ایسنا: عضو هیات علمی دانشگاه گیلان معتقد است آشنایی با اصول تمرین صحیح، نحوه درمان و استفاده از وسایل ایمنی، نقش مهمی در پیشگیری و درمان آسیب دیدگیهای ناشی از ورزش کودکان دارند.
دکتر حسن دانشمندی با اشاره به مستعد بودن کودکان در آسیب دیدگیهای ورزشی، اظهار کرد: پدیده رشد در کودکان و نوجوانان از اهمیت زیادی برخوردار است و از آنجا که سرعت رشد در سالهای اول زندگی و پیش از بلوغ بالاست و اندامهای بدن در حال رشد هستند، میزان آسیب دیدگی هم به مراتب بیشتر از دوران جوانی و بزرگسالی است. بدن کودکان منعطف بوده و در برابر فشار و ضربه بیشتر از کشش و پیچش آسیب پذیر است. در بیشتر اندامها چسبندگی عضله نزدیک به صفحه رشد است. صفحات رشد جایی هستند که سلولهای استخوانی را تولید میکنند و اگر به هر دلیلی تحت فشار قرار بگیرند، عاملی برای آسیب دیدگی اندامها در سنین کودکی خواهند بود.
وی به عواملی که باعث بروز آسیب دیدگی در کودکان میشوند، اشاره کرد و گفت: عوامل داخلی و خارجی متعددی باعث بروز آسیب دیدگی کودکان در ورزش میشوند. یکی از این عوامل، بیش تمرینی (Over use) است و هنگامی اتفاق می افتد که عضلات فرد بیش از حد در معرض استفاده قرار بگیرد و زیر بار فشار مضاعف باشد. علاوه بر این الگوی غلط تمرینی و اجرای نادرست تکنیکها هم آسیبهای جدی و جبران ناپذیری را در کودکان به وجود میآورند. رعایت نکردن موارد ایمنی و استفاده نکردن از لباسهای محافظت کننده (مثل دستکش و کلاه ) هم در بروز آسیب دیدگیها موثر است.
دانشمندی افزود: در بسیاری از موارد فشاری به برخی از سلولهای صفحات رشد وارد میشود که به تدریج باعث از دست رفتن کارایی و قابلیت این سلولها میشود. اگر این نیروها یک طرفه باشند- اگر چه استخوانها به رشد خود ادامه میدهند - باعث زاویه دار شدن مفاصل میشود. به عنوان مثال حرکتهایی پرتابی باعث کشیدگی قسمت داخلی آرنج میشود و به تدریج سلولهای این ناحیه کارایی خود را از دست میدهند و اندام دچار آسیب دیدگی میشود. انجام شنای پروانه یا نرمشهایی مثل کلاغ پر و پرشهای بلندی که به صورت ممتد و غیر اصولی انجام میشوند هم باعث انقباضات مکرر صفحات رشد شده و به ستون فقرات آسیب وارد میکنند.
این استاد دانشگاه همچنین به نقش نحوه صحیح درمان آسیب دیدگیها در بهبود سریع آنها اشاره و تصریح کرد: بیشتر کودکان بدن قوی و به سرعت در حال رشدی دارند و خیلی از اوقات که در اثر ضربه دچار خونریزی میشوند، اگر به درستی درمان نشوند، لخته خون ایجاد شده تبدیل به استخوان کوچکی میشود که در صورت شدت گرفتن عوارض ناشی از آن، فرد باید تحت عمل جراحی قرار بگیرد، بنابراین آشنایی با اصول درمانی صحیح مثل بیحرکت نگه داشتن، استفاده از یخ، ماساژ دادن و گرم کردن میتواند از بروز بسیاری از مشکلات و عوارض آسیب دیدگیها جلوگیری کند.
دانشمندی درباره راهکارهای پیشگیری از آسیب دیدگیهای کودکان هم گفت: آشنایی خانواده و مربیان ورزشی با اصول تمرین صحیح، در جلوگیری از آسیبهای ناشی از ورزش در کودکان موثر است. استفاده از وسایل ایمنی، کفش مخصوص، ورزش نکردن در محیطهای مرطوب و خیلی گرم (که موجب بیآبی و خستگی مفرط بدن میشود) و همچنین آگاهی از اصول درمانی پس از آسیب از عوامل موثری هستند که در پیشگیری و درمان آسیبهای کودکان نقش قابل توجهی دارند.
عضو هیات علمی دانشگاه گیلان در پایان خاطر نشان کرد: باید در وهله اول، برنامهریزیها و برنامههای تمرینی مبتنی بر پیشگیری از آسیبها باشد. خانوادهها با اطلاعاتی که از روند رشد کودکان و ویژگیهای بدنی آنها و همچنین در زمینه کمکهای اولیه پیدا میکنند، میتوانند به کودکان خود برای داشتن اوقات خوش هنگام ورزش کمک کنند و سلامت جسمی و روحی آنها را با پیشگیری از آسیبها و استفاده از فواید ورزش تضمین کنند.