آفتاب سوختگی کودکان، حساسیت پوست کودکان فراموش نشود
آفتابسوختگی یک واکنش پوستی دردناک به اشعه ماوراء بنفش بیش از حد خورشید است. در این مقاله به صورت ویژه با شما درباره آفتاب سوختگی کودکان و پیشگیری از آن صحبت میکنیم.
آفتابسوختگی یک واکنش پوستی دردناک به اشعه ماوراء بنفش بیش از حد خورشید است. در این مقاله به صورت ویژه با شما درباره آفتاب سوختگی کودکان و پیشگیری از آن صحبت میکنیم.
در این مقاله میخوانید:
- آفتاب سوختگی چیست؟
- علائم آفتاب سوختگی چیست؟
- کمک پزشکی برای آفتاب سوختگی کودکان
- درمان آفتاب سوختگی خفیف کودکان
- درمان آفتاب سوختگی شدید کودکان
- پیشگیری از آفتاب سوختگی کودکان
- ضد آفتاب و نوزادان
- محافظت در برابر آفتاب در روزهای برفی
- خلاصه
آفتاب سوختگی چیست؟
آفتابسوختگی یک واکنش پوستی دردناک به اشعه ماوراء بنفش بیش از حد خورشید است. هر زمان که در طول روز بیرون از منزل هستید، در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار میگیرید. مهم نیست که روز، روشن، آفتابی یا گرم باشد. آفتابسوختگی در روزهای سرد یا ابری یا زمانی که خورشید از ساختمانها، آب، ماسه یا برف منعکس میشود نیز بسیار رایج است.
هر شخصی میتواند در هر قسمت از بدن خود که به درستی محافظت نشده، دچار آفتابسوختگی شود. افرادی که پوستی روشن، یا حساس دارند ممکن است دچار آفتابسوختگی شوند، اما افراد با پوست تیره نیز ممکن است بسوزند.
ما نمیتوانیم اشعه ماوراء بنفش را ببینیم یا احساس کنیم، بنابراین میتواند قبل از اینکه متوجه شویم به پوستمان آسیب برساند.
بیشتر بخوانید: هر آنچه در مورد کوررنگی کودکان باید بدانید
علائم آفتاب سوختگی چیست؟
آفتابسوختگی میتواند از خفیف تا شدید، متغیر باشد. علائم آفتابسوختگی کودکان نیز مانند آفتابسوختگی بزرگسالان و عبارت است از:
- رنگ صورتی یا قرمزی روی پوست روشن
- پوست داغ، سوزناک و دردناک
- خشکی، خارش و پوستهپوسته شدن پوست بین ۳ تا ۸ روز پس از آفتابسوختگی
علائم آفتابسوختگی شدید مانند علائم سوختگیهای شدید دیگر و عبارت است از:
- تاولهای پوستی
- تورم
- درد شدید
- گرفتگی عضلات، حالت تهوع، استفراغ، سرگیجه، سردرد، یا خوابآلودگی
- تب، یا دمای پایین بدن
- آفتابسوختگی شدید ممکن است ناحیه بزرگتری از بدن را بپوشاند.
- علائم آفتابسوختگی معمولا چند ساعت پس از قرار گرفتن پوست در معرض اشعه ماوراء بنفش شروع میشود و بین 24 تا 48 ساعت بعد به بدترین حالت خود میرسد.
بیشتر بخوانید: مرکز تخصصی آموزش کودک و نوجوان
کمک پزشکی برای آفتاب سوختگی کودکان
اگر کودک شما علائم آفتابسوختگی خفیف را دارد، معمولا میتوانید او را در خانه با پیروی از مراحل زیر درمان کنید:
- اگر نمیتوانید درد او را کنترل کنید، باید فرزندتان را نزد پزشک عمومی ببرید.
- اگر کودک دچار آفتابسوختگی شدید است، یا هر یک از علائم آفتابسوختگی شدید را دارد، باید کودک خود را در اسرع وقت نزد پزشک عمومی یا نزدیکترین اورژانس ببرید.
درمان آفتاب سوختگی خفیف کودکان
بسته به سن فرزندتان، ممکن است لازم باشد با مراحل زیر به او کمک کنید:
- از آفتاب خارج شوید و در صورت امکان داخل منزل بمانید.
- از حمام خنک استفاده کنید، یا حولههای خنک را روی مناطق آفتابسوخته پوست کودک قرار دهید. اما از سرد کردن، بیش از حد یا استفاده مستقیم از یخ روی پوست خودداری کنید.
- طبق دستورالعمل روی بسته، از پاراستامول یا ایبوپروفن برای تسکین درد استفاده کنید.
- یک کرم مرطوبکننده ساده روی نواحی آفتابسوخته بزنید. اگر روی پوست کودک از ژل آلوئهورا استفاده میکنید، ابتدا آن را روی ناحیه کوچکی از پوستش آزمایش کنید تا مطمئن شوید که باعث تحریک نمیشود.
- به تاولها کاری نداشته باشید چون به عنوان یک پانسمان طبیعی عمل میکنند.
- برای جلوگیری از کمآبی بدن، به کودک آب اضافی یا مایعات آبرسانی خوراکی بنوشانید.
بیشتر بخوانید: عوامل موثر بر رشد کودک، حتما بخوانید
درمان آفتاب سوختگی شدید کودکان
برای آفتابسوختگی شدید، ناحیه آفتابسوخته را زیر شیر آب خنک قرار دهید، یا از کیسههای سرد استفاده کنید سپس کودک را نزد پزشک ببرید. درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- مسکن
- پانسمانهای مخصوص برای کمک به التیام آفتابسوختگی
- آنتیبیوتیک برای پیشگیری یا درمان هر نوع عفونت
همچنین ممکن است لازم باشد کودک را برای دریافت مایعات برای پیشگیری، یا درمان کمآبی شدید در بیمارستان بستری کنید.
بیشتر بخوانید: مسواک برقی، جدیدترین انواع برای کودک و بزرگسال
پیشگیری از آفتاب سوختگی کودکان
برای جلوگیری از آفتابسوختگی و محافظت از پوست کودک باید اقدامات احتیاطی ایمنی در برابر نور خورشید را زمانی که در خارج از خانه، یا زیر نور خورشید است انجام دهید.
- برای محافظت از پوست در برابر آفتاب، به او لباس بپوشانید. سعی کنید تا حد امکان پوستش را بپوشانید. لباسهای محافظ در برابر آفتاب با فاکتور محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش (UPF) ۵۰+ (اسپیاف بالاتر از ۵۰) بخرید.
- روی پوست کودک کرم ضد آفتاب بزنید. کرم ضد آفتاب باید در طیف گسترده، مقاوم در برابر آب و دارای اسپیاف ۳۰ یا بالاتر باشد. 20 دقیقه قبل از قرار گرفتن در معرض آفتاب به مقدار کافی از ضد آفتاب روی پوست کودک استفاده کنید و هر ۲ ساعت یکبار، یا بعد از شنا مجددا روی پوست کودک ضد آفتاب بزنید.
۲۰ دقیقه قبل از قرار گرفتن در معرض آفتاب به مقدار کافی از ضد آفتاب روی پوست کودک استفاده کنید.
- کرم ضد آفتاب برای کودکان زیر 6 ماه توصیه نمیشود.
- بهتر است کودک از کلاهی استفاده کند که از صورت، گردن، گوشها و سرش محافظت کند.
- به دنبال مناطقی با سایه باشید و سعی کنید از اشعه ماوراء بنفش که ممکن است از اجسام مجاور مانند پنجره منعکس شود، اجتناب کنید.
- کودک باید از عینک آفتابی استفاده کند.
استفاده از ضد آفتاب به خودی خود کافی نیست. همه مواردی را که گفتیم باید رعایت کنید. محافظت موثر در برابر آفتاب در دوران کودکی به جلوگیری از سرطان پوست در آینده و پیشگیری از پیری پوست کمک میکند.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: آشنایی با پزشکان متخصص اطفال
ضد آفتاب و نوزادان
هنگامی که سطح اشعه ماوراء بنفش به 3 یا بالاتر میرسد، نوزادان زیر 12 ماه نباید در معرض مستقیم خورشید قرار بگیرند. استفاده گسترده از کرم ضد آفتاب برای نوزادان زیر شش ماه توصیه نمیشود. برای کودکان در این سنین، لباس بپوشانید و از کلاههای لبهپهن استفاده کنید.
برخی از والدین نگران واکنش پوست فرزندشان به ضد آفتاب هستند. ضدآفتابهای زیادی برای نوزادان یا کودکان نوپا ساخته شدهاند که برای پوستهای حساس ملایم هستند. این نوع کرمهای ضد آفتاب را روی ناحیه کوچکی از پوست کودک آزمایش کنید تا مطمئن شوید که به آن آلرژی ندارد.
بیشتر بخوانید: علت کبودی بدن کودکان، نشانه ای از بیماری خونی
محافظت در برابر آفتاب در روزهای برفی
همانطور که گفتیم در روزهای برفی نیز خطر آسیب زیاد به پوست هست چون سطح اشعه ماوراء بنفش میتواند بسیار بالاتر باشد. در روزهای برفی نیز 20 دقیقه قبل از بیرون رفتن، مقدار زیادی کرم ضد آفتاب را روی پوستهای در معرض آفتاب بزنید و هر دو ساعت یک بار آن را مجددا استفاده کنید.
خلاصه
آفتابسوختی کودکان و بزرگسالان در روزهای آفتابی، ابری و حتی برفی رخ میدهد و حتی خطر آن در روزهای برفی بیشتر است چون اشعه ماوراء بنفش در بالاترین سطح خود قرار دارد. برای پیشگیری از آفتابسوختگی پوست را به طور کامل بپوشانید و از کلاههای لبهپهن و عینک آفتابی استفاده کنید. از کرم ضد آفتاب با اسپیاف بالاتر از 30 استفاده کنید و هر دو ساعت یکبار یا بعد از شنا دوباره کرم ضد آفتاب بزنید. برای کودکان کمتر از 6 ماه از کرم ضد آفتاب استفاده نکنید.
برای یافتن متخصصان مورد نظر خود به کلینیک نی نی بان سر بزنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼