اختلالات یادگیری در کودکان، خاص و غیر خاص دارد؟
کودکی که به اختلالات یادگیری دچار باشد عملکرد او در سطحی پایینتر از حد مورد انتظار برای سن او خواهد بود.
کودکی که به اختلالات یادگیری دچار باشد عملکرد او در سطحی پایینتر از حد مورد انتظار برای سن او خواهد بود. اختلالاتی که بر همۀ جنبههای یادگیری اثر میگذارند، اختلالات یادگیری عام نامیده میشوند. اختلالاتی که فقط بر زمینۀ خاصی از یادگیری، همچون خواندن یا نوشتن، اثر میگذارند، اختلالات یادگیری خاص نامیده میشوند.
اختلالات یادگیری عام
این اصطلاح اکنون جایگزین عقبماندگی ذهنی شده است، زیرا بار منفی کمتری دارد. گاهی یک معلولیت جسمانی، همچون فلج مغزی موجب این اختلالات میشود.
علت چیست؟
علل شناختهشدۀ اختلالات یادگیری عام شامل اختلالات ژنتیکی، مثل سندرم داون، فنیل کتونوری و سندرم X شکننده، اختلال شنوایی یا بینایی، صدمات مغزی قبل از تولد، حین تولد یا بافاصلۀ کوتاهی بعد از تولد میباشد. در بسیاری از کودکان، علت خاصی را نمیتوان شناخت. ندرتاً، مشکلات عاطفی شدید موجب اختلالات یادگیری میشود.
علائم
به دلیل گسترۀ وسیع معلولیتها، علائم متغیر است. ممکن است هنگام تولد تشخیص داده شود که کودک مبتلا به اختلالی همچون سندرم داون است که شامل اختلالات یادگیری نیز میشود. ممکن است در اوایل تولد معلوم شود که کودکی که بهظاهر طبیعی است، به اختلالات یادگیری دچار است؛ از طرفی نیز ممکن است تا زمانی که کودک به مدرسه نرفته است هیچگونه علائمی بروز نکند. اختلالات عام یادگیری ممکن است منجر به علائم زیر در کودک شود:
- دیر نشستن یا راه رفتن نسبت به همسالان
- دیر زبان باز کردن
- عدم توجه و واکنش نسبت به صداها و بنابراین ناشنوا به نظر رسیدن
- عدم پیشرفت در مدرسه
بعضی از کودکان ممکن است علاوه بر موارد فوق، علائم رفتار ضداجتماعی یا اختلال کاستی توجه را نیز بروز دهند.
درمان چیست؟
هدف از درمان، کمک به کودک در نیل به حداکثر استعداد ممکن او است. یک متخصص، کودک را با مجموعهای از آزمونهای روانشناختی یا آزمونهای رشد یا هر دو، ارزیابی میکند. ممکن است ترتیب مساعدتهای آموزشی، گفتاردرمانی، کاردرمانی یا رواندرمانی برای کودک داده شود.
چشمانداز
با حمایتهای آموزشی مناسب، کودک مبتلا به اختلالات یادگیری خفیف یا معتدل، تا بزرگسالی تا حدی مستقل میشود. کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری شدیدتر، ممکن است مساعدتِ مناسب برایشان مفید باشد، اما بعید است هرگز به استقلال کامل دست یابند.
اختلالات یادگیری خاص
کودکی که رشد عمومی او برای سن او عادی است، اما در یک زمینۀ یادگیری ۲ یا چند سال از سطح مورد انتظار عقبتر است، گفته میشود که دچار اختلال یادگیری خاص است. مثلاً در خواندن یا نوشتن یا هر دو (دیسلکسی) یا تواناییهای ریاضی باشد.
علت چیست؟
اختلالات یادگیری خاص ممکن است در اثر اشکال در شنوایی یا بینایی یا صدمات مغزی جزئی باشد. اما در بیشتر موارد، علل این مشکلات نامعلوم است.
علائم
کودکی که اختلال یادگیری خاص دارد، ممکن است تا وقتیکه مهارتهای گفتاری، زبانی و ریاضی او باید طبیعتاً شکل بگیرد، هیچ علائمی از وجود مشکل را بروز ندهد. اختلالات یادگیری خاص بعضاً موجب علائم زیر میشود:
- دیر زبان باز کردن
- اشکال در تشخیص چپ و راست
- دشواری در کسب مهارتهای فضایی، مانند چیدن پازل
- پایینتر بودن توانایی نقاشی از حد میانگین
- اشکال در تشخیص بعضی از حروف از یکدیگر، همچون پ و ت.
- خواندن از عقب به جلو و برعکس نوشتن حروف یا علائم
- دشواری زیاد در هجی کردن کلمات
- اشکال در تشخیص علائم عددی یا شمارش
- رفتار ضداجتماعی
اگر احتمال میدهید کودکتان اختلال یادگیری خاص دارد، با پزشک مشورت کنید.
درمان چیست؟
شنوایی و بینایی کودک سنجیده میشود. علاوه بر درمان پزشکی در صورت لزوم، ممکن است مساعدتهای آموزشی تخصصی و در صورت وجود اختلالات رفتاری، رواندرمانی انجام شود. برای افزایش اعتمادبهنفس کودک، او در کارهایی مثل کار با چوب که نیاز چندانی به خواندن و نوشتن و حساب ندارد، تشویق کنید.
چشمانداز
چشمانداز آینده بهشدت مشکل کودک و سن او در زمان کشف مشکل بستگی دارد. کودکانی که یادگیری آنها بنا به مشکل جسمانی، مثلاً اشکال در شنوایی، با تأخیر مواجه شده، معمولاً پس از رفع مشکل جسمانی، بهسرعت به همسالان خود میرسند. بیشتر کودکانی که نیاز به مساعدت آموزشی خاص دارند با این مساعدتها بهتر میشوند و بعضی از آنها پیشرفت خوبی از خود نشان میدهند. برخی کودکان در سراسر مدت عمر درزمینۀ خاصی مشکلدارند.
منبع:
کودک آنلاین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼