مراقبت دوران بارداری، تقویت سیستم ایمنی مادر
اگر سیستم ایمنی مادر باردار ضعیف باشد، علائم بیشتری از بیماری صبحگاهی دوران بارداری را احساس خواهد کرد.
مراقبت از سیستم ایمنی بدن برای مقابله با ویروس ها و جلوگیری از بروز هر گونه بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است. این مهم، به ویژه برای خانم های باردار که بیش از پیش مستعد ابتلا به بیماری و عفونت هستند، اهمیتی دو چندان داشته و لذا نیاز به مراقبتهای شدید از جانب آنها دارد. مادر باردار باید با تقویت سیستم ایمنی بدن، خود و فرزندش را از ورود میکروبها، سموم، عفونتها و بیماری های احتمالی مصون نگه دارد
با توجه به این که سیستم ایمنی یکی از مهمترین سیستمهای بدنی شماست و بدون آن عملکرد بدن و سلامت عمومی شما و فرزندتان به خطر میافتد، رعایت برخی نکات برای تقویت این سیستم اساسی لازم و ضروری است.
سیستم ایمنی ضعیف چه تاثیری بر روی مادر باردار و جنین خواهد داشت؟
اگر سیستم ایمنی مادر باردار ضعیف باشد، علائم بیشتری از بیماری صبحگاهی دوران بارداری را احساس خواهد کرد. در نهایت، سیستم ایمنی قوی مادر به معنای جنین سالم است. بنابراین اگر رشد کودک شما تا حدودی مشخص نیست و یا آهسته و مبهم است، بهتر است از سیستم ایمنی بدن خود شروع کنید.
در دوران بارداری هر اتفاقی برای مادر باردار بیفتد، سلامت کودک را نیز به خطر خواهد انداخت. لذا اگر سیستم ایمنی بدن مادر باردار ضعیف باشد، عفونتها، سموم، میکروبها و ویروسها آسانتر وارد بدن شده و میتواند جنین را نیز تحت تاثیر قرار دهد. ممکن است برخی از خانمهای باردار در دوران بارداری خود خستگی طولانی مدتی را تجربه کنند که تا حدی طبیعی است.
اما در صورتی که مصونیت سیستم ایمنی بدن این افراد پایین باشد، سطح خستگی افزایش یافته و کسالت بیشتری خواهند داشت. علاوه بر این، برخی خانمهای باردار در دوران بارداری (به ویژه در ۳ ماه اول) از بیماری شایع و متداولی به نام بیماری صبحگاهی رنج میبرند که علائمی از جمله تهوع را به همراه دارد و به مرور زمان در طول روز برطرف میشود.
نکات ضروری برای تقویت سیستم ایمنی بدن هنگام بارداری
رژیم غذایی مغذی
اولین و مهمترین نکته برای تقویت سیستم ایمنی بدن مادر باردار و سلامت جنین، تغذیهی سالم است. بارداری میتواند میل شما را نسبت به برخی غذاها کم و در عوض اشتهایتان را نسبت به برخی غذاهای عجیب و غریب زیاد کند. در دوران بارداری از افراط و تفریط دوری کنید و در نظر داشته باشید که شما دو نفر را تغذیه میکنید. جنین برای تغذیه به غذایی سالم و مقوی نیاز دارد. مطمئن شوید که غذایی که مصرف میکنید میزان کافی پروتئین، کربوهیدرات، چربی و انواع ویتامین را داشته و کلیهی مواد مورد نیاز برای رشد جنین را شامل میشود.
روی یکی دیگر از عناصری است که در این دوران به آن نیاز دارید. در مورد میزان مصرف روی با پزشک مشورت کنید.
یک حبه سیر خام آن قدر قدرتمند است که میتواند با ۵ میلیگرم کلسیم و ۱۲ میلیگرم پتاسیم از بدن در برابر باکتریها و عفونتها محافظت کند. هر روز یک حبه سیر را به برنامه غذایی خود اضافه کنید و با آن به جنگ سرماخوردگی بروید.
مصرف سبزیجات
برای دریافت ویتامین C مورد نیاز بدن خود میتوانید از خوراکیهای طبیعی مانند توت فرنگی، آب پرتقال و لیمو ترش استفاده کنید و این ویتامین ضروری را به صورت روزانه دریافت کنید.
در دوران بارداری از اهمیت بسیاری برخوردار است. میتوان عصارهی بسیاری از سبزیجات را گرفت و با ترکیبات شیرین کنندهی طبیعی مصرف کرد. سبزیجات منبع غنی فیبر، ویتامینها و مواد معدنی ضروری بدن میباشند و میتوانند سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کنند.
پروبیوتیک ها
به طور منظم مصرف کنید: این مواد به طور طبیعی در برخی خوراکیها مانند ماست یافت میشوند. شما میتوانید با مشورت و تجویز پزشک، از مکملهای آن نیز استفاده کنید. پروبیوتیکها به افزایش سیستم ایمنی بدن شما و کودکتان کمک میکند و حتی میتواند در طولانی مدت نیز از کودک شما در برابر برخی بیماریها مانند آسم و آلرژی محافظت کند.
مصرف آب
میزان مصرف آب در دوران بارداری میتواند سلامت شما و فرزندتان را تضمین کند. در این دوران بدن خود را هیدراته نگه دارید و مطمئن شوید که به مقدار کافی آب به بدن خود میرسانید. مصرف روزانه ۸ تا ۱۲ لیوان آب برای خانمهای باردار ضروری و لازم است.
از نوشیدنی های مفید غافل نشوید
مصرف نوشیدنیهای سالم و مقوی به ویژه در فصل تابستان که نیاز بدن به مایعات بیشتر است، بسیار مهم و ضروری است. اگرچه نوشیدنیهای مفید بسیاری از جمله آب میوههای سالم و طبیعی برای زنان باردار وجود دارد اما چند نمونه دیگر از مفیدترین آنها را به شما معرفی خواهیم کرد:
شیر نارگیل
به شکل معجزه آسایی در طراوت و سلامتی بدن مادرهای باردار موثر است. مواد معدنی موجود در آب نارگیل از جمله سدیم، پتاسیم و کلسیم، رشد جنین شما را تنظیم میکند. عصاره نارگیل سرشار از ویتامین B میباشد که برای سلامتی مفید است. این ماده از سوزش سر معده، اسیدیته و یبوست که بسیاری از خانمها در دوران بارداری از آنها رنج میبرند، جلوگیری میکند.
شیر
از منابع اصلی کلسیم در دوران بارداری است. مصرف منظم شیر (و فرآورده های حاصل از آن) کلسیم مورد نیاز برای رشد استخوان ها و دندان های کودک را تامین میکند. برخی از خانم های باردار در طول دوران بارداری از بو و طعم شیر دل زده خواهند بود که میتوان با افزودن طعم دهندههای طبیعی و ترکیب آن با مواد دیگر این مشکل را برطرف کرد.
چای و نوشیدنی های گیاهی
در دوران بارداری به عنوان یک تسکیندهندهی طبیعی عمل کرده و میتوانند شما را از تمام استرسهای دوران بارداری دور کنند. در طب سنتی نیز مصرف چایهای گیاهی مانند نعناع، بابونه و لیمو بسیار توصیه میشود.
آب لیمو ترش
به عنوان نوشیدنی طبیعی انرژیزا به همراه یک قاشق عسل بهترین نوشیدنی است که خانمهای باردار میتوانند هنگام صبح بنوشند. ویتامین C موجود در آب لیمو ترش به هضم غذا در دوران بارداری کمک کرده و بهترین ماده برای تقویت سیستم ایمنی بدن و محافظت از آن در مقابل بیماریهاست. این مادهی مفید میتواند به رفع تهوع، بیماری صبحگاهی و نفخ شکم خانمهای باردار کمک کند و در عین حال به بدن انرژی بدهد.
در کنار مصرف این نوشیدنیهای مفید باید از نوشیدن برخی موارد نیز خودداری کرد؛ از جمله، مصرف نوشیدنیهای الکلی، مصرف بیش از اندازهی نوشیدنیهای کافئیندار و آب میوههای مانده که نه تنها بر سلامت مادر تاثیر میگذارند، بلکه از طریق جفت وارد بدن جنین شده و به آن آسیب میرسانند.
اگرچه مواد غذایی و نوشیدنیهای مصرفی در دوران بارداری از مهمترین نکاتی است که باید به آنها توجه کرد، اما علاوه بر خوراک، برای مراقبت از سلامتی و حفاظت از سیستم ایمنی بدن در دوران بارداری رعایت موارد دیگری نیز ضروری است.
خواب کافی
از میزان خواب خود اطمینان حاصل کنید. اگر قصد تقویت و حفاظت از سیستم ایمنی بدن خود را دارید لازم است در دوران بارداری خوب استراحت کنید. در این دوران بدن شما از نظر جسمی، عاطفی و فیزیولوژیکی نیاز به مراقبت ویژه دارد. پس به آن استراحت دهید و خواب کافی داشته باشید. ساعت خواب خود را تنظیم کنید؛ سعی کنید هر شب و صبح در ساعت مشخصی بخوابید و بیدار شوید و با این کار به تنظیم الگوی خواب خود کمک کنید. برای خوابی راحت میتوانید قبل از ورود به تخت خواب دوش بگیرید تا آرامش قبل خود را به دست آورید.
محیط
حتما در دوران بارداری در محیط مثبت و شاد و به دور از استرس و تنش به سر ببرید. شاید کمی عجیب به نظر برسد اما خندیدن از سادهترین و در عین حال مهمترین فاکتورهایی است که میتواند به قوی شدن سیستم ایمنی بدن شما کمک کند. غرق شدن در محیط منفی میتواند به شدت بر سلامت شما تاثیر بگذارد.
دمای بدن
در مقابل گرما و سرما از بدن خود محافظت کنید و بدن خود را به ویژه در فصل سرد زمستان گرم و معتدل نگه دارید. در روزهای بارانی خیس نشوید و از نور بیش از حد خورشید نیز دوری کنید.
ورزش
بدن همهی افراد:حتی خانمهای باردار به ورزش نیاز دارد.
تمرینهای پیدرپی به شکل چشمگیری در سلامت بدن شما و فرزندتان موثر خواهد بود.
به طور منظم ورزش کنید. پزشکان معتقدند ورزش به شیوههای مختلف به سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
با ورزش کردن میتوانید به سادگی استرس خود را تسکین دهید و از بروز احتمالی بیماری جلوگیری کنید.
آنتی بادیها و گلبولهای سفید خون: هنگام ورزش سریع تر وارد جریان خون میشوند و به تشخیص زودتر بیماری احتمالی کمک میکنند، ورزش منظم همچنین به تنظیم جریان خون و تعادل هورمونی بدن شما کمک خواهد کرد. ورزش را تا زمانی که دکتر به شما اجازه داده، ادامه دهید و سعی کنید روزانه حدود ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی (خصوصا پیادهروی) داشته باشید.
واکسن
از نظر واکسیناسیون به روز باشید. زیر نظر پزشک متخصص از به روز بودن بدنتان در مقابل واکسنهای ضروری و مورد نیازتان اطمینان حاصل نمایید. حتما واکسن آنفولانزا را در فصل مشخص و واکسن کزاز را در دوران بارداری دریافت کنید تا این ایمنی به بدن جنین نیز منتقل شود.
بهداشت
رعایت نکات بهداشتی یکی از مهمترین اصول جهت محافظت از بدن است. حتما دستهای خود را مرتب بشویید و از تماس با افراد بیمار خودداری کنید. امکان دارد بیماری در دوران بارداری روی کودک اثر نگذارد اما میتواند منجر به عوارض و مشکلاتی از جمله زایمان زودرس گردد.
به بدن خود گوش دهید
تشخیص به موقع این که بدن شما به چه چیز نیاز دارد، نقش اساسی در حفظ تعادل و سلامتی بدن شما دارد. از کارهایی که شما را کند میکند یا در شما ضعف ایجاد میکند و همچنین از احساسهای ناخوشایند دوری کنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼