رفتار کودک در جمع، نحوه آموزش صحیح
حتما دیدهاید که گاهی اوقات، کودکان ۳ -۴ ساله در جمع حرفهایی میزنند که از ادب دور است.
حتما دیدهاید که گاهی اوقات، کودکان ۳ -۴ ساله در جمع حرفهایی میزنند که از ادب دور است. یا مثلا درباره ظاهر دیگران نظراتی مطرح میکنند که کمی ناخوشایند است. فرضا با دیدن فردی که پوست تیرهای دارد بلند نظر خود را مطرح و به این تفاوت ظاهری اشاره میکنند. واقعیت این است که کودکی کمسن و سال نه به تبعیض نژادی فکر میکند و نه چارچوبهای ادب و احترام را هنوز به خوبی یاد گرفته است. پس جای نگرانی نیست و اگر دیدید که کودک شما هم چنین رفتارهایی دارد، اصلا نگرانی به خودتان راه ندهید. صحبت کردن کودکان در جمع با جملات و عباراتی بعضا ناخوشایند همراه است اما هدایت این موضوع هم چاره دارد. با ما همراه باشید.
به کودک قدردانی و تشکر کردن را بیاموزید
کودکی ۳ - ۴ ساله نمیداند که بعد از باز کردن هدایا در جشن تولدش باید از تکتک افراد با جملات کلیشهای آدمبزرگها تشکر کند. او تجربهای ندارد و هنوز با تناسبات اجتماعی و هنجارها آشنایی ندارد. ممکن است بعد از دیدن هدیهای که مادربزرگش برای او آورده، فریاد بزند که: «اَه… من که اینو داشتم». برای پرهیز از شکل گرفتن چنین موقعیتهای ناخوشایندی باید در قالب بازی شروع به آموزش قدردانی و تشکر به فرزندتان برآیید. برای مثال، با او جشنتولدبازی کنید و بعد از باز کردن هر هدیه با تشکر کردن به او یا بدهید که رفتار درست بعد از باز کردن هدیه چیست.
در این صورت، کودک یاد میگیرد که با دریافت هدیه از دیگران (حال هر چه که باشد) حتی در صورتی که آن را دوست نداشت، از فردی که هدیه داده، تشکر کند. با وجود چنین آموزشی، دیگر از حرف زدن کودکان در جمع در چنین موقعیتهایی شرمنده نخواهید شد. صحبت کردن کودکان در جمع اگر همراه با رعایت ادب باشد، بسیار شیرین و دوستداشتنی خواهد بود.
آموزش درست صحبت کردن کودکان در جمع باید با آرامش باشد
خیلی طبیعی است که کودک کوچکی که به مدرسه نمیرود، با دیدن مردی چاق در خیابان فریاد بکشد: «اووه… چه مرد چاقالویی». در این شرایط نباید عصبانی بشوید و او را دعوا کنید. اگر میبینید که فردی که به او توهین شده (در این مثال، مرد چاق) ناراحت شده است، باید از او شخصا عذرخواهی کنید و بعدا در خلوت و با آرامش کامل به فرزندتان یاد بدهید که درباره ظاهر افراد قضاوت نکند و آنها را مورد تمسخر قرار ندهد.
به او یاد بدهید که همه انسانها زیبا هستند و صحبت کردن درباره ظاهر دیگران کار درستی نیست. اگر کودک مفاهیم ابتدایی رفتار با دیگران و احترام را بیاموزد، رفته رفته بر شیوه رفتار خود در جمع کنترل بیشتر پیدا خواهد کرد. صحبت کردن کودکان در جمع بعد از اینکه به درستی آموزشهای لازم برای رعایت ادب را بدهید دیگر همراه با خجالت شما نخواهد بود.
پیش از کودک، رفتار و حرف زدن خود را کنترل کنید
یادتان باشد که مدیریت و کنترل حرف زدن کودکان در جمع، کار سادهای نیست و همیشه امکانپذیر هم نخواهد بود اما حرف زدن خودتان که دیگر کنترلی خارجی ندارد. کودکان به آنچه میگویید و انجام میدهید خیلی دقت میکنند و از رفتارهای شما دقیقا الگوهای رفتاری و کلامی میسازند. پس حواستان باشد که هر چه بگویید به خودآگاه و ناخودآگاه کودک منتقل میشود. وقتی در منزل همسایه بغلی را مسخره میکنید پس انتظار داشته باشید که کودکتان با دیدن او، شروع به گفتن جملاتی ناخوشایند کند. صحبت کردن کودکان در جمع را با ارائه الگوهایی درست از رفتار مودبانه مدیریت کنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼