فواید پروبیوتیک برای کودک
پروبیوتیک ها در دهه های اخیر به دلیل شواهد علمی مبنی بر تأثیر مثبت آنها بر سلامت انسان مورد توجه و محبوبیت قرار گرفته اند.
پروبیوتیک ها در دهه های اخیر به دلیل شواهد علمی مبنی بر تأثیر مثبت آنها بر سلامت انسان مورد توجه و محبوبیت قرار گرفته اند. مشخص شده است که آنها برای حفظ سلامتی روده برای بزرگسالان مفید هستند، که برخی والدین را به استفاده از پروبیوتیک ها برای بچه ها نیز تشویق کرده است.
پروبیوتیک چیست؟
باکتریها یا مخمرهای خوبی که برای حفظ سلامتی به خصوص سلامت روده لازم داریم به عنوان پروبیوتیک شناخته می شوند. روده انسان میلیون ها میکروارگانیسم دارد. پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های روده ای غیر بیماری زا هستند که برای داشتن بهزیستی متقابل با انسانها در یک رابطه همزیستی زندگی می کنند.
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) در اصل پروبیوتیک ها را به عنوان "سویه های زنده از میکروارگانیسم های کاملاً جدا شده تعریف کرده اند که هنگام مصرف به مقدار کافی، مزایای سلامتی برای میزبان دارند". همین تعریف در سال ۲۰۱۳ توسط انجمن علمی بین المللی پروبیوتیک و پربیوتیک (ISAPP) به تصویب رسید.
آیا پروبیوتیک ها بی خطر هستند؟
پروبیوتیک ها معمولاً بی خطر تلقی می شوند. با این حال، استفاده از آنها باید در بیماران دچار بیماری حاد و یا دارای نقص ایمنی، اجتناب شود. اگرچه در مورد عوارض جانبی آنها خیلی صحبت نمی شود، این پروبیوتیک ها فقط با مشورت پزشک مصرف می شوند. چندین ماده غذایی حاوی پروبیوتیک هستند و این مواد بی خطر در مصرف هستند. اما میزان پروبیوتیک های مورد نیاز برای بیماری های مختلف می تواند متفاوت باشد.
سازمان غذا و دارو آمریکا پروبیوتیک ها را نه به عنوان دارو بلکه به عنوان یک محصول غذایی تنظیم می کند. بنابراین، آن به اندازه دارو مورد آزمایش و نظارت قرار نمیگیرد.
پروبیوتیک ها جایگزینی برای دارو یا درمان برای رفع یک مشکل سلامتی نیستند. بنابراین، با پزشک کودک خود مشورت کنید تا از نوع باکتری و مقدار مورد استفاده خود آگاه شوید تا بتوانید از هر گونه عوارض جانبی اجتناب کنید. اما همانطور که این کار را میکنید, بخش بعدی را بخوانید تا بدانید چگونه پروبیوتیکها برای کودک شما مفید هستند.
چرا پروبیوتیک ها برای کودکان مفید هستند؟
فواید حاصل از پروبیوتیک ها بستگی به نوع و تعداد میکروارگانیسم های موجود دارد. غذاهایی که به عنوان پروبیوتیک در نظر گرفته می شوند حاوی دسته باکتری های پروبیوتیکی هستند. موارد زیر مزایای پروبیوتیک ها برای انسان از جمله کودکان هستند.
پروبیوتیک ها در حفظ تعادل میکروبی روده سالم در کودکان کمک می کنند. این تعادل برای داشتن هضم و جذب مناسب مواد مغذی در روده از اهمیت بسیاری برخوردار است.
شواهد اولیه نشان می دهد که پروبیوتیک ها ممکن است در پیشگیری یا درمان بیماری هایی به شرح زیر کمک کنند:
اسهال ویروسی
سندرم روده تحریک پذیر
بیماری التهابی روده مانند کولیت زخمی
تب یونجه
التهاب روده بزرگ
سرماخوردگی
عفونت های تنفسی
برخی آلرژی ها در کودکان شایع است و برخی نیز خاص هستند. پروبیوتیک برای کودکان مبتلا به آلرژی، مانند اگزما و رینیت آلرژیک، اثربخشی شده است.
پروبیوتیک ها با تقویت تولید آنتی بادی در بدن به حفظ ایمنی در کودکان کمک می کنند.
بهداشت دهان و دندان بسیار مهم است. این بیشتر از یک مسئله نگران کننده برای کودکان در موارد خاص است، بنابراین پروبیوتیک ها می توانند به حفظ سلامت دهان و دندان کمک کنند. از بیماری های دهان مانند پوسیدگی دندان و عفونت های پریودنتال جلوگیری می کنند.
انواع پروبیوتیک انتخاب کدام است؟
پروبیوتیک ها مخصوص بیماری های مورد هدف هستند. به عنوان مثال، سویه های اصلی باکتریایی که در صورت بروز مشکلات مربوط به دستگاه گوارش به عنوان ایمن در نظر گرفته می شوند، لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتری ها هستند. این سویه ها به طور طبیعی در مجاری روده انسان و حیوان وجود دارند. برخی از پروبیوتیک های پرکاربرد، باکتری های لاکتوباسیلوس هستند؛ همچنین در روده کوچک، بیفیدوباکتریاها نیز وجود دارند. همچنین در روده بزرگ، استرپتوکوک ترموفیلوس و یک مخمر به نام ساکارومایسس بولاردی یافت می شود.
به طور مشابه، در مورد آلرژی های پوستی یا اگزما، پروبیوتیک هایی که مفید هستند، لاکتوباسیلوس سالیواریوس هستند.
منابع غذایی پروبیوتیک
مواد غذایی بهترین منابع پروبیوتیک هستند زیرا طبیعی هستند. گزینه های مختلف غذایی پروبیوتیک برای کودک شما عبارتند از:
ماست
یکی از منابع پروبیوتیکی است که در حوزه تجاری شتاب گرفته است. محتوای پروبیوتیکی ماست ممکن است به تسکین سندرم روده تحریک پذیر کمک کند و همچنین ممکن است در کاهش اسهال ناشی از آنتی بیوتیک ها معمولا موثر باشد. به طور کلی مناسب کودکانی است که نمی توانند فرآورده های شیر را تحمل کنند، زیرا باکتری موجود در ماست، لاکتوز را به اسید لاکتیک تجزیه می کند و باعث می شود که نفخ کمتری ایجاد کند.
پنیر
همچنین میتوانید پنیرهایی از جمله موزارلا، چدار، گودا و پنیر کاتیج را امتحان کنید که می تواند پروبیوتیک ها را فراهم کند.
باترمیلک
شیر بدون چربی که پس از تهیه کره به عنوان باترمیلک در هندوستان سرو می شود. فقط نوشیدنی سنتی حاوی پروبیوتیک است و نه نوشیدنی های تصفیه شده. باترمیلک ویتامین B۱۲، کلسیم و برخی مواد معدنی دیگر دارد.
کفیر
نوشیدنی شیر تخمیر شده توسط باکتریهای اسید لاکتیک و مخمرها تولید می شود که با بدن انسان سازگار هستند. کفیر توسط کودکانی که عدم تحمل لاکتوز دارند قابل تحمل است. کفیر ممکن است به بهبود هضم غذا کمک کند و در برابر عفونت ها محافظت کند.
نخود فرنگی
نخود سبز منبع خوبی از پروبیوتیک ها است زیرا حاوی لوسونوستوک مزانتروئید است، که یک پروبیوتیک قوی است.
ترشی
ترشی تخمیری هندی مخصوصاً هویج، تربچه و شلغم
ایدلی و دوسا
غذاهای جنوب هندوستان تهیه شده با برنج تخمیر شده و خمیرهندی سرشار از پروبیوتیک هستند.
برخی دیگر از منابع پروبیوتیک عبارتند از:
کامبوچا: (یک نوشیدنی چای تخمیر شده)
میسو: خمیر سویا تخمیر شده ژاپنی است که به عنوان چاشنی و سس استفاده می شود.
کیمچی: سبزیجات تخمیر شده با غذاهای چینی سرو می شود
توجه: برخی غذاهای پروبیوتیک ممکن است محرک آلرژی باشند. اگر کودک شما به عدم تحمل لاکتوز، حساسیت به شیر یا حساسیت به سویا دچار است، قبل از استفاده از پروبیوتیک های مبتنی بر شیر و سویا در رژیم غذایی کودک با پزشک مشورت کنید.
علاوه بر غذاها، پروبیوتیک ها نیز به شکل مکمل در دسترس هستند. قبل از آشنایی با مکمل های مورد استفاده، بیایید ببینیم که چگونه یک مورد مناسب را برای کودک انتخاب کنید.
آیا کودکان به مکمل های پروبیوتیک احتیاج دارند؟
مکمل های پروبیوتیک نباید استفاده شوند مگر اینکه توسط پزشک متخصص اطفال تجویز شود. همیشه توصیه می شود به جای اتکا به یک مکمل، روی منابع غذایی پروبیوتیک تمرکز کنید.
پروبیوتیک ها در حفظ سلامت دستگاه گوارش و سیستم ایمنی بدن مفید هستند، اما نباید آنها را به صورت مداوم به کودک خود بدهید. بیایید بدانیم چرا.
اثرات جانبی احتمالی پروبیوتیک ها
پروبیوتیک ها معمولاً بی خطر هستند. اما در بعضی موارد، ممکن است مشکلات زیر را ایجاد کنند.
آنها می توانند منجر به مشکلات جزئی در هضم مانند نفخ معده یا شکم شوند.
پروبیوتیک های مبتنی بر مخمر ممکن است منجر به یبوست شود.
کودکان دارای عدم تحمل لاکتوز از پروبیوتیک های مبتنی بر شیر می توانند دچار سو هاضمه و گاز معده شوند.
برخی از پروبیوتیک ها حاوی آمین هستند که ممکن است سیستم عصبی منجر به نوسان جریان خون را تحریک کرده و باعث سردرد شود.
فعالیت های متابولیکی مضر مانند تولید لاکتات دهیدروژناز و تجزیه نمک صفراوی.
تحریک بیش از حد سیستم ایمنی احتمالا ً منجر به بروز پدیده خود ایمنی یا التهاب میشود.
انتقال جانبی ژن از ارگانیسم پروبیوتیک به دیگر ارگانیسم ها که منجر به مقاومت به آنتی میکروبی می شود. با این حال، هیچ شواهد بالینی در این مورد وجود ندارد.
گاهی اوقات میتواند منجر به نوعی عفونت شود که به درمان آنتیبیوتیک نیاز دارد. چنین مواردی بیشتر در کودکانی که مشکلات بهداشتی اساسی دارند رخ می دهد.
توجه داشته باشید که اثرات آن بستگی به نحوه واکنش بدن کودک شما به مواد تشکیل دهنده پروبیوتیک دارد. علاوه بر این، این عوارض جانبی مخصوص پروبیوتیک های خاص است و برای همه آنها مشترک نیست.
آیا تمام پروبیوتیک ها تاثیر یکسانی بر روی هر کودک دارند؟
خیر. پروبیوتیک ها با یکدیگر متفاوت هستند و تأثیرات آنها نیز متفاوت است. اثربخشی یک پروبیوتیک به نوع سویه باکتری خاص و دوز مشخصی از میکروارگانیسم های پروبیوتیکی بستگی دارد. این راندمان را نمی توان به سویه های دیگر، حتی سویه های خیلی نزدیک مرتبط با آن، تعمیم داد.
همچنین، هیچ توصیه دوز مشخصی وجود ندارد که مناسب همه باشد.
اگرچه پروبیوتیک ها دارای فواید سلامتی هستند، اما هنوز به عنوان دارو آزمایش نشدهاند، بلکه تنها به عنوان یک محصول غذایی مورد آزمایش قرار میگیرند. بنابراین، قبل از دادن پروبیوتیک به کودک خود، با ارائه دهنده خدمات درمانی کودک مشورت کنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼