قرص آزمایشی کاهش وزن شرکت الی لیلی با نام «اورفورگلیپرون» (Orforglipron) اگر مراحل نهایی تایید را پشت سر بگذارد، ممکن است چشمانداز درمان چاقی، و شاید حتی سلامت عمومی، را متحول کند.
به گزارش مجله تایم، هفته گذشته، در یک جلسه مهم در مقر اصلی این شرکت داروسازی در آمریکا نتایج مطالعهای حیاتی بررسی شد. دادهها دقیقا همانطور بود که امید میرفت: اورفورگلیپرون اثربخش بود و هیچگونه عارضه کبدی ایجاد نکرد، برخلاف داروی شرکت فایزر که چند روز پیش به این دلیل کنار گذاشته شده بود.
اورفورگلیپرون دارویی خوراکی است که مسیر هورمون پپتید شبهگلوکاگونـ۱ (GLP-1) را هدف قرار میدهد، مسیری که پیشتر در داروهای تزریقی پرطرفداری مانند مونجارو، اوزمپیک، و ویگووی برای کنترل دیابت و کاهش وزن استفاده شده است.
با وجود اینکه مونجارو دو هورمون مرتبط با وزن را هدف قرار میدهد و اورفورگلیپرون فقط یکی را، نتایج مصرف هر دو دارو بسیار نزدیک بود. این دارو در بیماران مبتلا به دیابت باعث کاهش سطح قند خون (A1C) و کاهش وزن شد.
اورفورگلیپرون هنوز به تایید سازمان غذا و داروی آمریکا نرسیده، اما چشمانداز این دارو بسیار امیدوارکننده است. در صورت تایید، این دارو نخستین قرص خوراکی هورمون پپتید شبهگلوکاگونـ۱ خواهد بود که بهطور خاص برای کاهش وزن عرضه میشود.
شرکت نوو نوردیسک نیز یک داروی خوراکی هورمون پپتید شبهگلوکاگونـ۱ تولید میکند، اما فقط برای درمان دیابت تایید شده است. همچنین، دوز آن دارو پایینتر از اورفورگلیپرون است و کاهش وزنی که ایجاد میکند بهطور میانگین ۵۰ درصد کمتر از اورفورگلیپرون است. اورفورگلیپرون هیچ محدودیتی برای مصرف غذا یا نوشیدنی ندارد، در حالی که داروی شرکت نوو نوردیسک را باید ۳۰ دقیقه پیش از غذا یا نوشیدنی مصرف کرد و غذاهای چرب، تند و شیرین را محدود کرد.
شرکت الی لیلی این دارو را در سال ۲۰۱۸ از شرکت دارویی ژاپنی «چوگای» خریداری کرد، دارویی که ساختار شیمیایی پیچیدهای داشت و تولید آن نیازمند ۳۰ مرحله بود، تقریبا دو برابر داروهای رایج. تیم توسعه محصول شرکت الی لیلی فرایند تولید را با استفاده از فناوریهای پاکتر و سریعتر بازطراحی کرد. نمونه آزمایشگاهی فرایند جدید به قدری موفق بود که دستور تولید انبوه بلافاصه صادر شد.
اورفورگلیپرون فقط به درمان دیابت و چاقی محدود نیست. پژوهشگران آن را برای درمان فشار خون بالا و حفظ کاهش وزن پس از درمان اولیه تزریقی نیز آزمایش میکنند. همچنین، شواهد اولیه حاکی از آن است که داروهای هورمون پپتید شبهگلوکاگونـ۱ ممکن است خطر بیماریهای قلبی، آپنه خواب، اعتیاد و حتی آلزایمر را کاهش دهند.
از منظر مالی، فرصتهای این بازار قابل توجهاند. تحلیلگران پیشبینی میکنند بازار داروهای تزریقی ضدچاقی تا سال ۲۰۳۰ به رقم ۱۰۰ میلیارد دلار برسد. اگر اورفورگلیپرون وارد این بازار شود، نهتنها این بازار را گسترش میدهد، بلکه در بسیاری از مناطقــ بهویژه جاهایی که داروهای تزریقی در دسترس نیستندــ بازار را تسخیر خواهد کرد.
شرکت الی لیلی در تدارک عرضه جهانی اورفورگلیپرون، از سال ۲۰۲۰ حدود ۵۰ میلیارد دلار روی احداث تاسیسات جدید تولید در آمریکا سرمایهگذاری کرده است، از جمله در ایالتهای کارولینای شمالی، ویسکانسین و ایندیاناپلیس.
تاسیسات ایندیاناپلیس کارخانهای برای تولید دارو را شامل میشود که در سال ۲۰۲۶ آغاز به کار خواهد کرد و همچنین یک کارخانه تولید مواد اولیه داروهای مصنوعی یا سنتزی که بزرگترین سرمایهگذاری در این زمینه در تاریخ آمریکا خواهد بود. این شرکت قرار است در سال جاری سه کارخانه دیگر را نیز معرفی کند.
دیوید ریکس، مدیرعامل الی لیلی، میگوید: «نکته کلیدی این است که تمرکز پژوهش ما نه بر بازار امروز، بلکه بر مشکل امروز باشد.»