۲۳۲۴۱۳
۵۱۷۳
۵۱۷۳

کیست پاراتوبال چیست؟ علائم، علل، درمان

کیست پارااوارین یا کیست پاراتوبال یک کیسه‌ی پر از مایع است که در نزدیکی تخمدان یا لوله‌ی فالوپ ایجاد شده، اما هرگز به آن‌ها متصل نمی‌شود. روی این مقاله کلیک کنید تا درباره‌ی علائم، علل و درمان این نوع کیست یاد بگیرید.

کیست پاراتوبال چیست؟ علائم، علل، درمان

کیست پاراتوبول یا پارااوراین یکی از انواع کیست‌های مربوط به تخمدان زنان است که در این مقاله به طور مفصل با آن آشنا می‌شوید.

بیشتر بخوانید: هر آنچه که لازم است درباره کیست تخمدان زنان بدانید!

در این مقاله می‌خوانید:

  • کیست پاراتوبال چیست؟/ کیست پارااوارین چیست؟
  • علل کیست پاراتوبال
  • علائم کیست پاراتوبال
  • آیا کیست پارااوارین خطرناک است؟
  • آیا کیست پارااوارین باعث نازایی می‌شود؟
  • درمان کیست پارااوارین

کیست پاراتوبال چیست؟/ کیست پارااوارین چیست؟

کیست‌های بزرگ شده در دختران و زنان جوان‌تر شایع‌تر هستند.

کیست پاراتوبال یک کیسه‌ی محصور شده و پر از مایع است که گاهی اوقات به عنوان کیست پارااوارین نیز شناخته می‌شود.
این نوع کیست در ن زدیکی تخمدان یا لوله‌ی فالوپ ایجاد شده و به هیچ کدام از اندام‌های داخلی نمی‌چسبد. هم‌چنین، این کیست اغلب خود به خود حل شده یا این‌که اصلاً تشخیص داده نمی‌شود. بنابراین میزان وقوع آن ناشناخته مانده است.
کیست‌های کوچک پاراتوبال معمولاً در زنان بین ۳۰ تا ۴۰ سال دیده می‌شوند. در حالی که کیست‌های بزرگ شده در دختران و زنان جوان‌تر شایع‌تر هستند.

کیست پاراتوبال چیست؟ علائم، علل، درمان

بیشتر بخوانید: کیست درموئید تخمدان چیست؟

علل کیست پاراتوبال

هیچ عامل خطر شناخته شده‌ای برای کیست پاراتوبال وجود ندارد.

هنگامی که جنین‌ها تشکیل می‌شوند، همه آن‌ها دارای یک ساختار جنینی به نام مجرای ولفیان هستند. این ناحیه از جنین جایی است که اندام‌های جنسی مردانه تشکیل می‌شوند. حال اگر جنین شروع به تشکیل اندام‌های جنسی زنانه کند، مجرای آن کوچک می‌شود. با این حال گاهی اوقات، بقایای مجرا باقی می‌ماند و کیست‌های پاراتوبال ممکن است از این بقایا رشد کنند.
این کیست‌ها هم‌چنین ممکن است که از بقایای مجرای پارامسونفرونتیک (مولرین) تشکیل شوند. مولرین نام ساختار جنینی است که اندام‌های جنسی زنانه در آن رشد می‌کنند. به غیر از این، هیچ عامل خطر شناخته شده‌ای برای کیست پاراتوبال وجود ندارد.

کیست پاراتوبال چیست؟ علائم، علل، درمان

بیشتر بخوانید: کیست پارااوارین تخمدان، چطور ایجاد می‌شود؟

علائم کیست پاراتوبال

کیست‌های پاراتوبال معمولاً اندازه‌ی کوچکی دارند.

کیست‌های پاراتوبال معمولاً اندازه‌ی کوچکی دارند و قطر آن‌ها از ۲ تا ۲۰ میلی متر متغیر است. وقتی آن‌ها در این اندازه باقی می‌مانند، معمولاً بدون علامت هستند. با این حال، پزشک شما ممکن است آن را در طول معاینه‌ی زنان یا یک عمل جراحی نامربوط کشف کند.
برعکس، کیست‌های پاراتوبال بزرگ، پاره شده یا پیچ خورده می‌توانند باعث درد لگن یا شکم شوند و به این ترتیب، شما را از وجود خود باخبر کنند.

کیست پاراتوبال چیست؟ علائم، علل، درمان

بیشتر بخوانید: کیست پارااوارین تخمدان، تشخیص و درمان

آیا کیست پارااوارین خطرناک است؟

در برخی موارد، کیست پاراتوبال می‌تواند عوارضی مانند زیر را ایجاد کند:

  • خونریزی: اگر کیست پاره شود، ممکن است خونریزی داخلی ایجاد کند.
  • پیچ خوردگی: این مورد به پیچ خوردن کیست بر روی ساقه‌ی آن اشاره دارد که ساختار ساقه مانندی است که آن را در جای خود نگه می‌دارد. پیچ خوردگی می‌تواند باعث درد شدید و ناتوان کننده و هم‌چنین حالت تهوع و استفراغ شود. بیش‌ترین موارد پیچ خوردگی تخمدان در دختران جوان گزارش شده است.
  • پارگی لوله‌ی فالوپ: اگر یک کیست خیلی بزرگ یا پیچ خورده در نزدیکی لوله‌ی فالوپ قرار بگیرد، ممکن است باعث پارگی آن لوله شود.

کیست پاراتوبال چیست؟ علائم، علل، درمان

بیشتر بخوانید: درمان قطعی تخمدان پلی کیستیک، عوارض جانبی دارد؟

اگرچه کیست‌های غول پیکر پاراتوبال کمیاب هستند، اما امکان تشکیل آن‌ها وجود دارد و می‌توانند بر اندام‌های داخلی زیر فشار وارد کنند:

  • رحم
  • کلیه
  • مثانه
  • روده

این فشار ممکن است منجر به هیدرونفروز شود. (تورم کلیه ناشی از تجمع بیش از حد ادرار) علاوه بر این، این کیست‌های بزرگ ممکن است باعث خونریزی رحم و مقاربت دردناک نیز بشوند.

کیست پاراتوبال چیست؟ علائم، علل، درمان

بیشتر بخوانید: آیا تخمدان پلی کیستیک باعث ناباروری می‌شود؟

آیا کیست پارااوارین باعث نازایی می‌شود؟

کیست‌های کوچک پاراتوبال نباید بر باروری شما تأثیری بگذارند.

کیست‌های کوچک پاراتوبال نباید بر باروری شما تأثیری بگذارند، اما کیست‌های بزرگ، پاره شده یا پیچ خورده در صورت عدم درمان ممکن است منجر به یک سری عوارض شوند.
برداشتن فوری این کیست‌ها با جراحی ، به حفظ تخمدان و لوله‌ی فالوپ شما کمک می‌کند. در واقع، اگر کیست به سرعت برداشته نشود، ممکن است منجر به برداشتن تخمدان (اووفورکتومی)، لوله‌ی فالوپ (سالپنگکتومی) یا هر دو شود.
از طرفی، کیست‌های پاراتوبال معمولاً یک طرفه هستند، یعنی فقط در یک طرف بدن ایجاد می‌شوند. این یعنی حتی اگر تخمدان یا لوله‌ی فالوپ در سمت آسیب دیده برداشته شود، تخمک گذاری و بارداری هم‌چنان امکان پذیر است.

کیست پاراتوبال چیست؟ علائم، علل، درمان

بیشتر بخوانید: کیست تخمدان زنان، باعث ناباروری می‌شود؟

درمان کیست پارااوارین

اگر کیست پاراتوبال یا پارااوارین کوچک و بدون علامت باشد، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که فعلاً صبر کنید و دست به کاری نزنید. البته باید بررسی‌های دوره‌ای را برای نظارت بر هرگونه تغییر در کیست جدی بگیرید.
اگر کیست پاراتوبال بزرگ‌تر از ۱۰ سانتی متر باشد، پزشک شما ممکن است برداشتن کیست را بدون در نظر گرفتن این‌که آیا علائمی تجربه می‌کنید یا نه، توصیه کند و لازم است بدانید که این روش سیستکتومی نامیده می‌شود.

بیشتر بخوانید: بعد از پاره شدن کیست تخمدان چه باید کرد؟

علاوه بر این، پزشک شما احتمالاً از یکی از روش‌های زیر استفاده می‌کند:

  • لاپاراسکوپی: این روش نیاز به یک برش کوچک شکمی دارد و ممکن است تحت بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی انجام شود. به علاوه، معمولاً زمان بهبودی لازم آن کمتر از زمان لازم برای لاپاراتومی است.
  • لاپاراتومی: این روش تهاجمی‌تر است و نیاز به یک برش بزرگ شکمی دارد. به همین دلیل، همیشه تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود.

در نهایت، پزشک شما وضعیت، اندازه و محل کیست را قبل از توصیه‌ی یک روش بر دیگری در نظر می‌گیرد. هم‌چنین، اگر به یائسگی نرسیده باشید، پزشک ممکن است روش ب رداشتن تخمدان یا لوله‌ی فالوپ را در اولویت قرار دهد.

کیست پاراتوبال چیست؟ علائم، علل، درمان

بیشتر بخوانید: عمل لاپاراسکوپی کیست تخمدان چیست؟

جمع‌بندی

کیست پاراتوبال معمولاً با علائم خاصی همراه نیست. بنابراین اغلب تشخیص داده نمی‌شود. البته جای نگرانی ندارد، چون ممکن است به مرور زمان خود به خود حل شود. با این حال، انواع بزرگ آن می‌تواند درد یا عوارض دیگری را ایجاد کند که در این صورت، بهترین کار این است که با جراحی برداشته شود. خوشبختانه این نوع کیست معمولاً تأثیر پایداری بر باروری شما نخواهد داشت.

برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با متخصص زنان، به کلینیک نی نی بان سر بزنید.

منبع: healthline

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

مشاوره ویدیویی

    • اخبار داغ
    • جدیدترین
    • پربیننده ترین
    • گوناگون
    • مطالب مرتبط

    برای ارسال نظر کلیک کنید

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.