بارداری با قرص ضد بارداری، چقدر محتمل است؟
قرص های ضد بارداری روشی موثر و رایج برای جلوگیری از حاملگی هستند.
قرص های ضد بارداری روشی موثر و رایج برای جلوگیری از حاملگی هستند. با این وجود، عواملی مثل فراموش کردن مصرف قرص ها، استفراغ و مصرف داروهای خاصی می توانند تاثیر و کارایی قرص های جلوگیری از بارداری را کاهش دهند و منجر به بارداری ناخواسته شوند.
قرص های ضد بارداری چقدر موثر هستند؟
قرص های ضد بارداری اگر به درستی استفاده شوند در ۹۹ درصد موارد عمل کرده و مانع بارداری می شوند. استفاده درست از قرص های ضد بارداری به این معنی است که قرص هر روز باید در ساعت مشخصی مصرف شود و هیچ گاه مصرف آن فراموش نشود. اگر مصرف قرص به درستی رعایت نشود مثلا یک روز فراموش کنید که قرص را بخورید یا ساعت مصرف قرص در هر روز تغییر کند، این روش ضد بارداری در ۹۱ درصد موارد موفق عمل می کند.
احتمال بارداری با قرص
با اینکه درصد موفقیت قرص های ضد بارداری بسیار بالا است، باز هم ممکن است حامله شوید. زمانی مصرف قرص های ضد بارداری دیگر موثر نخواهند بود و حامله می شوید که مصرف دو قرص یا تعداد بیشتری را فراموش کنید. عدم مصرف قرص ها باعث می شوند که تخمک گذاری در بدن شما شروع شود. اگر در طی زمان تخمک گذاری شما رابطه جنسی داشته باشد، احتمال بارداری شما به شدت افزایش می یابد. در این مقاله درباره علائمی که در ابتدای بارداری ممکن است داشته باشید و همچنین عوارض قرص های ضد بارداری صحبت می کنیم.
علائم اولیه بارداری
اولین نشانه بارداری بسیار شبیه عوارض قرص های ضد بارداری هستند که شامل موارد زیر می شوند:
-پریود نشدن
مصرف قرص های ضد بارداری می تواند باعث کاهش خونریزی پریود شما شود. این خونریزی کم قاعدگی ممکن است با خونریزی و لکه بینی لانه گزینی اشتباه گرفته شود. لانه گزینی زمانی رخ می دهد که نطفه ایجاد شده در اثر لقاح تخمک و اسپرم به دیواره رحم بچسبد و شروع به رشد کند. قرص های ضد بارداری همچنین باعث پریود نشدن می شوند که مکن است به عنوان علامت بارداری اشتباه گرفته شوند.
-تهوع
تهوع صبحگاهی که ممکن است در هر زمانی از روز اتفاق بیفتد، ممکن است نشانه بارداری باشد. قرص های ضد بارداری نیز می توانند موجب ایجاد حالت تهوع شوند. اگر مصرف قرص همراه با غذا به کاهش حالت تهوع کمک نمی کند، بهتر است تست بارداری بدهید.
-حساسیت پستان ها
با ادامه بارداری، پستان ها حساس تر شده و لمس آنها دردناک می شود. قرص های ضد بارداری هورمونی نیز ممکن است موجب حساسیت پستان ها شوند.
-سردرد و خستگی
خستگی یک علامت شایع بارداری است. تغییرات هورمونی ناشی از قرص های ضد بارداری می توانند موجب خستگی مفرط و سردرد شوند.
علائم شبه بارداری ممکن است ناشی از چه موارد دیگری باشند؟
علاوه بر احتمال بارداری و عوارض قرص های ضد بارداری، موارد دیگری هم وجود دارد که می توانند توجیه کننده برخی علائم شما باشند در ادامه به این موارد اشاره می کنیم:
-عفونت های مقاربت جنسی
اگرچه قرص های ضد بارداری مانع حاملگی در اکثر موارد می شوند اما شما را در مقابل بیماری های مقاربت جنسی محافظت نمی کنند. برخی از بیماری های مقابت جنسی موجب دل درد، خونریزی و لکه بینی و تهوع می شوند.
-سرطان
برخی از سرطان ها شامل سرطان رحم و سرطان دهانه رحم می توانند موجب علائمی شوند که با بارداری یا عوارض قرص های ضد بارداری ممکن است اشتباه گرفته شوند.
این علائم شامل موارد زیر هستند:
- لکه بینی
- دل درد
- تهوع
- درد
- خستگی
-فیبروم رحمی یا کیست تخمدان
فیبروم رحمی و کیست های تخمدان توده های غیر معمولی هستند که در رحم و تخمدان زنان رشد می کنند. معمولا زنان مبتلا به فیبروم رحمی یا کیست تخمدان دچار لکه بینی یا پریود های شدید می شوند. همچنین ممکن است که علائم دیگری هم مانند تهوع، درد و تکرر ادرار پیش از شروع خونریزی در اثر این بیماری به وجود بیاید.
عوارض مصرف قرص های ضد بارداری در زمان حاملگی
اگر قرص های ضد بارداری را برای پیشگیری از حاملگی مصرف می کنید اما متوجه شدید که باردار هستید، این سوال برایتان پیش می آید که قرص های ضد بارداری چه تاثیری بر جنین در حال رشد دارند. خبر خوب این است که مطالعات نشان داده اند که قرص های ضد بارداری در اوایل بارداری تاثیر منفی ندارند.
البته بهتر است در صورتی که از قرص های ضد بارداری استفاده می کنید و متوجه شدید باردار هستید، مصرف قرص ها را بلافاصله قطع کرده و به پزشک مراجعه کنید تا از سلامت جنین خود و عدم تاثیر داروهای هورمونی بر رشد جنین مطمئن شوید.
آیا مصرف قرص های ضد بارداری ریسک حاملگی خارج رحمی را افزایش می دهد؟
باردار شدن در حین مصرف قرص های ضد بارداری ریسک ابتلا به بارداری خارج رحمی را افزایش نمی دهد. بارداری خارج رحمی هنگامی رخ می دهد که تخمک بارور شده بیرون از رحم و معمولا درون لوله های فالوپ لانه گزینی کند. این اتفاق بسیار جدی است و در صورت عدم رسیدگی فوری می تواند موجب مرگ مادر شود.
در صورت بارداری در حین مصرف قرص های ضد بارداری چه باید کرد؟
اگر فکر می کنید که باردار هستید، سعی کنید سریع تر از حاملگی خود مطمئن شوید تا مراقبت های بارداری خود را شروع کنید. تست های بارداری مانند بی بی چک تقریبا دقیق هستند. البته همچنین می توانید آزمایش بتای خون بدهید که بسیار دقیق است و تقریبا بدون خطا است. همچنین به پزشک مراجعه کنید تا علائمتان تحت بررسی قرار بگیرد. به عنوان یک چکاپ روتین، پزشک ممکن است آزمایش بارداری را برای شما انجام دهد. همچنین خودتان می تواند از پزشک بخواهید تا آزمایش حاملگی را برایتان تجویز کند.
نکاتی برای افزایش تاثیر قرص های ضد بارداری
مصرف درست قرص های ضد بارداری در جلوگیری از بارداری بسیار موثر عمل می کند. با این حال با استفاده از روش های زیر می توانید به روش پیشگیری از بارداری خود استحکام بیشتری ببخشید.
برنامه ریزی منظمی داشته باشید.
قرص جلوگیری از بارداری خود را هر روز در ساعت مشخصی مصرف کنید. انجام این کار میزان هورمون های بدن شما را ثابت نگه می دارد و احتمال تخمک گذاری را به حداقل می رساند.
در هفته ای که به دلیل پریود قرص مصرف نمی شود، چه باید کرد؟
معمولا پس از ۲۱ روز، مصرف قرص متوقف می شود تا پریود شما اتفاق بیفتد. در این زمان می توانید برای اینکه برنامه ریزی شما از بین نرود، هر روز در زمان مشخص مصرف قرص، شکلات یا آب نبات بخورید تا روتین شما از بین نرود و پس از گذشت هفت روز بسته قرص جدیدتان را شروع کنید.
کاهش مصرف الکل
الکل بر روی متابولیسم کبد شما تاثیر می گذارد و می تواند تاثیر قرص های ضد بارداری را کاهش دهد که در نهایت ممکن است به بارداری ناخواسته بینجامد.
از روش ضد بارداری مکمل استفاده کنید
در برخی موارد، باید از روش ضد بارداری دیگری هم در کنار قرص های جلوگیری از بارداری استفاده کنید. برخی داروها مانند داروهای صرع و داروهای ایدز تاثیر قرص ضد بارداری شما را کاهش می دهند. باید حداقل تا یک ماه پس از اتمام مصرف داروهایی که باعث کاهش تاثیر قرص های جلوگیری از بارداری می شوند، از روش ضد بارداری مکمل دیگری مانند کاندوم استفاده کنید.
از روش ضد بارداری اورژانسی استفاده کنید
اگر رابطه جنسی بدون محافظت داشته اید و متوجه شده اید مصرف یک یا دو قرص ضد بارداریتان را فراموش کرده اید، می توانید از قرص ضد بارداری اورژانسی استفاده کنید. هر چه زودتر این قرص را مصرف کنید، تاثیر آن بیشتر خواهد بود.
نکته نهایی درباره قرص های ضد بارداری و حاملگی
درست است که قرص های ضد بارداری بسیار موثر هستند اما گاهی به دلیل عدم استفاده درست و مداوم فرد ممکن است نتوانند مانع حاملگی شوند. اگر درباره موثر بودن روش ضد بارداری خود مطمئن نیستند، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. اگر مصرف یک قرص را فراموش کردید، بهتر است علاوه بر مصرف قرص برای هفت روز آتی روش مکمل دیگری مانند کاندوم را برای جلوگیری از بارداری به کار ببرید.
نظر کاربران
سلام .دکترقرص روکین واسه من ب مدت ۳ماه نوشت واسه کیست کوچیک داشتم وماه بعد سونو دادم ازبین رفت.ولی از روزی ک قرص رو شروع کردم مدام خونریزی کم و لک بینی دارم همش پاهام سردهست وفشارم پایینه.توی این مدت ی بار استفراغ کردم و دو روزهم قرص مصرف نکردم ک روزای بعد روزی ۲عدد خوردم.ب نظرشما احتمال بارداری وجود داره؟ ۳۰سالمه.واینکه قرص روکین رو عوض کنم خسته شدم ازاین وضعیت
پاسخ ها
همراه عزیز نی‌نی‌بان، اگر سوالی از متخصصان دارید در آدرس زیر مطرح کنید
https://bit.ly/31AMOqp