به گزارش نی نی بان ، عمل برداشتن لوزهها یا تونسیلکتومی یک عمل رایج است که روی افراد زیادی در تمام دنیا انجام میشود. با وجود رایج بودن این عمل همچنان افراد زیادی در مواجهه با توصیهٔ پزشک مبنی بر درآوردن لوزهها، نمیتوانند تصمیم بگیرند که این عمل را انجام بدهند یا نه.
لوزهها بخش مهمی از سیستم ایمنی بدن هستند خصوصاً در کودکان. لوزهها بهعنوان محافظانی برای حفره دهان عمل میکنند. آنها بهخاطر موقعیت مکانی که دارند مسئول جلوگیری از ورود میکروبها به بدن از طریق دهان یا بینی هستند. همچنین لوزهها حاوی گلبولهای سفیدند که میکروبها را از بین میبرند.
تونسیلکتومی یک عمل جراحی رایج است که برای درمان التهاب مکرر لوزهها یا مشکلات مرتبط با بزرگ شدن لوزهها انجام میشود. این عمل بهویژه در کودکان شایع است، اما در بزرگسالان نیز ممکن است توصیه شود.
چه افرادی نیاز به عمل درآوردن لوزهها دارند؟
بهطورکلی عفونت و التهاب لوزه بیشتر در کودکان رخ میدهد؛ اما در هر سنی میتواند اتفاق بیفتد. یکبار ابتلا به عفونت لوزه دلیل نمیشود فرد نیازمند عمل درآوردن لوزهها باشد.
عمل برداشتن لوزهها یا تونسیلکتومی معمولاً در شرایط زیر توصیه میشود:
. ابتلا به التهاب لوزه یا عفونت گلو حداقل هفت بار طی یک سال گذشته
. پنج بار یا بیشتر ابتلا به التهاب لوزه هر ساله و طی دو سال گذشته
. سه بار یا بیشتر ابتلا به التهاب لوزه هر ساله و طی سه سال گذشته
مزایای درآوردن لوزهها
کاهش ریسک عفونت
وقتی یک عفونت باکتریایی یا ویروسی به گلو حملهور میشود، احتمال التهاب لوزهها بسیار زیاد است. وقتی عفونت به لوزهها میرسد، این التهاب میتواند منجر به علائمی شود. ازاینرو اگر لوزهها به طور کامل خارج شوند، احتمال بروز و گسترش عفونت تقریباً صفر خواهد شد. شخص ممکن است همچنان در معرض ابتلا به سرماخوردگی یا آنفلوانزا باشد؛ اما این عفونتها زودتر درمان شده و فرصتی برای مزمن شدن نخواهند داشت.
. وابستگی کمتر به داروها
مصرف دارو برای زمانی که عفونت به لوزهها رسیده، ایمن محسوب میشود. هر چند آنتیبیوتیکها میتوانند عفونتها را به طور مؤثر از بین ببرند؛ اما گاهی بیمار دچار عوارض جانبی دارو مانند سرگیجه، تهوع، استفراغ و یا ریزش مو و... میشود. ضمناً کارشناسان میگویند استفاده طولانیمدت از این داروها میتواند باعث ایجاد مقاومت در باکتریها شده و این باکتریها دیگر به داروهای ضدعفونت جواب ندهند.
همچنین بهمرورزمان این آنتیبیوتیکها میتوانند باکتریهای مفید را نیز همراه با باکتریهای مضر نابود کنند؛ بنابراین افرادی که دچار التهابهای مکرر لوزه یا التهاب مزمن لوزه میشوند میتوانند با انجام عمل برداشتن لوزهها، وابستگی و نیاز خود به آنتیبیوتیکها را کاهش دهند.
. خواب بهتر
گاهی لوزهها آنقدر بزرگ میشوند که راه هوایی را مسدود کرده و باعث عارضهٔ دیگری به نام آپنه خواب میشوند. آپنه خواب باعث میشود بیمار وقتی در خواب است دچار وقفههایی در تنفس شده و هوا نتواند از طریق راههای هوایی بینی عبور کند.
این فرد دچار اختلالاتی در الگوی خواب میشود؛ بنابراین طی روز احساس خستگی و خوابآلودگی خواهد داشت؛ چون شبها خواب باکیفیتی ندارد. در این شرایط عمل برداشتن لوزهها کمک میکند فرد برای همیشه از این مشکل خلاص شده و شبها بهتر بخوابد.
. کاهش احتمال کنارهگرفتن از درس و کار
افرادی که دچار التهاب مکرر لوزه هستند، اغلب مجبورند از مدرسه و دانشگاه و کار کناره بگیرند؛ زیرا التهاب لوزه واگیردار است و بیرون رفتن از خانه و بودن در کنار افراد دیگر باعث انتقال بیماری میشود. همچنین علائم التهاب لوزه مانند تب و بوی بد نفس و گلودرد و خستگی باعث ناراحتی فرد شده و جلوی فعالیتهای او را میگیرد؛ بنابراین وقتی لوزهها خارج میشوند فرد وضعیت بهتری پیدا کرده و میتواند به فعالیتهای معمول و اجتماعی خود بپردازد.
. بهترشدن کیفیت زندگی
التهاب لوزه میتواند باعث درد و ناراحتی شدید شود. این بیماری میتواند جلوی لذتبردن فرد از زندگی را بگیرد؛ چون مجبور است مدام و بهشدت مراقب عادات غذایی و عادتهای خود باشد تا بتواند ریسک ابتلا به هر عفونتی را به حداقل برساند. این فرد به دلیل ترس از انتقال عفونت به دیگران اغلب از جمعها و دورهمیها اجتناب میکند.
معایب درآوردن لوزهها
. اثر بر سیستم ایمنی بدن
گاهی لوزهها آنقدر بزرگ میشوند که راه هوایی را مسدود کرده و باعث عارضهٔ دیگری به نام آپنه خواب میشوند. آپنه خواب باعث میشود بیمار وقتی در خواب است دچار وقفههایی در تنفس شده و هوا نتواند از طریق راههای هوایی بینی عبور کندافرادی که لوزههایشان با عمل جراحی خارج میشود معمولاً این نگرانی را دارند که ممکن است دچار ضعف در سیستم ایمنی خود شوند. خصوصاً پدر و مادرها در این مورد نگران سلامتی فرزند خود میشوند. مطالعات زیادی نیز در مورد تأثیر خارجکردن لوزهها بر ایمنی بدن انجام شده است.
شواهدی در چندین تحقیق نشان داده که در کودکان عمل درآوردن لوزهها میتواند بر سیستم ایمنی اثر بگذارد. محققان ادعا میکنند سیستم ایمنی در کودکان همچنان در حال تکامل است و ازاینرو درآوردن لوزهها میتواند ریسک ابتلا به بیماریهای تنفسی را تا سه برابر بیشتر کند. کودکی که تحت عمل خارجکردن لوزهها قرار گرفته است، بیشتر احتمال دارد دچار اختلال انسدادی ریوی، بیماریهای سیستم تنفسی فوقانی و ورم ملتحمه در مراحل بعدی زندگی خود شود.
همچنین افرادی که تحت عمل خارجکردن لوزهها قرار میگیرند ممکن است دچار یک افت در ایمنی سلولی و هومورال شوند که بعد از عمل و در مراحل بعدی زندگی به وضعیت نرمال خود برخواهد گشت. از سویی دیگر مطالعات متعددی نیز وجود دارند که نشان میدهند خارجکردن لوزهها هیچ اثر منفی بر سیستم ایمنی ندارد. این محققان میگویند درآوردن لوزههایی که مکرراً دچار عفونت میشوند در واقع واکنش ایمنی بدن را بهبود میدهد.
. عوارض کوتاهمدت درآوردن لوزهها
یک سری علائم و عوارض ممکن است بعد از درآوردن لوزهها رخ بدهند. خوشبختانه این علائم کوتاهمدت بوده و یکی دو هفته بعد از عمل برطرف میشوند:
. درد و سوزش در گلو
. احساس تهوع
. استفراغ
. تب خفیف
. احساس خستگی و بیانرژی بودن
. مشکل در بلع
. گوشدرد
. بوی بد دهان
عمل درآوردن لوزهها تحت بیهوشی انجام میشود. طی عمل پزشک یا بافت را میسوزاند و یا لوزه را با تیغ جراحی جدا کرده و درمیآورد. بیمار یک دوره ریکاوری ۲ تا ۵ روزه خواهد داشت.
در نهایت این که تصمیمگیری برای تونسیلکتومی باید با مشورت پزشک و با توجه به شرایط فردی انجام شود، بهویژه با در نظر گرفتن مزایای کوتاهمدت و احتمالات بلندمدت.
منبع: تبیان