۲۲۰۵۹۵
۳۷۳۰
۳۷۳۰

عوارض شایع سه ماهه اول بارداری

عوارض شایع سه ماهه اول بارداری یکی از موضوعاتی است که دانستن آن برای مادران باردار لازم است. بدن شما در طول سه ماهه اول بارداری دستخوش تغییرات هورمونی وسیعی می‌شود.

عوارض شایع سه ماهه اول بارداری

عوارض شایع سه ماهه اول بارداری یکی از موضوعاتی است که دانستن آن برای مادران باردار لازم است. بدن شما در طول سه ماهه اول بارداری دستخوش تغییرات هورمونی وسیعی می‌شود. این تغییرات برای حفظ بارداری شما ضروری است، اما ممکن است شما را با انواعی از عوارض ناخوشایند مواجه کند. بسیاری از این عوارض بارداری کاملا طبیعی هستند و خطر چندانی برای شما و جنین و به همراه نخواهند داشت، مانند حالت خستگی، تهوع‌، لکه بینی و یا افزایش ترشحات واژن. اما برخی دیگر از این عوارض اگر به موقع شناسایی و کنترل نشوند، ممکن است به جنین شما آسیب برسانند و حتی باعث سقط جنین شوند. (برای دسترسی به تمام مقالات و پرسش و پاسخ های بارداری اینجا کلیک کنید)

شایع‌ترین عوارض بارداری در سه ماهه اول
یبوست و اسهال
مشکلات گوارشی نظیر یبوست و اسهال از عوارض شایع سه ماهه اول بارداری هستند. یبوست معمولا به دلیل کند شدن روند گوارش در اثر تغییرات هورمونی و همچنین تغییراتی که در رژیم غذایی مادران باردار اتفاق می افتد (مانند استفاده از غذاهای غنی از آهن و قرص آهن)، ایجاد می‌شود. یبوست بارداری ممکن است گاهی اوقات باعث ایجاد دیگر عوارض بارداری نظیر بواسیر و خون در مدفوع نیز بشود. اسهال در بارداری شیوع کمتری دارد، اما اگر بیش از 3 یا 4 روز طول بکشد می‌تواند منجر به کم آبی و ضعف شود.

ترشحات واژن یا خارش
داشتن ترشحات واژن یک اتفاق عادی در طول زندگی زنان محسوب می‌شود؛ اما افزایش ترشحات واژن که گاهی رنگ و بوی نامطبوعی دارد یا ایجاد خارش و قرمزی می‌کند، یکی دیگر از عوارض شایع سه ماهه اول بارداری می‌باشد. این تغیرات می‌تواند نشان دهنده عفونت باشد. نگرانی جدی‌تر این است که اگر این عفونت از نوع عفونت‌های منتقله آمیزشی (STD) باشد، می‌تواند به کودک هم منتقل شود؛ بنابراین نیاز به درمان دارد.

سوزش ادرار
عفونت مجاری ادراری معمولا در طول زندگی اکثر زنان اتفاق می‌افتد. اما به دلیل تغییراتی که به دلیل حاملگی در مجاری ادراری ایجاد می‌شود، احتمال ابتلا به عفونتهای ادراری افزایش می‌یابد. علاوه بر این‌، در بارداری به دلیل افزایش فشار از سوی رحم ، تخلیه مثانه کامل انجام نمی‌شود و این هم احتمال عفونت را افزایش می‌دهد. عفونت ادرار یکی از عوارض شایع سه ماهه اول بارداری است که اگر درمان نشود، ممکن است منجر به عفونت کلیه یا زایمان زودرس شود.

مشکلات تنفسی
یکی دیگر از عوارض شایع سه ماهه اول بارداری تنگی نفس است که معمولا به دلیل افزایش سطح پروژسترون ایجاد می‌شود. آهسته کار کردن‌، راست نشستن و بالا بردن سر هنگام خواب، ممکن است در کاهش مشکلات تنفسی در این مدت، موثر باشد. پس از پشت سر گذاشتن سه ماهه اول بارداری‌، تنگی نفس معمولاً در حدود سه ماهه سوم بارداری مجددا به سراغ شما می‌آید. در آن زمان رحم در حال رشد شما به دیافراگم و ریه‌ها فشار می آورد و تنفس را دشوار می‌کند.

لکه بینی یا خونریزی واژن
معمولا در هفته‌های اول بارداری به دلیل لانه گزینی جنین در دیواره رحم، دچار یک خونریزی جزئی خواهید شد که جای نگرانی ندارد و جزو عوارض بارداری محسوب نمی‌شود. اما گاهی اوقات به دلایل دیگری نظیر پولیپ دهانه رحم یا حاملگی خارج رحمی نیز، ممکن است دچار لکه بینی و خونریزی شدیدتر شوید. خونریزی‌های داخلی گاهی می‌تواند خطر مرگ هم داشته باشد؛ بنابراین نسبت به آن حساس باشید.

عوارض شایع سه ماهه اول بارداری

گرفتگی پشت پا و سردرد
گرفتگی پشت پا از عوارض شایع سه ماهه اول بارداری نیست؛ با این وجود، تغییرات هورمونی همراه با خستگی، می‌تواند این عارضه را در ماههای اول نیز ایجاد کند. اگر درد و گرفتگی تنها در یکی از پاها باشد، می‌تواند نشانه‌ای از وجود لخته خون در پا باشد؛ زیرا بارداری احتمال ایجاد لخته خون را افزایش می‌دهد. ایجاد همین لخته‌های خون در سر، می‌تواند یکی دیگر از عوارض شایع سه ماهه اول بارداری یعنی سردردهای شدید را ایجاد کند.

حالت تهوع و استفراغ
حالت تهوع و استفراغ هم از عوارض شایع سه ماهه اول بارداری هستند. به این حالت بیماری صبحگاهی یا ویار حاملگی هم گفته می‌شود. در بعضی از مادران، تهوع و استفراغ ممکن است شدید باشد و خطر کمبود آب بدن و کمبود مواد مغذی را به همراه داشته باشد. معمولا پزشک متخصص برای این افراد یکی از داروهای ضد تهوع مجاز در دوران بارداری را تجویز خواهد.

خستگی و بی خوابی
زنان باردار معمولا در سه ماهه اول بارداری با افت شدید در کیفیت خوابشان مواجه می‌شوند. مشکلات خواب در این زمان می‌تواند ناشی از تغییرات بدن زنان باشد که باعث خستگی آنان در طول روز و تکرر ادرار و سوزش معده در طول شب می‌شود.

تورم دست و پا
تورم یا ادم اندام‌ها به ویژه تورم پا به دلیل افزایش حجم خون و کاهش جریان خون از بخشهای انتهایی بدن به سمت بالا، رخ می‌دهد. این شرایط باعث می‌شود مایعات در بافت‌های اطراف اندام‌ها گرفتار شوند. تورم یا ادم یکی از عوارض شایع سه ماهه اول بارداری نیست و معمولا بعد از گذشت ۲۰ هفته از بارداری‌، شایع‌تر است. اما اگر شما در سه ماهه اول بارداری به ویژه در صورت و دست دچار تورم بشوید، می‌تواند نشانه یکی دیگر از عوارض بارداری به نام پره اکلامپسی (پرفشاری خون مزمن) باشد.

سقط جنین
متاسفانه حدود 15-10 درصد از بارداری‌ها به سقط جنین منجر می‌شود که حدود 80% از آنها در سه ماهه اول بارداری اتفاق می افتند. سقط جنین در سه ماهه اول بارداری می‌تواند در اثر عفونت‌، ناهنجاریهای کروموزومی‌، اختلالات لخته شدن یا مشکلات آناتومیک رحم ایجاد شود.

کمردرد
کمردرد در سه ماهه اول بارداری معمولاً به دلیل افزایش هورمون ها و استرس ایجاد می‌شود. اگر شما سابقه کمردرد داشته باشید و یا اضافه وزن دارید، بیش از سایر مادران در معرض خطر کمردرد در سه ماه اول بارداری قرار خواهید داشت.

عوارض شایع سه ماهه اول بارداری

معده درد
معده درد در اوایل بارداری ناشی از گرفتگی شکم است که از عوارض شایع سه ماهه اول بارداری است و معمولاً جای نگرانی ندارد. دل درد یا معده درد در اوایل بارداری معمولاً به دلیل انبساط رحم، کشیدگی رباطهای نگه دارنده رحم در اثر بزرگ شدن شکم، تغییرات هورمونی و افزایش نفخ یا گاز معده ایجاد می‌شود.

عوارض بارداری دوقلو یا چند قلو در سه ماهه اول بارداری
مادرانی که دوقلو یا چندقلو باردارند، معمولا تجربه خونریزی واژن را دارند. این اتفاق دو علت اصلی دارد:
● علت اول این است که خونریزی ناشی از لانه گزینی در این مادران بیشتر است؛ چون تعداد جنین‌ها بیشتر است.
● علت دوم، وقوع یکی دیگر از عوارض بارداری دوقلو به نام سندروم قل ناپدیدشده است. این سندروم تقریبا در ۳۰% از مادرانی که دوقلو باردارند اتفاق می افتد و در آن، یکی از نوزادان در سه ماهه اول بارداری سقط می‌شود. سپس جنینی که از بین رفته، مجدداً در داخل دیواره رحم قرار می‌گیرد و هیچ گونه علامتی از سقط ایجاد نمی‌کند. مادران در این شرایط معمولا دچار خونریزی، گرفتگی رحم و درد لگن می‌شوند.

آیا عوارض شایع سه ماهه اول بارداری برای همه مادران اتفاق می‌افتد؟
زنان باردار ممکن است گاهی با همه یا تعدادی از عوارض شایع سه ماهه اول بارداری مواجه شوند و گاهی هم ممکن است هیچ یک از آنها را تجربه نکنند. برخی از عوارض بارداری مانند تهوع و استفراغ بعد از عبور از سه ماهه اول بارداری‌، کاهش می یابد یا کاملاً متوقف می‌شود؛ اما ممکن است عوارض بارداری دیگری ایجاد شوند. برای مدیریت این شرایط حتما از پزشک متخصص زنان و زایمان کمک بگیرید.
مادران باردار همچنین می‌بایست نسبت به معاینات و انجام اسکن و آزمایشهایی که توسط پزشک درخواست می‌شود، جدی باشند تا علاوه بر موارد ذکر شده، از نظر سایر عوارض بارداری نظیر پره اکلامپسی‌، دیابت حاملگی‌، فشار خون بالا و دیگر موارد نیز بررسی شوند و درمانها و توصیه‌های لازم را دریافت کنند.

انجمن پرسش و پاسخ و تبادل نظر بارداری

https://gahvare.net/questions

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.