۱۷۸۰۸۰
۱۵۸۹
۱۵۸۹

مصرف دارو در دوران بارداری، کدام ها مجازند؟

بسیاری از داروهایی که در این جا فهرست شده اند برای از بین بردن نشانه های موقت مناسبند اما اگر برای دوره زمانی طولانی مصرف شوند مضر خواهند بود.

اگر برای درمان یک عارضه معمولی مثل سردرد ، اسهال یا یبوست نیاز به دارو دارید داروهای زیر سالم ترین مواردی هستند که برای استفاده گه گاه با دز پیشنهادی توصیه میشوند. بعضی داروها مانند دکونژستان ها ( ضد احتقان ها) در صورت مصرف برای مدت طولانی ممکن است مضر باشند. مانند تمامی موارد دارویی در این باره نیز قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.
- ضددرد : استامینوفن
- ضداحتقان : پزودوافدرین هیدروکلراید
- ضدحساسیت یا آنتی هیستامین : کلروفنرامین
- ضداسهال: کائولین و پکتین
- ضد اسید : کلسیم کربنات ، هیدروکسید آلومنیوم و منیزیوم
- ضدنفخ : سایمتیکون
از مصرف داروهای ضدحساسیت یا سرماخوردگی ترکیبی که حاوی الکل باشند بپرهیزید. بسیاری از داروهایی که در این جا فهرست شده اند برای از بین بردن نشانه های موقت مناسبند اما اگر برای دوره زمانی طولانی مصرف شوند مضر خواهند بود.
مانند مصرف مداوم کلسیم کربنات که میتواند موجب افزایش خطرناک سطح کلسیم شود. اگر به دلیل ابتلا به بیماری مزمن برای بیش از چند روز به دارویی نیاز پیدا کردید با پزشک مشورت کنید تا سالم ترین گزینه را بیابید. سازمان غذا و داروی ایالات متحده FDA همه داروها را بر اساس میزان ایمنی آنها در بارداری طبقه کرده است.

گروه A :
این داروها از نظر ایمنی در دوران بارداری آزمایش شده اند و کاملا بی خطر می باشند. این گروه شامل مکمل هایی مانند : اسید فولیک ، ویتامین B6 و داروهای تیرویید با مصرف متوسط با دزهای تجویز شده می باشند.

گروه B :
این داروها مکررا در بارداری استفاده میشوند و به نظر نمی رسد موجب نواقص مادرزادی یا مشکلات دیگر شوند. این گروه شامل داروهایی مانند : آنتی بیوتیک ها ، استامینوفن ، فاموتیدین ، پردنیزولون و انسولین می باشند.
ایبوبروفن ، ناپروکسن و برخی از داروهای دیگر ضد التهابی غیراستروییدی قبل از سه ماهه سوم جزو گروه B در نظر گرفته میشوند اما در اواخر بارداری در دسته D جای می گیرند زیرا در هنگام زایمان مشکلاتی را ایجاد میکنند.

گروه C :
این داروها به احتمال زیاد موجب مشکلاتی برای مادر یا جنین میشوند و یا داروهایی هستند که مطالعات ایمنی بر روی آنان هنوز تمام نشده است. برای اکثر این داروها هیچ پژوهشی در دست انجام نمی باشد. آنها اغلب با این هشدار عرضه میشوند که فقط در صورتی که مزایای آنان بر معایبشان ارجحیت داشته باشد باید مصرف شوند.
این گروه شامل داروی ضدقارچ فلوکونازول یا ضد احتقان غیر نسخه ای پزودوافدرین ، داروی آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین و برخی داروهای ضدافسردگی می باشد.

گروه D :
این داروها خطرات سلامت آشکاری برای جنین دارند و شامل الکل ، داروهای ضدافسردگی شامل لیتیوم ، داروی ضدتشنج فنی تویین و داروهای شیمی درمانی برای درمان سرطان می باشند. در برخی موارد هنگامی که سلامت مادر به خطر بیفتد داروهای شیمی درمانی در طول بارداری تجویز میشوند.

گروه X :
این داروها منجر به بروز نواقص مادرزادی میشوند و به هیچ وجه نباید در طول بارداری از آنها استفاده شود. این گروه شامل آکوتان ( داروی مورد استفاده در درمان سیستیک) تگیسون یا سوریاتان داروی درمان پسوریازیس و داروی مسکن تالیدومید میشود. در صورت امکان این داروها باید پیش از بارداری قطع شوند و یا به محض مشکوک شدن به بارداری مصرف آنها را قطع کنید.
بسیاری از داروها علاوه بر نمونه هایی که در این جا ذکر گردید در طول بارداری دارای خطرات بالقوه می باشند. سیستم طبقه بندی کاملا بی عیب نیست و FDA به دنبال راخی برای تغییر نحوه ی ارتباط خطرات با داروهاست.
مطمئن ترین راه برای اطلاع از تاثیرات داروها انجام آزمایش های تحت کنترل بالینی است که در آن برای مدت زمانی مشخص یک گروه از افراد داروی مورد نظر و گروه دیگر شبه دارو را دریافت میکنند.
انجام چنین آزمایش هایی روی زنان باردار معمولا غیراخلاقی است زیرا احتمال خطر برای جنین وجود دارد. به همین دلیل اطلاعات درباره ایمنی داروها معمولا از آزمایش های انجام شده روی حیوانات یا از تاثیر دارو روی زنان غیرباردار یا با مشاهده تاثیرات دارو روی زنان بارداری که قبلا یکبار از این دارو استفاده کرده اند به دست می آید.
بهتر است تمام داروهای خود از جمله داروهای غیرنسخه ای را قبل از بارداری با پزشک چک کنید زیرا تاثیرات مخرب داروها معمولا در روزها و هفته های اول بارداری رخ می دهد. اگر در حال حاضر باردار هستید باید درباره ایمنی داروهایتان با پزشک مشورت کنید. بعضی داروها فقط در اوایل یا اواخر بارداری مضر هستند به همین دلیل زمان بندی مصرف آنها نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
اگر یک داروی غیرنسخه ای را بیشتر برای راحتی مصرف می کنید تا ضرورت حتما آن را قطع کنید. مثلا اگر با مشاهده اولین نشانه های عادت ماهیانه شروع به مصرف داروهای ضددرد می کردید سعی کنید دیگر آن را مصرف نکنید.
اما هنگامی که یک دارو را به دلیل یک بیماری خاص مصرف می کنید که واقعا مورد نیاز می باشد ادامه آن مشکلی ندارد زیرا سلامتی شما با ارزش تر از خطرات بالقوه آن خواهد بود.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.