انواع سرفه کودکان، کدامند و چه درمانی دارند؟
بهتر است تصور نکنید که سرفه کودکان تنها ناشی از یک سرماخوردگی ساده است.
بهتر است تصور نکنید که سرفه کودکان تنها ناشی از یک سرماخوردگی ساده است. در ادامه شایعترین علت سرفه کودکان، روشهای درمان سرفه کودکان و مواردی که میتوانند باعث نگرانی شما باشند را بررسی خواهیم کرد.
کودکان زمانی سرفه میکنند که بافت داخلی نای تحریک میشود. سرفه کودکان در زمان مبارزه با یک بیماری باعث تولید مقدار زیادی خلط در گلوی آنها میشود. در واقع در چنین مواقعی عمل سرفه باعث میشود که مخاط اضافی داخل نای جدا و به صورت خلط خارج شوند تا هوا بهتر از طریق نای به ریهها برسد.
انواع سرفه کودکان
شایعترین دلایل سرفه کودکان بیماری توسط یک ویروس و آسم است که معمولا همراه با سرفه علائمی مانند حس خفگی، خس خس سینه و علائم سرماخوردگی نیز دارند. تب و سرفه کودکان ممکن است نشانگر آنفلوانزا نیز باشد. اگر فرزند شما در حال گذر از یک بیماری است، سرفه کودکان میتواند آخرین علامت بهبود بیماری باشد. در واقع طبیعی است که حتی با وجود از بین رفتن علائم بیماری تا سه هفته پس از آن سرفههای خشک ادامه پیدا کنند. (گرچه بین ۱۰ تا ۱۴ روز باید شاهد بهبود سرفهها باشید).
به طور کلی چهار نوع سرفه کودکان وجود دارد :
سرفه خشک
مرطوب
خروسک
و سیاه سرفه
مهم است که بدانید سرفه کودک شما از چه نوعی است و چه معنایی دارد.
سرفه خشک کودکان
عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، به علت مشکلاتی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا، اغلب باعث ایجاد سرفههای خشک میشود که میتوانند در بافت گلو ایجاد زخم کنند. سرفه کودکان در شب ممکن است با وجود سرماخوردگی یا آنفولانزا بدتر شود و خوابیدن در اتاقهای خیلی گرم نیز ممکن است علائم را بدتر کند.
همچنین، سرفه خشک ممکن است نشانه اولیهای برای عفونت دستگاه تنفسی تحتانی مانند برونشیت (التهاب راههای هوایی کوچک در ریهها) یا ذات الریه (التهاب بافت ریه) باشد. از دیگر علل سرفه خشک کودکان، آسم است که ابتدا به صورت سرفه خشک در هنگام شب و یا هنگام قرار گرفتن در معرض دود سیگار یا سایر مواد تحریک کننده مشابه ظاهر میشود.
خروسک
خروسک نوعی بیماری است که باعث ایجاد سرفههای بسیار شدید، خشک، پشت سر هم و کشدار میشود و اینطور به نظر میرسد که انگار چیزی راه نفس کودک را بسته است. خروسک در کودکان معمولا ناشی از تورم قسمت فوقانی گلو، حلق و نای است که در اثر یک عفونت ویروسی ایجاد میشود. کودک مبتلا به خروسک ممکن است هنگام تنفس، صداهایی بلند و خس خس مانند داشته باشد.
سرفه مرطوب کودکان
اگر کودک شما سرفه مرطوب داشته باشد، به احتمال زیاد ناشی از ترشح مایعات و مخاط موجود در دستگاه تنفسی تحتانی (لولههای هوایی و ریهها) است. بیشترین علت سرفه مرطوب شامل عفونت و آسم است.
سیاه سرفه
سیاه سرفه دارای علائمی شبیه به سرماخوردگی است، اما تفاوت آن با سرما خوردگی آنجاست که به تدریج سرفهها بسیار عمیقتر و شدیدتر میشوند. بهویژه در شب سرفههای کودک بسیار شدید خواهند شد. سرفه کودکان در سیاه سرفه معمولا به صورت دورههای ۵ تا ۱۵ تایی سرفه است که مرتبا تکرار میشوند.
پس از این سرفهها، کودک نفس عمیق میکشد و گاهی اوقات صدایی مانند "خفگی" ایجاد میکند. سرفه کودکان به مقدار زیاد میتواند به مشکلات تنفسی منجر شود و گاهی ممکن است رنگ صورت کودک به علت نرسیدن اکسیژن کافی به ریهها به رنگ آبی متمایل شود.
آیا چیزی در گلوی کودک گیر کرده است؟
در بیشتر مواقع سرفه کودکان به علت عفونت تنفسی ایجاد میشوند. با این حال گاهی ممکن است چیزی در گلوی کودک شما گیر کرده باشد. علائم این نوع گرفتگی گلو شامل سرفههای سریع و کوتاه و به دنبال آن خس خس سوزنی، حرکات گلو، تغییر رنگ صورت کودک و تمایل آن به آبی، آشفتگی کودک و صداهای مختلف از گلوی او است.
در چنین مواقعی برای سرفه کودکان بالای یک سال به سرعت مانور هایملیک (کشش شکم) را انجام دهید و چنانچه قادر به خارج کردن جسم از گلو نبودید، سریعا با اورژانس تماس بگیرید. در مواقعی که یک جسم کوچک در مسیر گلو قرار گرفته (فرزند شما هنوز هم میتواند نفس بکشد)، میتوانید با ضربه زدن به پشت او، جسم را تکان دهید تا از گلو خارج شود.
اما در صورتی که این روش کارساز نبود به پزشک مراجعه کنید. معمولا اشعه ایکس علت سرفه کودکان را نشان میدهد، اما گاهی اوقات کودک به برونکوسکوپی احتیاج دارد، که در طی آن یک لوله از نای وارد میشود و با جستجو در اطراف در صورت نیاز مواد اضافه را خارج میکند.
بادام زمینی، پاپ کورن و تکههای غذاهای سفت مانند هویج بیشتر مستعد مکیده شدن به داخل حلق هستند، به همین دلیل نباید این گونه خوراکیها را به کودکان زیر ۴ سال بدهید. مکیده شدن غذاها به داخل حلق درنهایت میتواند منجر به ذات الریه شود، که باعث میشود کودک شما دچار تب شود، بریده بریده نفس بکشد و بیمار به نظر برسد.
عوارض سرفه کودکان
اگر کودک شما هرکدام از علائم زیر را دارد، به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید، زیرا این موارد میتوانند نشانههایی از عوارض احتمالی مربوط به سرفه کودکان باشند.
سرفه کودکان بعد از سه هفته رو به بهبودی نمیرود، بلکه بدتر میشود و یا تبدیل به سرفه مرطوب میشود.
کودک دچار تب میشود.
کودک در تنفس مشکل دارد، سریع و کوتاه نفس میکشد و یا آسم دارد.
به نظر میرسد او بیحال است.
در هنگام سرفه، استفراغ میکند یا قرمز میشود.
کودک بیش از ۷۲ ساعت تب ۱۰۰ درجه فارنهایت (۳۷ درجه سلسیوس) یا بالاتر داشته است.
روشهای درمان سرفه کودکان
آیا کودک شما شبانه یا در طول روز سرفه میکند؟ میتوانید برای درمان سرفه موارد زیر را امتحان کنید.
برای درمان سرفه کودکان به او مقدار زیادی نوشیدنی و مایعات بدهید تا از ضخیم شدن مخاط گلو جلوگیری شود. مایعات یا سوپهای گرم باعث کاهش درد و سوزش در قفسه سینه میشوند و میتوانند مخاط را نیز رقیقتر کنند.
از رطوبت استفاده کنید. اجازه دهید کودک شما هوای مرطوب را استنشاق کند. بخار آب میتواند سرفه کودکان را سبکتر کند و تعداد آنها را کاهش دهد. ایجاد رطوبت هوا را از راههای گوناگون میتوان انجام داد:
در اتاق خواب کودک خود از یک دستگاه بخور سرد استفاده کنید.
با بسته بودن درب، دوش آب گرم را در حمام باز کنید. وقتی حمام از بخار پر شد، کودک خود را به مدت ۱۰ دقیقه روی پای خود بنشانید. برای او داستان یا آواز بخوانید تا آرامش یابد.
یک حوله مرطوب را در اتاق خواب کودک خود آویزان کنید.
درمان سرفه کودکان
اجازه دهید کودک در هوای خنک باشد. اگر کودک شما دچار سرفه خشک یا خروسک شده است، بهتر است هوای خنک را استنشاق کند. تنفس هوای خنک باعث کاهش تورم در دستگاه تنفسی میشود که این موضوع سرفه کودک را سرکوب میکند. میتوانید این کار را از چند طریق انجام دهید:
پنجره را باز کنید تا کودک شما بتواند هوای خنک و مرطوب را استنشاق کند.
کودک را با ماشین بیرون ببرید و در هنگام رانندگی پنجرهها را باز کنید.
بگذارید کودک بخاری که از یخچال یا فریزر خارج میشود و ناشی از سرماست را استنشاق کند.
اجازه ندهید کودک فعالیت بدنی بالا داشته باشد. هنگامی که یک کودک با سن کم سرفههای خشک دارد شما باید جلوی او را برای فعالیتهای بدنی زیاد بگیرید. اما یک کودک با سن بالاتر خودش متوجه میشود که در هنگام فعالیتهای بدنی سرفههایش بدتر میشوند.
از مصرف داروهای بدون نسخه برای درمان سرفه کودکان خودداری کنید. سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) توصیه میکند از داروهای بدون نسخه و شربت سرفه برای کودکان کوچکتر از ۲ سال استفاده نشود. اما همهی کودکان میتوانند از مواد مغذی طبیعی مانند عسل (برای کودکان بالای ۱ سال) و مایعات گرم برای درمان سرفه استفاده کنند.
واکسینه شوید. با واکسن DTaP برای کودکان و واکسن Tdap برای بزرگسالانی که اغلب با کودکان در تماس هستند، میتوان از سیاه سرفه جلوگیری کرد.
نظر کاربران
سلام پسر ۱۴ ماهه ای دارم،سرفه های خلط دار ،داره،ولی خلط رو بیرون نمی ریزه،دندان آسیاب هم داره ،در میاره،آیا ممکن بخاطر دراوردن دندان باشه،چون قبل از این سرفه نمی کرد
پاسخ ها
همراه عزیز نی‌نی‌بان، اگر سوالی از متخصصان دارید در آدرس زیر مطرح کنید
https://bit.ly/31AMOqp