افسردگی در زنان متاهل، علائم
مشاهده علائم افسردگی در زنان متاهل و یا افسردگی در زنان خانه دار بسیار متداول است.
مشاهده علائم افسردگی در زنان متاهل و یا افسردگی در زنان خانه دار بسیار متداول است. زنان دو برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به افسردگی هستند. از هر چهار زن، دستکم یک زن در قسمتی از زندگی خود علائم افسردگی را از خود بروز میدهد.
افسردگی چیست؟
افسردگی یک اختلال رفتاری فراگیر است. علائم افسردگی در زنان متاهل شامل احساس ناراحتی، ناامیدی، ضعف و بیارزشی میشود. افسردگی میتواند خفیف یا متوسط با علائمی مانند بیتفاوتی، کماشتهایی، مشکل در خواب، عزتنفس پایین و خستگی، یا وخیم باشد.
علائم افسردگی در زنان متاهل کدام اند؟
- حس ناراحتی، عصبانیت یا پوچی مداوم
- از بین رفتن میل به فعالیتهایی مثل برقراری رابطه جنسی
- بیتفاوتی، تحریکپذیری، یا گریه بیش از حد
- احساس گناه، بیارزشی، ناامیدی و بدبینی
- خواب بیرویه یا بسیار کم، بیدار شدن اول صبح
- بیاشتهایی و از دست دادن وزن یا پراشتهایی و افزایش وزن
- کاهش انرژی، خستگی مفرط و حس کاهش سرعت داشتن
- افکار مربوط به خودکشی یا اقدام به خودکشی
- مشکل در تمرکز، به خاطر آوردن موارد یا تصمیمگیری
وجود مشکلات فیزیکی که به درمان پاسخ نمیدهند مانند سردرد، بیماریهای گوارشی یا دردهای مزمن
چرا افسردگی در زنان متداولتر از مردان است؟
برخی متخصصان باور دارند که شانس بیشتر زنان برای افسردگی به دلیل تغییرات هورمونی است که در طول عمر خود تجربه میکنند. این تغییرات بهوضوح در دوران بلوغ، بارداری، یائسگی و همچنین پس از زایمان یا سقط جنین دیده میشوند.
بهعلاوه، نوسانات هورمونی که در طول سیکل ماهیانه اتفاق میافتد میتواند باعث بروز سندروم پیش از قاعدگی (Premenstural Syndrome یا PMS) یا اختلالات پیش از قاعدگی (Premenstrual Dysphoric Disorder یا PMDD) شود.
چه چیزهایی باعث افزایش ریسک افسردگی در زنان خانه دار میشود؟
به گزارش سازمان جهانی سلامت (National Institutes of Health) فاکتورهایی که باعث افزایش ریسک افسردگی میشوند شامل موارد تولیدمثلی، ژنتیک، زیستی، شخصیتی، درون فردی و روانشناختی میشوند. بهعلاوه، احساس تنهایی در زنان متاهل که به کارهای زمان بری (بیرون و درون خانه) به همراه بزرگ کردن فرزندان اشتغال دارند و یا سرپرست خانوار هستند، میتواند باعث ابتلا به افسردگی شود.
فاکتورهای دیگری که باعث افزایش ریسک ابتلا به افسردگی میشوند عبارتاند از:
- سابقه خانوادگی در اختلالات رفتاری
- سابقه اختلالات رفتاری در سالهای اولیه زندگی
- از دست دادن یکی از والدین قبل از ۱۰ سالگی
- داشتن استرسهای روانشناختی و جامعهشناختی مانند از دست دادن شغل، بیرون آمدن از یک رابطه عاطفی، جدایی و یا طلاق
- وجود آزار جنسی یا تجاوز جنسی یا رنج کشیدن در دوران کودکی
- استفاده از برخی داروهای خاص
- کمتوجهی از طرف همسر و احساس تنهایی
- مشکل در روابط زناشویی و عدم تمایل به رابطه جنسی از طرف همسر
آیا افسردگی ژنتیکی است؟
افسردگی میتواند به ارث برسد. افسردگی ارثی بین سنین ۱۵ تا ۳۰ سالگی بروز میکند. افسردگی ژنتیکی بیشتر در زنان دیده میشود، هرچند همیشه عامل ارث تعیینکننده وجود علائم افسردگی در زنان نیست. همچنین افسردگی پنهان در زنان متاهل میتواند به دلایلی که در بالا اشاره شد وجود داشته باشند.
آیا شانس ابتلا به افسردگی در میانسالی افزایش میابد؟
پیش-یائسگی مرحلهای از زندگی زنان است که از ابتلای ۴۰ سالگی (برای برخی افراد زودتر از این زمان) آغاز میشود و تا زمانی که یائسگی بهطور کامل اتفاق بیفتد به طول میانجامد. در یک یا دو سال آخر پیش-یائسگی، کاهش در میزان استروژن تسریع میشود و شروع به کاهش میکند. کاهش در سطح استروژن در دوران پیش-یائسگی و یائسگی باعث به وجود آمدن تغییرات احساسی و فیزیکی مانند افسردگی و اضطراب میشود.
افسردگی در زنان چگونه درمان میشود؟
روشهای متعددی برای درمان علائم افسردگی به کار میرود که ازجمله آنها میتوان به داروهای ضد افسردگی ، محرکهای مغزی رواندرمانی اشاره کرد.
اگر استرسهای خانوادگی باعث بروز افسردگی شود، درمان خانواده میتواند مفید باشد. برای مثال حس تنهایی زن متاهل ازجمله مواردی است که میتواند با استفاده از روش روان درمانی مورد درمان قرار گیرد. روانپزشک یا روانشناس شما میتواند با استفاده از شرایط شما بهترین درمان برای شما را انتخاب کند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼