چیزوارگی چیست؟ چرا خریدهای هیجانی میکنیم؟!

خیلی وقتها افراد وقتی تصمیم به خرید یک کالا میگیرند، به این فکر نمیکنند که هزینهای که می کنند بابت چیست؛ بنابراین رفتارهای هیجانی دارند و این رفتارها آگاهانه نیست.
محمدرضا ایمانی، روانشناس در پاسخ به این پرسش که «چرا تبلیغات کالاهای مختلف باعث شده مردم به سمت تجمل بروند و تاثیرات روانشناسی این موضوع چیست؟» گفت: مهمترین جنبه روانی این است که در شما ایجاد نیاز می کنند؛ نیازهایی که شاید شما نداشته باشید.تولیدات مختلف به حجم وسیع تبلیغ می کنند و می گویند کالای قسطی داریم و با توجه به وضعیت نامناسب مالی مردم، کالاها را به صورت قسطی می فروشند.
این روانشناس متذکر شد: بحث، ایجاد نیاز در مشتری برای فروش محصولاتشان است. حال در مشتری چیزی که اتفاق می افتد دو مسئله است؛ یکی نیازهای اساسی و بنیادی و بعد نیازهای ثانویه است.
ایمانی تصریح کرد: نیازهای اساسی شامل مواد خوراکی، بهداشت و سلامت ماست؛اما تحت تاثیر تبلیغات مسئله و نیازهای ثانویه شکل می گیرد که افراد دوست دارند در فضایی، سبک زندگی و امکاناتشان بهتر و کاملتر باشد.
وی با اشاره به مصادیق مختلف نیازهای مردم، افزود: افراد دوست دارند ماشین بهتری داشته باشند، خانه و اسباب و اثاثیه شان عوض شود و این اتفاق در هر جامعه ای می افتد و مخصوص ایران نیست، بلکه در بسیاری کشورها اتفاق می افتد.
این روانشناس با بیان اینکه تبلیغات رسالتش مشخص است؛ یعنی ایجاد نیاز در مشتری و پاسخ دادن به این نیاز است،یادآور شد:این موضوع بر خود فرد یا اعضای خانواده تاثیر میگذارد.
ایمانی ابراز کرد: نکته دیگر که باید به آن توجه کنیم این است که در جامعه جهانی افراد دوست دارند زندگی مرفه تر و بی دغدغه تری داشته باشند، اما در جامعهشناسی اصطلاحی به نام «چیزوارگی» داریم؛ یعنی خیلی جیزهایی داریم که وقت و انرژی مان را باید صرف کنیم تا آنها را نگه داریم اما خیلی از آنها استفاده نمی کنیم.
وی اضافه کرد: از بسیاری افراد وقتی بپرسیم که چرا این کالا را خریدی؟ پاسخی ندارند بدهند؛ در حالی که باید دقت کنیم و بررسی شود آیا این کالا جزو نیاز اصلی من هست و می تواند تامین کننده منافع ما باشد و قرار است با آن چه کار کنم.
این روانشناس افزود: خیلی وقتها افراد وقتی تصمیم می گیرند به خرید یک کالا، به این فکر نمی کنند که هزینه ای که می کنند بابت چیست؛ بنابراین رفتارهای هیجانی دارند و این رفتارها آگاهانه نیست .
منبع: فارس