درمان فوری آبسه دندان، راههای پزشکی و خانگی!
آبسه دندان به وضعیتی میگویند که در آن ریشه یا اطراف دندان شما عفونی شده باشد و یک پاکت چرکی ایجاد کند. روی این مقاله کلیک کنید تا با درمان فوری آبسه دندان آشنا شوید.
درمان فوری آبسه دندان به هدف پاکسازی عفونت، نجات دندان و جلوگیری از عوارضی مانند از دست دادن دندان انجام میشود. گزینههای مختلفی برای درمان آبسه دندان وجود دارد که مهمترین آنها برش و تخلیه آبسه و کانال ریشه هستند.
در این مقاله میخوانید:
- آبسه دندان چیست؟
- انواع آبسه دندان
- علائم آبسه دندان
- علل آبسه دندان
- تشخیص آبسه دندان
- درمان فوری آبسه دندان
- درمان خانگی آبسه دندان
آبسه دندان چیست؟
آبسه دندان یا آبسه دهان یک عفونت باکتریایی موضعی است که در باعث میشود چرک در دندان، لثه یا استخوان فک تجمع یابد. این عفونت میتواند بافتهای اطراف را تحت تاثیر قرار دهد و باعث درد شدید شود. به همین دلیل، کسانی که آبسه دندان دارند، باید به دنبال درمان مناسب باشند تا علائم خود را در عرض چند روز بهبود ببخشند. این نوع آبسه در صورت عدم درمان، میتواند به بستری شدن در بیمارستان یا حتی به خطر افتادن جان افراد منجر شود.
بیشتر بخوانید: عفونت دندان در بارداری، تاثیر آن بر جنین
انواع آبسه دندان
قبل از اینکه به درمان فوری آبسه دندان بپردازیم، باید با انواع آبسه آشنا شویم. انواع آبسه دندان عبارتند از:
- آبسه پری آپیکال: این نوع آبسه در نوک ریشه دندان ایجاد میشود و ناشی از آسیب یا حفره دندانی است که روی قسمت بالایی دندان را تحت تاثیر قرار میدهد.
- آبسه پریودنتال: آبسه پریودنتال بر استخوانها و بافتهایی که از دندانها حمایت میکنند تأثیر میگذارد و به طور کلی ناشی از پریودنتیت است. این یک نوع شدید بیماری لثه محسوب میشود که ممکن است به از دست دادن دندان ختم شود.
- آبسه لثه: این نوع آبسه در لثه ایجاد میشود، اما به طور کلی دندانها را تحت تاثیر قرار نمیدهد. آبسه لثه میتواند دردناک باشد و عوارض شدیدی از جمله گسترس عفونت به سایر قسمتهای صورت و بدن را ایجاد کند.
بیشتر بخوانید: عفونت بعد از لیفت لثه
علائم آبسه دندان
علامت اصلی آبسه دندان، نوعی تیر کشیدن یا درد ضربان دار در نزدیکی دندان آسیب دیده در لثه است. این درد به طور ناگهانی ظاهر میشود و با گذشت زمان افزایش مییابد. برای درمان آبسه دندان باید از علائم خود آگاه باشید. علائم آبسه دندان عبارتند از:
- درد مداوم
- انتشار درد به فک، گوش و گردن
- درد در هنگام گاز گرفتن و جویدن
- ورم و قرمزی یا تغییر رنگ در صورت
- طعم تلخ در دهان
- بوی بد دهان
- حساسیت به سرما یا گرما
- تورم لثه روی دندان آسیب دیده
- تورم غدد گردن
- تب
- بدحالی
بیشتر بخوانید: درد لثه زیر دندان مصنوعی
علل آبسه دندان
اگر به طور منظم مسواک نزنید، باکتریها در داخل و اطراف لثهها و دندانهای شما تجمع مییابند و منجر به آبسه میشوند. سایر عوامل احتمالی یا علل آبسه دندان عبارتند از:
- آسیب دندانی: شکستگی دندان در اثر جراحت یا ترک عمیق دندان به باکتریها اجازه میدهد تا به قسمتهای عمیقتر لثه و دندان شما نفوذ کنند.
- مصرف غذاهای شیرین و بسیار فرآوری شده: این غذاها اغلب منجر به ایجاد پلاک دندانی میشوند و اگر به درستی مسواک نزنید و نخ دندان نکشید، خود را در خطر بیماری لثه و پوسیدگی دندان قرار میدهید که در نهایت ممکن است منجر به یک آبسه دندانی شوند.
- اقدامات دندانپزشکی: گاهی اوقات بعضی از اقدامات دندانپزشکی نیز میتوانند منجر به یک پاکت پریودنتال شوند. به عنوان مثال، سوراخ شدن دندان توسط بعضی از ابزارهای دندانپزشکی میتواند شما را در خطر ابتلا به آبسه دندانی قرار دهد.
بیشتر بخوانید: میزان درد دندان کودک بعد از عصب کشی
تشخیص آبسه دندان
درمان فوری آبسه دندان بدون تشخیص به موقع این عفونت ممکن نیست. پس اگر علائم آبسه لثه یا دندان را تجربه کردید، در اسرع وقت از دندانپزشک خود نوبت بگیرید. دندانپزشک شما میتواند لثههایتان را از نظر علائم عفونت از جمله تورم، حساسیت و قرمزی معاینه کند. همچنین ممکن است برای بررسی عفونت پالپ، بیماری پریودنتال یا تحلیل استخوان مرتبط با عفونت، از شما بخواهد که یک رادیوگرافی دندان انجام دهید.
شاید لازم باشد که یک آزمایش حیاتی پالپ نیز انجام دهید تا دندانپزشک شما بتواند استحکام و سلامت کلی بافت پالپ را بررسی کند و دنبال یک گزینه درمانی مناسب بگردد. این آزمایش هم برای افراد با یا بدون دندان درد و هم برای کسانی که به سرما یا گرما در نواحی خاصی از دهان خود حساس هستند توصیه میشود.
بیشتر بخوانید: دندانپزشکی اقساطی در تهران، آیا ممکن است؟
درمان فوری آبسه دندان
هدف از درمان آبسه دندان پاکسازی عفونت و جلوگیری از عوارضی مانند از دست دادن دندان است. درمانهای پزشکی احتمالی عبارتند از:
- برش و تخلیه آبسه: اگر آبسه به موقع درمان شود و پیشرفت نکرده باشد، عمل برش و تخلیه توصیه میشود. در این روش، دندانپزشک ناحیه آسیب دیده را تمیز کرده و سپس یک برش کوچک برای تخلیه چرک ایجاد میکند. در نهایت، داروهای آنتی بیوتیک نیز برای تکمیل درمان شما تجویز میشوند.
- کانال ریشه: اگر باکتری به پالپ و ریشه دندان گسترش یابد، ممکن است نیاز به کانال ریشه باشد. کانال ریشه ممکن است آبسه پری آپیکال در ریشه دندان را نیز درمان کند.
- کشیدن دندان آسیب دیده: اگر دندانپزشک به هیچ روشی نتواند دندان آسیب دیده شما را حفظ کند، ممکن است لازم باشد که آن را بکشید.
- مصرف آنتی بیوتیک برای کنترل عفونت: آنتی بیوتیکها معمولاً پس از درمانهای گفته شده تجویز میشوند و برای اطمینان از پاک شدن کامل عفونت، باید آنها را تا پایان دوره درمانی خود مصرف کنید.
بیشتر بخوانید: جراحی لثه چیست؟ قیمت و هزینه جراحی لثه در سال ۱۴۰۳ و ۱۴۰۲
درمان خانگی آبسه دندان
آبسه دندان نیاز به درمان پزشکی دارد، اما برخی از درمانهای خانگی نیز میتوانند درد و ناراحتی شما را تسکین دهند. درمان خانگی آبسه دندان عبارت است از:
- شستشو با آب نمک: شستشوی دهان با آب نمک میتواند باعث تسکین موقت درد و حتی بهبودی شود. یک قاشق چایخوری نمک را با یک لیوان آب ولرم مخلوط کنید و دهان خود را با آن بشویید. باید محلول را حداقل 30 ثانیه در دهان خود بچرخانید و سپس آن را تف کنید.
- استفاده از کمپرس سرد: کمپرس سرد میتواند به کاهش درد و تورم کمک کند. تکههای یخ را در یک حوله خشک بپیچید و کمپرس را روی پوست خود نزدیک ناحیه آسیب دیده نگه دارید. این روند را به فواصل 15 دقیقهای چند بار در روز تکرار کنید.
- تمیز نگه داشتن دهان: حداقل دو بار در روز مسواک بزنید و یک بار در روز از نخ دندان استفاده کنید و استفاده از یک دهانشویه ضد میکروبی را نیز برای جلوگیری از گسترش عفونت در نظر بگیرید.
- اجتناب از سیگار و الکل: تا زمانی که به دندانپزشک مراجعه نکردهاید، بهتر است از کشیدن سیگار یا نوشیدن الکل خودداری کنید. این کار به شما کمک میکند که جلوی پوسیدگی و عفونت بیشتر را بگیرید.
بیشتر بخوانید: هزینه دندانپزشکی کودکان در سال ۱۴۰۳
کلام آخر
درمان فوری آبسه دندان با تشخیص به موقع آن امکان پذیر است و بسته به شدت عفونت میتواند برای هر کسی متفاوت باشد. با این حال، روشهای معمول درمان، تخلیه آبسه، مصرف آنتی بیوتیک و کانال ریشه را شامل میشوند.
برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با متخصصان دندانپزشکی، به کلینیک نی نی بان سر بزنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼