مسمومیت غذایی در کودکان، مهمترین نشانههای آن
مسمومیت غذایی در کودکان یکی از اتفاقاتی است که امکان دارد برای هر کودکی و در هر سنی رخ بدهد.
مسمومیت غذایی در کودکان یکی از اتفاقاتی است که امکان دارد برای هر کودکی و در هر سنی رخ بدهد. ممکن است از طریق خوردن یا نوشیدن غذایی آلوده به باکتری یا از طریق ویروسی که در دستهای آلوده وجود دارند، معده یا روده تحریک شود. اگر کودک دچار مسمومیت غذایی بشود، علائم آن احتمالاً ۲ تا ۴۸ ساعت پس از خوردن غذای مسموم ظاهر میشود و معمولاً یک یا دو روز طول میکشد، اما در موارد شدید ممکن است یک هفته یا بیشتر هم ادامه پیدا کند. در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری راجع به مسمومیت غذایی در کودکان به دست آورید. همچنین مشاوره کودک در این زمینه نیز میتواند به شما کمک کننده باشد.
مهمترین نشانههای مسمومیت غذایی در کودکان کداماند؟
داشتن حالت تهوع ،درد در ناحیه شکم و سرفه کردن، استفراغ، اسهال، تب، سردرد و ضعف کلی در بدن از مهمترین نشانههای مسمومیت غذایی در کودکان است. در موارد نادر مسمومیت غذایی باعث احساس سرگیجه، تاری دید و یا سوزش در دست هم میشود.
چگونه از مسمومیت غذایی در کودکان پیشگیری کنیم؟
بهترین راه برای جلوگیری از مسمومیت غذایی این است که غذای خود را به روشهای بهداشتی و سالم آماده کنید و از مصرف هر غذایی که به سلامت آن اطمینان ندارید، اجتناب کنید.
برخی غذاها به دلیل روش خاص تولید و آمادهسازیشان، با احتمال بیشتری باعث مسمومیت غذایی میشوند. گوشت، ماهیها، تخممرغ و صدف ممکن است حاوی عوامل عفونی باشند که در طول پختوپز از بین میروند.
اگر این مواد غذایی بهشکل خام مصرف شوند، بهخوبی پخته نشوند یا اگر دستها و سطوح پس از تماس با آنها تمیز نشوند، ممکن است مسمومیت غذایی اتفاق بیفتد.
همیشه قبل از آشپزی کردن یا خوردن غذا دستهایتان را بشویید و به کودکتان هم این کار را آموزش دهید. غذایتان را به روش صحیح بسته بندی و نگهداری کنید. گوشت و تخممرغ را کاملا بپزید. هر چیزی که با مواد غذایی خام تماس پیدا میکند، باید قبل از استفاده برای تهیه سایر غذاها ضدعفونی شود. میوهها و سبزیجات را قبل از مصرف به دقت بشویید.
در هنگام مسمومیت غذایی در کودکان چه کاری باید انجام بدهیم؟
۱- اگر کودک دچار اسهال و استفراغ شده، درجه حرارت بدنش را اندازه بگیرید و مطمئن شوید که تب دارد یا نه.
2- مدفوع کودک را از لحاظ وجود خون، بلغم و مخاط بررسی کنید
۳- کودک را در بستر بخوابانید و هیچ ماده غذایی به او ندهید اما آب بدنش را از طریق دادن محلول مایع درمانی خوراکی (ORS) که به صورت پودر در داروخانهها موجود است، حفظ کنید.
4- سعی کنید غذای آلودهای را که باعث بروز این علائم در کودک شده، بشناسید.
۵- در صورتی که اسهال و استفراغ کودک بیش از ۶ ساعت طول بکشد و از طریق رژیم انحصاری مایعات نتوانید علایم را کنترل کنید، سریعاً کودک را به پزشک یا نزدیکترین مرکز درمانی برسانید.
6- ماده سمی مشکوک را با خود به نزد پزشک ببرید.
در هنگام مسمومیت غذایی در کودکان چه غذاهایی به او بدهیم؟
- ژلاتین
- موز
- برنج
- آب مرغ
- پوره سیبزمینی
- نان تُست
آبمیوه رقیق از جمله موادغذایی هستند که در هنگام مسمومیت غذایی در کودکان میتوانید به آنها بدهید.
در هنگام مسمومیت از دادن چه غذاهایی به کودک اجتناب کنیم؟
- محصولات لبنی، بهخصوص شیر و پنیر
- غذاهای چرب
- غذاهای پرادویه
- مواد غذایی با محتوای قند بالا
- غذاهای تند
- غذاهای سرخشده
- کافئین مثل نوشابه، نوشابههای انرژیزا و قهوه
چگونه مسمومیت غذایی در کودکان را درمان کنیم؟
درمان در خانه
استراحت کافی اولین چیزی است که کودک برای بهتر شدن حالش احتیاج دارد. دادن مایعات کافی برای محافظت در برابر کمآبی بدن او روش موثری میباشد. اما هر چیزی بهجز شیر و یا نوشیدنیهای کافئیندار باید مصرف شود. تا زمانی که اسهال کودکتان متوقف نشده است از دادن محصولات لبنی یا غذاهای پر چرب یا پر ادویه به او اجتناب کنید.
نکته مهم دیگری که باید بدانید این است که داروهای ضد اسهال را بدون نسخه به کودک خود ندهید. این داروها میتواند علائم مسمومیت غذایی را بیشتر کنند. هنگامیکه اسهال و استفراغ او متوقف شد برای چند روز به کودک خود غذاهای کمچرب و کمنمک دهید تا از ناراحتی بیشتر معده پیشگیری شود.
مصرف دارو
با وجود اینکه گاهی اوقات پزشکان آنتیبیوتیکها را تجویز میکنند تا انواع بیشتری از مسمومیت باکتریها را درمان کنند اما اگر کمبود آب بدن شدید باشد ممکن است کودک با تزریق مایعات داخل وریدی در بیمارستان درمان شود.
سوالات متداول
چه زمانی برای درمان مسمومیت کودک باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر اسهال و استفراغ بیش از 6 ساعت ادامه داشته باشد و نتوانید آن را صرفاً با دادن مایعات کنترل کنید باید به دکتر مراجعه کنید. اگر بیماری کودکتان ظرف 24 ساعت بهبودی نیابد و یا فکر میکنید کودکتان یک ماده شیمیایی یا گیاه سمی خورده است بلافاصله به دکتر مراجعه کنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼