از شیر گرفتن کودک، ممه رو لولو برد!
در دین مقدس اسلام توصیه شده است که مادران در صورت تمایل به شیردهی کامل باید به کودک تا پایان سن دو سالگی شیر دهند.
مادری که کودک خود را با شیر خود تغذیه میکند، معمولا میخواهد بداند که بهترین زمان برای قطع شیردهی چه زمانی است.هم چنین با توجه به وابستگی کودک به سینه مادر و شیر گاهی این کار کمی سخت به نظر میرسد.البته از نظر روانپزشکان ، این مرحله بسیار تاثیر گذار است و در صورت درست پیش نبردن پروسه از شیر گرفتن کودک میتواند تاثیرات بدی روی روحیه کودک داشته باشد و حتی بعضی از مشکلات رفتاری در بزرگسالان میتواند ریشه در اشتباه والدین در دوره از شیرگرفتن کودک داشته باشد.علت این حد از تاثیرگذاری این است که شیردهی نه تنها نیازهای تغذیه ای کودک را تامین میکند ،بلکه نیازهای روحی و روانی او نیز با مکیدن پستان مادرش ارضا میشود.
در دین مقدس اسلام توصیه شده است که مادران در صورت تمایل به شیردهی کامل باید به کودک تا پایان سن دو سالگی شیر دهند. سارمان بهداشت جهانی نیز تغذیه با شیر مادر را دو سال توصیه کرده است. مجامع علمی کودکان در کشورهای مختلف اظهار نظر کرده اند که مادران باید حداثل تا پایان یک سالگی به فرزندشان شیر دهند و بعد از آن هم در صورت تمایل مادر و کودک میتوان به شیردهی ادامه داد.
مادران با توجه به توصیه های زیر میتوانند از شیر گرفتن کودک را از اواخر دوسالگی آغاز کنند.
بسته به شرایط فرزندتان از ۱۵، ۱۶، ۱۷ یا ۱۸ ماهگی بهتدریج شیر را کم کنید.
فلسفهاش این است که تا شش ماهگی غذای اصلی شیر مادر است، ۶ تا ۱۲ ماهگی شیر مادر غذای اصلی است؛ همراه با غذای کمکی و از ۱۲ ماهگی غذای خانواده غذای اصلی و شیر مادر در کنار آن به عنوان نوشیدنی بعد از غذا به کودک داده میشود.
راه کارهای از شیر گرفتن کودک
1.ندادن یک نوبت شیر
مادر باید یک نوبت شیر خود را قطع کند و به جای آن اگر کودک زیر 6 ماه است ، شیر خشک و اگر بیش از 6 ماه سن دارد یک وعده غذا را جایگزین کند.
2.کم کردن زمان شیر دادن
مادر باید زمان شیردهی را به تدریج کم کند . اگر هر نوبت به کودک 20 دقیقه از پستان های خود شیر میداده است،در هر نوبت 15 دقیقه شیردهد و این مدت را به 10 و سپس 5 دقیقه برساند.
3.عقب انداختن زمان شیر دادن
اگر در زمانهای خاصی به کودکتان شیر میدادید از این به بعد تلاش کنید تا این زمانها را به تعویق بیندازید و در آن زمان های خاص ،کودک را با چیزهایی که به آنها علاقه مند است ،سرگرم کنید.مادر باید در زمان از شیر گرفتن کودک را بیشتر سرگرم کند و نقش پدر هم در این زمینه بسیار پررنگ است.در زمانهایی که کودک منتظر شیر است یا عادت به مکیدن پستان در این تایم به خصوص دارد،پدر میتواند با دور کردن کودک از مادر و سرگرم کردن او،مانع از بهانه گیری کودک شود.
در صورتیکه مجبور به قطع ناگهانی شیر به علت بیماری یا مشکل دیگری هستید،محکم بستن پستان ها ،نوشیدن کمتر مایعات،گذاشتن کیسه آب سرد میتواند کمک کند تا ترشح شیرتان کم شود.مصرف هورمون استروژن با تجویز پزشک به مدت دو تا سه روز هم میتواند کمک کننده باشد.
توصیه های کاربردی برای از شیر گرفتن کودک:
از شیر گرفتن کودک نارس باید دیرتر از کودک عادی و سالم انجام شود .
مادر باید کاملاً مطمئن باشد که مایل است کودک را از شیر بگیرد .
در صورت امکان برای حذف هر وعده شیر خوردن کودک ، یک هفته فاصله زمانی در نظر گرفته شود .
زمانی که مادر فرصت بیشتری برای بیرون بردن و سرگرم کردن فرزندش دارد ، بهترین زمان از شیرگیری کودک است ، زیرا محدودیتهای محیط بیرون ، مانعی برای شیر خوردن کودک محسوب می شود و سرگرم بودن او ، اشتیاق به شیر خوردن را کم می کند .
زمانی را برای قطع شیردهی انتخاب کنید که حوادث تنش زای دیگری برای کودک در شرف وقوع نباشد . برای نمونه قطع کردن شیر ، قبل از زمان بازگشت مادر به محل کار ، رفتن به مسافرت و یا همزمانی آن با آموزش کنترل ادرار نباشد .
بهتر است اطرافیان مادر ، در خلال دوره از شیرگیری کودک پیشرفتهای او را در این کار ، هرچند جزیی باشد ، گوشزد کنند و با این عمل ، به اعتماد به نفس مادر کمک کنند .
برای از شیر گرفتن به هنگام شب ، هفته ای را انتخاب کنید که دیگر افراد می توانند کودک را در تخت بخوابانند .
پخش کردن نوار مخصوص کودکان که آهنگ ملایم دارد ، خواندن قصه ، عروسک پشمالو و اسباب بازیهای متعدد که کودک بتواند در آغوش بگیرد یا در تخت خود قرار دهد ، از جمله روشهای آرامش بخش هستند .
در هنگام از شیر گرفتن کودک و تا مدتها بعد از آن ، بهتر است مادر با لباس کودک را استحمام کند تا کودک دوباره به شیر خوردن تشویق نشود .
بعد از قطع شیر دهی، چه تغییراتی بوجود می آید؟
دانه های چربی روی پستان بتدریج کم می شوند.
مقداری از آب بدن دفع می شود که خود سبب کاهش وزن مادر می گردد.
ممکن است ترشح شیر تا چند ماه وجود داشته باشد که شبیه کلستروم بوده، بعد غلیظ تر شده و بالاخره قطع می شود..
مادر باید دریافت کالری روزانه خود را کمتر کند تا بتواند چربی های ذخیره شده را از دست بدهد.
برای جلوگیری از شل شدن و افتادگی پستان ها مادر باید ورزش کند به ویژه حرکات ورزشی که در هنگام شنا کردن انجام می شود.
قطع شیر دادن به عنوان قطع ارتباط عاطفی تلقی نمی شود بلکه در مواقعی که کودک نیاز به آغوش گرفتن دارد، یا خسته و افسرده است یا درد دارد مادر باید او را با مهربانی در آغوش گرفته و آرام کند و عشق و علاقه خود را این بار نه از طریق شیر دادن بلکه از طریق نوازش و محبت جسمی و کلامی به او هدیه نماید.
منبع:
ماما سایت
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼