آسم و آلرژی در کودکان، پروبیوتیک ها موثر در تقویت ایمنی
از بین انواع مختلف لبینات که با شکلها و بستهبندیها و برچسبهای مختلف، در قفسه فروشگاهها، کنار هم ردیف شدهاند و عنوانهای کمچرب، پرچرب، خامهای، بدون چربی و... هم رویشان خودنمایی میکند، محصولاتی با عنوان «پروبیوتیک» هستند که محصول رفاقت انسان و باکتریاند و این سوال را برای ما ایجاد میکنند که واقعا پروبیوتیکها، پرفایدهترند؟
شهرزاد:از بین انواع مختلف لبینات که با شکلها و بستهبندیها و برچسبهای مختلف، در قفسه فروشگاهها، کنار هم ردیف شدهاند و عنوانهای کمچرب، پرچرب، خامهای، بدون چربی و... هم رویشان خودنمایی میکند، محصولاتی با عنوان «پروبیوتیک» هستند که محصول رفاقت انسان و باکتریاند و این سوال را برای ما ایجاد میکنند که واقعا پروبیوتیکها، پرفایدهترند؟
باکتری بد، باکتری خوب، باکتری زندگیبخش
کمتر کسی است که با شنیدن اسم میکروب و باکتری، یاد بیماری و درد نیفتد و نگران نشود، ولی هستند باکتریهایی که نهتنها هیچ ضرری برای ما ندارند، بلکه گاهی میتوانند مفید هم باشند و ما را در درمان خیلی از بیماریها و اختلالات یاری کنند. شاید به همین خاطر باشد که این دسته از باکتریها را پروبیوتیک یا زندگیبخش مینامند.
پروبیوتیکها از کجا پیدا شدند؟
دستگاه گوارش ما، بهخصوص روده بزرگ، یک هتل چهار ستاره برای انواع مختلف میکروارگانیسمهاست که همه امکانات مناسب برای رشد این موجودات- بیماریزا و غیربیماریزا- را دارد و آنقدر این محیط باکتریایی، پیچیده است که کسی سر از کارش درنمیآورد!
عوامل مختلفی مانند افزایش سن، رژیم غذایی، استرس، مصرف آنتیبیوتیک و...، باعث تغییر در محیط باکتریایی روده میشود. گاهی، اوضاع، به نفع باکتریهای مضر است که سلامت ما را به خطر میاندازند؛ مثلا وقتی خودسرانه، آنتیبیوتیک مصرف میکنیم، فلور طبیعی روده، دستخوش تغییر شده و باعث بروز اسهال آنتیبیوتیکی میشود و گاهی، حتی کار به جاهای باریکی مثل بیمارستان هم میکشد. گاهی هم این موازنه، به نفع باکتریهای سودمند، به هم میخورد؛ مثل باکتریهایی که به هضم غذا، کمک یا ویتامین تولید میکنند یا جلوی بیماریهایی مثل سرطان را میگیرند.
این میکروارگانیسمها، در اصطلاح، پروبیوتیک نامیده میشوند که بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی، «تجویز مقدارهای مشخصی از آنها، موجب بروز اثرات مفید و سلامتی میزبان خواهد شد.»
سلامت پروبیوتیکی
1 ) سندرم روده تحریکپذیر: این سندرم که نوعی بیماری مزمن رودهای است، با اسهال، نفخ، درد، یبوست و... همراه است که بر اساس شواهد موجود، با مصرف محصولات پروبیوتیک، میتوان علایم بیماری را تخفیف داد.
2)آسم و آلرژی: شیوع این نوع بیماری، بین کودکان و خردسالان، روز به روز، بیشتر می شود که با وجود مصرف غذاهای فرآوریشده و صنعتی، آلودگی هوا و...، خیلی هم جای تعجب ندارد. مصرف پروبیوتیکها باعث تقویت سیستم ایمنی بدن علیه این بیماریها میشود.
3)عدم تحمل لاکتوز: خیلیها هستند که به خاطر همین اختلال ساده، عطای شیر را به لقایش بخشیدهاند و حاضر نیستند با خوردن یک لیوان شیر، دچار اسهال و دلدرد شوند. محصولات پروبیوتیک، مشکل این گروه را هم حل کرده و علایم عدم تحمل شیر را کاهش میدهد.
غذاهای پروبیوتیکی
هرچند میتوان پروبیوتیکها را شکل مکملهای دارویی هم مصرف کرد، ولی بهترین شکل استفاده از این باکتریها، محصولات خوراکیشان است که بهراحتی، از طریق خوردن خوراکیهای خوشمزهای مثل دوغ، ماست، آبمیوه و...، در اختیار بدن قرار میگیرند. امروزه، محصولات مختلف پروبیوتیکی، از جمله شکلات، سبزیجات و ترشیها، آبمیوه و محصولات لبنی، وارد بازار شده که در ایران، مصرف لبنیات پروبیوتیکی، گسترش بیشتری دارد.
آیا کودکان هم به پروبیوتیک نیاز دارند؟
پروبیوتیکها، میکروارگانیسمهای زندهای هستند که اگر به مقدار کافی، در رژیم غذایی روزانه وجود داشته باشند، باعث ارتقای سطح سلامتی میزبان یا همان مصرفکننده میشوند. این میکروارگانیسمهای مفید، اثرات مختلفی در بدن دارند؛ بهعنوان مثال، باعث افزایش سلامتی دستگاه گوارش شده، زیرا میکروفلور آن را تنظیم میکنند یا دسترسی مواد مغذی را در بدن بالا میبرند.
نکته جالب اینکه شیر مادر، بهطور طبیعی، پروبیوتیک دارد و خوردن شیر از سینه مادر، اولین مواجهه کودکان با پروبیوتیکهاست و باعث تقویت سیستم ایمنی گوارش آنها میشود. محققان، در مطالعات جدید خود، به این نتیجه رسیدهاند که مصرف پروبیوتیکها میتواند به کودکان کموزن کمک کند تا وزن بیشتری به دست آورند.
علاوهبر شیر مادر، پروبیوتیکها، به دو صورت دیگر هم ممکن است به غذای کودک افزوده شوند؛ مکملهای غذایی به شکل پودر، شربت و قرص یا مواد غذایی غنیشده با این میکروارگانیسمها.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼