زندگی زنان بعد از هیسترکتومی و برداشتن رحم
هیسترکتومی نوعی جراحی است که برای خارج کردن یا برداشتن رحم شما انجام میشود. از دلایل این جراحی میتوان به خونریزی غیرطبیعی، افتادگی رحم، فیبروم و سرطان اشاره کرد. در این مقاله قصد داریم که سری به زندگی زنان بعد از هیسترکتومی و برداشتن رحم بزنیم و عوارض هیسترکتومی رحم را برایتان شرح دهیم.
هیسترکتومی نوعی روش جراحی است که برای برداشتن رحم انجام میشود. در نتیجه، با انجام این عمل، شما دیگر نمیتوانید پریود و باردار شوید. البته این همه ماجرا نیست. اگر میخواهید این عمل را انجام دهید، باید با تمام جوانب آن آشنا شوید. پس به خواندن ادامه دهید تا عوارض هیسترکتومی رحم را بشناسید و بتوانید آگاهانه تصمیم بگیرید.
بیشتر بخوانید: سلبریتی هایی که مبتلا به بیماری زنانه سختی هستند!
هیسترکتومی چیست؟
به جراحی لازم برای برداشتن رحم و به احتمال زیاد دهانه رحم هیسترکتومی میگویند. بسته به دلیل جراحی، هیسترکتومی ممکن است شامل برداشتن اندامها و بافتهای اطراف مانند لولههای فالوپ و تخمدانها نیز باشد. بنابراین، بعد از هیسترکتومی، دیگر نمیتوانید باردار شوید و طبیعتاً پریود نیز نخواهید شد.
علت انجام هیسترکتومی ، درمان بعضی از بیماریهایی است که بر سیستم تناسلی زنان تأثیر میگذارند و میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- پریودهای سنگین
- دردهای لگنی طولانیمدت
- تومورهای غیر سرطانی (فیبروم)
- سرطان تخمدان، سرطان رحم، سرطان دهانه رحم یا سرطان لولههای فالوپ
عوارض هیسترکتومی رحم: عوارض بعد از عمل برداشتن رحم و تخمدان
بخش مهمی از زندگی زنان بعد از هیسترکتومی و برداشتن رحم، صرف دست و پنجه نرم کردن با عوارض جانبی این عمل میشود. این عوارض هیسترکتومی رحم که موقت هستند، عبارتند از:
اختلالات روده و مثانه
یکی از عوارض هیسترکتومی رحم این است که احتمال دارد بعد از عمل، هنگام رفتن به توالت تغییراتی را در عملکرد روده و مثانه خود مشاهده کنید. حتی برخی از زنان دچار عفونت ادراری یا یبوست نیز میشوند که البته هر دوی آنها به راحتی قابل درمان هستند.
در این مورد توصیه میکنیم که مایعات فراوان بنوشید و میوه و فیبر را در رژیم غذایی خود افزایش دهید تا به حرکات روده و مثانه خود کمک کنید. در چند بار اول اجابت مزاج پس از هیسترکتومی نیز ممکن است نیاز به داروهای مخصوص داشته باشید تا از زور زدن جلوگیری کنید.
بیشتر بخوانید: بهترین روش بررسی اندومتریوز
ترشحات واژن
یکی دیگر از عوارض هیسترکتومی رحم خونریزی و ترشح واژینال است. این ترشحات کمتر از خونریزیهای دوران قاعدگی هستند، اما ممکن است تا ۶ هفته طول بکشند.
اگر با علائمی مانند خونریزی شدید واژینال، دفع لختههای خون یا ترشحات بدبو مواجه شدید، به پزشک خود مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: کاندید عکس رنگی رحم و عمل هیستروسکوپی
علائم یائسگی
عوارض هیسترکتومی رحم معمولاً با علائم یائسگی شدید همراه است که عبارتند از:
- گرگرفتگی
- اضطراب
- گریه
- تعریق
بنابراین، ممکن است پس از عمل، نیاز به درمان جایگزینی هورمونی (HRT) داشته باشید که به شکل ایمپلنت، تزریق یا قرص قابل انجام است.
بیشتر بخوانید: آیا کیست ها مانع بارداری می شوند؟
اثرات عاطفی
ممکن است پس از انجام هیسترکتومی احساس غم و از دست دادن داشته باشید. این احساسات به ویژه در زنان مبتلا به سرطان پیشرفته که هیچ گزینه درمانی دیگری ندارند رایج است و یکی از عوارض هیسترکتومی رحمی محسوب میشود.
برخی از زنانی که هنوز یائسگی را تجربه نکردهاند نیز ممکن است احساس فقدان کنند، زیرا دیگر قادر به بچه دار شدن نیستند. زنان دیگر نیز ممکن است بعد از عمل، احساس زنانگی کمتری داشته باشند.
در برخی موارد، انجام هیسترکتومی میتواند محرک افسردگی باشد. پس مهم است که اگر احساس افسردگی شما از بین نمیرود، به پزشک مراجعه کنید. به علاوه، صحبت با زنان دیگری که هیسترکتومی انجام دادهاند نیز ممکن است کمک کننده باشد، زیرا به شما ثابت میکند که تنها نیستید.
بیشتر بخوانید: جراح زنان خوب در تهران
مراقبت بعد از برداشتن رحم و تخمدان
گاهی اوقات مراقبتهای بعد از عمل میتوانند به کاهش یا مدیریت عوارض هیسترکتومی رحم کمک کنند. این مراقبتها عبارتند از:
بازگشت به کار
بسته به احساس خود و نوع کاری که انجام میدهید، میتوانید مدتی پس از عمل، سر کار رفتن را از سر بگیرید. اگر کار شما شامل کار دستی یا بلند کردن اجسام سنگین نیست، ممکن است بعد از ۶ تا ۸ هفته بتوانید دوباره کار کنید.
خود پزشکتان نیز به شما میگوید که چه زمانی میتوانید به سر کار خود بازگردید.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره برداشتن رحم؛ دلایلی که باید هیسترکتومی انجام داد
رانندگی
تا زمانی که با بستن کمربند ایمنی راحت نیستید و نمیتوانید با خیال راحت یک توقف اضطراری انجام دهید، رانندگی نکنید. ( بین ۲ تا ۶ هفته پس از عمل )
حتی بهتر است که قبل از شروع دوباره رانندگی، از پزشک خود نظر بپرسید. برخی از شرکتهای بیمه خودرو نیز به گواهی نامه پزشک عمومی مبنی بر اینکه شما برای رانندگی مناسب هستید یا نه، نیاز دارند.
بیشتر بخوانید: نقش مهم متخصص زنان در سلامتی خانمها
ورزش و بلند کردن اجسام سنگین
پس از هیسترکتومی، بیمارستانی که در آن تحت درمان قرار گرفتهاید باید اطلاعات و توصیههای لازم در مورد اشکال مناسب ورزش در حین بهبودی را به شما بدهد.
با این حال، پیاده روی همیشه توصیه میشود و پس از بهبود زخمهایتان میتوانید شنا نیز بکنید. البته سعی نکنید کاری را بیش از حد انجام دهید، زیرا احتمالاً بیش از حد معمول احساس خستگی خواهید کرد.
در طول دوره نقاهت از بلند کردن اجسام سنگین نیز خودداری کنید. اگر هم مجبور به بلند کردن اجسام سبک هستید، مطمئن شوید که زانوهایتان خم شده و کمرتان صاف باشد.
بیشتر بخوانید: عمل هیستروسکوپی چیست، چه تفاوتی با کورتاژ دارد؟
رابطه جنسی
پس از هیسترکتومی، به طور کلی توصیه میشود تا زمانی که زخمهای شما بهبود نیافته و ترشحات واژن متوقف نشده است، رابطه جنسی نداشته باشید. این معمولاً حداقل ۴ تا ۶ هفته طول میکشد و بعد از آن، رابطه جنسی بی خطر است.
ممکن است کمی خشکی واژن را نیز به عنوان یکی از عوارض هیسترکتومی رحمی تجربه کنید. به خصوص اگر تخمدانهای خود را برداشتهاید و HRT مصرف نمیکنید. ناگفته نماند که بسیاری از زنان پس از عمل با کاهش اولیه میل جنسی مواجه میشوند، اما معمولاً پس از بهبودی کامل بازمیگردد.
بیشتر بخوانید: دلایل یائسگی زودرس چیست؟
پیشگیری از بارداری
پس از انجام هیسترکتومی دیگر نیازی به استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری ندارید؛ اما برای محافظت از خود در برابر عفونتهای مقاربتی (STI) همچنان باید از کاندوم استفاده کنید.
متاسفانه این چیزی است که اکثراً پشت گوش میاندازند و مجبور میشوند علاوه بر عوارض هیسترکتومی، با علائم عفونتهای مقاربتی نیز دست و پنجه نرم کنند.
بیشتر بخوانید: سرطان دهانه رحم چه علائمی دارد؟
کلام آخر
هیسترکتومی یک روش جراحی برای برداشتن رحم است که بعد از آن نه میتوانید باردار شوید و نه اصلاً پریود خواهید شد. پس زندگی زنان بعد از هیسترکتومی و برداشتن رحم با این دو رویداد بزرگ همراه است. البته عوارض هیسترکتومی رحم موقت هستند و خوشبختانه با کمی توجه و مراقبت برطرف میشوند.
برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با متخصص زنان، به کلینیک نی نی بان سر بزنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼