مکان خواب کودک، بدون والدین یا با آنها؟
در مورد خواب کودک سوالات فراوانی وجود دارد. به خصوص این که کودکان باید شب هنگام کجا سر بر بالین بگذارند اختلاف نظر بسیاری وجود دارد.
در مورد خواب کودک سوالات فراوانی وجود دارد. به خصوص این که کودکان باید شب هنگام کجا سر بر بالین بگذارند اختلاف نظر بسیاری وجود دارد. بعضی از والدین از بدو تولد قوانینی در این خصوص وضع میکنند و کودکان خود را جدا از خود میخوابانند اما گروهی دیگر کمی انعطاف پذیرتر بوده و اجازه میدهند که کودکانشان در رختخوابی کنار خودشان به خواب روند و تا صبح در کنار آنها باشند، در واقع آنها به خوابیدن کودک در کنار والدین اعتقاد دارند. خوابیدن نوزاد در کنار والدین و جدا خوابیدن از والدین هر کدام چالشهای خاص خود را دارد که در ادامه بررسی میکنیم.
در مجموع اگر بخواهیم به طور کلی نقش والدین را تعریف کنیم بهتر است بگوئیم والدین دائما در حال انجام کارهایی هستند که معنا و مفهوم آن را به خوبی درک نمیکنند، منتها هر کدام به روش خود این کار را انجام میدهند. پس از این که ۱۰ الی ۱۶ ماه کودک خود را در کنار خود خواباندیم دیگر وقت آن رسیده است که اتاق و تخت آنها را جدا کنیم. البته دختر بچهها بیشتر از پسر بچهها به والدین خود وابسته هستند و ترجیحا برای مدت زمان طولانیتری به آنها اجازه خواب در کنار خود را میدهیم ولی در نهایت باید آنها را هنگام خواب جدا کنیم و به تدریج تنها خوابیدن را به آنها بیاموزیم.
در حالی که هر دو حالت، خوابیدن با والدین و جدا خوابیدن، مزایا و معایب خود را دارد اما انجام هر کدام از این دو حالت به وقت خود درستترین کار ممکن است و آنچه که در نهایت به ذهن والدین خطور میکند در نظر گرفتن کوچکترین مزیت یا مشکل در صورت انتخاب هر یک ازاین دو حالت است چرا که هنگامی که صحبت روابط والدین با کودکانشان است از در نظر گرفتن کوچکترین موارد در خصوص هر دو نوع خوابیدن دریغ نمیکنند و بسیار دقت به خرج میدهند و مهم نیست که کودکانشان در کنار آنها بخواب بروند یا به طور مستقل در اتاق و تختخواب خود بخوابند، در نهایت باید درستترین کار انجام شود.
عدم اطمینان از درستی انتخاب
معمولا تعریف ما ازمادر چه کسی است؟ کسی که به کودک شیر یا شیر خشک میدهد؟ یا کسی که لباسهای وی را پوشانده و پوشک بچه یا کهنه او را تعویض میکند؟ شاید کسی که او را در کالسکه گذاشته و به گردش میبرد؟ کسی که بیرون از خانه کار میکند؟ کسی که تنها به امر خانه داری مشغول است؟ این تقسیم بندیها بسیار سطحی هستند اما همه وظایفی هستند که بر عهده مادر گذاشته میشوند. به قول یک پدر بزرگ دوست داشتنی، بیشتر از این که به دنبال مواردی باشیم که ما را از هم جدا میکند به دنبال نکاتی باشیم که باعث اتحاد و یکپارچگی ما میشود، بنابراین متاسفانه مادران در حالت عادی در هر دو صورت، خوابیدن کودک در کنار والدین و یا خواباندن آنها به طور مستقل و در تختخواب خودشان، با مشکلاتی اگرچه اندک مواجه هستند.
ترس از قضاوت دیگران
فرقی نمیکند که به خوابیدن کودک در کنار والدین اعتقاد دارید یا ترجیح میدهید فرزندتان در تختخواب خود بخوابد، در هر دو حالت افرادی به اصطلاح متخصص هستند که بدون توجه به دلایل مربوطه اظهار نظر میکنند و شما را مورد قضاوت قرار میدهند. توجه داشته باشید که روشی که شما پیش گرفتهاید ممکن است برای شما موثر واقع شود و هر کدام را که در پیش بگیرید مزایا و معایب خود را دارد.
بیخوابی
باید واقع نگر باشیم؛ کودکان مشکل خواب دارند، حتی کودکانی که خوب میخوابند ممکن است نیمی از شب یا حداقل پاسی از آن شما را بیدار نگه دارند و این در مورد همه نوزادان صدق میکند.
نگرانی
شما به عنوان پدر مادر نگران فرزند خود هستید و نکته جالب این است که هنگامی که آنها را روی تختخواب خود میخوابانید نگران این هستید که بر روی او غلت نخورید و هنگامی که او در اتاق خودش خوابیده است، نگران این هستید که دور از چشم شما برای او اتفاقی بیافتد. در هر صورت این غریزه مادری است ومادر همیشه به طور غریزی نگران فرزند خود است و کسی نمیتواند او را از این امر باز دارد.
مادران به فکر رفاه و سلامت فرزندان خود هستند و به این دلیل است که برایشان مهم است که شب هنگام فرزند خود را کجا بخوابانند. گاه خوابیدن کودک در کنار والدین را انتخاب میکنند و گاه ترجیح میدهند آنها را جدا بخوابانند.
اطلاعات ضد و نقیض
- خوابیدن کودک در کنار والدین امن است، همین طور ادامه بده.
- خوابیدن کودک در کنار والدین خطرناک است.
- خوابیدن کودک در کنار والدین امن است اما باید مواردی را درنظر بگیرید.
- تنها خوابیدن کودکان به لحاظ روانشناختی به آنها آسیب میزند.
- اگر میخواهید فرزند شما از نظر عاطفی رشد کند باید او را جداگانه در تختخواب خودش بخوابانید.
- در زندگی مدرن امروزی بایستی کودکان تنها و در اتاق خودشان بخوابند.
- بایستی والدین از ابتدا کودکان خود را جدا بخوابانند.
- به طور طبیعی والدین بایستی کودکانشان را در کنار خود بخوابانند.
مادران مرتب در معرض اطلاعات ضد و نقیض قرار میگیرند که نمونههایی را خواندید، اطلاعاتی که بیشتر آنها پایه و اساس علمی ندارد. این نظرات ضد نقیض باعث میشود که مادر به درستی نداند چه روشی را در پیش بگیرند. مادران برای این که بتوانند بهترین تصمیم را بگیرند نیازمند اطلاعاتی هستند که به دور از هر گونه تعصب باشد تا با بهره گیری از آنها بتواند راه درست را از راه نادرست تشخیص بدهند.
عدم اطمینان از درستی انتخاب
مادران در هالهای از ابهام در بین نظرات متفاوت قرار میگیرند چرا که با افرادی برخورد میکنند بدون اطلاع آنها را مورد قضاوت قرار میدهند اگر چه کسانی هم هستند که آگاهانه نظر خود را عنوان میکنند و نظرات آنها کاملا درست است. قرار گرفتن در چنین شرایطی باعث میشود که مادران به تصمیمی که گرفتهاند اعتماد نکنند و ندانند که آیا خوابیدن کودک در کنار والدین گزینه درست است یا این که باید کودکان خود را در تختخواب خودشان بخوابانند.
گریه
گریه از مواردی است که کودکان بدون در نظر گرفتن شرایط در هر موقعیتی انجام میدهند. اگر بهترین و پیشرفتهترین اقدامات و تکنولوژی دنیا را برای به خواب رفتن کودک بکار بگیرید، نمیتوانید به طور کامل گریه کردن کودک را از صحنه روزگار حذف کنید. کودکان ممکن است درست قبل از رفتن به رختخواب، هنگام صبح یا نیمه شب ناگهان شروع به گریه کنند و این باعث میشود که والدین بیاموزند تا در هر شرایطی تمام تلاش خود را برای حل این مشکل بکنند.
حساسیت به تعویض ملحفه زیر کودک
گروهی از مادران چنین میپندارند که خوابیدن کودک در کنار والدین باعث آلودگی ملحفه توسط آب دهان کودک یا نم پس دادن پوشک کودک میشود و مادر بایستی این ملحفه را تعویض کند. به منظور جلوگیری از این آلودگی میتوان زیر کودکان ملحفه جداگانه یا حوله پهن کرد و همین طور از پیش بند حولهای استفاده کرد.
حتی هنگامی که کودکان در تخت خود باشند استفاده از حوله در زیر آنها باعث میشود که در صورت پس دادن نم با غلتاندن کودک خود به یک طرف حوله زیر او را تعویض کنیم، هنگامی که کودک خواب است انجام این کار راحتتر از تعویض پوشک او است، بدین وسیله احتمال این که کودک از خواب بیدار شود بسیار کم است و این را بدانید که این نشانه غیربهداشتی بودن یا بی نظمی شما نیست. دست از پرستاری و مراقبت شبانگاهی بردارید، اجازه بدهید کودک شما بدون این که خوابش به واسطه تعویض جایش به هم بریزد، راحت بخوابد و نگران قضاوت دیگران نباشید.
خوابیدن کودک در کنار والدین یا جدا از والدین انتخابی است که به خودتان بستگی دارد و تفاوت زیادی بین این دو حالت مشاهده نمیشود. تاثیرات این دو حالت به حدی نیست که باعث نگرانی شود اما در نهایت کودک شما جداگانه خواهد خوابید.
منبع:
کودکت
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼