پیشگیری از بارداری
یکی از رایج ترین روش های تنظیم چرخه قاعدگی و هورمون های جنسی زنانه، قرص ضد بارداری خوراکی است. گزارش های پزشکی نشان می دهد که قرص ضد بارداری ترکیبی، میزان تستوسترون کل و تستوسترون آزاد را کاهش می دهد.
گلوکوکورتیکواستروئیدها
پزشکان گاهی گلوکوکورتیکواستروئیدها را برای درمان هیرسوتیسم در زنان تجویز می کنند. مجله Journal of Endocrinology and Metabolism گزارش داد که مصرف گلوکوکورتیکوئید در زنان مبتلا به هیرسوتیسم مزمن، تستوسترون را پایین می آورد.
متفورمین
این دارو برای کنترل علائم دیابت نوع ۲ استفاده می شود اما می تواند به کاهش تستوسترون نیز کمک کند. مجله International Journal of Health Sciences گزارش داد که در هنگام استفاده از متفورمین برای درمان PCOS، کاهش قابل توجهی در تستوسترون به وجود می آید. این دارو با وجود ایجاد عوارض جانبی، می تواند علائم مرتبط با PCOS مثل آکنه، رشد بیش از حد مو و اضافه وزن را درمان کند.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

نظر کاربران

  • بدون نام
    درباره تستوسترون بالا در زنان، علت و روش های کاهش آن

    ممنون از مطلب کامل و مفیدتون

  • ن
    درباره تستوسترون بالا در زنان، علت و روش های کاهش آن

    خیلی عالی . مفید و بی نقص بود . سپاس

    پاسخ ها

    • مدیر پایگاه

      سلام، ممنون از توجه و لطف شما

  • پرنیا
    درباره تستوسترون بالا در زنان، علت و روش های کاهش آن

    خیلی ممنونم... واقعاااجامع و مفید بود

    پاسخ ها

    • مدیر پایگاه

      سلام، ممنون از توجه و لطف شما

  • بهناز
    درباره تستوسترون بالا در زنان، علت و روش های کاهش آن

    خیلی عالی بود ممنونم
    من پارسال سقط در هفته ۷ خودبخودی داشتم خیلی ناراحتم سه ساله شدید جوش میزنم دوا درمان هم پاسخ نمی دهد ۳۵ سالمه میخام باردار شم بازم
    به نظرتون قبلش گیاه ۵ انگشت مصرف کنم؟

    پاسخ ها

    • مدیر پایگاه

      همراه عزیز نی‌نی‌بان، اگر سوالی از متخصصان دارید در آدرس زیر مطرح کنید
      https://bit.ly/31AMOqp

  • Shiva
    درباره تستوسترون بالا در زنان، علت و روش های کاهش آن

    من ازین علائم کلی فقط یکم موهای زائدشو دارم یعنی تستوسترون بدنم بالاست؟

    پاسخ ها

    • مدیر پایگاه

      همراه عزیز نی‌نی‌بان، اگر سوالی از متخصصان دارید در آدرس زیر مطرح کنید
      https://bit.ly/31AMOqp

  • بدون نام
    درباره تستوسترون بالا در زنان، علت و روش های کاهش آن

    سلام من تو صورتم موهای زائد در میاد ولی ازمایش انجام دادم سالم بود پیشنهاد شما برای بنده چیه

    پاسخ ها

    • مدیر پایگاه

      همراه عزیز نی‌نی‌بان، اگر سوالی از متخصصان دارید در آدرس زیر مطرح کنید
      https://bit.ly/31AMOqp

  • هلینا
    درباره تستوسترون بالا در زنان، علت و روش های کاهش آن

    بله اکثر حرف هاتون کاملا اثبات شده هستن من مبتلا به pco هستم و راه های درمان پزشکی رو هم تا حدودی رفتم اما شیرین بیان چینی و چای نعنا خیلی برام مفید تر بود به نظر خودم چون یک سری از علائمم به سرعت کم شدن

  • مینا
    درباره تستوسترون بالا در زنان، علت و روش های کاهش آن

    سلام.من تستوسترون ۸۵ هس و صورتم و بدنم خیلی موهای زائد درمیاره قاعدگی نامنظم دارم .

    پاسخ ها

    • مدیر پایگاه

      همراه عزیز نی نی بان، اگر سئوالی دارید با متخصصان کلینیک نی نی بان مطرح کنید
      https://clinic.niniban.com

  • زهرا
    درباره تستوسترون بالا در زنان، علت و روش های کاهش آن

    سلام من pcoهستم و شدیدا جوش میزنم قرص دیان و اسپیرونولاکتون فیناستراید دوفاستون هرچیزی بگین مصرف کردم اما بازم جوش میزنم بهم گفتن pcoهستم ولی سونوگرافی طبیعی بود و هورمون پرولاکتین و کورتیزولم فقط بالا بود تو رو حدا راهنماییم کنید خسته شدم سالهاست درگیرم

    پاسخ ها

    • مدیر پایگاه

      همراه عزیز نی نی بان، اگر سئوالی دارید با متخصصان کلینیک نی نی بان مطرح کنید
      https://clinic.niniban.com

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.