۲۱۹۱۴۶
۱۴۵۰
۱۴۵۰

عمل جراحی پروستات، انواع و مزایای آن

هدف از جراحی پروستات، خارج کردن تمام سلول های سرطانی است که این جراحی معمولا فقط هنگام سرطان پروستات انجام می شود.

جراحی پروستاتکتومی مربوط به خارج کردن پروستات است. قبل از جراحی ، اولوروژیلست تمام پروسه را برای شما توضیح می دهد و عوارض جانبی را نیز برایتان می گوید . همچنین در مورد گزینه های درمانی دیگر مثل رادیوتراپی با شما صحبت خواهد کرد . هدف از جراحی ، خارج کردن تمام سلول های سرطانی می باشد که این جراحی معمولا فقط هنگام سرطان پروستات انجام می شود تا به اعضای دیگر بدن شیوع پیدا نکند.
انواع جراحی پروستات یا پروستاتکتومی
پروستاتکتومی باز
جراح برشی را در قسمت پایین شکم ایجاد می کند و کل پروستات را خارج می سازد . گاهی اوقات نیز پروستات را با ایجاد یک برش بین بیضه و محل عجان انجام می دهد .
پروستاتکتومی لاپاروسکوپیک
جراح شما در این نوع جراحی به برش بزرگی نیاز ندارد . به جای آن در ۴ الی ۵ برش در شکم ، پروستات را خارج می کند که هر کدام از این برش ها ارتفاع ۱ سانتیمتری دارند . این نوع جراحی به جراحی کیهول نیز معروف است و سپس جراح یک لوله کوچک را با نور و دوربین در انتهای بریدگی قرار می دهد که تصویری از پروستات را روی صفحه ویدئویی نشان می دهد و سپس جراح از یک وسیله کوچک تر برای برش پروستات از بافت اطراف استفاده می کند و بعد از آن پروستات را با یک برش کوچک خارج می سازد .
پروستاتکتومی روباتیک
این نوع جراحی لاپاروسکوپیک است که از طریق دستگاه انجام می شود . به جای این که جراح، لوله متصل به دوربین را داخل شکم نگه دارد ، آن ها را به ماشین روباتیک وصل می کند . جراح دست های این ربات را کنترل می کند که به دقت جابجا شود ، یعنی مراقب است که به عصب ها آسیب وارد نشود و حرکت آن را تحت نظر دارد .
جراح قبل از انجام این جراحی به تمرینات خاصی نیاز دارد تا بتواند دستگاه را کنترل کند . البته ممکن است که این نوع جراحی را برای شما مناسب نداند.
مزایا و معایب جراحی پروستاتکتومی
مزایا
اگر سرطان در بیرون از پروستات پخش نشده باشد ، خارج کردن آن باعث درمان سرطان خواهد شد و به هیچ درمان اضافه تری نیاز نیست .
اگر سرطان برگشت داشته باشد ، می توانید درمان های دیگری را نیز دنبال کنید .
اگر علائم تکرر ادرار داشته باشید ، می توانید بعد از جراحی از آن خلاص شوید .
معایب
بعد از جراحی در موارد نادری احتمال خونریزی یا عفونت وجود دارد .
ممکن است که بیمار بعد از جراحی با مشکلاتی مثل اختلال نعوظ یا بی اختیاری ادرار مواجه شود .
خارج کردن پروستات یعنی این که دیگر نمی توانید بچه دار شوید .

بعد از جراحی
بعد از جراحی بهتر است که در سریع ترین زمان ممکن اقدام به راه رفتن کنید زیرا این کار به شما کمک می کند تا خطرات کمتری سراغتان بیاید. بعد از پروستاتکتومی ممکن است که نیاز به تزریقات سرم داشته باشید و این کار تا زمانی انجام می شود که خودتان توانایی خوردن و آشامیدن را پیدا کنید .
زخم
اگر جراحی پروستات باز انجام داده باشید، زخمی روی شکم شما بین بیضه ها ایجاد می شود. اگر لاپاراسکوپیک انجام داده باشید، چندین زخم کوچک می بینید که معمولا چند روز بعد بهبود پیدا خواهند کرد .
درد
همچنین ممکن است که متحمل درد و ناراحتی شوید که این درد تا چند هفته بعد از جراحی ادامه دارد و مشخصا هنگام راه رفتن افزایش پیدا می کند . برای از بین بردن آن از مسکن استفاده کنید تا زودتر بهبود پیدا کنید.
سوند
همچنین بعد این جراحی باید سوند وصل کنید . سوند شما تا چند روز بعد از بازگشت به خانه نیز باقی می ماند. سوند به شما کمک می کند تا ورم و التهابات مثانه از بین برود و همچنین می توانید ۱ الی ۳ هفته بعد از جراحی ، آن را خارج کنید.
شاید نیاز داشته باشید که برای خارج کردن و یا وصل کردن سوند از پرستار کمک بگیرید . اگر هرگونه مشکلی داشتید، با پزشک تماس بگیرید .
مرخص شدن
اگر جراحی باز انجام داده اید ، احتمالا بعد از گذشت ۳ الی ۷ روز به خانه برمی گردید . اگر جراحی لاپاروسکوپیک انجام داده باشید، معمولا می توانید بعد از یک الی دو روز به خانه برگردید .
بیشتر مردان بعد از ۴ الی ۱۲ هفته بعد از جراحی پروستات می توانند به فعالیت های روتین خود ادامه دهند. البته که این بازه زمانی بستگی به نوع جراحی دارد که انجام داده اند . مردانی که جراحی روباتیک انجام داده باشند ، معمولا زودتر ریکاوری می شوند و می توانند سریع تر به فعالیت های روزانه برگردند تا کسانی که جراحی باز انجام داده اند .
سعی کنید که خوب استراحت کنید و خوب بخورید. کمی ورزش های سبک مثل پیاده روی کردن را برای به دست آوردن انرژی انجام دهید و کم کم شدت آن را افزایش دهید .
اگر فکر می کنید که سپری کردن دوره نقاهت در منزل سخت است ، حتما به پرستار خود بگویید تا بیشتر در بیمارستان بمانید. آن ها می توانند زمان مرخص شدن شما را تغییر دهند.
رابطه جنسی بعد از جراحی غده پروستات
زمانی که غده پروستات را خارج می کنید ، هنوز هم اسپرم می سازید اما این اسپرم ها از آلت شما بیرون نمی آیند . آن ها به بدن خودتان جذب می شوند و ممکن است که در نعوظ و یا میل جنسی خود با مشکلاتی روبرو شوید . بهتر است که این مشکلات را با پزشکتان در میان بگذارید و از او خجالت نکشید .
رعایت برخی نکات بعد از جراحی
بعد از خارج کردن پروستات ، سطح PSA شما افت می کند که می توانید از طریق آزمایش خون به آن پی ببرید . پس ۶ الی ۷ هفته بعد از جراحی آن را چک کنید زیرا این آزمایش به شما کمک می کند تا بفهمید سرطان بطور کامل از بدن تان خارج شده است یا خیر .
همچنین برای بهبود زخم ها باید به پزشک خود مراجعه کنید. او در مورد موارد زیر با شما صحبت خواهد کرد :
بافت خارج شده در طول جراحی
مرحله سرطان
درمان های مورد نیاز اضافه تر
آزمایش خون
عوارض جانبی جراحی پروستات " پروستاتکتومی "
ناباروری
اگر پروستات خود را طی جراحی خارج کرده اید، دیگر قادر به بچه دار شدن نیستید . اگر رادیوتراپی را در محل مثانه انجام داده باشید ، ممکن است که احتمال باروری دوباره شما وجود داشته باشد . پس اگر ناباروری برای تان نگران کننده است، حتما در مورد گزینه های درمانی دیگر با پزشک صحبت کنید .
بی اختیاری ادرار
بی اختیاری ادرار به معنای از دست دادن کنترل مثانه و نشت ادرار می باشد . قبل و بعد از درمان سرطان پروستات، حتما تمرینات کژل را برای قوی تر ساختن عضلات مثانه انجام دهید تا درصد بی اختیاری کاهش پیدا کند . گاهی اوقات این بی اختیاری تا جایی زیاد می شود که باید از پدهای بهداشتی استفاده کنید و برای این مشکل می توانید از داروهای تجویز شده پزشک استفاده کنید.
بی اختیاری کوتاه مدت ادرار ممکن است که چند هفته تا چند ماه طول بکشد و اگر جراح خبره باشد، می تواند شدت بی اختیاری را تا ۵ درصد کاهش دهد.
بی اختیاری ادرار در رادیوتراپی نیز وجود دارد که رواج آن کمتر است . احتمال آن در بین مردان مسن زیر ۵ درصد و در بین جوان ترها کمتر از ۱۰ درصد است.
انواع بی اختیاری ادرار در مردان
بی اختیاری استرسی :
مردانی هستند که با خندیدن ، سرفه کردن، عطسه، یا ورزش کردن، دچار بی اختیاری ادرار می شوند . این نوع بی اختیاری استرسی است که بعد از پروستاتکتومی رایج می باشد.
مردانی که نمی توانند ادرار زیادی را از مثانه خارج کنند :
زمان زیادی طول می کشد تا مثانه آن ها به طور کامل خالی شود. این نوع بی اختیاری ادرار معمولا به دلیل وجود زخم و مسدود شدن مثانه و یا باریک شدن مسیر عبور ادرار رخ می دهد.
مردانی که به طور ناگهانی نیاز به تخلیه ادرار پیدا می کنند :
در این مواقع مثانه بیش از حد حساس می شود و هنگام پر شدن ، کش می آید.
کاهش میل جنسی
کاهش میل جنسی نیز در مردان در سن پیری و بر اساس فاکتورهای جسمی اتفاق می افتد که می تواند تستوسترون را کاهش دهد و همچنین مسائل روانی نیز روی این کاهش میل تاثیرگزار هستند . البته این مشکل با هورمون درمانی قابل تسکین است.
ناتوانی جنسی
ناتوانی جنسی یا اختلال نعوظ یکی از مشکلات بعد از جراحی پروستاتکتومی است . این درمان تا حدودی به عصب های مخصوص نعوظ آسیب می زند . البته که احتمال بهبود این مشکل در طولانی مدت مثلا بعد از دو سال وجود دارد.
تقریبا ۵۰ درصد مردان نیز بعد از رادیوتراپی با کاهش نعوظ مواجه می شوند . بهبود اختلال نعوظ بستگی به سن ، نوع درمان و میزان آسیب دیدگی عصب دارد . هرچقدر که سنتان کمتر باشد ، راحت تر بهبود پیدا خواهید کرد.
تغییرات ارگاسم
بعد از جراحی پروستات یا رادیوتراپی ، حتی در صورت اختلال نعوظ باز هم می توانید ارگاسم را تجربه کنید اما در احساس ارگاسم شما تغییر ایجاد می شود . مثلا ممکن است که هنگام ارگاسم ، کمی از ادرار شما نیز با آن همراه باشد.
بیماری پیرونی
یکی دیگر از عوارض جراحی پروستات ، بیماری پیرونی است که در آن آلت خمیده می شود . زخم های بعد از جراحی نیز در این شرایط بهبود نمی یابند و به بی اختیاری ادرار و اختلال نعوظ دامن می زنند . البته در این بیماری می توان به ارگاسم رسید.
عوارض پروستاتکتومی
خطرات رادیوتراپی پروستات
خونریزی
عفونت ادراری
اختلال نعوظ
زخم راست مثانه
باریک شدن گردنه مثانه
ایجاد کیست
منبع: نمناک

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.