۱۹۷۸۲۸
۹۲۸
۹۲۸

کم آبی کودکان، عوارض آن چیست؟

اگر کودک شما از کم آبی رنج می برد، واضح است که دهانش بزاغ کمتری ترشح خواهد کرد.

کم آبی بدن بیماری شایعی میان مردم در همه ی سنین است. کم آبی وضعیتی است که در آن کمبود این مایع حیات بخش در بدن ما احساس می شود. آب موجود در بدن ما به وسیله ی ادرار یا عرق کردن از بدنمان خارج می شود. نوشیدن آب فراوان و خوردن موادی که در خود آب زیادی دارند به بدن ما کمک می کند تا آب از دست رفته و عوارض کم آبی بدن را جبران کند. اما هنگامی که تخلیه ی این آب به سرعت اتفاق افتاده و آب زیادی برای جایگزینی آن وجود نداشته باشد، کم آبی به وجود می آید.
اگر به این بیماری توجه شود، کمبود آب به خودی خود کشنده نیست. هرچند، می تواند عامل جدی برای نگرانی باشد. مخصوصا در نوزادان و نوپایان چرا که آن ها نمی توانند از خود نگه داری کنند. در برخی از اوقات غفلت می تواند برای زندگی ما خطر آفرین باشد. پس بهتر است حواسمان به نشانه های هشدار دهنده ی عوارض کم آبی بدن میان نوزادان و نوپایان باشد تا بتوانیم از سلامت آن ها اطمینان حاصل کنیم. در اینجا یک سری از این نشانه ها را آورده ایم:

عوارض کم آبی بدن با شدت کم یا متوسط
۱- به طور غیر طبیعی از فعالیت های آن ها کاسته می شود
حدود ۷۵% بدن انسان از آب تشکیل شده است. پس کاملا طبیعی است که با کم شدن این آب، هر کسی( مخصوصا نوپایان) علاقه ی کمتری به انجام فعالیت نشان دهند. اگر نوپای شما کم تحرک و بدخلق شده است، ممکن است آب بدنش کم شده باشد.
۲- دهان خشک و پوست پوست شده
اگر کودک شما از کم آبی رنج می برد، واضح است که دهانش بزاغ کمتری ترشح خواهد کرد. با نبود این بزاغ، دهان خشک و پوسته پوسته می شود. حتی لب ها هم خشک شده و ترک بر می دارند.
۳- کاهش ادرار
در شرایط عادی، نوزادان ۶ بار در روز نیاز به تعویض پوشک دارند. اگر این تعداد کم شد، نشانه ای از کمبود آب بدن است. حتی برای نوپایان نیز، گذشت زمان طولانی بدون ادرار کردن ممکن است نشانه ی کمبود آب بدن باشد.
۴- کم شدن اشک ها
با کاهش آب بدن، بالتبع اشک های کمتری هم تولید می کنید. با بدخلق شدن نوپایان و گریه ی مداوم آن ها، کمبود اشک می تواند باعث آسیب دیدگی چشم هایشان شود و این از مهم ترین عوارض کم آبی بدن است.
۵- فرو رفتگی نرمی سر
نوزادان با بخش نرمی در سر خود به دنیا می آیند که Fontanel نام دارد. این بخش معمولا انعطاف پذیری مورد نیاز برای رد شدن جمجمه در هنگام زایمان را تامین می کند. حدود ۱۸ ماه طول می کشد تا این نرمی به طور کامل سفت شود. هنگامی که نو پایان زیر ۱۸ ماهه به کم آبی دچار می شوند، امکان دارد نرمی روی سر فرو برود.
۶- کمتر مدفوع می کنند
مانند ادرار، هنگامی که نوپایان و نوزادان به کم آبی دچار می شوند، ممکن است مدفوع کردن برایشان سخت شود. آن ها نه تنها کمتر این کار را انجام می دهند، بلکه به خاطر کمبود آب بدنشان از یبوست نیز رنج خواهند برد.
۷- خشکی پوست
همه می دانیم که راز داشتن یک پوست صاف و شفاف نوشیدن آب فراوان است. پس واضح است که نبود آب در بدن به شدت روی پوست تاثیر می گذارد. این مورد برای نوزادان و نوپایان نیز صدق می کند. هنگامی که آب بدنشان کم است، پوستشان خشک شده و پوسته پوسته می شود.

عوارض با شدت بالا:
۱- گودی زیر چشم
حجم داخل پلک ها از آب و کلاژن و چربی درست شده است. این مواد برای حفظ انعطاف پذیری پلک ها حیاتی اند. هنگامی که کودکی دچار کم آبی می شود، پلک هایش به خاطر نبود آب نازک شده و انعطاف پذیری خود را از دست می دهد. این اتفاق به کودک ظاهری خسته و چشم هایی که گود افتاده می دهد.
۲- خواب آلودگی
در هر شرایط دیگری، مادر از خوابالودگی فرزندش خوشحال می شود. هر چند، کم آبی شدید موجب بی حالی و خواب آلودگی و خستگی نوزاد در بیشتر ساعات روز می شود.
۳- تنها دو بار در روز ادرار می کنند
از دیگر عوارض کم آبی بدن در نوزاد شما اینست که او تنها دو بار در روز ادرار می کند. همچنین به رنگ ادرار توجه کنید. اگر نوزادتان هیچ دارویی مصرف نمی کند، اما رنگ ادرارش زرد تیره است، به احتمال زیاد کم آبی دارد.
۴- دست و پاهای سرد
نوزادان و کودکان یک گلوله ی انرژی اند. به همین دلیل کاملا طبیعیست که دست ها و پاهای گرم تری داشته باشند. هر چند، اگر دست ها و پاهایشان سرد شده بود و سایه ای از رنگ آبی به خود گرفته بود، به احتمال زیاد کم آبی دارند.
گاهی از اوقات نمی توان از کم آبی فرار کرد. با فعالیت های بی وقفه ای که کودکان در تمام روز به آن مشغولند، کاملا طبیعی است که به میزان زیادی عرق کنند. همچنین سر باز زدن آن ها از نوشیدن مداوم آب نیز بر این مشکل دامن می زند. هرچند با توجه کردن به این نشانه ها و زمان بندی درست در نوشیدن آب، می توان به راحتی با کم آبی مقابله کرد.

منبع: سرسره

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.