درمان قطعی زخم دهانه رحم
زمانیکه درمان دارویى در از بین رفتن زخم دهانه رحم کارساز نشود، با فریز کردن سلول هاى غیر طبیعى دهانه رحم تخریب مى شود.
سوال مخاطب نینیبان: روش فریز کردن چطوری هست؟ آیا درد داره؟
پاسخ دکتر مرضیه بهنام، دکترای زنان و زایمان:
اگر منظور شما روش فریز کردن در درمان زخم دهانه رحم باشد، زمانیکه درمان دارویى در از بین رفتن زخم دهانه رحم کارساز نشود، با فریز کردن سلول هاى غیر طبیعى دهانه رحم تخریب مى شود.
در این روش با استفاده از سرما زخم دهانه رحم فریز مى شود. عمل سرما دادن در طى دو مرحله با فواصل پنج دقیقه ای انجام مى شود.
فریز کردن معمولا زمانى تجویز مى شود که جواب آزمایش پاپ اسمیر مثبت باشد. اگر به موقع به زخم دهانه رحم رسیدگى نشود و آن را درمان نکنید مى تواند به سرطان دهانه رحم منجر شود. پس حتما به توصیه پزشک گوش کنید. فریز یک عمل سرپایى ساده و بدون بی هوشى است که در حدود پانزده دقیقه به طول مى انجامد. بعد از انجام فریز مى توانید به فعالیت هاى عادى بپردازید، فقط تا حدودا یک ماه نباید نزدیکى داشته باشید.
مهمترین مطالب در اینباره:
پاپ اسمیر، تستی برای زنان است که در تشخیص یا پیشگیری از سرطان سرویکس (دهانه رحم) مورد استفاده قرار می گیرد. طی این پروسه، از سلول های دهانه رحم (بخش باریک و پایینی رحم، که به واژن یا مهبل ختم می شود) نمونه برداری می شود.
سپس، این سلول ها- که سلول های پیش سرطانی نیز نامیده می شوند- به منظور بررسی سرطان یا علائم احتمالی آن مورد آزمایش قرار می گیرند. تشخیص و درمان به موقع سلول های پیش سرطانی می تواند به جلوگیری از سرطان گردن رحم یا سرویکس کمک کند.
پاپ اسمیر راه قابل اعتمادی برای تشخیص زود هنگام سرطان است- زمانی که سرطان، بیشتر قابل درمان است. عناوین دیگر پاپ اسمیر عبارت اند از: تست پاپ، سیتولوژی دهانه رحم، تست پاپانیکولائو، تست پاپ اسمیر، تکنیک اسمیر واژنی.
چرا به پاپ اسمیر نیاز داریم؟
اکثر زنان بین ۲۱ تا ۶۵ سال باید به صورت منظم، تحت تست پاپ اسمیر قرار بگیرند.
زنان بین 21 تا 29 سال باید هر سه سال یکبار، آزمایش شوند.
زنان بین ۳۰ تا ۶۵ سال- در صورتی که این تست همراه با تست HPV انجام شود- می توانند هر پنج سال یک بار آزمایش شوند.
در غیر این صورت باید هر سه سال یکبار پاپ اسمیر شوند. ارائه دهنده ی خدمات بهداشتی در صورتی که هر یک از شرایط زیر را داشته باشید- صرف نظر از سن تان- ممکن است پاپ اسمیر را برایتان توصیه کند:
در گذشته تجربه پاپ اسمیر غیر طبیعی داشته باشید.
تجربه اچ آی وی یا ایدز داشته باشید.
سیستم ایمنی تان ضعیف باشد.
پیش از تولد در معرض دارویی به نام DES (دی اتیل استیل بسترول) قرار گرفته باشید. بین سال های 1940 تا 1971، DES به عنوان راهی برای جلوگیری ازسقط جنین به مادران باردار تجویز می شد.
بعدها مشخص شد که این دارو باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان های خاص در دختر بچه هایی می شود که در معرض این دارو قرار گرفته بودند.
زنان بالای 65 سالی که به مدت چندین سال پاپ اسمیر طبیعی داشتند یا برای برداشتن رحم و دهانه آن تحت عمل جراحی قرار گرفته اند، ممکن است دیگر نیازی به انجام پاپ اسمیر نداشته باشند. اگر مطمئن نیستید که آیا به پاپ اسمیر نیاز دارید یا نه، با ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود مشورت کنید.
زخم دهانه رحم
زخم دهانه رحم یکی از بیماری های رایج در دوران بارداری است. با علت، علائم و راه های درمان زخم دهانه رحم بیشتر آشنا شوید. دهانه رحم محلی مابین رحم و واژن است که در پایینترین نقطه رحم و در بالاترین نقطه واژن قرار گرفته است.
زمانی که مخاط صورتی رنگ داخل گردنه رحم به بافت مخملی و قرمز تغییر پیدا کند، به آن زخم دهانه رحم گفته میشود. (غالبا این قرمزی زمانی رخ میدهد که لایه داخلی دهانه رحم، تا بیرون آن کشیده شود) اما اصطلاح زخم که به این عارضه اطلاق میشود، یک اصطلاح کاملا عامیانه و غیر علمی است.
با این حال زخم دهانه رحم یکی از عارضههای شایعی است که هم در خانمهای باردار و هم در خانمهایی که باردار نیستند ممکن است اتفاق بیفتد. اما این عارضه بیشتر در دوران بارداری شایع است و اغلب هنگام معاینات دورهای تشخیص داده میشود.
زخم دهانه رحم زمانی رخ میدهد که لایه داخلی کانال دهانه رحم به بیرون رشد کند. اگرچه این عارضه، مشکل چندان نگران کنندهای نیست، اما نباید به آن بیتوجه بود.
علت زخم دهانه رحم چیست؟
این عارضه میتواند در اثر موارد زیر ایجاد گردد:
- ضربه
- مواد شیمیایی
- عفونتهای طولانی مدت رحم
- سرطان دهانه رحم
- زایمانهای متعدد
- سطح بالای هورمونهای زنانه
- استفاده از تامپون
- استفاده طولانی مدت از آی یو دی و مصرف قرصهای پیشگیری از بارداری در خانمهای جوان
علائم زخم دهانه رحم چیست؟
این عارضه با چشم قابل تشخیص است به گونهای که مخاط داخل آن تغییر شکل پیدا میکنند (سلول های زیادی به رنگ قرمز و مخملی شکل قابل مشاهده است). با این وجود زخم دهانه رحم بیشتر اوقات بدون علامت است.
اما گاهی علائمی مانند: افزایش ترشحات واژن، درد در واژن، احساس ناراحتی هنگام خروج ادرار و خونریزی بعد از رابطه جنسی ایجاد میشود. تست پاپ اسمیر برای زخم دهانه رحم ضروری است؛ اما نتیجه آن اغلب نرمال است.
نکته: در صورتیکه در حین معاینه، خروج موکوس چرکی از داخل دهانه رحم دیده نشود یا این زخم باعث ایجاد خونریزی در رابطه جنسی نشود و تست پاپ اسمیر از نظر وجود سلولهای پیش سرطانی و ...منفی باشد، وجود این عارضه در زنان اهمیتی ندارد.
درمان زخم دهانه رحم
روشهایی که پزشکان برای درمان این عارضه از آن استفاده میکنند شامل سوزاندن (کوتر یا لیزر) یا فریز کردن (کرایوتراپی) است.
مخاطی که در اثر این عارضه در داخل دهانه رحم به بیرون گسترش پیدا میکند، "اکتروپیون" نام دارد. پزشکان با استفاده از روشهای درمان زخم دهانه رحم که در بالا به آن اشاره شد، اقدام به از بین بردن این بافت میکنند تا بافت "اسکواموس" که بافت طبیعی خود دهانه رحم است، ایجاد شود.
از طرف دیگر پزشکان توصیه میکنند که اگر این عارضه همراه با عفونت یا مشکل دیگری نباشد، نیازی به انجام این اقدامها نیست و به مرور زمان و افزایش سن، در مدت ۴ تا ۵ سال این فرایند (تشکیل مجدد بافت اسکواموس) خود به خود اتفاق میافتد.
اگر زخم دهانه رحم، باعث افزایش ترشحات واژن شود یا هنگام روابط زناشویی باعث خونریزی شود، باید مورد بررسی بیشتر و «کولپوسکوپی» قرار گیرد.
درمان زخم دهانه رحم - کولپوسکوپی
کولپوسکوپی ، معاینه ذره بینی مخاط گردن رحم است و پزشک در آن با میکروسکوپ سه بعدی، مخاط را مشاهده میکند و با استفاده از محلولهای خاصی مثل اسید استیک در محل میتواند زخم را از نوع غیرطبیعی تشخیص دهد.
استفاده از روشهای درمانی ذکر شده (سوزاندن و فریز کردن) در بسیاری از موارد، بیمار را در آینده از امکان انجام یک کولپوسکوپی رضایتبخش (که نوعی معاینه داخل رحمی است و به وسیله آن میتوان ضایعات پیش سرطانی را تشخیص داد) محروم میکند.
فریز زخم دهانه رحم
نگرانی اصلی در مورد زخم دهانه رحم این است که میتواند باعث سرطان دهانه رحم شود. با این حال پزشکان بر این باوردن که احتمال بروز سرطان دهانه رحم در اثر این عارضه بسیار کم است. در روش فریز کردن، با استفاده از سرما زخم دهانه رحم فریز میشود.
فریز زخم که در طی دو مرحله و به فاصله پنج دقیقه انجام میگیرد، باعث تخریب سلولهای غیرطبیعی میشود. فریز کردن اغلب زمانی انجام میشود که تست سرکه یا تست پاپ اسمیر مثبت شده باشد.
پزشکان توصیه میکنند که از انجام فریز زخم بپرهیزید، زیرا این عمل خود باعث دقت تست پاپ اسمیر را که نوعی آزمون تشخیص سلولهای سرطانی است، کم میکند و ممکن است جواب مثبت یا منفی کاذب ایجاد کند.
قبل از فریز زخم دهانه رحم
فریز رحم، یک روش مناسب برای مقابله با مشکلات ناشی از زخم دهانه رحم است. با این حال در صورت بارداری، نباید فریز زخم رحم انجام شود و اگر خانمی احتمال میدهد که باردار باشد، باید حتما پزشک را در جریان این مساله قرار دهد.
خانمهایی که قصد انجام فریز زخم رحم را دارند باید به یکسری از توصیهها توجه داشته باشند؛ اینکه فریز زخم رحم در دوره پریود نباید انجام گیرد بنابراین باید طوری برنامهریزی کنند که فریز زخم رحم ، یک یا دو هفته پیش از عادت ماهیانه انجام شود.
شب قبل از فریز زخم رحم، استراحت کافی داشته باشند. حتما قبل از اقدام به این کار، میانوعده سالم (ماست میوه یا آبمیوه و آجیل) بخورند.
با توجه به اینکه هنگام فریز زخم رحم، احساس گرفتگی عضلات ایجاد میشود، با مصرف قرص ایبوپروفن یک ساعت قبل از فریز این حالت قابل کنترل است.
فریز دهانه زخم رحم ۲۰ دقیقه طول میکشد اما برخی بیماران مدتی بعد از پایان فریز به استراحت کوتاهی نیاز دارند به همین دلیل برای انجام فریز زخم رحم باید یک ساعت را در نظر گرفت.
در این موارد فریز زخم دهانه رحم پیشنهاد نمیشود
در زمان بارداری
در صورت ابتلا به التهاب اندامهای لگنی
در هنگام قاعدگی (اگر خونریزی شدید باشد)
فریز زخم دهانه رحم اغلب موفقیت آمیز است؛ اما اگر بعد از فریز نتیجه دلخواه حاصل نشود، ممکن است پزشک روش دیگری را به بیمار توصیه کند. گاهی نیز لازم است که شخص بعد از سه تا شش ماه دوباره تست پاپ اسمیر انجام دهد.
شخص بعد از فریز میتواند فعالیتهای طبیعی خود را انجام دهد؛ اما از او خواسته میشود بین دو تا چهار هفته از مصرف تامپون و برقراری رابطه جنسی خودداری کند تا دهانه رحم بهبودی پیدا کند. در صورت برقراری رابطه جنسی لازم است از کاندوم استفاده شود.
از عوارض فریز ، ممکن است شخص بعد از فریز زخم دهانه رحم احساس گرفتگی عضلات (مانند قاعدگی) داشته باشد.
عوارض زخم دهانه رحم چیست؟
خانمهایی که باردار هستند، در صورت عفونی شدن زخم، ممکن است زایمان زودرس پیش رو داشته باشند.
برخی مواقع این زخمها حالت پیش سرطانی دارند که البته احتمال آن خیلی کم است.
نظر کاربران
سلام
من دی ماه سال 94 عروسی کردم،بعد از اینکه سر موعدم پریود شدم یک هفته بعدش به لکه بینی افتادم و بعد از اون توی بهمن پریود شدم دیگه نشدم تا فروردین که با امپول پروژسترون باز شدم،قبل از عروسیم تمام پریودام منظم یا با اختلاف دو روزه و سر ساعت بود...فروردین که رفتم دکتر تا معاینم کرد از پاپ اسمیر و آزمایش ویروس گرفت و گفت زخم داری بعد از رفتم کربلا و وقتی نتیجه پاپ اومد رفتم دکتر هم زخمم بزرگتر شده بود هم تمام مشخصه هام+بود..فقط16_18منفی بودند برام واکسن گارداسیل نوشتن چون که سنم22هست بعد گفتن کولپوسکپی کنم مردادماه که کولپوسکپی کردم cin1 جوابم درومده داروی خاصی الان بهم ندادن
اما موقع نزدیکی خیلیییی زیاد سوزش دارم،اصلا نزدیکی ندارم....،چندتا دکترم که رفتم میگن زخمت بزرگه چون زایمان نداشتم نمیخوان هم فریزکنم
زخمم با ی معاینه سطحی دیده میشه و میگن قسمت بالای واژنم هست نمیدونم شامل دهانه ی رحمم میشه یا دیواره های واژنم اما پرسیدم میگن تقریبا کمی عمیقه،بهمم گفتن فعلا اصلا باردار نشو تا ببینیم چی میشه
فقط یه آقایی که معاینم نکرده بود بهم گف فک کنم شب عروسی زیادی عجله کردید زخم شدی
اما من اصلا نزدیکی ندارم،شوهرمم خیلی بچه دوست داره
باید برای بهبودش چیکار کنم؟
توروخدا کمکم کنید از وقتی گفتن نمیتونم بچه دار بشم و میبینم حتی نزدیکی ام نمیتونم داشته باشم کارم شده فقط گریه کردن
پاسخ ها
سلام و
ممنون از توجهتون
برای طرح سوال و گرفتن پاسخ
فقط از لینک زیر استفاده کنید
https://niniban.com/fa/forms/1
سلام.من 1سال زخم دارم.فریز کردم.بعد ب انداره یک نخود شاید ی سکه کوچیک.مونده باشه از زخمم.خسته شدم از دارو شیمیایی.بنظر شما چکار کنم.ن درد.ن خونریزی.ن لکه بینی.ن کمر درد.ن عفونت دارم.پس چرا خوب نمیشه
پاسخ ها
سلام و ممنون از توجهتون
برای طرح سوال و گرفتن پاسخ فقط از لینک
زیر استفاده کنید
https://moshavere.niniban.com/
من رفتم دکتر گفت دهانه رحمت زخم باید لیزر بشی بادآرو رفع میشه یا لیزر کنم بعد لیزر برای باردار شدن ضرر نداره
پاسخ ها
همراه عزیز نی‌نی‌بان، اگر سوالی از متخصصان دارید در آدرس زیر مطرح کنید
https://bit.ly/31AMOqp