خال سرطانی چیست و چرا خال سرطانی میشود؟
لازم است همه ما بدانیم که خال سرطانی چیست و چه تفاوتهایی با خال معمولی دارد تا در صورت تغییرات مشکوک به پزشک مراجعه کنیم.
لازم است همه ما بدانیم که خال سرطانی چیست و چه تفاوتهایی با خال معمولی دارد تا در صورت تغییرات مشکوک به پزشک مراجعه کنیم.
خال سرطانی چیست و چرا خال سرطانی می شود؟
خال سرطانی یا ملانوم، نتیجه آسیب به سلولهای پوست است. این تغییرات یا جهشها در ژنها میتواند منجر به رشد سریع و خارج از کنترل سلولها شود. ملانوما نوعی سرطان پوست است که زمانی رخ میدهد که سلولهای تولیدکننده رنگدانه به نام ملانوسیت جهش مییابند و شروع به تقسیم غیرقابل کنترل میکنند. ملانوسیتها رنگدانهای به نام ملانین تولید میکنند.
ملانین مسئول رنگ پوست است. پس از قرار گرفتن در معرض نور خورشید، ملانوسیتها تولید ملانین را افزایش میدهند تا از پوست در برابر اشعههای مضر ماوراء بنفش محافظت کنند. به همین دلیل است که برخی از افراد ممکن است پس از قرار گرفتن در معرض نور خورشید برنزه شوند.
بدن افرادی که پوست تیرهتری دارند به طور طبیعی ملانین بیشتری نسبت به افرادی که پوست روشنتری دارند تولید میکند و به همین دلیل افرادی با پوست تیرهتر، محافظت طبیعی بیشتری در برابر اشعه ماوراء بنفش دارند. با این حال، هنوز هم ممکن است دچار خالهای سرطانی شوند.
خالها دستهای از ملانوسیتها هستند و به همین دلیل تقسیم سریع ملانوسیتهای آسیبدیده میتواند منجر به ایجاد خالهای سرطانی شود.
قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور ماوراء بنفش، شایعترین علت خالهای سرطانی است. در برخی موارد نیز افراد جهشهای ژنی را از والدین خود به ارث میبرند که احتمال ابتلا به خالهای سرطانی را افزایش میدهد.
در ادامه متوجه میشوید چگونه خال سرطانی را از خال معمولی تشخیص دهیم؟
تفاوت خال سرطانی و معمولی، چگونه تشخیص بدهیم؟
تشخیص تفاوت خال سرطانی و معمولی به روشهای زیر است:
- عدم تقارن: دو نیمه خال با هم مطابقت ندارند.
- بینظمی خال: لبههای خال ناهموار هستند.
- رنگ: خال یا لکه، دارای سایههای رنگی متفاوت یا رنگی غیرعادی مانند آبی یا قرمز است.
- قطر: خال یا لکه، بزرگتر از ۶ میلیمتر است.
- تغییر: خال در اندازه، شکل، رنگ یا بافت دچار تغییر میشود و متفاوت از سایر خالها است. همه خالهای سرطانی ممکن است همه این ویژگیها را نداشته باشند. اگر متوجه هر نوع تغییر در خال روی پوست خود شدید، با پزشک متخصص پوست مشورت کنید.
تقارن
تقارن به یکنواختی شکل و ظاهر در دو طرف یک شیء اشاره دارد. خالها معمولا به شکل متقارن هستند، اما ملانومها ممکن است شکل نامتقارن داشته باشند، بنابراین دو نیمه خال با یکدیگر مطابقت ندارند.
بی نظمی خال
خالها معمولا یک مرز کاملا مشخص و یکنواخت دارند که خال را از پوست اطراف جدا میکند. مرز خال، معمولا صاف و منظم است. اما ملانومها ممکن است مرز نامنظم یا مرز ضعیفی داشته باشند که با پوست اطراف ترکیب میشود. مرز ملانوم ممکن است ناهموار، دارای بریدگی یا تار باشد.
رنگ
رنگ خال میتواند نشاندهنده ملانوما باشد. خالها معمولا رنگ یکنواخت دارند و قهوهای، سیاه یا همرنگ پوست هستند. ملانوم یا خال سرطانی ممکن است رنگ غیر طبیعی، یا تغییر رنگ غیرمعمول داشته باشد. آنها ممکن است چندین رنگ، یا سایههایی در یک خال مانند سیاه، قهوهای، قرمز، سفید یا آبی داشته باشند. رنگ ملانوما نیز ممکن است ناهموار به نظر برسد یا در طول زمان تغییر کند.
با این حال، برخی از خالهای بیضرر، مانند خال «اسپیتز» میتوانند بیش از یک رنگ داشته باشند.
اندازه
خالها معمولا کوچک هستند و اندازهشان بزرگتر از 6 میلیمتر نیست. بیشتر خالها دلیلی برای نگرانی ندارند مگر اینکه در طول زمان ظاهر یا اندازه آنها تغییر کند. ملانوما ممکن است بزرگتر از 6 میلیمتر قطر داشته باشد. هر خال یا لکه جدید با قطر بزرگتر از 6 میلیمتر یا بیشتر نیاز به بررسی دارد.
تغییر
خالها معمولا در طول زمان از نظر ظاهری یکسان میمانند و اندازه، شکل، رنگ یا بافت آنها تغییر نمیکند. برخی از خالها در دوران کودکی یا نوجوانی ایجاد و با افزایش سن، محو یا ناپدید میشوند. برخی از خالها به دلایل مختلف از جمله تغییرات هورمونی، قرار گرفتن در معرض نور خورشید و افزایش سن میتوانند در رنگ، شکل، اندازه و بافت تغییر کنند. خالها ممکن است با گذشت زمان تیرهتر، روشنتر یا حتی ناپدید شوند.
خال سرطانی ممکن است در طول زمان دچار تغییراتی در اندازه، شکل یا رنگ شود، یا علائم جدیدی مانند خونریزی، خارش یا پوسته پوسته شدن در آن به وجود بیاید.
خال های دیسپلاستیک
ممکن است خال دیسپلاستیک را به عنوان نشانه سرطان پوست اشتباه بگیرید. خال دیسپلاستیک نوعی خال خوشخیم است که با خالهای معمولی تفاوت دارد. اگر فردی دارای خالهای دیسپلاستیک زیادی باشد، احتمال بیشتری برای ابتلا به ملانوم دارد. با این حال، اکثر این خالها به سرطان تبدیل نمیشوند.
خال دیسپلاستیک ویژگیهای زیر را دارا است:
- بزرگ است
- ترکیبی از رنگها، از جمله صورتی، خرمایی، یا قهوهای دارد
- شکل آن بیضی یا گرد نیست
- لبه مشخصی ندارد
نحوه خود غربالگری خال های سرطانی
انجام منظم خود غربالگری سرطان پوست، گام مهمی برای تشخیص هر نوع تغییر در خال یا لکه روی پوست است. برای تشخیص خالهای سرطانی مراحل زیر را انجام بدهید:
- مقابل یک آینه تمام قد بایستید و پوستتان را از پوست سر، پشت و کف پا از نظر خال، لکه یا ضایعه جدید یا در حال تغییر، بررسی کنید.
- از یک آینه دستی برای بررسی مناطقی که به سختی قابل مشاهده هستند مانند پشت ران یا پشتتان استفاده کنید.
- به اندازه، شکل، رنگ، و بافت هر خال توجه کنید.
- اگر متوجه هر نوع خال یا لکه غیرعادی یا متغیر شدید، باید برای ارزیابی حرفهای با پزشک متخصص پوست مشورت کنید.
تست جوجه اردک زشت برای تشخیص خال های سرطانی
یکی از تکنیکهای مفید برای خود غربالگری پوست و تشخیص خال سرطانی، تست جوجه اردک زشت و شامل شناسایی خالهایی است که با سایر خالها یا نقاط بدن تفاوت دارند. اگر متوجه یک خال شدید که به طور قابل توجهی با سایر خالها متفاوت است، یک علامت هشداردهنده خال سرطانی، یا سرطان پوست است.
خلاصه
در این مقاله متوجه شدید که خال سرطانی چیست. سرطان پوست، یا خال سرطانی، عارضهای است که ممکن است به دلیل ظاهر مشابه با خال معمولی اشتباه گرفته شود. بنابراین مهم است که برخی از تفاوتهای کلیدی بین خال سرطانی و خال معمولی را بدانید که شامل تغییر اندازه، شکل و رنگ است.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼