واکسن آنفولانزا در بارداری، هر آنچه باید بدانید
زنان باردار میتوانند در هر مرحله از بارداری واکسن آنفولانزا دریافت کنند و واکسن آنفولانزا در بارداری خطر ابتلا به این بیماری را در نوزادان کمتر از ۶ ماه تا یک سوم کاهش میدهد.
واکسن آنفولانزا در بارداری، یک روش ایمن و بهترین راه برای پیشگیری از عفونت در افراد باردار و نوزادان زیر ۶ ماه است. با ما همراه باشید تا با همه چیز درباره تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری آشنا شوید.
در این مقاله میخوانید:
- واکسن آنفولانزا در بارداری
- عوارض آنفولانزا در زنان باردار و جنین
- زمان تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری
- مزایای واکسن آنفولانزا در بارداری
- آیا تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری خطرناک است؟
- عوارض واکسن آنفولانزا در بارداری
واکسن آنفولانزا در بارداری
آنفولانزا یک بیماری ویروسی است که عمدتاً دستگاه تنفسی را تحت تاثیر قرار میدهد و شدت آن میتواند از خفیف تا شدید و کشنده متغیر باشد. خطر ابتلا به آنفولانزا و عوارض مرتبط با آن در زنان باردار به دلیل تغییرات فیزیولوژیکی مانند کاهش عملکرد سیستم ایمنی و افزایش حجم خون بیشتر است.
بر اساس تحقیقات، زنان به ویژه در سه ماهه دوم و سوم بارداری در صورت ابتلا به آنفولانزا بیشتر در معرض خطر بستری شدن و عوارض شدید قرار دارند. علاوه بر این، ابتلا به آنفولانزا در دوران بارداری ممکن است با افزایش خطر زایمان زودرس، وزن کم نوزاد هنگام تولد و سایر مشکلات مرتبط با سلامت نوزاد همراه باشد.
یکی از روشهای اصلی پیشگیری از آنفولانزا در دوران بارداری تزریق واکسن است.
از این رو، یکی از روشهای اصلی پیشگیری از آنفولانزا در دوران بارداری تزریق واکسن است. واکسن آنفولانزا در بارداری به بدن کمک میکند تا آنتی بادیهایی بسازد که از مادر در برابر ویروسهای آنفولانزا محافظت کنند. علاوه بر این، آنتی بادیهایی که بدن مادر تولید میکند از طریق جفت به جنین منتقل میشوند و از نوزاد در ماههای اولیه زندگی نیز محافظت به عمل میآید.
بیشتر بخوانید: میوه های پاییزی برای تقویت سیستم ایمنی بدن خانم های باردار
عوارض آنفولانزا در زنان باردار و جنین
همانطور که گفتیم، مطالعات نشان دادهاند که زنان باردار به طور قابل توجهی بیشتر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به آنفولانزا و عوارض آن قرار دارند و این خطرات به دلایل فیزیولوژیکی و ایمونولوژیکی است. سیستم ایمنی در دوران بارداری به گونهای تغییر میکند که بتواند پذیرای جنین باشد، اما همین تغییرات ممکن است توانایی بدن در مقابله با عفونتها را کاهش دهد. آنفولانزا میتواند منجر به تب بالا، تنگی نفس و عوارض تنفسی شدید مانند ذاتالریه شود.
زنان باردار بیشتر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به آنفولانزا قرار دارند.
تزریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری برای جنین نیز مفید است. در واقع، برای جنین نیز ابتلا به آنفولانزا در دوران بارداری میتواند پیامدهای جدی داشته باشد؛ تا جایی که برخی تحقیقات نشان دادهاند مادرانی که در دوران بارداری به آنفولانزا مبتلا میشوند، ممکن است با افزایش خطر مشکلات تکاملی در فرزند خود روبهرو باشند.
بیشتر بخوانید: صفر تا صد بارداری
زمان تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری
فصل آنفولانزا معمولاً از پاییز تا اوایل بهار ادامه دارد و واکسن آنفولانزا بهترین محافظت را در برابر ویروس در طول این مدت فراهم میکند. اگر باردار هستید، بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا در این دوران، در اوایل فصل آنفولانزا یعنی ماههای مهر یا آبان است. با این حال، اگر زن بارداری در این زمان واکسن را دریافت نکرده باشد، تزریق آن در هر زمانی از فصل آنفولانزا حتی در ماههای زمستان نیز مفید است و تاثیر خود را میگذارد.
واکسن آنفولانزا در هر سه ماهه بارداری بی خطر است.
توصیه میشود که همه زنان باردار صرف نظر از مرحله بارداری خود واکسن آنفولانزا را دریافت کنند. واکسن در هر سه ماهه بارداری بی خطر است و زنان باردار باید واکسینه شوند تا از خود و نوزادانشان در برابر ویروسهای آنفولانزا محافظت کنند.
بیشتر بخوانید: چرا بعد از بهبود آنفولانزا، دوباره مریض می شویم؟
مزایای واکسن آنفولانزا در بارداری
تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری ۳ مزیت مهم دارد که عبارتند از:
- جلوگیری از آنفولانزا و سایر بیماریها در زنان باردار: تغییرات سیستم ایمنی، قلب و ریهها باعث میشود که زنان باردار بیشتر در معرض ابتلا به آنفولانزا قرار بگیرند. تزریق واکسن آنفولانزا میتواند به پیشگیری از آنفولانزا در دوران بارداری کمک کند و احتمال بستری شدن در بیمارستان با آنفولانزا را نیز تا حدود 40 درصد کاهش دهد.
- جلوگیری از ابتلای جنین به بیماری: تب داشتن ناشی از آنفولانزا در اوایل بارداری ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای موجود در هنگام تولد و سایر مشکلات را در جنین افزایش دهد. به همین دلیل، واکسن آنفولانزا میتواند از بروز چنین چیزی جلوگیری کند.
- محافظت از نوزاد تازه متولد شده: نوزادان بیشتر در معرض تجربه علائم جدی آنفولانزا هستند، اما تا 6 ماهگی نمیتوانند واکسن آنفولانزا دریافت کنند. با این حال، آنتی بادیهایی که از تزریق واکسن آنفولانزا توسط مادر در دوران بارداری ایجاد میشوند، هم از جفت و هم از شیر مادر عبور میکنند. این آنتی بادیها نوزادان را در برابر آنفولانزا پس از تولد در امان نگه میدارند.
بیشتر بخوانید: واکسن آنفولانزا بزنیم یا نه؟
آیا تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری خطرناک است؟
واکسن آنفولانزا در دوران بارداری کاملاً بی خطر است و توسط سازمانهای بهداشتی معتبر مانند سازمان بهداشت جهانی (WHO) و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) توصیه میشود. واکسن آنفولانزا از ویروسهای غیرفعال ساخته شده است که نمیتواند باعث ابتلا به بیماری شود.
مطالعات گسترده نشان دادهاند که این واکسن هیچ خطری برای مادر یا جنین ایجاد نمیکند و در هر سه ماهه بارداری قابل تزریق است. علاوه بر این، واکسیناسیون مادر نه تنها از خود او، بلکه از نوزاد نیز در برابر ویروسهای آنفولانزا محافظت میکند.
بیشتر بخوانید: سرماخوردگی در بارداری و تاثیر آن بر سلامت جنین
عوارض واکسن آنفولانزا در بارداری
عوارض جانبی واکسن آنفولانزا در این دوران معمولاً خفیف هستند و واکنشهای معمولی و مشابه با سایر واکسنها ایجاد میکنند. این عوارض موارد زیر را شامل میشوند:
- درد، قرمزی یا تورم در محل تزریق
- تب خفیف
- خستگی یا احساس ضعف
- سردرد
- درد عضلانی
- حالت تهوع
این علائم معمولاً کوتاهمدت هستند و ظرف چند روز برطرف میشوند. عوارض جدی نیز بسیار نادرند و واکسن آنفولانزا به طور کلی ایمن در نظر گرفته میشود.
بیشتر بخوانید: واکسن آنفولانزا کودکان چگونه است؟
کلام آخر
واکسن آنفولانزا در بارداری یکی از مؤثرترین و بی خطرترین روشها برای محافظت از زنان باردار و نوزادان آنها در برابر عوارض جدی ناشی از آنفولانزا محسوب میشود. در واقع، تزریق این واکسن نه تنها از سلامت مادر محافظت میکند، بلکه به دلیل انتقال آنتی بادیهای محافظ به جنین، از نوزاد نیز در ماههای ابتدایی زندگی محافظت به عمل میآورد.
برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با متخصص زنان، به کلینیک نی نی بان سر بزنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼