بیماریهای شایع نوزادان، هرچه که باید بدانید
زردی نوزاد را بموقع درمان کنیدخیلی وقت ها، پدر و مادر فکر می کنند زردی نوزاد مشکلی است که نیاز به مراجعه به پزشک ندارد.
زردی در نوزادان
زردی نوزاد را بموقع درمان کنیدخیلی وقت ها، پدر و مادر فکر می کنند زردی نوزاد مشکلی است که نیاز به مراجعه به پزشک ندارد و خودش برطرف خواهد شد. عده ای هم از درمان های خانگی کمک می گیرند و تصور می کنند شیوه های علمی به آن اندازه که می خواهند، موثر نیست. در صورتی که متخصصان بر درمان بموقع این بیماری تاکید دارند و آن را ضروری می دانند.
وقتی کوچولویی به جمع خانواده اضافه میشود، همه مراقبش هستند تا مشکلی برایش پیش نیاید و خطری تهدیدش نکند. با این حال، بیماریها و مشکلاتی وجود دارد که ویژه این دوره است و سراغ نوزادان میرود.ناراحتی های نوزادان
زردی از این بیماری هاست که بسیاری از نوزادان را درگیر می کند و موجب نگرانی والدین می شود. البته بعضی از پدر و مادرها هم چیزهایی درباره این بیماری شنیده اند و به کمک آنها می خواهند زودتر و بهتر مشکل را حل کنند.
مثلا عده ای می گویند نوزادی که به زردی مبتلا می شود، حتما دچار مشکلات مغزی یا عقب افتادگی ذهنی خواهد شد و گروهی دیگر از انواع درمان های خانگی کمک می گیرند و به نوزاد مواد گیاهی و غیرگیاهی متفاوتی می دهند تا به کمک آنها زردی درمان شود.
در صورتی که بیشتر این باورها اشتباه است و نه تنها نمی تواند در درمان زردی موثر باشد که حتی ممکن است مشکل آفرین هم بشود.
زردی نوزاد شایع و قابل درمان
زردی نوزادان از شایع ترین مشکلات دوران نوزادی است که حدود 60 درصد نوزادانی که بموقع و رسیده متولد شده اند و همچنین 80درصد نوزادان نارس، طی دو هفته اول پس از تولد به آن دچار خواهند شد.
در صورتی که زردی نوزاد افزایش یابد و میزان بیلی روبین بالا برود، بر سلول های مغز نوزاد اثر سمی خواهد گذاشت و در نتیجه، موجب بروز عوارض مغزی می شود.
زردی را جدی بگیرید
خیلی وقت ها، پدر و مادر فکر می کنند زردی نوزاد مشکلی است که نیاز به مراجعه به پزشک ندارد و خودش برطرف خواهد شد. عده ای هم از درمان های خانگی کمک می گیرند و تصور می کنند شیوه های علمی به آن اندازه که می خواهند، موثر نیست. در صورتی که متخصصان بر درمان بموقع تاکید دارند و آن را ضروری می دانند.
در صورتی که زردی نوزاد افزایش یابد و میزان بیلی روبین بالا برود، بر سلول های مغز نوزاد اثر سمی خواهد گذاشت و در نتیجه، موجب بروز عوارض مغزی می شود.به همین دلیل است که پزشکان بر درمان بموقع زردی تاکید می کنند و آن را موضوعی بسیار مهم می دانند.به خانواده ها توصیه می کنیم در صورتی که حس می کنند فرزندشان دچار زردی شده است، حتما به پزشک مراجعه کنند و براساس نظر او اقدامات لازم را انجام دهند. همچنین خانواده ها باید از درمان های خانگی و خودسرانه اجتناب کنند.
زردی، علل متفاوتی دارد
زردی ممکن است به دلایل متفاوتی مانند ناسازگاری های گروه خونی مادر و نوزاد، کمبود آنزیم در گلبول های قرمز نوزاد یا مصرف دارو از سوی مادر یا نوزاد ایجاد شود.
عفونت دوره نوزادی یکی دیگر از علل ایجاد زردی است.
همچنین، ممکن است زایمان سخت مادر موجب بروز خونریزی های مخفی نوزاد حین زایمان شده و همین مساله هم باعث ایجاد زردی شده باشد.
بیماری های ارثی و متابولیک هم می تواند در بروز زردی موثر باشد.
عفونت های ادراری از دیگر علل ایجاد زردی دوره نوزادی است که باید مورد توجه قرار بگیرد؛ چراکه ممکن است زردی، تنها علامت عفونت ادراری در نوزاد باشد و به همین دلیل حتما باید از این نظر هم نوزاد را بررسی کرد.
یک حالت هم زردی فیزیولوژیک است که در آن نوزادان طی هفته اول پس از تولد و نوزادان نارس، طی دو هفته اول دچار زردی می شوند؛ البته میزان این زردی خیلی افزایش پیدا نمی کند و برای نوزاد هم خطری نخواهد داشت.اگر زردی نوزاد بموقع درمان شود، هیچ گونه خطری برای کودک نخواهد داشت.
شیر مادر عامل موثر در ابتلا به زردی
یکی دیگر از علل ایجاد زردی، زردی ناشی از شیر مادر است که این مورد به دو دسته تقسیم می شود. یکی از این موارد، زردی های زودرس است که طی چند روز اول پس از تولد ایجاد می شود و علت بروز آن هم کم شیر خوردن نوزاد است. در واقع چون نوزاد تازه متولد شده، ممکن است نتواند بخوبی شیر بخورد و مکیدن هایش قوی نباشد.
از طرفی، جریان شیر مادر هم هنوز بخوبی برقرار نشده و همه این موارد ممکن است موجب شود، تعداد دفعاتی که نوزاد شیر می خورد کم بوده و در نتیجه زردی ایجاد شود. در این نوع زردی که در روزهای اول و به دلیل کم شیر خوردن نوزاد ایجاد شده است، به مادر توصیه می کنیم به طور مکرر و مرتب به کودک شیر بدهد تا او کالری کافی دریافت کند.
زردی زودرس در چند روز اول پس از تولد ایجاد می شود و حتی ممکن است، کودک هنوز در بیمارستان باشد، اما نوع دیگر زردی شیر مادر، زردی دیررس است که معمولا در اواخر هفته اول ایجاد می شود و به دلیل وجود موادی در شیر مادر است که نمی گذارد عملکرد آنزیم های کبد بخوبی انجام شود. همچنین چون هنوز عملکرد کبد نوزاد هم کامل نشده و نارس است، این مشکل ایجاد خواهد شد.
این زردی با افزایش سن نوزاد و بهبود عملکرد آنزیم های کبدی، به تدریج برطرف می شود. البته در این شرایط ممکن است میزان بیلی روبین افزایش یابد، ولی معمولا عوارض مغزی در این نوع زردی مشاهده نمی شود و احتیاجی به قطع کردن شیر مادر نیست؛ مگر در مواردی که میزان بیلی روبین خیلی بالا برود و با نظر پزشک، شیر مادر قطع شود.
نوزادانی که به زردی مبتلا می شوند حتما باید تحت نظر پزشک قرار بگیرند تا اقدامات درمانی لازم برای آنها انجام شود؛ البته توصیه می شود خانواده ها منتظر نمانند تا زردی به حدی برسد که در چهره نوزاد کاملا نمایان باشد؛ بلکه بهتر است بر اساس تاریخ هایی که از طرف پزشک تعیین می شود، برای ویزیت های دوره ای پس از تولد مراجعه کنند تا این مشکل بموقع تشخیص داده و درمان شود.
همچنین نباید فراموش کنیم، اگر زردی نوزاد بموقع درمان شود، هیچ گونه خطر و عارضه ای برای کودک نخواهد داشت.
قنداق کردن نوزاد
پزشکان اطفال تاکید دارند والدینی که نوزادان خود را قنداق میکنند با آسیب رساندن به استخوان لگن آنان، سلامت فرزندشان را به خطر میاندازند.
قنداق کردن، به محکم نگه داشتن دست و پای نوزادان در کنار بدنشان، با استفاده از یک پارچه محکم گفته می شود.
این کار باعث می شود که استخوان لگن رشد مناسبی نداشته باشد و فرد در بزرگسالی به بیماری های مزمن لگن و ستون فقرات دچار شود.
قنداق باعث می شود که نوزادان به طور موقت آرامش پیدا کنند و بخوابند. بنابراین تصور والدین این است که قنداق کردن در درازمدت مفید است که تصور اشتباهی است.
قنداق کردن نوزادان ممکن است باعث آرامش لحظه ای آنان شود، ولی صدمات آن در درازمدت بسیار جدی و جبران ناپذیر است.
حالت طبیعی پاهای نوزاد باعث می شود که استخوان های ران و مفاصل به درستی رشد کنند و قنداق فرایند طبیعی رشد را مختل می کند.
پزشکان هشدار داده اند که قنداق علاوه بر آسیب به استخوان های تحتانی، باعث افزایش ناگهانی دمای بدن نوزاد و در برخی موارد سندرم مرگ ناگهانی کودک (SIDS) می شود.
«نیکولاس کلارک» از متخصصان بیمارستان دانشگاه «سوتامپتون» در انگلیس گفت: والدینی که برای آرام ساختن نوزدانشان آنان را قنداق کرده و دستها و پاهای کودک را در میان پارچه میپیچند، به استخوان لگن آنان که در حال رشد است آسیب میرسانند.
قنداق کردن نوزادان در بسیاری از فرهنگها امری رایج است و والدین تصور میکنند که پوشاندن نوزادان در میان پارچه به آنان این حس را القا میکند که در رحم مادر هستند و در نتیجه آرام میشوند، اما با این کار حرکت پاهای نوزاد محدود میشود و میتواند در رشد مفصل لگن مشکل ایجاد کند.
بدون شک قنداق کردن نوزادان به صورت شل یا سفت کار غلط و باور اشتباهی است، زیرا امروزه نتایج تحقیقات نشان داده هر چه فاصله بین پاها بیشتر باشد، برای رشد بهتر مفاصل لگن مناسبتر است
نیکولاس کلارک گفت: برای آن که استخوان لگن رشد معمول خود را داشته باشد پاها باید بتوانند به راحتی خم شوند که این وضعیت به رشد طبیعی مفاصل لگن میانجامد.
پاهای نوزاد نباید به سختی پوشانده و به یکدیگر فشار داده شوند.
لازم است والدین نسبت به عارضه «دیسپلازی هیپ» ناشی از قنداق کردن نوزاد آگاهی داشته باشند.
دررفتگی مفصل لگن یا دیسپلازی هیپ، مشکلی است که نسبتا در نوزادان دختر شایع است. این عارضه یک اختلال در مفصل بین سر استخوان ران و حفرهای است که در استخوان لگن واقع شده است. این عارضه باعث ایجاد مشکل جهت حرکت استخوان ران به بالا و پیشگیری از حرکت طبیعی آن می شود. در نهایت نیز توانایی حرکت و راه رفتن را در فرد محدود کرده و بعدها به آرتریت منجر میشود.
برخی والدین تمایل دارند تا نوزادان خود را قنداق کنند اما توجه به این نکته مهم است که دمای بدن نوزادان بیش از حد افزایش نیابد و حرکت پاهایشان نیز محدود نشود.
۱۲ راه درمان قولنج در نوزادان
برای کسانی که نوزاد کوچک دارند و یا به تازگی صاحب فرزند شده اند، بارها اتفاق افتاده است که نوزادشان بیقراری کند. اگر نوزادتان دائما در حال گریه است و شما هیچ علتی را برای آن پیدا نمی کنید، به احتمال زیاد نوزادتان به کولیک (colic) یا قولنج مبتلا شده است.ناراحتی های نوزادان
برخی نوزادان پس از به دنیا آمدن تا حدود ۳ تا ۵ ماهگی، گریه و بی قراری می کنند و این حالتشان ممکن است ساعت ها طول بکشد که این حالت هم برای مادر و هم برای نوزاد بسیار دشوار می باشد.
در قسمت اول این مقاله علل وعلائم قولنج در نوزادان را بیان کردیم. در این مطلب سعی شده تا روش های درمانی مقابله با این بیماری به مادران عزیز ارائه شود :
۱- به مادران عزیز توصیه می شود حتی المقدور از شیر خودشان جهت تغذیه نوزادشان استفاده کنند. نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند (روش صحیح شیر دادن)، در مقایسه با نوزادانی که از شیشه شیر استفاده می کنند، کمتر به کولیک مبتلا می شوند. اگرچه درصدی از نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، نیز مبتلا به کولیک هستند.
۲- اگرچه یافتن علت دقیق کولیک نوزادان سخت به نظر می رسد، اما عواملی وجود دارد که شانس ابتلا به کولیک را افزایش می دهد، مثلا اگر بی قراری ها و گریه های نوزاد حدودا ۴۵ دقیقه پس از شیر خوردن ایجاد شود، به احتمال زیاد، علت آن ناسازگاری شیر گاو با نوزاد می باشد.
شیر گاوی که در رژیم غذایی مادر مصرف می شود و یا در تغذیه نوزاد وجود دارد، زیرا نفخ ناشی از شیر گاو به راحتی در این دسته از نوزادان بر طرف نمی شود و ایجاد ناراحتی و کولیک می کند.
۳- عادت کنید به نوزاد خود هر بار مقدار کمی شیر بدهید، اما دفعات شیردهی خود را افزایش دهید (یعنی حجم کمی از شیر در دفعات زیاد). برخی پزشکان معتقدند که حجم زیاد شیر و یا مایعات در معده نوزاد، سبب ایجاد ناراحتی و کولیک می شود.
پس از هر بار شیر دادن به نوزاد خود، او را روی شانه خودتان قرار دهید و پشت نوزاد را به آرامی بمالید تا آروغ بزند و هر گونه هوای اضافی از معده او خارج شود
۴- به مادرانی که نوزاد مبتلا به کولیک دارند، توصیه می شود تا موقع شیر دادن به نوزاد خود، همیشه او را در حالت نیمه خوابیده (حالتی بین نشسته و خوابیده) قرار دهند. این حالت ناراحتی او را پس از شیر خوردن کمتر می کند.
۵- به مادران عزیز توصیه ی شود تا پس از شیر خوردن نوزاد، حتما باد گلوی نوزاد را بگیرند. گرفتن آروغ نوزاد، صرف نظر از مدت زمانی که او شیر خورده است، به کاهش ناراحتی ناشی از کولیک او کمک می کند. پس از هر بار شیر دادن به نوزاد خود، او را روی شانه خودتان قرار دهید و پشت نوزاد را به آرامی بمالید تا آروغ بزند و هر گونه هوای اضافی از معده او خارج شود.
۶- هنگامی که نشسته اید می توانید نوزادتان را روی زانوهای خود قرار دهید، طوری که شکم نوزاد روی پاهای شما قرار بگیرد. در این حالت پاهای خود را به آرامی بالا و پایین ببرید تا درد نوزاد کاهش یابد.
۷- می توانید با انجام حرکاتی روی پاهای نوزاد، دردهای او را کاهش دهید. به این صورت که نوزاد را به پشت بخوابانید و پاهای او را به آرامی بگیرید و به سمت شکم او خم کنید. این حرکات سبب می شود تا شکم نوزاد شل شود و دردهایش تسکین پیدا کند.
۸- استفاده از درمان های خانگی برای درمان کولیک نوزادان توصیه می شود البته این نوع درمان ها باید تحت نظر پزشک باشد. از پزشک بخواهید تا به جای تجویز داروهای شیمیایی، داروهای گیاهی برای نوزادتان تجویز کند، مثلا استفاده از عرق نعنای پاستوریزه و یا دمنوش نعنا می تواند تسکین دهنده مناسبی برای کولیک نوزاد باشد.
استفاده از عرق رازیانه پاستوریزه رقیق شده و یا دم کرده زنجبیل نیز توصیه می شود. چند قطره از این گیاهان دارویی را در شیشه شیر نوزاد بریزید و به او بدهید.
۹- خوشبختانه درد و ناراحتی نوزاد به علت کولیک، پس از چند ماه (حداکثر پنج ماه) از بین می رود و با بزرگ شدن نوزاد و تکامل دستگاه گوارشی او، این مشکل بهبود می یابد.
۱۰- گرم کردن موضعی مثل گذاشتن حوله یا پارچه گرم روی شکم نوزاد نیز روش موثری در کاهش نفخ و دل پیچه کودک است.
۱۱- موقع شیر دادن به نوزاد (اگر از شیر مادر تغذیه می کند) سعی کنید یک سینه به طور کامل تخلیه شود. از خارج کردن سینه از دهان نوزاد در حین شیر دادن به او اجتناب کنید، زیرا هوای اضافی وارد معده نوزاد می شود و سبب نفخ معده او می شود.
۱۲- مادر باید رژیم غذایی خاصی را در پیش بگیرد. از مصرف برخی مواد غذایی مانند شیر گاو، غذاهای ادویه دار و مواد کافئین دار باید اجتناب کنید.
موقع بیقراری کودک، او را در آغوش بگیرید و یا تاب دهید. تاب دادن کودک در گهواره و یا بر روی دست نیز می تواند کمک کننده باشد
چند توصیه
- موقع بیقراری نوزاد برایش شعر یا لالایی بخوانید و سعی کنید با حفظ خونسردی خود، نوزاد را آرام کنید.
- به کودک خود پستانک بدهید. گاهی اوقات مکیدن می تواند به کودک آرامش دهد.
- کودک خود را در آغوش بگیرید و یا تاب دهید. تاب دادن کودک در گهواره و یا بر روی دست نیز می تواند کمک کننده باشد.
- کودک خود را به شکم، روی زانوهایتان یا داخل وان آب گرم قرار دهید. در این حالت با نوازش یا مالیدن پشت کودک می توانید به کاهش فشار معده او کمک کنید.
- شکم کودک را روزی یک بار با روغن زیتون به آرامی ماساژ دهید.
- به مدت 2 تا 3 شب، قبل از خواب، بالا تنه نوزاد (شکم، قفسه سینه، سرشانه ها و تمام ناحیه پشت) را به خوبی با روغن کرچک ماساژ دهید، به نحوی که روغن، جذب پوست شود. سپس کودک را به حالتی مانند قنداق کردن کاملا ببندید و به خصوص مواظب باشید که در معرض باد و سرما قرار نگیرد.
- روزی 1 تا 2 بار زیر ناف نوزاد را با روغن کرچک به خوبی ماساژ دهید.
آبریزش دهان کودک
در بیشتر نوزادان و خردسالان، آب از دهانشان سرازیر می شود. اما کودک شما ممکن است به دلیل شرایط خاصی بزاق دهان بیشتری داشته باشد، مانند درآوردن دندان، سرماخوردگی یا آلرژی.
بعد از دو سالگی بیشتر کودکان می آموزند که چگونه بزاق دهانشان را ببلعند.
کودکان مبتلا به بیماری هایی نظیر فلج مغزی یا نخاعی و یا مبتلایان به اختلالات عصبی ممکن است تا مدت طولانی تری در بلعیدن بزاق دچار مشکل باشند.
اگر کودک شما هر نوع مشکلی در کنترل آب دهانش داشته باشد، می تواند نشانه ی آن باشد که او از یک اختلال و یا بیماری رنج می برد.
از آنجایی که کودکان در حال رشد ذهنی و جسمی هستند، تشخیص هرچه سریع تر اختلالات عصبی روند درمان را هموارتر خواهد کرد.
چند بیماری وجود دارد که با این علائم در ارتباط اند. فراموش نکنید که مشکل کودک ممکن است ناشی از یک نقص در سلول های عصبی باشد و درمان و مراقبت های خاصی نیاز داشته باشد.
در اینجا برخی مشکلاتی که منجر به اختلالات بزاقی و نیز اختلال تکلم می گردند را بررسی می کنیم:
1- سکته مغزی
سکته مغزی زمانی رخ می دهد که خونرسانی به مغز مختل شود. برخی دلایل سکته مغزی عبارتند از فشار خون بالا، چاقی و کلسترول خون بالا.
نقایص مادرزادی، تروما و ضربه، کم خونی داسی شکل و عفونت های شدید از علل شایع سکته مغزی در کودکان هستند.
انجمن بین المللی سکته مغزی گزارش می کند که شیوع سکته مغزی در کودکان زیر 15 سال، 6 مورد در هر 100 هزار نفر است.
اگرچه خطر سکته مغزی در کودکان کم است، ولی برای آنها بسیار خطرناک خواهد بود.
دو نشانه ی مهم سکته مغزی در کودکان لکنت زبان و ترشح زیاد بزاق دهان است.
هر چه تشخیص سکته مغزی در کودک سریع تر باشد، احتمال موفقیت درمان بیشتر خواهد بود.
۲- فلج مغزی
فلج مغزی یکی از اختلالات مغزی-عروقی است که می تواند منجر به مشکلات تکلم و علائم دیگر در کودکان شود. فلج مغزی می تواند با تاثیر بر مغز باعث بروز اختلالاتی نظیر اختلالات مادرزادی گردد. این اختلال مغز و نخاع را درگیر کرده و منجر به علائمی نظیر شل شدن عضلات، پاسخ های عصبی ضعیف به محرک ها، اختلال در تعادل بدن، اختلال مغزی در کنترل حرکات سر و صورت نظیر اختلال عملکرد لب ها، زبان و فک که منجر به مشکلاتی در بلعیدن، جویدن، حرف زدن و نیز تجمع آب دهان می شود.
برخی موارد، کودک در کنترل عضلات دهان و زبان و نگه داشتن بزاق در دهان ناتوان است. به کودکتان کمک کنید تا لب های خود را بسته نگه دارد. برای مثال بر لب های کودک خود آب آلبالو یا انار یا هر رنگ خوراکی دیگری بزنید و از او بخواهید با لب هایش بر تکه ای از کاغذ، لیوان و یا شیشه تمیز شکلی بکشد
3- میاستنی گراویس
اختلال دیگری که منجر به لکنت زبان و ترشح زیاد بزاق در کودکان می شود، بیماری میاستنی گراویس است. این بیماری یک اختلال خودایمنی عصبی عضلانی است که عضلات اسکلتی ارادی را در بدن تحت تاثیر قرار می دهد.
در این بیماری، کودکی که از لحاظ فیزیکی فعال تر باشد، تضعیف عضلات در او شدید تر خواهد بود. لکنت زبان، مشکل در بلعیدن، ناتوانی و اختلال در حرکت پلک ها، راه رفتن بدون تعادل و نیز تاری دید از دیگر علائم شایع در این بیماری اند.
راه های کاهش بزاق دهان کودک
اقدامات زیادی وجود دارد که شما با انجام آنها می توانید به کودکتان کمک کنید تا میزان آب دهانش کاهش یابد:
مرحله اول: با پزشک کودک خود صحبت کنید
دلایل متعددی وجود دارد که یک کودک در زمانی خاص دچار زیادی بزاق و یا اختلال تکلم شود؛ مثل بیماری هایی نظیر گلودرد چرکی، ورم لوزه ها و سینوزیت. به علاوه، زیادی آب دهان می تواند از عوارض برخی داروها باشد. لذا لازم است بیماری کنونی هرچه سریع تر تشخیص داده و درمان شود. شما ممکن است قادر باشید با درمان بیماری حاضر، آبریزش دهان کودکتان را کاملا درمان کنید.
مرحله دوم : لب ها و دهان کودکتان را تقویت کنید
برخی موارد، کودک در کنترل عضلات دهان و زبان و نگه داشتن بزاق در دهان ناتوان است. به کودکتان کمک کنید تا لب های خود را بسته نگه دارد. برای مثال بر لب های کودک خود آب آلبالو یا انار یا هر رنگ خوراکی دیگری بزنید و از او بخواهید با لب هایش بر تکه ای از کاغذ، لیوان و یا شیشه تمیز شکلی بکشد.
تمرین مکیدن نیز به کنترل انقباضات دهان کودک کمک خواهد کرد. برای مثال از کودک بخواهید که یک تکه کاغذ را با مکیدن نی پلاستیکی بلند کند و مسابقه بگذارید و بگویید چه کسی می تواند تکه کاغذهای بیشتری را با مکیدن نی بلند کند.
از کودک بخواهید که با نی آب، آبمیوه یا هر نوع نوشیدنی دیگری را بخورد. این کار تمرین بسیار موثری در یادگیری مکیدن و بلعیدن خواهد بود و عضلات دهان و گلو را تقویت خواهد کرد.
مرحله سوم: بازی هایی هستند که توانایی دهانی کودک را تقویت می کنند
برای مثال بازی با فرفره کاغذی و فوت کردن به آن، به کودک کمک می کند تا تمرکز دهانی در او افزایش یابد.
مسابقه بر سر اینکه چه کسی می تواند با دمیدن بیشتر فرفره را به حرکت درآورد، یا با سوت پلاستیکی صدای بلندتری درآورد، از دیگر بازی هایی می باشند که علاوه بر تقویت لب ها، قدرت بلعیدن را نیز تقویت می کنند تا به جای سرازیر شدن آب از دهان، کودک بتواند بزاق خود را ببلعد.
مرحله چهارم: به یاد کودکتان بیاندازید که قورت دهد
هر وقت دیدید آب از دهان کودکتان سرازیر است، یا مثلا با دهان بازی بازی می کند یا تلویزیون تماشا می کند، به یاد کودک بیاندازید که دهانش را ببندد و بزاقش را قورت دهد. این تمرین شاید به ظاهر خیلی پیش پا افتاده باشد، ولی تداوم آن، تاثیر مهمی در یادگیری کودک برای کنترل بزاق خواهد داشت.
مرحله پنجم: به کودکتان جایزه دهید
برای کنترل آب دهان کودک، دادن جایزه های کوچک و یا آماده کردن جدول جایزه بسیار مناسب خواهد بود. به این معنی که هر وقت دیدید کودک بزاقش را می بلعد یا صورتش خشک است، یک ستاره در جدول جایزه برای خودش بکشد و هر وقت تعداد ستاره ها به اندازه کافی شد جایزه ای به او بدهید.
تمام این اقدامات به منظور تغییر در رفتار روزمره کودک و تقویت قدرت بلع بزاق در او می باشد.
این توصیه ها به نظر بسیار ساده می آیند، ولی انجام آنها بهترین راهکار در کاهش ترشح بزاق در کودک است.
بدیهی است که اگر کودک در انجام تمام این تمرینات موفق نباشد، اقدامات درمانی جدی تر مورد نیاز خواهد بود.
۱۰ مشکل ناشی از پوشک بچه
اگر می بینید ادرار کودک مرتباً از پوشک او پس می زند و یا پاهای او در محل بستن پوشک قرمز می شوند، ممکن است پوشک برایش کوچک شده باشد.
1- نحوه پوشک کردن نوزاد
اینکه چگونه کودک خود را پوشک می کنید، می تواند میزان کثیفی ناشی از آن را کم کند.
پوشک را باز کرده و کودک خود را به پشت روی پوشک بچه قرار دهید. قسمت جلویی پوشک را از وسط پاهای او عبور دهید و بالا بکشید، طوری که بتوانید طرفین پشت پوشک را به دو طرف جلوی آن با چسب بچسبانید. دقت کنید که پوشک درست در وسط بسته شود و چین خوردگی دور پای کودک را به داخل دهید.
۲- سوختگی پای کودک در اثر پوشک
وقتی پوشک خیس و کثیف برای مدت طولانی در پای بچه بماند و عوض نشود، می تواند باعث سوختگی پای او شود. برای جلوگیری از این مشکل، پوشک کودک خود را بلافاصله بعد از مدفوع کردن، عوض کنید. همچنین در صورت ادرار کردن، زود به زود عوض کنید.
در صورت سوختگی پای کودک، هنگام تعویض پوشک بچه، پماد مخصوص سوختگی پای کودک مثل کالاندولا، ان ان، زینک اکسید و یا پناتن (penaten) به پوست او بمالید و بعد پوشک را ببندید. همچنین پوشک را خیلی سفت و محکم نبندید.
برای درمان، محل سوختگی را با آب ولرم بشویید. موقع شستن، خیلی پوست کودک را نمالید.
پوشک را شل ببندید و یا حتی موقع خواب، به او پوشک نپوشانید.
3- غذای کودک مقصر است؟
گاهی اوقات، سوختگی پای کودک در اثر پوشک نیست، بلکه وقتی بچه خوردن غذاهای جامد را شروع می کند، در معرض ابتلا به سوختگی پوشک است.
همچنین موقع اسهال کودک یا داشتن یک بیماری عفونی و یا وقتی کودک یا مادر او آنتی بیوتیک مصرف می کند، پاهای کودک ممکن است در پوشک بسوزد.
اگر سوختگی پای کودک در پوشک بعد از 2 تا 3 روز بهتر نشد و یا اگر پای کودک دچار تاول یا زخم های چرکی شد، هر چه سریع تر کودک خود را نزد پزشک متخصص اطفال ببرید.
۴- پوشک پارچه ای یا پوشک یکبار مصرف
انواع پوشک بچه با قیمت های مختلف وجود دارد که هر فردی بسته به سطح درآمد خود می تواند از آن ها استفاده کند.
برخی بچه ها نسبت به مواد موجود در برخی پوشک های یکبار مصرف حساسیت نشان می دهند. در این حالت می توان مارک پوشک را عوض کرد و یا از کهنه پارچه ای استفاده نمود.
البته پوشک پارچه ای بچه (کهنه بچه) هم شاید نتواند به خوبی پوشک یکبار مصرف، پاهای کودک را خشک نگه دارد، زیرا پوشک های یکبار مصرف دارای مواد جاذب رطوبت هستند و مدت طولانی تری می توانند پاهای کودک را خشک نگه دارند.
باز هم تأکید می کنیم که پوشک خیس و کثیف می تواند باعث سوختگی پای کودک شود، لذا زود به زود او را عوض کنید، حالا چه پوشک یکبار مصرف باشد و چه کهنه پارچه ای.
موقع سوختگی پای کودک، باید نوع پوشک را تغییر دهید و سعی کنید از پوشک با الیاف طبیعی استفاده کنید که البته گران تر هم هستند. همچنین می توانید از کهنه پارچه ای ضد حساسیت و با الیاف مرغوب استفاده کنید
اما از آنجا که پوشک یک بار مصرف نیازی به شستن ندارد و کمتر هم ادرار و مدفوع بچه در آن پس می زند (کمتر لباس بچه و اطرافیان کثیف می شود)، بیشتر مادرها ترجیح می دهند به جای کهنه پارچه ای، از پوشک آماده استفاده کنند، هر چند که هزینه بیشتری هم به آن ها تحمیل کند.
5- هنگام شب بیشتر مراقب باشید
موقع خواب شب، یک «دو برابر کننده پوشک» به کهنه بچه یا پوشک او اضافه کنید.
«دو برابر کننده پوشک»، یک پارچه ضخیم و یا یکبار مصرف است که قدرت جذب رطوبت توسط پوشک را در شب خیلی زیاد می کند. تصویر روبرو این پارچه را نشان می دهد.
همچنین می توانید از پوشک های مخصوص شب استفاده کنید.
قبل از خواب شب، پوشک کودک خود را عوض کنید، حتی اگر خواب است.
اگر او قبل از خواب شیر خورده است و یا پوشک او کثیف است، او را عوض کنید.
۶- اندازه پوشک را به درستی انتخاب کنید
اگر می بینید ادرار کودک مرتبا از پوشک او پس می زند و یا پاهای او در محل بستن پوشک قرمز می شوند، ممکن است پوشک او برایش کوچک شده باشد.
اگر پوشک برای کودک کوچک باشد و سفت بسته شود، می تواند باعث قرمزی و حتی بریدگی و سوختگی پای کودک گردد.
اگر اندازه پوشک خیلی بزرگ یا خیلی کوچک باشد، باعث اذیت کودک می شود.
لذا موقع خرید دقت کنید پوشک متناسب با سایز کودک خود را انتخاب کنید. اندازه پوشک ها بر اساس وزن کودک، با عدد روی بسته بندی آن ها مشخص شده است، مثلا برای کودک ۱۰ تا ۱۵ کیلوگرم پوشک شماره ۲ یا ۳.
7- پوشک را تند، ولی با دقت عوض کنید
اگر موقع تعویض پوشک، کودک شما بی قراری می کند و زیاد تکان می خورد، طوری که نمی گذارد پوشک او را عوض کنید، می توانید با دادن یک اسباب بازی به او، یا با صحبت کردن و شعر خواندن برای او و یا توسط حرکات اطرافیان، حواس او را پرت کنید و در این فاصله پوشک او را سریع، ولی با دقت عوض کنید. لذا از قبل باید روش سریع عوض کردن پوشک بچه را یاد گرفته باشید.
۸- از بوی بد پوشک جلوگیری کنید
برای جلوگیری از پخش شدن بوی پوشک کثیف در فضای خانه، پوشک را کاملا ببندید (مطابق شکل) و آن را در کیسه زباله بریزید و در کیسه را ببندید.
روزی یک بار، کیسه زباله مخصوص پوشک بچه را از خانه بیرون ببرید و درون سطل زباله کوچه خود بریزید.
اما به یاد داشته باشید که وقتی پوشک های کثیف را درون کیسه نایلونی انداختید، ابتدا در کیسه را محکم ببندید و سپس در سطل بزرگ زباله کوچه خود بیندازید تا پوشک های کثیف باز نشوند.
کهنه پارچه ای بچه را نیز فورا بشویید و نگذارید بماند تا بوی آن در خانه پخش شود.
9- با مواد بودار نشویید
کهنه پارچه ای بچه را با آب و مواد شوینده مخصوص مثل صابون لباس بچه بشویید و جلوی آفتاب پهن کنید تا خشک شود.
صابون مخصوص لباس بچه، بدون بو و مواد آلرژی زا است، لذا باعث حساسیت پوستی کودک نمی شود. از مواد شوینده معطر برای شستن لباس و کهنه های بچه استفاده نکنید.
اگر هم می خواهید در ماشین کهنه شوی، کهنه های کودک خود را بشویید، ابتدا ادرار و مدفوع کودک را با دست زیر آب بشویید و سپس در ماشین بیندازید.
برای شستن لباس کودک، آن ها را جدا از لباس سایر افراد خانواده در ماشین لباسشویی بریزید و از مواد شوینده بدون بو استفاده کنید.
۱۰- فقط در مورد پسر بچه ها
موقع تعویض پوشک پسر بچه خود، قبل از بستن پوشک، سر آلت تناسلی او را به سمت پایین قرار دهید تا موقع ادرار کردن، ادرار او از بالای پوشک بیرون نزند.
همچنین مراقب باشید در فاصله بین باز کردن پوشک کثیف و پوشاندن پوشک تمیز، پسرتان ادرار نکند. می توانید در این فاصله، یک تکه پارچه روی آلت تناسلی او قرار دهید تا در صورت ادرار کردن، به اطراف نپاشد
7 راه درمان اگزمای نوزادان
اگزما می تواند هنگام دو ماهگی نوزاد شروع شود. علائم اگزما در نوزاد می تواند ملایم و قابل چشم پوشی باشد و یا شدید و همراه با خارش پوستی.ناراحتی های نوزادان
فرزندان ما، خصوصیات زیادی را از ما به ارث می رسند، مثل رنگ مو، رنگ چشم، میزان قد و حتی زمینه ابتلا به یک حساسیت پوستی مثل بیماری اگزما. اگر کسی از نزدیکان شما دارای زمینه ابتلا به بیماری های آلرژیک (حساسیتی) باشد، اگزما اولین علامتی است که نشان می دهد کودک شما نیز دارای زمینه ابتلا به همین بیماری هاست.
اگزما می تواند هنگام دو ماهگی نوزاد شروع شود. علائم اگزما در نوزاد می تواند ملایم و قابل چشم پوشی باشد و یا شدید و همراه با خارش پوستی. لذا باید علائم اگزما در کودکان، راه های درمان و جلوگیری از آن را بدانید.
۹ علامت اگزما در کودکان
۱- خشکی پوست
۲- پوست نازک
۳- قرمزی پوست
۴- زبری پوست
۵- ترک خوردگی پوست
۶- پوست ضخیم یا چرمی شکل
۷- خارش پوست
۸- پوسته پوسته شدن
۹- تکه های دایره ای شکل قرمز یا کمرنگ روی سطح پوست
برای کودک خود، از پودر یا صابون لباسشویی، نرم کننده لباس، دستمال مرطوب پاک کننده، دستمال کاغذی، صابون، شامپو و کرم بچه از نوع بدون بو استفاده کنید
برخی از علائم بالا می توانند نشان دهنده وجود مشکل دیگری در نوزاد باشند، مثل حساسیت پوست کودک در اثر پوشک.
لذا خودتان نمی توانید تشخیص دهید که نوزادتان اگزما دارد یا نه و قبل از درمان این مشکل، باید کودک خود را نزد پزشک متخصص اطفال ببرید.
نکات مهم برای درمان اگزمای کودکان
اگزما که گاهی اوقات درماتیت اتوپیک نامیده می شود، شامل التهاب مزمن لایه بیرونی (سطحی) پوست است.
در اینجا 7 نکته برای درمان موارد شدید اگزما را بیان می کنیم:
۱- از مواد محرک دوری کنید
در بیماری اگزما، پوست به آسانی تحریک می شود. لذا درمان اصلی این بیماری، دوری از عوامل تحریک کننده آن است.
عوامل محرک اگزما در کودکان عبارتند از:
- آب و هوای خشک
- پشم، پر و پوسته بدن حیوانات
- گرده گیاهان، قارچ ها و کپک ها و گردوخاک
- صابون و مواد شوینده تند و قوی
- گرمای هوا و عرق کردن بدن
2- از مواد معطر دوری کنید
آنچه که باعث بروز اگزما در هر کودکی می شود، متفاوت است، ولی مواد معطر و خوشبویی که با پوست بچه تماس پیدا می کنند مثل صابون، شامپو و کرم، می توانند باعث شروع اگزما در کودک شوند.
لذا برای کودک خود، از پودر یا صابون لباسشویی، نرم کننده لباس، دستمال مرطوب پاک کننده، دستمال کاغذی، صابون، شامپو و کرم بچه ی بدون بو (بدون عطر) استفاده کنید.
۳- پوست بدن کودک خود را مرطوب نگه دارید
مرطوب نگه داشتن پوست، مهم ترین کار برای حفظ سلامت پوست در بیماران مبتلا به اگزما است.
شما می توانید حداقل ۲ تا ۳ بار در روز، پوست بدن کودک خود را با یک کرم بچه بدون بو و کم آلرژی، مرطوب و نرم نگه دارید تا علائم اگزما کاهش یابد.
می توانید از پمادهای روغنی مخصوص بچه استفاده کنید.
پمادهای روغنی بهتر از لوسیون ها، رطوبت پوست را حفظ می کنند.
در مورد نوع کرم یا پماد مخصوص بچه مبتلا به اگزما می توانید از یک پزشک متخصص اطفال سوال کنید.
4- از پماد های پوستی مخصوص اگزما استفاده کنید
پمادهای حاوی هیدروکورتیزون می توانند خارش و التهاب پوستی را در اگزما کاهش دهند.
برخی کرم های کورتونی نیز برای کودکان مبتلا به اگزما مفیدند، ولی همیشه قبل از استفاده از هر نوع پماد و یا کرم کورتونی باید با پزشک مشورت کنید.
پمادهای هیدروکورتیزونی را نیز نباید بیش از یک هفته برای کودک خود استفاده کنید.
در کل قبل از مصرف هر نوع کرم یا پمادی، با پزشک کودک خود مشورت کنید.
بدن کودک خود را زیاد و زود به زود نشویید که اگزمای او را بدتر می کند
۵- از داروهای آنتی هیستامین استفاده کنید
اگر خارش کودک شدید است، تحت نظر پزشک و با تجویز او می توانید از داروهای خوراکی ضدحساسیت (آنتی هیستامین) برای کودک خود استفاده کنید.
6- کودک را خنک نگه دارید
آب داغ، چربی طبیعی پوست را که از آن محافظت می کند، از بین می برد.
لذا بدن کودک خود را با آب ولرم بشویید و بلافاصله بعد از آن، با کرم یا پماد پوست کودک را چرب کنید.
در ضمن بدن کودک خود را زیاد و زود به زود نشویید که اگزمای او را بدتر می کند.
۷- برنامه غذایی کودک را تغییر ندهید
برخی مواد غذایی می توانند باعث تحریک اگزما در برخی کودکان شوند.
ولی بدون مشورت با پزشک، هیچ ماده غذایی را از برنامه غذایی کودک خود حذف نکنید.
منبع:
نوزادم
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼