نفخ شکم قبل از پریود، علل و راه های درمانی اش
نفخ شکم قبل از پریود بسیار آزاردهنده است و گاهی موجب کاهش اعتماد به نفس فرد میشود.
بعضی از زنان، پیش از پریود یا دوران قاعدگی و در ابتدای آن دچار نفخ شکم میشوند. نفخ شکم قبل از پریود بسیار آزاردهنده است و گاهی موجب کاهش اعتمادبهنفس فرد میشود. با نفخ شکم، فرد احساس میکند دچار افزایش وزن شده یا شکمش متورم شده است. خوشبختانه با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی میتوانیم علائم این مشکل را کاهش دهیم. در این مقاله برای جلوگیری از نفخ شکم قبل از پریود و بهبود آن، نکاتی را بیان میکنیم. همچنین عوامل نفخ شکم در طول دوران قاعدگی را بررسی میکنیم و توضیح میدهیم که چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
نفخ شکم قبل از پریود چیست | عوامل ایجاد نفخ شکم قبل از پریود | درمان نفخ شکم قبل از پریود | چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم
نفخ شکم قبل از پریود چیست
در نفخ شکم قبل از پریود فرد درست قبل از پریود و در ابتدای آن حس میکند شکمش سنگین و متورم شده است. گاهی نفخ پریود با درد شکم و کمردرد همراه میشود. نفخ شکم یکی از نشانههای سندرم پیش از قاعدگی (PMS) است که میتواند ۱ تا ۲ هفته پیش از دوران قاعدگی رخ دهد. علائم دیگر سندرم پیش از قاعدگی، علاوهبر نفخ شکم، عبارتاند از:
نوسانات خلق؛
خستگی؛
گرفتگی و درد شکم؛
آکنه ؛
هوسهای غذایی؛
تورم سینهها؛
سردرد ؛
کمردرد.
بهگفته کالج زنان و زایمان آمریکا (American College of Obstetricians and Gynecologists)، تا ۸۵ درصد زنان به علائم PMS دچار میشوند.
چه عواملی موجب نفخ شکم قبل از پریود می شود
نفخ شکم قبل از پریود و در طول آن میتواند با تغییر در سطح هورمونهای جنسیِ پروژسترون و استروژن ایجاد شود. حدود ۱ هفته پیش از شروع دوران قاعدگی، سطح هورمون پروژسترون افت میکند. کاهش سطح هورمون پروژسترون موجب ریزش پوشش داخلی رحم و درنتیجه خونریزی قاعدگی میشود.
یک پژوهش نشان میدهد که تغییر در سطح پروژسترون و استروژن علاوهبر خونریزی قاعدگی موجب میشود که بدن آب و نمک بیشتری را در خود نگه دارد. سلولهای بدن با آب متورم میشوند و درنتیجه احساس نفخ ایجاد میشود. در مطالعهای در سال ۲۰۱۱، زنان در نخستین روز دوران قاعدگی بیشترین میزان آب را در بدن خود حفظ کردند و شدیدترین نفخ را احساس کردند.
درمان نفخ شکم قبل از پریود
تغییرات فراوانی در سبک زندگی وجود دارد که با ایجاد آنها میتوانیم احتباس آب در بدن را کاهش دهیم. ایجاد این تغییرات میتواند در برطرفشدن علائم نفخ پریود مؤثر باشد.
۱. پرهیز از مصرف غذاهای شور
برای جلوگیری از نفخ شکم قبل از پریود از خوردن غذاهای شور پرهیز کنید
سدیم موجود در نمک موجب افزایش میزان آبی میشود که در بدن فرد حفظ میشود. پرهیز از مصرف غذاهای شور در کاهش احتباس آب در بدن و بهبود نفخ شکم قبل از پریود مفید است.
انجمن قلب آمریکا (The American Heart Association) توصیه میکند که مصرف نمک خود را به ۱۵۰۰ میلیگرم (mg) در روز کاهش دهیم. بسیاری از غذاهای فرآوریشده حاوی نمک هستند؛ بنابراین یکی از راههای پرهیز از مصرف نمک اضافه، پختن غذا در خانه با استفاده از موادغذایی تازه است.
۲. مصرف غذاهای سرشار از پتاسیم
مصرف غذاهای سرشار از پتاسیم موجب کاهش نفخ شکم قبل از پریود میشود. یک پژوهش نشان داده است که پتاسیم سطح سدیم را کاهش و تولید ادرار را افزایش میدهد؛ بنابراین پتاسیم میتواند در کاهش احتباس آب در بدن و بهبود نفخ شکم قبل از پریود مؤثر باشد. مصرف موادغذایی سرشار از پتاسیم زیر برای کاهش نفخ پریود مفید است:
سبزیجات برگدار سبز تیره مانند اسفناج ؛
سیبزمینی شیرین؛
موز؛
آووکادو ؛
گوجهفرنگی.
۳. مصرف خوراکیهای ادرارآور
مارچوبه از مواد غذایی مدر و ادرار آور است که مصرف آن موجب جلوگیری از نفخ شکم قبل از پریود می شود
وقتی میگوییم چیزی ادرارآور است یعنی موجب افزایش تولید ادرار میشود. تولید ادرارِ بیشتر به بدن کمک میکند که از آب اضافی خود خلاص شود؛ بنابراین خوراکیهای ادرارآور برای کاهش احتباس آب در بدن مفید هستند. ازآنجاکه احتباس آب در بدن موجب نفخ پریود میشود، مُدِرها میتوانند در بهبود نفخ پریود مؤثر باشند. بسیاری از مواد غذایی بهطور طبیعی خواص ادرارآور دارند. اگر میخواهید دچار نفخ پریود نشوید، میتوانید مصرف بیشتر این مواد غذایی را امتحان کنید. بعضی از مواد غذایی که ادرارآورهایی طبیعی هستند، عبارتاند از:
مارچوبه؛
آناناس؛
هلو؛
خیار؛
ترهفرنگی؛
زنجبیل؛
سیر.
البته مدرها بهصورت قرص نیز عرضه میشوند. وقتی نفخ پریود شدید است و درمانهای خانگی موجب برطرفشدن آن نمیشود، پزشک میتواند این قرصها را تجویز کند.
۴. نوشیدن مقدار زیادی آب
بسیاری بر این عقیدهاند که نوشیدن آبِ بیشتر موجب بهبود عملکرد کلیهها و کاهش احتباس آب در بدن میشود. اگر چنین باشد، نوشیدن آب میتواند در بهبود نفخ پریود نیز مؤثر باشد؛ البته باید خاطرنشان کنیم که در حال حاضر هیچ شواهد علمی برای این ادعا وجود ندارد. ولی بههرحال نوشیدن آب موجب بهبود هیدراتاسیون میشود که بهطورکلی احساس و حال کلی فرد را بهتر میکند. بنابراین نوشیدن آب بیشتر همیشه ارزش امتحانکردن را دارد.
۵. پرهیز از مصرف کربوهیدراتهای تصفیهشده
برای جلوگیری از نفخ شکم قبل از پریود به جای کربوهیدرات های تصفیه شده از غلات کامل و سبوس دار استفاده کنید
مصرف کربوهیدراتهای تصفیهشده مانند آرد سفید و قندهای فرآوریشده موجب افزایش شدید قند خون میشود. بالارفتن سطح قندخون نیز سطح انسولین در خون را افزایش میدهد که موجب میشود کلیهها سدیم بیشتری را در خود نگهدارند. افزایش سطح سدیم نیز منجر به احتباس آب در بدن میشود. اگر میخواهید احتباس آب در بدن را کاهش و نفخ پریود را بهبود دهید، بهترین کار این است که از مصرف کربوهیدراتهای تصفیهشده پرهیز کنید.
۶. ورزش منظم
مطالعهای در سال ۲۰۱۳ نشان داد که ورزش منظم در بهبود علائم سندرم پیش از قاعدگی مؤثر است. ازآنجاکه نفخ پریود نیز یکی از علائم سندرم پیش از قاعدگی است، ورزش منظم در کاهش نفخ پریود نیز مؤثر است. برای حفظ سلامتی باید ۲٫۵ ساعت در هفته ورزش معتدل و ملایم انجام دهید.
۷. مصرف قرص ضدبارداری
مصرف قرص های ضد بارداری نیز می تواند در پیشگیری از نفخ شکم قبل از پریود موثر باشد
مطالعهای در سال ۲۰۰۸ نشان داد که مصرف قرص ضد بارداری میتواند برای بهبود نفخ پریود مفید باشد. البته بعضی از زنان شرکتکننده در این مطالعه گزارش دادند که مصرف قرص ضدبارداری موجب شد احساس نفخ بیشتری داشته باشند. اثر این قرصها در زنان، متفاوت است؛ بنابراین بهتر است پیش از مصرف این قرصها با پزشک خود مشورت کنید و انواع گوناگون این قرصها را امتحان کنید تا ببینید کدامیک در کنترل سندرم پیش از قاعدگی مؤثر است.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم
در بیشتر زنان، نفخ شکم قبل از پریود بسیار ناخوشایند است، ولی اختلالی در فعالیتهای روزانه آنها ایجاد نمیکند. درعینحال، اگر نفخ پریود روی زندگی روزمره شما تأثیر میگذارد، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. اگر نفخ پریود پس از مدتی برطرف نشده است نیز بهتر است به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا گاهی نفخ نشانه بیماری و مشکلی جدیتر است.
سخن پایانی
امتحانکردن یکی از موارد گفتهشده در این مقاله میتواند در بهبود نفخ شکم قبل از پریود مؤثر باشد. ولی اگر رعایت هیچیک از این توصیهها کمکی نمیکند و نفخ پریود زندگی روزمرهتان را مختل کرده است، برای آگاهی از توصیهها و راههای بیشتر برای برطرفکردن این مشکل به پزشک مراجعه کنید.
منبع:
چطور
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼