کنترل لجبازی کودکان، راهکارهایی برای آن
لجبازی یک نوع رفتار و واکنش نامطلوب است که به صورتهای مختلفی خود را نشان میدهد.
لجبازی یک نوع رفتار و واکنش نامطلوب است که به صورتهای مختلفی خود را نشان میدهد. برخی روان شناسان عقیده دارند که علل بروز رفتارهای لجبازی در کودکان پایینبودن اعتماد به نفس و عزت نفس و نداشتن خود باوری مثبت است.
کودکمان را با خود بیرون می بریم، قصد خرید برخی مایحتاج منزل را داریم، فرزندمان گلو درد دارد و دکتر برخی مواد غذایی را برای او ممنوع کرده است، کنار قفسه تنقلات می ایستد. چند مواد خوراکی را که نباید بخورد، انتخاب میکند و اصرار دارد که برایش بخریم، پا بر زمین میکوبد، داد میزند، گریه میکند، کلماتی را به کار می برد که گوش هایمان سرخ میشود، همه به ما نگاه میکنند.
چه واکنشی باید نشان دهیم؟ لجبازی و نافرمانی کودک واکنشی است که کودک در قبال کوچکترین ناکامی از خود نشان میدهد. لجبازی یک نوع رفتار و واکنش نامطلوب است که به صورتهای مختلفی خود را نشان میدهد. برخی روانشناسان عقیده دارند که علل بروز رفتارهای لجبازی در کودکان پایینبودن اعتمادبهنفس و عزتنفس و نداشتن خودباوری مثبت است.
کودکان لجباز بسیار حساس و زود رنج بوده و اغلب زود خشمگین میشوند و به کینه توزی و انتقامجویی تمایل دارند. در کودکان لجباز بیشتر نافرمانی نمود پیدا میکند. لجبازی کودکان در واقع از خصومت کودکان نسبت به والدین در مقابل استقلال کودک نشئت میگیرد.
آن ها در برابر هرگونه دستور و امر و نهی از خود مقاومت نشان می دهند و تلاش می کنند به هر نحو ممکن به خواستههای خود برسند. لجبازی از مراحل طبیعی رشد کودک است. ایستادگی در مقابل والدین تا شش یا هفت سالگی ادامه دارد.
راهکارهایی برای مواجهه با لجبازی کودکان
۱- ارتباط مؤثر
ارتباط مؤثر حرف اصلی در بروز این واکنش را میزند، سعی کنید رابطه ای به دور از پرخاشگری، اهانت و تحقیر با کودک خود برقرار کنید.
۲- عصبی نشوید
در مواجهه با لجبازی کودک عصبی نشوید نفس عمیق بکشید، به کار دیگری مشغول شوید تا آرام شوید.
۳ ـ. به خواسته کودک گوش دهید
با کلماتی که به کار میبرید، او را آرام کنید. به او بگویید تا وقتی گریه می کنی، کتک می زنی و داد می زنی نمیتوانم به حرفت گوش کنم و بعد به حرف او گوش کنید، گوشکردن به معنای عمل به خواسته کودک نیست، بلکه یعنی شما به او اهمیت میدهید.
۴- تقویت رفتارهای مثبت
اگر کودک شما در مورد خواستهای رفتار درست داشت، بلافاصله او را تشویق کنید.
۵- او را در آغوش بگیرید
یکی از راهکارها درآغوشگرفتن است. در زمان لجبازی برخی کودکان ممکن است به خود آسیب بزنند. مثلا سر خود را به زمین بکوبند یا به دیوار؛ در این زمان تنها کار درآغوشگرفتن کودک است.
۶- گفتگو کنید
با کودک خود گفتگو کنید، دلایل بیتوجهی به خواسته او را به صورت منطقی در زمان دیگر نه در هنگام لجبازی با او در میان بگذارید.
۷- مراجعه به مشاور
درصورتیکه موارد مؤثر نبود، حتما به یک مشاور روانشناس آگاه در این زمینه مراجعه کنید که با همدلی و همفکری با شما راهکارهایی برای بهبود لجبازی در کودکتان در اختیار شما قرار دهد.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼