تشخیص پای پرانتزی در کودکان، علت و درمان
پای پرانتزی در کودکان یک بیماری مادرزادی است که در آن پا یا پاهای کودک شما به سمت داخل میچرخند. متاسفانه این بیماری به خودی خود از بین نمیرود، اما تشخیص و درمان زودهنگام آن میتواند کمک کننده باشد. روی این مقاله کلیک کنید تا به روش تشخیص پای پرانتزی در کودکان پی ببرید.
تشخیص پای پرانتزی در کودکان در بیشتر موارد پس از تولد نوزاد شما صورت میگیرد. پزشک میتواند پای پرانتزی را براساس ظاهر پای کودک شما تشخیص دهد، اما گاهی اوقات برای تایید تشخیص ممکن است عکس رادیوگرافی نیز تجویز کند. با ما همراه باشید تا ببینید تشخیص پای پرانتزی به طور دقیق چگونه انجام میشود.
در این مقاله میخوانید:
- پای پرانتزی در کودکان چیست؟
- انواع پای پرانتزی در کودکان
- علل پای پرانتزی در کودکان
- علائم پای پرانتزی در کودکان
- تشخیص پای پرانتزی در کودکان
- درمان پای پرانتزی کودکان
- پیشگیری از پای پرانتزی کودکان
پای پرانتزی در کودکان چیست؟
پای پرانتزی وضعیتی است که در آن پای کودک شما به سمت داخل میچرخد. از هر 1000 نوزاد، 1 نوزاد با پای پرانتزی متولد میشود که این امر نسبتاً رایج است. با این حال، اکثر نوزادانی که با پای پرانتزی به دنیا میآیند از همه جهات سالم هستند و حدود نیمی از آنها این مشکل را در هر دو پای خود دارند.
اگر پای پرانتزی درمان نشود، میتواند راه رفتن ساده و بدون لنگ زدن را برای کودک شما دشوار کند. البته در بیشتر موارد، اصلاح این بیماری آسان است و اکثر کودکان از اثرات طولانیمدت آن در امان میمانند.
بیشتر بخوانید: شایع ترین نقایص مادرزادی+ روش های پیشگیری
انواع پای پرانتزی در کودکان
قبل از آشنا شدن با نحوه تشخیص پای پرانتزی در کودکان، باید انواع این بیماری را بشناسید. از این رو، دو نوع اصلی پای پرانتزی وجود دارد که عبارتند از:
- جدا شده (ایدیوپاتیک): این رایجترین نوع پای پرانتزی است که در آن کودکان تنها پای پرانتزی دارند و دچار هیچ بیماری دیگری نیستند.
- غیرایزوله: این نوع پای پرانتزی در کودکان نشانهای از یک بیماری دیگر مانند اسپینا بیفیدا است که درمان آن اغلب سختتر از مورد اول در نظر گرفته میشود.
بیشتر بخوانید: سنجش تراکم استخوان
علل پای پرانتزی در کودکان
پای پرانتزی به این دلیل اتفاق میافتد که تاندونها و ماهیچههای داخل و اطراف پاها کوتاهتر از چیزی هستند که باید باشند. البته پزشکان نمیدانند چه چیزی دقیقاً باعث این اتفاق میشود و هیچ راهی نیز برای اطمینان از اینکه کودک شما با این بیماری متولد نشود وجود ندارد. با این حال، برخی از چیزها احتمال بروز پای پرانتزی را افزایش میدهند. این عوامل خطر عبارتند از:
- جنسیت پسر: دو سوم نوزادان مبتلا به پای پرانتزی پسر هستند.
- سابقه خانوادگی: نوزادانی که والدین یا خواهر و برادر با پاهای پرانتزی دارند، دو برابر بیشتر ممکن است که خودشان نیز به این بیماری دچار شوند. این مسئله ناراحت کننده است، اما احتمال تشخیص پای پرانتزی را افزایش میدهد.
- سبک زندگی: سیگار کشیدن در بارداری یا مصرف داروهای غیرقانونی، شانس تولد نوزاد با پاهای پرانتزی را افزایش میدهند.
- سایر بیماریها: بعضی از بیماریهایی که در بدو تولد ظاهر میشوند مانند اسپینا بیفیدا میتوانند با علائمی از جمله پرانتزی شدن پاها همراه باشند.
- مایع آمنیوتیک بسیار کم در دوران بارداری: آمنیوتیک مایعی است که کودک شما را در داخل رحم احاطه میکند و اگر به اندازه کافی نباشد، احتمال تولد نوزاد با پای پرانتزی را افزایش میدهد.
بیشتر بخوانید: صدماتی که والدین ندانسته به سلامت کودک خود می زنند
علائم پای پرانتزی در کودکان
وقتی نوزاد شما متولد میشود، به راحتی میتواند به پرانتزی بودن پاهای او پی ببرید. علائم پای پرانتزی در کودکان عبارتند از:
- پا و انگشتان رو به پایین که ممکن است به سمت داخل خمیده شده باشند.
- پایی که به نظر میرسد به پهلو یا حتی گاهی وارونه است.
- پای کوتاهتر (پای کودک شما ممکن است تا نیم اینچ کوچکتر از پای سایر نوزادان باشد.)
- عضلات ساق پا ممکن است به طور کامل رشد نکرده باشند.
- دامنه حرکتی محدود در پا
بیشتر بخوانید: هزینه آزمایش تراکم استخوان ۱۴۰۳
تشخیص پای پرانتزی در کودکان
تشخیص پای پرانتزی کودکان کار سختی نیست و اکثر پزشکان میتوانند به سادگی با نگاه کردن به کودک شما هنگام تولد، به وجود این بیماری پی ببرند. با این حال، سونوگرافیهایی که در اواخر بارداری انجام میشوند نیز میتوانند زودتر از روز زایمان به تشخیص این بیماری کمک کنند.
پزشک میتواند به شما بگوید که این بیماری چقدر شدید است. همچنین میتواند تشخیص دهد که آیا این مشکل ناشی از یک بیماری زمینهای است یا نه. اگر کودک شما بزرگتر باشد، پزشک پاهای او را در طول ویزیت اندازهگیری میکند و از او میخواهد راه برود.
اکثر پزشکان میتوانند به سادگی با نگاه کردن به کودک شما هنگام تولد، به وجود این بیماری پی ببرند.
علاوه بر این، ممکن است برای مشاهده هر گونه ناهنجاری استخوانی در پاها و زانوهای فرزندتان اشعه ایکس یا سایر آزمایشهای تصویربرداری را نیز تجویز کند. حتی ممکن است آزمایش خون نیز بنویسد تا متوجه شود که آیا پاهای پرانتزی فرزندتان در اثر بیماری دیگری مانند راشیتیسم یا بیماری پاژه ایجاد شدهاند یا نه.
بیشتر بخوانید: درمان قطعی آرتروز زانو شامل چیست؟
درمان پای پرانتزی کودکان
بعد از تشخیص زانوی پرانتزی در کودکان، نوبت به درمان میرسد. البته درمان معمولاً برای نوزادان و کودکان نوپا توصیه نمیشود و این بیماری هنگام شروع سالهای تحصیلی کودک خود به خود از بین میرود، اما اگر پای پرانتزی بعد از این سن بهبود پیدا نکند و شدیدتر شود، ممکن است پزشک به فکر چند گزینه درمانی بیفتد.
به عنوان مثال، آتلها نوعی بریس هستند که شبها برای صاف کردن پاهای کودک شما مورد استفاده قرار میگیرند. این بریسها ممکن است کمی برای کودک شما ناراحت کننده باشند، اما پوشیدنشان معمولاً دردناک نیست. سایر گزینههای درمان پای پرانتزی کودکان عبارتند از:
- کفش مخصوص
- گچ گرفتن
- جراحی برای اصلاح ناهنجاریهای استخوانی
- درمان بیماریها و مشکلات زمینهای که باعث ایجاد پای پرانتزی شدهاند.
بیشتر بخوانید: راه های درمان زانوی ضربدری
پیشگیری از پای پرانتزی کودکان
هیچ راه شناخته شدهای برای پیشگیری از این مشکل وجود ندارد، اما ممکن است بتوانید با اطمینان از دریافت ویتامین D کافی و قرار گرفتن در معرض نور خورشید از ابتلا به راشیتیسم که یکی از علائم آن پای پرانتزی است جلوگیری کنید. لازم به ذکر است که تشخیص زودهنگام این بیماری نیز اهمیت زیادی دارد، زیرا به شما و فرزندتان در مدیریت آن کمک میکند.
بیشتر بخوانید: علت درد مفاصل چیست؟
کلام آخر
تشخیص پای پرانتزی در کودکان معمولاً از روی ظاهر پاهای فرزند شما انجام میشود. با این حال، آزمایشهای تصویربرداری نیز میتوانند روی تشخیص اولیه پزشک مهر تایید بزنند و آزمایش خون نیز میتواند احتمال وجود بیماریهای زمینهای را مشخص کند.
برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با متخصصین ارتوپدی و توانبخشی، به کلینیک نی نی بان سر بزنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼