سبزیجات را حسابی شستوشو دهید/ این انگل گوارشی برای کودکان خطرناک است

فوق تخصص بیماریهای گوارش اطفال با اشاره به بیماری انگلی کیست هیداتید، گفت: این بیماری با خوردن آب یا مواد غذایی و سبزیجات که آلوده به تخمهای این انگل باشد یا از طریق تماس با حیوانات آلوده به این انگل میتواند به انسان منتقل شود.
کیست هیداتید بیماری انگلی و مشترک بین انسان و دام که توسط نوزاد یک انگل روده سگ در انسان و دام ایجاد میشود. کرم بالغ در روده سگ و نوزاد این کرم در بدن انسان و حیوان اهلی (نشخوارکنندگان) زندگی میکند.
آلودگی انسان بیشتر درمناطقی که دامداری رواج دارد دیده میشود و ارتباط انسان با سگ و دام ها زمینه ابتلا را فراهم میکند.البته فاکتورهائی مثل سن، شغل، آداب و رسوم و عادات مردم نقش زیادی در انتقال و انتشار بیماری دارد: مثلا به علت تماس بیشتر کودکان با سگ یا بعضی مشاغل مانند چوپانان، دباغان و کشاورزان میزان شیوع در آنها بیشتر است ویا افرادی که تماس بیشتری با سگ دارند بیشتر در معرض ابتلا هستند.
سید علی جعفری، فوق تخصص بیماری های گوارش اطفال بیماری کیست هیداتید را ناشی از نوعی آلودگی انگلی و نشأت گرفته از کرمی به نام اکینوکوکوس (Echinococcus) همراه با آسیب هایی در نواحی کبد، ریه ها و سایر اندامهای بدن عنوان و اظهار کرد: فردی که به کیست هیداتید مبتلا میشود، معمولا عوارض شدیدی را تجربه کرده و کیستهایی در بدن او ایجاد میشوند که باید هر چه سریعتر درمان شوند.
وی خاطرنشان کرد: بیماری کیست هیداتید در بیشتر نقاط جهان رخ میدهد و هم اکنون حدود یک میلیون نفر در برخی از مناطق آمریکای جنوبی، آفریقا، و آسیا مبتلا هستند.
رئیس بیمارستان فوق تخصصی کودکان اکبر، اکینوکوکوزیس کیستی و اکینوکوکوزیس حبابچه ای را دو نوع عمده از این بیماری برشمرد و گفت: اکینوکوکوزیس کیستی شایع ترین نوع بیماری هیداتید است که ناشی از مرحله نوزادی کرم اکینوکوکوس گرانولوزوس می باشد و به بیماری کیست هیداتید مشهور است. اکینوکوکوزیس حبابچه ای یا الوئولار هم ناشی از گونه دیگر انگل به نام اکینوکوکوس مولتی لکولاریس است، همچنین دو نوع دیگر از بیماری کیست هیداتید وجود دارد که خیلی رایج نیستند.
جعفری در خصوص زمان و نحوه بروز علائم بیماری کیست هیداتید (اکینوکوکوزیس کیستی)، گفت: این بیماری معمولاً در ابتدا علائمی به همراه ندارد و دوره بی علامتی ممکن است ماهها تا بیش یک سال نیز به طول بینجامد و زمانی که علائم بروز کرد می توان آنها را به صورت ضایعات کیستی و با روشهای تشخیصی مختلف در بدن مشاهده کرد.
وی اضافه کرد: بروز علائم به محل و اندازه کیستها بستگی دارند و در ۶۰ تا ۷۰ درصد موارد انگل کبد را درگیر میکند، اما میتواند در دیگر بخشهای بدن مانند ششها، مغز و تقریباً هر ارگان دیگر بدن نیز دیده شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: درگیری کبد شامل شکم درد به ویژه در بخش بالای سمت راست شکم، احساس توده در شکم، کاهش وزن، و یرقان. خواهد بود و اگر این بیماری ششها را تحت تأثیر قرار دهد، اغلب میتواند موجب سرفه، درد قفسه سینه و تنگی نفس شود.
جعفری در خصوص چرخه زندگی این انگل و نحوه انتقال آن به انسان، گفت: وجود تخمهای انگل معمولا بین سگ و سایر گوشتخواران، گوسفند، بز، گاو، شتر و دیگر علفخواران وحشی قابل پیش بینی است و عموماً انسانها به صورت تصادفی همانند دام ها به این بیماری دچار میشوند.
وی اضافه کرد: این بیماری با خوردن آب یا مواد غذایی و سبزیجات که آلوده به تخمهای این انگل باشد یا از طریق تماس با حیوانات آلوده به این انگل منتقل میشود.
جعفری در خصوص شیوه های تشخیص این بیماری گفت: معمولاً از طریق روشهای تصویربرداری پزشکی به ویژه سونوگرافی یا سیتی اسکن و MRI میتوان بیماری را تشخیص داد.
وی کنترل و پیشگیری از این بیماری در جامعه را از طریق درمان سگها با دارو درمانی و واکسینه کردن گوسفندان با واکسن ممکن دانست و گفت: درمان بیماری بسته به مرحله گزارش شده بیماری معمولاً شامل جراحی، درمان دارویی، درمان ترکیبی جراحی و دارویی است.
منبع: فارس