یک مشاور روانشناس خوب چه ویژگی هایی دارد؟
مشاوری که ویژگیهای ضروری برای داشتن یک جلسه درمان حرفهای را نداشته باشد، میتواند به شما آسیبهای بیشتری وارد کند و به حل مشکلاتی که دارید هم کمکی نمیکند. سواد آکادمیک و دورههایی که این فرد گذرانده نمیتواند به او ویژگیهایی مطلوب را بدهد. به همین خاطر در این مطلب تصمیم گرفتیم به این سؤال جواب بدهیم که واقعاً یک مشاور روانشناس خوب چه ویژگیهایی دارد؟
مشاوری که ویژگیهای ضروری برای داشتن یک جلسه درمان حرفهای را نداشته باشد، میتواند به شما آسیبهای بیشتری وارد کند و به حل مشکلاتی که دارید هم کمکی نمیکند. سواد آکادمیک و دورههایی که این فرد گذرانده نمیتواند به او ویژگیهایی مطلوب را بدهد. به همین خاطر در این مطلب تصمیم گرفتیم به این سؤال جواب بدهیم که واقعاً یک مشاور روانشناس خوب چه ویژگیهایی دارد؟
ویژگیهای ضروری برای روانشناس حرفهای
برخی از ویژگیها وجود دارند که همه روانشناسهای مشاور باید داشته باشند و شما آنها را در جلسات درمان مشاهده میکنید. کسانی که نمیتوانند چنین استانداردهایی را رعایت کنند، در اصل با افراد عادی که با آنها حرف میزنید و درد دل میکنید، تفاوتی ندارند و نمیتوانند مشکلات شما را تشخیص بدهند.
کنترل عاطفی مشاور روانشناس
یکی از مهمترین مهارتهای یک روانشناس خوب، کنترل عواطف است که نقش بسزایی در تعادل روانی او دارد. این ویژگی به او کمک میکند که احساساتش را مستقل از وضعیت بیمار مدیریت کند و تحت تأثیر قرار نگیرد. البته کنترل عاطفی به این معنا نیست که رویدادها هرگز در او اثر نمیگذارند؛ زیرا او هم انسانی با عواطف و گذشته است.
اما این توانایی باعث میشود که احساساتش را در مواجهه با بیماران متعادل کرده و از بروز واکنشهای شدید مانند عصبانیت یا اندوه ناگهانی پرهیز کند. این مهارت اعتماد بیمار را جلب کرده و روانشناس را به فردی قابل اطمینان و ثابتقدم تبدیل میکند.
همدلی عمیق
روانشناسی که در همکده به شما مشاور میدهد، باید نهتنها حس همدردی داشته باشد؛ بلکه بتواند خود را در موقعیت بیمار تصور، احساساتش را درک و از زاویه دید او به مسائل نگاه کند. این سطح از همدلی به روانشناس اجازه میدهد تا عمق مشکلات بیمار را به خوبی بفهمد. حتی تحقیقات نشان دادهاند مغز افرادی که همدلانه با دیگران همدردی میکنند، واکنشهایی مشابه با تجربه مستقیم آن مشکل نشان میدهد.
این شبیه به زمانی است که درگیر داستان کتابی میشویم و ناامیدی یا درد شخصیتها را احساس میکنیم. اگر روانشناس این همدلی را نداشته باشد، ممکن است مشکلات بیمار را کوچک بشمارد و به روشهایی نادرست برای درمان روی بیاورد.
پذیرش و ذهن باز
بسیاری از بیماران موضوعاتی را با روانشناس در میان میگذارند که ممکن است با باورها و ارزشهای او تفاوت زیادی داشته باشد. در این مواقع روانشناس نیازمند ذهنی باز و پذیراست تا به درستی بفهمد که چرا بیمار به شکلی خاص رفتار میکند و بتواند این رفتار را بپذیرد.
اگر روانشناس نتواند با این ذهنیت باز به بیمار گوش دهد، ممکن است رفتارهای ناخودآگاه طردکنندهای از خود نشان دهد که باعث میشود بیمار احساس راحتی نکند و احتمالاً درمان را رها کند.
ویژگیهای ضروری برای روانشناس مؤثر
ویژگیهایی که در قسمت قبل توضیح دادیم، جزو خصوصیات ضروری هستند و همه روانشناسها باید دارای آن باشند تا بتوانند مشاورههای موفقی را در اتاق درمان بگذرانند. در زیر نیز برخی دیگر از خصوصیات را بررسی میکنیم که روانشناسان حرفهای آنها را دارند و با همین روند میتوانند شما را از تاریکیهای چسبناک و خفهکنندهای که روی زندگیتان سایه انداختهاند، بیرون بکشند!
دروننگری
یکی از ویژگیهایی که شاید کمتر به آن پرداخته شود؛ اما در عین حال بسیار مهم است، توانایی دروننگری است. این مهارت به روانشناس کمک میکند که با بررسی و تعادل در احساسات خود انگیزهها و خواستههایش را بهتر درک کند و به دنیای درونی روان نزدیکتر شود. دروننگری و لحظاتی که روانشناس با خود خلوت میکند پایهگذار رشد فردی او و همچنین کلیدی برای شناخت عملکرد ذهن است.
صبر و حوصله
شاید بقیه اطرافیانتان هم میتوانستند مثل یک روانشناس باشند؛ البته اگر صبور میبودند! رواندرمانی معمولاً روندی زمانبر و پرپیچ وخم است که در آن گاهی عقبنشینیهایی هم رخ میدهد. برخلاف تصور برخی، این عقبگردها میتواند روی روانشناس هم اثر بگذارد و باعث شود او در مورد روش یا حتی تواناییهای خود دچار تردید شود. از آنجا که روبرو شدن با رفتارهایی که ممکن است بر هر کسی تأثیر بگذارد، آسان نیست، صبر و حوصله از جمله مهارتهای اساسی است که هر روانشناس باید داشته باشد.
صداقت و اعتماد
یک روانشناس باید بتواند فضایی فراهم کند که بیمار بدون واهمه مشکلات خود را مطرح کند. این حس اعتماد از جزئیات کوچکی مثل حرکات بدن و چیدمان محیط شروع میشود؛ اما پایه اصلی آن در اصول و ارزشهای روانشناس قرار دارد. وقتی بیمار احساس کند که روانشناس شناخت دقیقی از خود و اهدافش دارد و رفتار و گفتارش هماهنگ است، به او اعتماد کرده و مسائل خود را با او در میان میگذارد. مشاور یک محیط امن به بیمار میدهد تا او بتواند زخمهایش را نشان داده و درمان اتفاق بیفتد.
- آیا به دنبال مشاوره روانشناسی هستید؟ تیم پشتیبانی همکده با کارشناسان مجرب و متخصص در حوزه روانشناسی آماده است تا شما را در این مسیر همراهی کند. جهت ارتباط با پشتیبانی همکده روی لینک کلیک کنید، یا عدد ۲ را به سامانه ۱۰۰۰۵۵۵۵ پیامک کنید و یا می توانید با شماره ۰۲۱۹۱۰۸۹۴۰۸ تماس بگیرید.
مهارتهای ارتباطی مؤثر
کلام ابزار اصلی در کار روانشناس است؛ اما مهارت ارتباطی به آن محدود نمیشود. روانشناس باید شنوندهای با دقت باشد، به زبان بدن بیمار توجه کند تا آن را بهدرستی تفسیر کرده و از طریق حرکات خود آرامش و اعتماد را به او القا کند. این مهارتها از روانشناس فردی میسازد که بتواند به خوبی با بیمار ارتباط برقرار کند و به نیازهای او پاسخ دهد.
توانایی تحلیل و استنتاج
یک روانشناس حرفهای برای کمک به مراجعان خود باید مهارت تحلیل اطلاعات را داشته باشد. روانشناس خوب کسی است که نهتنها شنوندهای فعال است؛ بلکه میتواند دادههای گردآوریشده از فرد یا خانوادهای که به او مراجعه کردهاند را بهخوبی تجزیه و بررسی کند. این تحلیلها به او کمک میکنند تا برای مشکلات مراجعان راهحلهایی کارآمد و مؤثر پیشنهاد دهد.
مهارتهای ارتباطی قوی
ارتباط مؤثر یکی از مهمترین تواناییهایی است که هر روانشناس باید دارا باشد. او باید بتواند با مراجعان سایر متخصصان سلامت و حتی اعضای تیمهای درمانی به خوبی ارتباط برقرار کند. یک روانشناس کارآمد قادر است افکار، برنامههای درمانی و راهکارهای خود را به روشنی بیان کند تا افراد مختلف بتوانند بهدرستی از آنها بهرهمند شوند.
قدرت مشاهده دقیق
روانشناسی فقط به گفتوگو محدود نمیشود و به دقت در مشاهدات هم نیاز دارد. روانشناسان از طریق مشاهده رفتار، تعاملات، زبان بدن و حتی حالات چهره میتوانند اطلاعات بسیاری از مراجعان به دست آورند. این نشانهها میتوانند معانی و اطلاعاتی فراتر از آنچه در کلام گفته میشود را نشان دهند و به روانشناس کمک کنند تا به درکی عمیقتر از مشکلات و نیازهای مراجع برسد.
مشاوره تلفنی با مشاوران حرفهای در همکده
در همکده بیش از 300 روانشناس حاذق هستند که میتوانید با آنها صحبت کرده و مشاوره دریافت کنید. شما با توجه به معیارهایی که در این متن گفته شد میتوانید روانشناسان همکده را بسنجید و به این ترتیب همان نتایجی را که انتظار دارید از مشاوره تلفنی در این مجموعه بگیرید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼